Sağlık

Polikistik Over Sendromu Nedir? Polikistik Over Sendromu Tedavisi

Polikistik over sendromu özellikle son zamanlarda birçok kadının hayatını etkiliyor. Başta doğurganlığı olumsuz etkileyen bu hastalık, vücutta öteki hastalıkların meydana gelmesine de neden olabilir. Polikistik over sendromu hormonların düzensizliği ile ortaya çıkar. Yumurtlama bozukluğu yaratarak kısırlığa neden olabilir. Her 10 kadından 1’inde görülen bu hastalık, tedavi edilmediği takdirde kalp ve damar hastalıklarına, hipertansiyona yol açabilir.

 

Polikistik Over Sendromu Nedir?

Bu sendrom, ağırlıklı olarak 35 ila 40 yaşın altındaki kadınlarda görülür.  Genelde, ergenlik döneminde başlar. Ergenlik döneminde çalışmaya başlayan hormonal düzensizlikler bu hastalığı körükler. Polikistik over, yumurtalarda oluşan küçük ve iyi huylu kistlerin oluşumuyla gelişir. Obezitenin başlamasıyla da hastalık iyice ilerler. Bunun nedeni de insülinin fazla salgılanmasının tetikleyici olmasıdır. Adet düzensizliği, vücutta tüylenme, kilo alımı ve sivilce gibi yan etkileri ile kendini belli eder. Kişiyi, bazı belirtilerle harekete geçirir. Bu sendrom için, genetik kökenli bir hastalık diyebiliriz. Fakat, bazı uzmanlar çevresel faktörlerin de bu hastalığı tetiklediğini savunur. Yan etkileri ile beraber kişinin yaşam kalitesini büyük oranda düşürür.

Yumurtalarda meydana gelen kistler yumurtalama düzensizliğine neden olurlar. Bu düzensizlik, kısırlığa yol açan en büyük etkendir. Dış görünüşü olumsuz etkilemesi de eklenince kişide psikolojik sorunlar görülebilir. Tedavi edilmediği takdirde, kişide karaciğer yağlanması, diyabet, şeker hastalığı, rahim kanseri, hipertansiyon, kısırlık, depresyon ve anksiyete bozukluğuna yol açabilir. Erken teşhisin ve devamında tedavilerin hastalığın iyileşmesinde büyük bir rolü vardır.

 

Polikistik Over Sendromu Neden Olur?

Bu hastalığın meydana gelmesinde genetik faktörlerin yanında, çevresel faktörlerde rol oynar. Hastaların %70’i insüline karşı direnç gösterir. Bu durum, vücudun daha yüksek düzeyde insülin üretmesine neden olur. Yüksek insülin ile beraber de androjen üretimi artar. İnsülin, obeziteye neden olabilir ve obezite olan kişilerin insülin seviyeleri artar. Bu kısır döngü başta diyabetik rahatsızlıklara ve polikistik over hastalığına yol açar. Kilo, vücuttaki inflamasyon artışında d büyük bir etkendir.Bu nedenle, kilo vermek bu hastalıkla savaşmak için büyük bir adımdır.

 

Polikistik Over Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Hastalığın başlangıcında belirgin belirtilerle karşılaşılmayabilir. Fakat, belli bir süre sonra belirtiler kendini göstermeye başlar. Kişiden kişiye değişebilecek olan belirtilerden en yaygın olanlarını inceleyebiliriz.

  • Kişide adet düzensizliği görülür.
  • Kilo artışı gözlemlenir.
  • Vücudun birçok noktasında tüylenme gerçekleşir.
  • Özellikle yüz çevresinde sivilceler gözlemlenir.
  • Yüz çevresinde yağlanma oluşur.
  • Kısırlık yaşanır.
  • Saç dökülmeleri gerçekleşir.
  • Uyku apnesi oluşur.
  • Ciltte lekelenme ve kararma gerçekleşir.
  • Seste kalınlaşma meydana gelebilir.
  • Kişi kendini kötü hisseder. Kötü bir ruh haline bürünür. Depresyon ve anksiyete geliştirir.

Tüm bunların yanında, kişinin doktora gitmesinin en büyük etkeni adet düzensizliğidir. Adet döneminin 35 günden fazla gecikmesi kişiyi harekete geçirir. Fakat, belirtiler her hastada aynı şekilde gözlemlenmez. Belirtilerden bir veya ikisi yaşanıyorsa önlem almak gerekir.

