Kolajen Nedir? Kolajen Takviyesi Çeşitleri ve Kolajenin Faydaları
Yazıda Neler Var?
Kolajen, vücudumuzda oldukça fazla bulunan proteinlerden birisidir. Bir insan vücudunun neredeyse üçte birinde kolajen proteini vardır diyebiliriz. Peki, vücudumuz bir ömür boyunca kolajen proteinini üretmeye devam eder mi? Ne yazık ki hayır. İnsan vücudu yaşamının ortalarına gelmeye başladığında kolajen üretiminde yavaşlama olmaya başlar. kolajen eksikliği ile birlikte kadınların belki de en çok korktukları yaşlanma belirtileri, kırışıklıklar gün yüzüne çıkmaya başlar. Bu proteinin üretimindeki yavaşlama bazılarında daha da erken yaşlarda yavaşlama yapabilir. O nedenle bazı kişilerin yüzüne baktığımızda yaşından daha büyük olduğunu düşünebiliriz.
Ancak günümüzde kolajen içerikli çok sayıda üretilmiş geniş bir kozmetik ürün yelpazesi mevcut. Yaşlanma karşıtı kremler, losyonlar, cilt bakım ürünlerinin yanı sıra takviye gıdalar da yer alıyor. İçerik olarak doğru ürünler tercih edildiğinde zamanla cildin üretemediği kolajen proteini bu ürünler ile sağlanabilir. Böylece cildiniz daha geç yaşlanır. Daha sıkı ve canlı bir cilde sahip olursunuz.
Elbette ki sadece kullandığınız destekleyici kremler yaşlanmayı engellemekte yeterli değildir. Kolajen takviyesi ürünlerin yanında düzenli egzersiz yapmalı ve sağlıklı beslenmelisiniz.
Kolajenin Faydaları Nelerdir?
Kolajenin vücudumuzdaki en fazla olan proteinlerden birisi olduğu düşünülürse birçok faydasının olacağını da söylemek yanlış olmaz. Kolajen içerikli destekleyici ürünler kullanıp kullanmamakta kararsız iseniz faydalarına baktığınızda fikriniz değişebilir…
- Kolajenin en önemli faydası elbette ki ciltteki hücreleri yenileyip, cildinizin sıkılaşmasını sağlamaktır.
- Kemik ve kas yapınızın güçlenmesini destekler.
- Kalp sağlığı için oldukça yararlı bir proteindir.
- Saç dökülmesi gibi sorunlar yaşıyorsanız, kolajen içerikli gıda takviyeleri ve ürünler ile saç dökülmesini azaltabilirsiniz.
- Bağışıklık sitemi için de oldukça yararlı bir takviyedir.
- Kolajen ile cildinizi yenilemenin yanı sıra hücreleri de yenilediği için daha sağlıklı ve uzun ömür geçirirsiniz.
- Kilo alıp vermede dengesizlik yaşıyorsanız kilo kontrolü için kolajen destekleyici olur.
- Yaş ilerledikçe özellikle kol, göğüs ve boyun bölgelerinde küçük kahverengi yaşlılık lekeleri oluşmaya başlar. Kolajen içerikli ürünler sayesinde yaşlılık lekelerini de önleyebilirsiniz.
- Kolajen sayesinde ciltte oluşan yaralar kolaylıkla iyileşir. İçeriğindeki yüksek protein sayesinde kuru ciltlerde açılan çatlak ve yaralar kapanır.
- Cinsel yönden de oldukça etkili olan kolajen, hormonal yapınızı da düzenler.
Kolajen Zararları
Her ürünü kararında kullanmak gerekir. Takviye olarak kullanılan kolajenlerin fazla kullanımında doğabilecek bazı sonuçlar vardır. Her vücut yapısının kendine has reaksiyonları olabilir. En belirgin yan etkilerinden birisi kalsiyum yüksekliğine yol açmasıdır. Bazı kolajen tabletlerin içeriğindeki protein miktarı daha yüksek olabiliyor. Özellikle spor yapanların destekleyici olarak kullandığı kolajen içerikli ürünlerde. Bu nedenler mutlaka tabletlerin arkasında yer alan değerlerine bakılmalıdır. Normal bir kolajen değerinin 8,5 ile 10,2mg/dl arasında olması uygundur. Ancak bazı ürünlerin arkasına baktığımızda daha yüksek değerler de görebiliriz. Yüksek mg içeren ürünler vücut dengesini etkileyeceğinden kabızlığa, eklem ağrılarına, kendinizi yorgun ve halsiz hissetmenize, bulantı ve kusmaya, hatta kalbinizin hızlı çarpmasına ve ritim bozukluğuna neden olabilir.
Belirttiğimiz yan etkilere dikkat etmeli mutlaka protein değerlerine bakılarak tüketilmelidir. Yeni kullanmaya başlayan ve düzenli egzersiz yapmayan birisinin yüksek protein değerli bir kolajen tablet alması sağlıklı olmayacaktır.
Yorgunluk hissi, kolajen destekli ürünleri ilk kullandığınız dönemlerde olabilir, hücre yenilenme sürecinde yorgunluk ve halsizlik yaratması normaldir. Zamanla vücudunuz kolajen desteğine alışacak ve yorgunluk hissi ortadan kalkacaktır.
Hücre yenilenme sürecinde ölü derilerin atılması normal bir süreçtir. Vücutta, el ve ayaklarda kızarıklık ve döküntüler olabilir. Hücre yenileme süreci tamamlandığında, düzenli kullanımda bu döküntü ve kızarıklıklar da son bulacaktır.
Aslında kolajen kullanımda vücutta oluşabilecek çoğu reaksiyonlar hücre yenileme sürecinin olağan seyrinde olduğu için telaşlanılacak bir durum yoktur. Ancak belirli bir kullanımdan sonra sürekli hâle geliyor ise bir hekime danışabilirsiniz. Düzenli kullanım gözlemlendiğinde buna bile gerek kalmayacaktır.
Kolajen Çeşitleri Nelerdir?
Birçok formda üretilen kolajen çeşitleri içerisinde kendinize en uygun olanını tercih edip kullanabilirsiniz. Bu formlar arasında toz, ha ve serum şeklinde olanları mevcuttur.
- Kolajen Tozu:
Genellikle spor yapanların tercih ettiği toz kolajenler, kullanmayanlar için ilaç karışımı olarak değerlendirilebilir. Ancak toz kolajenler ilaç değil, birer gıda takviyesidir. İlaç olmamasına rağmen kullanım şekli ve dozlarının hekim kontrolünde ayarlanması yararlı olacaktır. Kutu üzerindeki dozlar ortalama ve düzenli egzersiz yapanlara göre belirlenmiştir. Her vücut formunun kendisine uygun bir dozu olacağı için bilen birisine danışmak gerekir.
Toz kolajenler içerik olarak kas ve kemik yapınızın güçlenmesini destekler, cildinizin geç yaşlanmasını sağlar. Vücudunuzun, yaşınız ilerledikçe yavaşlayan kolajen ihtiyacını karşılar. Böylece daha dinç ve sağlıklı bir bünyeye sahip olursunuz.
- Kapsül Kolajen Hapı:
Toz kolajenlere kıyasla yolculuğa çıkarken ya da spora giderken sizlere kullanım kolaylığı sağlar. Bazı kişiler toz olarak yutmakta zorluk çekebilirler. Ancak hap şeklindeki bu kapsüller kokusuz formuyla sizlere kullanım kolaylığı sağlayacaktır.
- Sıvı Kolajen:
Bir içimlik ‘shot’ şeklindeki ambalajıyla çantanıza atıp istediğiniz her ortamda kolaylıkla tüketebilmenizi sağlar. En yaygın olarak kullanılan formu sıvı kolajenlerdir diyebiliriz. Günlük protein ihtiyacınızı bu minik kolajen şişeleriyle rahatlıkla karşılayabilirsiniz.
- Şase Kolajen:
Günlük kullanım için kolaylık sağlayan bir başka çeşidi de şase kolajenlerdir. Bir kafe de otururken meyve suyunuza boşaltarak tatlandırıp tüketebilirsiniz. Kendi içeriğinde farklı aromalı seçenekleri de mevcuttur. Paketleri tek kullanımlıktır ve her an yanınızda bulundurabilirsiniz.
- Tablet Kolajen Hapı:
Ambalaj ömrü en uzun olan kolajen formudur. Raf ömrü uzun olduğu için de oldukça fazla tercih edilir.
Kolajen Kullananlar
User 1: Cilt kuruluğu şikâyetim vardı. 40’lı yaşlarımdayım. Göz çevremde de kırışıklıklar oluşmaya başlamıştı. Bir arkadaşımın tavsiyesiyle sıvı kolajen kullanmaya başladım. Yaklaşık 4 aydır düzenli kullanıyorum. İlk aylarda gözle görülür bir değişiklik hissetmemiştim ama düzenli kullandıkça cildim canlanmaya, daha parlak olmaya başladı. Son dönemlerde aynaya baktığımda kendimi daha bir mutlu hissediyorum. Belli bir yaştan sonra mutlaka kolajen takviyesi alınmalı. Ayrıca ben de herhangi bir yan etkisi olmadı.
User 2: Düzenli olarak spor yapan biriyim. Spor hocam kapsül kolajen kullanmamı tavsiye etmişti. Öncelikle şunu söylemeliyim ki spor yapanların mutlaka kullanmasını tavsiye ediyorum. Kas gelişimime büyük etkisi oldu diyebilirim. Koşu bandına çıkmadan önce de bir shot sıvı kolajen kullanıyorum. Uzun süreli kullanıldığında kas gelişimine etkisine siz bile şaşırıyorsunuz.
Bu içerik de ilginizi çekebilir: Ortalama Bir İnsanın Alması Gereken Günlük Kalori Miktarı Nedir?