Zevosis

Güve Nedir? Güve Neden Olur? Nasıl Mücadele Edilir?

Evinizde güve istilası mı var? Gardırobunuzdaki, halılarınızdaki veya mutfağınızdaki güvelerden nasıl kurtulacağınızı mı merak ediyorsunuz?

  • 07 Ekim 2021
  • 1.128 kez görüntülendi.
Güve Nedir? Güve Neden Olur? Nasıl Mücadele Edilir?

Evinizde güve istilası mı var? Gardırobunuzdaki, halılarınızdaki veya mutfağınızdaki güvelerden nasıl kurtulacağınızı mı merak ediyorsunuz? Araştırmamızı yaptık ve güvelerin en baştan evinize girmesini önlemenize veya halihazırda varlar ise sorunu çözmenize yardımcı olacak en iyi tavsiyeleri ve doğal yöntemleri bir araya getirdik…

Güve Nedir? Neden Olur? 

Kelebekleri de içeren Lepidoptera böcek grubunun bir üyesi ve bilinen en az 160.000 türü olan güveler, aslında çok tehlikeli ev zararlıları değildir. Özellikle yetişkin güveler kendi başlarına eviniz için büyük bir tehdit oluşturmasalar da larvaları genellikle pamuklu ve yünlü kumaşlarla ve ekmek ve makarna gibi kuru gıda ürünleriyle beslenir. İşte bu çok büyük bir sıkıntı olabilir ve kıymetli giysilerinizi, lezzetli yemeklerinizi ya da yaşam alanınızdaki eşyaları mahvedebilir.

Uçan böceklerin çoğu ışığa doğru yönlense de giysi güveleri dolaplar, kutular gibi karanlık ve rahatsız edilmeyecekleri alanlarda saklanmayı tercih eder. Ayrıca yiyecek kaynaklarının yakınında olmayı da severler.

İlginç bir şekilde oldukça güçlü olan koku alma duyuları sayesinde sadece beslenecekleri kaynaklara yönelmekle kalmaz, iletişim kurarlar ve eş bulurlar.

Açık kapı veya pencerelerden içeri girebilir ya da giysiler ve yumuşak mobilyalar üzerinde taşınabilirler.

Yetişkin güvelerin ağızları yoktur, bu nedenle giysilerdeki delikler aslında güve larvalarından kaynaklanır. Giysilerinizdeki hasar belirtisi, yumurtaların nereye bırakıldığı konusunda sizi uyaracaktır. Gardırobunuzun ve dolaplarınızın köşelerindeki larva ve kozalara dikkat etmelisiniz.

Güve İle Nasıl Mücadele Edilir?

Güvelerden kurtulmak ve onları bir daha evinizde üremekten ve beslenmekten alıkoymak için yapabileceğiniz pek çok şey var…

Evinizi çoktan istila etmişlerse, güvelerden nasıl kurtulacaksınız? Etkili güve temizliği için bazı önemli ipuçlarını şöyle listeleyebiliriz:

  • Bayatlayan tüm yiyecekleri atın ve mutfak dolaplarını iyice temizleyin. Dolaplarınızda küf kokusu, köşede ağ veya yapışkan bir salgı fark ederseniz ve/ veya güveleri bizzat gördüyseniz, hemen o bölge için harekete geçmeniz gerekir.
  • Tahıllar, kabuklu yemişler ve pirinç konusunda özellikle dikkatli olun, güveler bu yiyeceklerle hem beslenirler hem de yumurtalarını bırakırlar. Bu ürünlerin hepsi kapalı kaplarda muhafaza edilmelidir.
  • Mutfağınızı iyice havalandırın.
  • Su ile seyreltilmiş sedir yağını bir sprey şişesine doldurup ilgili bölgelere sıkabilir veya bir difüzörde kullanabilirsiniz. Güveler ve diğer böcekler sedirdeki feromonlardan nefret eder.
  • Kurutulmuş, ezilmiş ve toz haline getirilmiş otlardan faydalanın. Giysi veya yiyecek sakladığınız her yere asabileceğiniz bir kesede şunları birleştirin: Lavanta, defne yaprağı, karanfil, biberiye ve kekik. Güveler bu bitkilerin kokularından nefret eder. Ayrıca bu bitkilerin uçucu yağlarını seyrelterek kıyafetlerinize ve eşyalarınıza püskürtebilirsiniz.
  • Evinizi, güveleri evinize çekebilecek toz ve kirden uzak tutmak için elektrikli süpürge, toz bezleri ve çevre dostu temizleyicilerle iyice temizleyin. Yumurta ve larvaların büyümemesi ve gelişmemesi için süpürgenizin dolan haznesini boşalttığınızdan ve toz bezlerini düzenli olarak yıkadığınızdan emin olun.
  • Larva veya yumurta içeren giysileri sıcak su ile yıkayın. Kurutma makinesinde de mümkünse yüksek ısı kullanın. Ancak daha az çevre dostu olduğu için bunu alışkanlık haline getirmeyin ve her zaman etiketteki yıkama talimatlarını kontrol edin.
  • Benzer şekilde, güve yumurtaları ve larvaları donma derecelerinde de hayatta kalamazlar. Giysilerinizden biri özellikle etkilendiyse, önce hava geçirmez bir torbaya ve ardından 24 saat boyunca dondurucuya koyun. Elbette önce yine giysi etiketini kontrol edin.
  • Sirke bir kez daha sahnede! Her derde deva olan sirkeyi su ile seyreltip, larva veya yumurta bulduğunuz alanları silebilir, yıkayabilirsiniz. Sirke doğal bir temizlik maddesidir ve içeriğindeki asit güveler için tolere edilemezdir.
  • Kontrolden çıkmış bir güve istilası söz konusuysa ve yukarıdaki yöntemlerle önüne geçemiyorsanız, yerel bir haşere kontrol şirketiyle iletişime geçin ve hangi çözümleri sunabileceklerini öğrenin.