 

Polikistik Over Sendromu Yaşayanlar Hamile Kalabilir Mi?

Polikistik Over Sendromu hamileliği etkiler mi

Daha önce de bahsettiğimiz gibi, bu hastalık yumurtaları olumsuz etkiler. Bu nedenle, yumurtlamayı düzensizleştirir veya tamamen engeller. Bu durumda, polikistik over hastası bir bireyin hamile kalma olasılığı düşüktür. Polikistik over hastası olmayan kadınlarla kıyaslayacak olursak, bu şans çok daha düşüktür. Fakat, bu durum umutsuzluğa yol açmamalı. Bu hastalığı yaşayan kadınlar tüp bebek yöntemiyle hamile kalabilirler. Tüp bebek yöntemini deneyen kadınların da %15 ila %25 polikistik over hastalarıdır.  Tüp bebek yönteminin vücutta etkisini gösterecek yan etkileri bulunur. Kişide, bulantı, kusma, ishal, karında şişkinlik, akciğerde sıvı birikmesi, kan pıhtılaşmasında artma gibi sağlık sorunları gözlemlenebilir. Ayrıca, polikistik over hastaları yüksek oranda obez hastalarıdır. Bu noktada, tüp bebek tedavisine başlanmadan önce kişi kilo verme yolunu denemelidir. Bu sayede, yumurtlama daha düzenli gerçekleşir ve kişinin gebelik olasılığını artırır.

 

Polikistik Over Sendromu Tedavisi

Polikistik Over Sendromu tedavisi

Polikistik over hastaları ilk önce fiziki muayeneden geçerler. Fiziki muayene esnasında kişinin üreme sistemindeki problemler gözlemlenir.  Uygun tedavi endokrin uzmanı, kadın hastalıkları ve doğum doktoru tarafından yapılır. Erkeklik hormonlarının azaltılması için antiandrojen ilaç tedavisinden faydalanabilir. Obeziteyi hızlandıran bu hastalıkla başa çıkmak için de diyetisyenden yardım alınabilir. Uygun bir diyet listesi ile ideal kiloya ulaşılabilir. Bununla beraber, vücuttaki insülin oranı düşecek ve bu hormonlara olumlu olarak yansıyacaktır. İlaç tedavisi ile yağ ve şeker metabolizması dengelenebilir. Fakat, hastanın da kendisine uygun diyet ve fiziksel uygulamalarla sürecini desteklemesi gerekir. Yapılan kan testleri ile kişiye doğum kontrol hapları ve adet düzenleyici ilaçlar tavsiye edilir. Eğer, polikistik over hastalığının neden olduğu başka hastalıklar gözlemlenirse farklı bir tedavi yöntemine gidilir. Uzun süre tedavi edilmeyen polikistik sendromu mutlaka farklı hastalıkların önünü açacaktır.

 

Kişilerde yağ ve şeker metabolizması bozulabilir. Bununla beraber, kişide diyabet, kolesterol, Tip 2 diyabet yaşanır. Ayrıca, vücuttaki fazla androjenler saç dökülmesi, tüylenme ve yağlanmaya yol açar. Doktorun bütün bu yan etkileri de göze alarak uygun bir tedavi yöntemi önermesi gerekir.

Kişinin yumurtalama fonksiyonunda problem gözükürse, fonksiyonları iyileştirmek amacıyla  kapalı yöntemlerle yumurtalara cerrahi müdahale uygulanabilir.

Diğer hastalıklar gibi, polikistik over için de erken teşhis çok önemlidir. Alınan önlemler ile olası bir rahatsızlıktan, hastalığın ilerlemesinden kaçınılabilir. Bunun için, uzmanlarla çalışılmalı ve düzenli kontroller yapılmalıdır.

Bu içerik de ilginizi çekebilir:Göz Altı Morlukları Nasıl Geçer? Göz Altı Morlukları İçin Krem ve Maske

admin

Severek yazdığım, sizlerle dertleştiğim mekan burası. Hayattan zevk alarak yaşamak mı istiyorsun? Bi yere gitme. Zevosis'i takip et.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu