Regl Süresinin Uzaması Neden Olur? Riskleri Nelerdir?

Yazıda Neler Var?
Öncelikle, regl süresi gibi regl süresinin uzaması nedenleri de kişiden kişiye değişiklik gösterir. Bazı nedenlere bağlı olarak; regl sürecinde ağrı çekebiliriz, regl süremiz düzensizleşebilir veya uzayabilir. Geçirdiğimiz süreçten, dış etkenlerden ve iç etkenlerden regl sürecimiz etkilenir. Regl süresinin uzaması durumunu pek çok kadın deneyimleyebilir. Regl sürecinde yaşanan ani değişiklik ve bu durumun düzensizleşmesi en büyük jinekoloji sorunlardan biridir.
Tıpta menoloji olarak tanımlanan regl süresinin uzaması, özellikle genç kızlarda görülür. Bu döngü ilk iki yılında, düzensiz olma eğilimindedir. Ardından, döngüde belirli bir düzen oluşur. Her ne kadar ara ara bazı nedenlerden dolayı bu döngünün uzun sürmesi ile karşılaşıyor olsak da bu durumu görmezden gelmemeliyiz. Uzun regl sürecinin kansere dahi dayanan hastalıkların göstergesi olması nedeniyle kontrole gidilmelidir. Özellikle, bu durumun yan etkilerini vücudunuzda görüyorsanız ve bu durum gündelik yaşantınızı etkilemeye başlıyorsa destek almalısınız. Peki, ne gibi belirtilerle böyle bir süreçten geçtiğimizi anlayabiliriz? Gelin, inceleyelim.
Regl Süresinin Uzamasının Belirtileri
Regl dönemi ortalama olarak 7 gün sürer. 7 günden fazla süren regl ile beraber aşırı kan kaybı, kanda pıhtılaşma, günlük aktivitelerin engellenmesi, duygu değişimleri meydana gelebilir. Ortalama bir kadının regl dönemi 4 gün ila 7 gün arasında değişiklik gösterir. Bu süre içerisinde yaklaşık 40 ml kan kaybı yaşanır. Bu kan kaybının 80 ml veya üzerine ulaşması ile kişinin regl süresinin uzaması durumunun söz konusu olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca;
- Regl süresinin bir haftadan daha uzun sürmesi
- Büyük kan pıhtıları oluşması,
- Ağır ve uzun süren regl süreci nedeniyle, günlük aktiviteleri gerçekleştirememe
- Regl sürecinde baş ağrısı, baş dönmesi,uyku düzensizligi yaşanması,
- Sık aralıklarla ped değiştirme ihtiyacı döngünüzde bir düzensizlik olduğunu belirten işaretlerdir.
Regl Süresinin Uzamasının Nedenleri?

- Hormon dengesizligi en büyük nedenlerden biridir. Normal bir regl süresince östrojen ve progesteron hormonları dengededir. Hormon dengesizliği ile beraber; endometrium gelişir. Bunun sonucunda regl süresinde uzama meydana gelebilir.
- Rahim iç tabakası kalınlaşması, yumurtlamanın yaşanmaması da hormonal dengeyi bozar.
- Polikistik over sendromu da regl süresini uzatabilir. Hormonal dengesizliklerin diğer nedenleri de obezite, insulin direnci ve tiroid problemleridir.
- Gebelik komplikasyonları da bu konuda büyük bir rol oynar. Fakat, genelde sadece bir kereliğine regl süresinde uzamaya neden olurlar. Sonrasında, düzene girmesi beklenir.
- Rahim ve rahim ağzı kanseri, regl düzensizliklerinin oluşmasına yol açabilir.
- Antibiyotikler, doğum kontrol hapları da döngümüzü etkiler.
- Kalıtsal kanama bozukluklarının neticesinde de kişi, uzun regl süreci yaşayabilir. Willebrand hastalığı buna bir örnektir. Kişi, kan pıhtılaşma fonksiyonun çalışmaması nedeniyle döngüde düzensizlikler gözlemler.
- Hormonal ilaçlar menstrüel kanamaya neden olabilir. Bu da döngünün uzaması ile sonuçlanır.
- Yumurtalıklarda şekil ve işlev bozukluğu yaşandığı takdirde bu süreç yoğun olarak yaşanabilir. Düzensizlik gözlemlenebilir.
- Rahim içinde miyom ve polipler oluşmuş olabilir. Bu, iyi ve küçük huylu büyümeler uzun suren regl kanamasına neden olabilir.
- Karaciğer ve böbrek hastalığı da bu süreci etkileyebilir. Menoraji sorunlarının yaşanmasında etken olabilirler.
Regl döneminin uzun sürmesine neden olan etkenler bunlar olabilir. Nedenler kişiden kişiye değişir. Kendi vücudunuzda bu duruma neden olan etkenlerin ne olduğunu öğrenmek için uzmana görünmelisiniz. Peki, regl süresinin uzun sürmesi riskli midir? Gelin, inceleyelim.
Regl Süresinin Uzaması Hangi Riskleri Beraberinde Getirir?
Vücudunuzda regl düzensizliği gözlemliyor olabilirsiniz. Bu noktada panik yapmamalısınız. Farkında olmanız gereken bazı noktalardan bahsedeceğiz. Uzun süren döngü ile beraber, dolaşımınızdaki kırmızı kan hücrelerinin sayısı azalır. Bu da sonucunda anemiye yol açabilir. Bununla beraber, bu süreçte kramplar yaşayabilirsiniz. Bazı anlarda ağrılı geçebilecek ve sosyal yaşantınızı da etkileyecek olan bu kramplar tıbbi müdahale gerektirebilir.
Şunu belirtmeliyiz ki; psikolojik problemler, iklim değişiklikleri, yeme düzeni de regl süresinde düzensizliğe neden olabilir. Bu noktada, bu düzensizliğin ne kadar sık yaşandığı gözlemlenmelidir. Birbirini tekrarlamadığı takdirde büyük bir risk altında olmadığınızı hatırlamalısınız. Aksi takdirde, en kısa zamanda bir uzmana danışmalı ve sağlığınız için yardım almalısınız.
Bu içerik de ilginizi çekebilir:Diş Macunu Dudak Dolgunlaştırır mı? Diş Macunuyla Dudak Dolgunlaştırma