İlişkiler

Evlenmeden Önce Birlikte Yaşamak İyi Bir Fikir mi?

Çoğu çift evlenmeden önce birlikte yaşamak fikrinin akıllıca olup olmadığı konusunda endişeli. Karar vermeden önce gözden geçirilmesi gereken çok unsur olduğu ise bir gerçek…

İlk olarak, ikinizin de aynı sayfada mısınız? Aynı ev içinde uyum yakalayıp yakalayamayacağınızı görmek için mi yoksa biriniz veya her ikiniz de evlilikten kaçındığınız veya ertelediğiniz için mi birlikte yaşamak istiyorsunuz? Bu konu hakkında gerçekleşecek uzun ve dürüst bir konuşma önceliğiniz olmalıdır. Belki biriniz diğerinin evlenmek istediğini varsayıyor ve istemiyor. Ya da birinin evlenmek için belirli bir zaman çizelgesi var, diğerinin yok. Veya bunun ciddi bir ilişki olduğunu düşünüyor ama evlenmeyi düşünmüyorsunuz. Örnekler çoğaltılabilir ve bu konuşmayı yapmak çok önemlidir çünkü niyetlerinizle uyumlu değilseniz, bu birlikte çıktığınız yolda engellere neden olacaktır.

Ana mevzuya geri dönersek, ikinizin de nihai hedefin evlilik olduğunu bildiğinizi varsayıyoruz. Hatta sadece evlilik değil, sevgi dolu, mutlu ve sağlıklı bir evlilik.

 

Evlilikten Önce Birlikte Yaşamanın Artı ve Eksileri


Evlenmeden önce birlikte yaşamanın artı ve eksilerini listelersek…

Evlenmeden önce birlikte yaşamak fikrinin avantajları:

  • Finans paylaşımı


Ortak bir bütçe ya da başka bir deyimle finans paylaşımı, evlenmeden önce birlikte yaşamanın en popüler nedenlerinden biri olabilir. Gerçekçi düşünüldüğünde, ciddi birliktelikleri olan insanlar ayrı evlere sahip olsalar da zamanlarının çoğunu evlerden sadece birinde geçirirler. Hatta bazı giysilerin ve diğer kişisel eşyaların da bir tarafta yoğunlaşmasına sebep olan ufak çaplı bir taşınma zaten mevcuttur. Bu durumda, iki kira ve her eve gelen ayrı faturalar yüzünden daha fazla para harcanır.

Bir tek ev paylaşarak bu gereksiz harcamanın önüne geçilebilir, ancak tasarruf edilen bütçenin nereye gittiğini bilmek akıllıca olacaktır. Har vurup harman savurmak yerine, bu parayı bir kenara koymak ve ortak geleceğiniz için birikim yapmak en iyisidir. Özellikle de sizi gelecekte bekleyen evlilik masrafları düşünüldüğünde…

  • Evlendiğinizde daha az stres yaşarsınız


Herhangi biriyle yaşamak stresli olabilir. Kendi anne babanız, kardeşleriniz veya çocuklarınızla bile, 7/24 aynı mekanda yaşadığınızda, herkes sinirlerinizi bozma potansiyeline sahiptir. Bu maalesef hayatın acı bir gerçeği.

Ancak flört ederken veya ciddi bir romantik ilişki içindeyken, birinin alışkanlıklarını tanımak için çok daha kısa zamanınız olur. Özellikle ilişki tazeyken, partnerinizin sinir bozucu alışkanlıklarından bazılarını gözden kaçırabilir, hatta kimi zamanlar sevimli olduğunu bile düşünebilirsiniz. Ama zaman geçtikçe, sevimli olduğunu düşündüğünüz şeyler sinirlerinizi bozabilir.

Birlikte yaşamayı deneyimlemezseniz, bu taze evliliğinizi yıpratacak ufak çaplı krizlere neden olabilir. Partnerinizin ev halini ve davranışlarını önceden öğrenmek çok daha az sürprize gebedir.

  • Daha çok yakınlaşır ve daha güçlü bir bağ kurarsınız


Yakınlık, her ilişki için önemlidir ama evlilikler için ayrı önem taşır ve yakınlık derken sadece fiziksel/cinsel ya da duygusal yakınlığı kastetmiyoruz. Aslında, entelektüel, ruhsal, deneyimsel, isteğe bağlı ve bunun gibi aynı derecede önemli olan başka farklı yakınlık türleri de vardır.

İsteğe bağlı yakınlık hakkında konuşalım. Bu tür, iki kişinin birbiriyle yaptığı taahhütlerle ilgilidir. Örneğin birlikte ev, araba veya köpek almaya karar verdiyseniz, bu evli olsanız da olmasanız da birbirinize bir taahhütte bulunduğunuz anlamına gelir. Ve birlikte hareket etmek bu tür bir yakınlığı temsil eder.

Bir çift tüm bu yakınlık türlerinde senkronize olduğunda ilişki güçlenir. Dolayısıyla birlikte yaşamak, evlenmeden önce bu yakınlıkları oluşturarak ilişkinizi sürdürüp sürdüremeyeceğinizi “test etmenize” ve görmenize yardımcı olacaktır. Ve eğer becerebilirseniz, bağınızı güçlendirecek ve evlenme konusunda kendinize daha fazla güvenmenizi sağlayacaktır.