Elbise Güvesi Nasıl Yok Edilir?

elbise güvesi nasıl yok edilir

Güvelerin en baştan evinize girmesini önlemek için yapabilecekleriniz:

  • Dışarıda giydikten sonra yün veya kürkten yapılmış giysilerinizi fırçalayın. Bu malzemelerin içine saklanan güve yumurtaları dolabınıza kolayca sızabilir. Bu yüzden onları düzenli olarak silkelemek ve fırçalamak herhangi bir güve larvasını istemeden de olsa içeri davet etmenizi önleyecektir.
  • Doğal liflerden yapılmış giysileri sedir askılarına asın. Sedir güveleri kovacaktır.
  • Giysilerinizi ve eşyalarınızı uzun süre saklamadan önce yıkayın ve mümkünse güneş ışığında kurutun. Bu, depodayken olgunlaşmamaları için giysilerinizdeki yumurta veya larvaları öldürmek için önemlidir. Güveler çoğunlukla giysilerde, özellikle de yün, tüy, kürk, ipek gibi doğal liflerden üretilenlerde kalan insan teri, saç ve vücut yağına çekilir. Bu nedenle, giysilerinizi saklamadan önce yıkamanız çok önemlidir.
  • Giysilerinizi ve eşyalarınızı hava geçirmez kaplarda saklayın. Güvelerin içeri girip yumurtlamamasını sağlamak için vakumlu poşetler, sıkıca kapatılmış sandıklar, plastik kaplar, mühürlü valizler veya benzeri şeyler kullanın. Yün veya takım elbise gibi malzemeleri havaya maruz bırakmayın, özellikle bir süre giymemeyi planlıyorsanız, bunları fermuarlı, hava geçirmez giysi torbalarına koyduğunuzdan emin olun.
  • Giysi ve diğer eşyalar için saklama alanlarını kuru tutun. Güveler nemli ortamlarda gelişirler. Giysileri veya eşyalarınızı bodrum katlarında, garajlarda, açık hava kulübelerinde veya hava değişikliklerine maruz kalabilecek diğer alanlarda saklamaktan kaçının.
  • Gardırobunuzu havalandırın. Güveler sıcak ve nemli alanlara çekilir, bu nedenle hava akışını artırmak için gardırobunuzun kapağını düzenli olarak açtığınızdan emin olun.

Güve İnsana Zarar Verir mi?

Güveler, çoğunlukla herhangi bir hastalık taşımazlar veya evdeki toz akarları veya gümüş balığı gibi diğer iç mekan böceklerine alerjisi olanlarda tipik olarak herhangi bir reaksiyona neden olmazlar. Ancak kelebeklerde olduğu gibi tırtıl diye adlandırılan güve larvaları, cildinizle temas ettiğinde tahrişe veya bazı alerjik reaksiyonlara sebep olabilir. Üstelik bazı larvaların keskin tüyleri ve dikenleri vardır ve bu da aşağıdaki gibi semptomlara neden olabilir:

  • Deride pullanma
  • Kabarcık ve kızarıklıklar
  • Egzamaya benzer cilt tahrişi
  • Kaşıntı, kızarıklık, kurdeşen ve şişmeye neden olan kontakt dermatit

Bazı güve larvaları veya yetişkin güveler ayrıca vücutlarındaki veya kanatlarındaki dış maddelerden solunduklarında alerjik reaksiyonlara neden olabilen glikoproteinler üretirler. Oluşabilecek bu tür rahatsızlıkların tedavi genellikle antihistamin ve kortikosteroid kremleri içerir.

güve ile nasıl mücadele edilir

En İyi Güve İlaçları

Bir güve istilasını normal pestisitlerle veya toksik niteliklerini kontrol etmediğiniz ürünlerle gidermeye çalışırsanız hem sizin için hem de evinizde yaşayan evcil hayvanlarınız için tehlikeli olabilir.

Ancak piyasada pek çok farklı güve ilacı satışa sunulmaktadır ve güve istilalarından kurtulmak için bir alternatif olabilirler. İşte sorunu yaşayanların en çok yöneldiği ve içerikleri nispeten temiz ürünlerden birkaçı:

  • Agrobazaar Güve Ilacı Haşere Ilacı Exdel 5 Sc

Deltamethrin, güçlü bir öldürücü olarak Exdel 5 SC içeriğindeki baskın maddedir. Exdel 5 SC, suda süspansiyon konsantre bir üründür ve bu yüzden kokusuzdur, yüzeylerde leke bırakmaz ve uzun süre kalıcılığa sahiptir. Kapalı alanlarda güvenle kullanılabilecek ürünün güncel internet satış fiyatı 35 TL’dir.

  • Esemmat Güve Stop

Esemmat markalı ürün, yeni nesil etken maddesi sayesinde etkili olduğu kadar güvenlidir. Naftalin içermez ve 6 ay boyunca etkisini sürdürür. Kokusuzdur. Esemmat Güve Stop’un güncel internet satış fiyatı 28 TL’dir.

  • Güve – Kelebek İlacı Draker RTU

Sprey formundaki ürün, bakanlık onaylıdır ve güve, sivri sinek, kara sinek, hamam böceği, kene, tatarcık gibi zararlıların türeyebileceği, yuva yapabileceği her yerde güvenle kullanılabilir. Kokusuz olan Draker RTU’nun güncel internet satış fiyatı 35 TL’dir.

Bu içerik de ilginizi çekebilir: Erken Kalkmak Sağlıklı mı? Erken Uyanmanın Faydaları ve Erken Kalkmak İçin Öneriler

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