Evlenmeden önce birlikte yaşamak fikrinin dezavantajları:

  • Etrafınızdakiler onaylamayabilir


Ne yazık ki herkesin her şey hakkında bir fikri var! Ve çoğu insan, sorsanız da sormasanız da bu fikirleri sizinle paylaşmaya bayılır. Bununla birlikte, ailenizin veya arkadaşlarınızın onayı olmadan bir şeyler yapmak çok zor olabilir. Çeşitli sebepleri bahane ederek, evlenmeden önce birlikte yaşayan insanları küçümseyenler çok olur. Örneğin, evlilik öncesi birlikte yaşamak ailelerden birinin veya her ikisinin de dini inançları için aykırı bir eylem olabilir. Sizin aynı görüş ya da inançları paylaşmıyor olmanız, onların kızgınlık ya da kırgınlıklarını engellemeyecektir.

Arkadaşlarınız çeşitli sebeplerden dolayı buna karşılarsa, daha da kötü. 

Aşırı durumlarda, kişilerin aileleri ve/veya arkadaşlarıyla ilişkilerinin bozulmasına neden olabilir ve bunu kimse istemez.

  • Destek eksikliği ilişkinizi zayıflatabilir


Biriyle yaşamak çok kolay değildir. İnsan en yakın arkadaşıyla aynı eve çıktığında bile problemler yaşayabilir. Ayrıca sosyal çevrenizin desteğini alamıyorsanız, bu durum muhtemelen ilişkinizi kötü etkileyecektir. Aranızda pasif stres ve kızgınlık yaratabilir. Duruma dair konuşsanız da çözüme kavuşturamayabilirsiniz. 

Sonuç olarak, iyi bir destek sistemi olmadan ilişkinizi riske atabilirsiniz çünkü bu sizin ve partnerinizin henüz başa çıkmaya hazır olmadığı yeni zorluklar yaratabilir.

  • Tasarruf edeceksiniz ama aranızdaki bağ zayıflayabilir


Bekar olduğunuzda ve/veya yalnız yaşadığınızda, mali durumunuzun tam kontrolü kendi elinizdedir. Kimse size paranızı neye harcayabileceğinizi veya harcayamayacağınızı söyleyemez. Ama birlikte olduğunuz insanın yanına taşındığınızda, bu durum değişebilir.

Elbette, hala ayrı banka hesaplarınız olacaktır ama masraflar paylaşılmaya başlanır. Kira ve faturaların nasıl ödeneceği gibi kararların ciddiyetle ele alınması gerekir ve bunun nasıl yapılacağı konusunda çok farklı görüşleriniz olabilir.

Hatta özel harcamalarınız da sorun yaratabilir. Farklı harcama alışkanlıklarına sahip olabilirsiniz, biriniz tutumsuz denebilecek kadar rahatken diğeriniz daha dikkatli ve tutumlu olabilir. İnanın bu şimdiye kadar sorun yaratmadıysa da bundan sonrası için çok önemli bir risktir.

Evlenmeden Önce Birlikte Yaşamak Evlilik Hayatına Yardımcı Olabilir mi?


Çoğu insan bu soruya kesin bir cevap isterken, ister inanın ister inanmayın, konuyla ilgili araştırmaların sonuçları da kafa karıştıran türde. 1960’lar, 70’ler ve 80’lerdeki daha eski araştırmalar, evlenmeden önce birlikte yaşayan çiftlerin boşanma olasılığının daha yüksek olduğunu gösteriyor. Ancak o dönemlerde birlikte yaşamak bugünkü kadar kabul edilebilir değildi.

Daha yeni çalışmalar, fark aşırı şaşırtıcı olmasa da tamamen aynı istatistikleri göstermiyor ve birlikte yaşayan insanların boşanma oranının, denklemin gerçek “birlikte yaşama” kısmıyla mutlaka bağlantılı olmadığını öne sürüyor. Bulgular, birlikte yaşama dışında boşanmaya katkıda bulunan birçok başka faktörün olduğunun altını çiziyor.


Örneğin, yaş çok önemli bir faktör. Genel olarak, yaşınız ne kadar büyükse, evliliğinizin devam etmesi o kadar olası. Diğer faktörler, taahhüt etme yeteneği gibi kişilik özelliklerini içeriyor. Başka bir deyişle, evlenmeden önce birlikte yaşayan insanların belki de yasal ya da dini bağlılığa birlikte yaşamayanlar kadar değer vermediği söyleniyor.

Sonuç olarak, evlilikten önce birlikte yaşamanın faydalı olup olmadığı konusunda gerçekten bariz bir cevap yok! Bu tamamıyla ilişkiyi yaşayan bireylere ve ilişkinin iç dinamiklerine bağlı.

Bu nedenle, kararınız ne olursa olsun, siz ve müstakbel eşinizin bu büyük adımı yeterince düşünüp, konuştuğunuzdan ve ikinizin de artılar ve eksiler konusunda netleştiğinden emin olun. Ve bu arada birbirinizi gerçekten seviyorsanız, birlikte her zorluğun üstesinden gelebileceğinizi unutmayın!

Bu içerik de ilginizi çekebilir: Lavanta ile Yeniden Tanışın: Faydaları ve Kullanım Alanları

admin

Severek yazdığım, sizlerle dertleştiğim mekan burası. Hayattan zevk alarak yaşamak mı istiyorsun? Bi yere gitme. Zevosis'i takip et.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu