Sağlık

Hindistan Cevizi Yağı Faydaları: Sandığınız Kadar Masum mu?

Hindistan cevizi yağı ile ilgili haberleri takip ediyorsanız, biraz kafanız karışmış olabilir: Kilo vermenize ve kolesterolünüzü düşürmenize yardımcı olabilecek mucizevi bir besin mi? Yoksa beslenmenizden hemen kesmeniz gereken doymuş yağ yüklü aşırı abartılı bir heves mi?

Yapılan anketlere göre insanların %72’si Hindistan cevizi yağının sağlıklı olduğuna inanıyor. Fakat ne yazık ki beslenme uzmanlarının yalnızca %37’si aynı fikirde!

Hindistan Cevizi Yağı Besin Değeri

Süper gıda olarak pazarlanan Hindistan cevizi yağının bir yemek kaşığında 121 kalori, 0 g protein, 11,2 g’ı doymuş olan 13,5 g yağ ve 0 miligram kolesterol bulunur.  Hindistan cevizi yağı vitamin E açısından son derece zengin olmasına karşın vitamin, mineral ve lif değerine bakıldığında oldukça yetersizdir.

Hindistan cevizi yağının yüzde 80’den fazlası doymuş yağdır ama yapısı, esas olarak uzun zincirli yağ asitlerinden oluşan birçok hayvansal üründen farklıdır. Hindistan cevizi yağında MCT’lerde yüksektir. Vücudun bu yağı depolanmış yağa dönüştürmesi daha zordur ve zaten Hindistan cevizi yağının destekçileri, faydalarının çoğunu yüksek MCT içeriğine bağlar.

Hindistan cevizi yağı

Araştırmacılar, bildirilen faydaların çoğu MCT yağının kendisinden kaynaklandığı için Hindistan cevizi yağını hala inceliyorlar ve aksini ispatlamak için yeterli kanıt bulununcaya kadar hepimizi Hindistan cevizi yağına da diğer doymuş yağlar gibi davranmaya çağırıyorlar!

Harvard’lı Profesör Karin Michels’in iddia ettiği gibi “saf zehir” olmasa da mucizevi bir tedavi de değil. Bu nedenle, yağın iyileştirebileceği bir sağlık durumu hakkında çevrimiçi iddialar görürseniz, araştırmanızı iyi yaptığınızdan emin olun.

Hindistan Cevizi Yağının ‘Olası’ Faydaları


Hindistan cevizi yağı yaygın olarak bir süper gıda olarak pazarlanıyor ve pek çok farklı faydası olduğu söyleniyor. Bu olası yararlar üzerine birkaç araştırma var ancak bunların çoğu küçük, sonuçsuz ve hayvan veya laboratuvar temelli.

Bazı çalışmalar faydaları doğrular, ancak insanlar üzerinde yapılan çoğu çalışma çelişkili sonuçlar gösteriyor. Günlük kullanımının etkilerini doğrulamak için hala daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğu unutulmamalıdır.

İşte Hindistan cevizi yağının en popüler 9 olası faydası:

  • Sağlıklı yağ asitleri içerir
Hindistan cevizi yağı besin değeri

Hindistan cevizi yağındaki hızlı enerji sağlayan yağ asitleri vücudunuzu yağ yakmaya teşvik edebilir. Ayrıca kanınızdaki HDL (iyi) kolesterolü yükselterek kalp hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olabilir.

Hindistan cevizi yağı, diğer yağlara oranla daha kısa yağ asidi zincirleri olan MCT’ler (orta zincirli trigliseritler) içerir. MCT’ler doğrudan karaciğere gitme eğilimindedirler. Vücudunuz MTC’leri hızlı bir enerji kaynağı olarak kullanır veya ketonlara dönüştürür.

Araştırmacılar, beyin için önemli faydaları olduğu düşünülen ketonları, epilepsi ve Alzheimer hastalığı için bir tedavi yöntemi olarak incelemeye devam ediyorlar.

  • Kalp sağlığına iyi gelir


Hindistan cevizi yağı, tereyağı ve zeytinyağının erkek ve kadınlarda kalp hastalığı risk faktörleri üzerindeki etkisinin karşılaştırıldığı bir araştırmada, katılımcılar üç gruba ayrıldı ve dört hafta boyunca her gün üç yağdan birini 50 gr oranında tüketti. Sürecin sonunda, tereyağı grubunda LDL (kötü kolesterol) düzeylerinde bir artış yaşadı. Hindistan cevizi yağı grubunda ise diğer iki gruptaki katılımcılara kıyasla HDL (iyi kolesterol) yükseldi.

Yüksek doymuş yağ oranına rağmen Hindistan cevizi yağı, kendine özgü kimyasal yapısı nedeniyle LDL’de bir artışa neden olmayabilir. Ama Amerikan Kalp Derneği, HDL’deki bir artışın artık doğrudan kardiyovasküler sağlıktaki olumlu değişikliklerle bağlantılı olamayacağını savunuyor.

Hindistan cevizi yağı faydaları

Dünyanın bazı bölgelerinde Hindistan cevizi yağı yüklü olan Hindistan cevizinin insanların nesiller boyu beslendiği bir temel gıda maddesi olması temel alınarak yapılan araştırmada, Güney Pasifik’teki bir ada zinciri olan Tokelau’nun nüfusunun, kalorilerinin %60’ından fazlasını Hindistan cevizinden elde ettiği kaydedildi. Bu insanların sadece genel sağlığı iyi değildi, aynı zamanda kalp hastalığı oranları da çok düşüktü! Papua Yeni Gine’deki Kitavan halkı da yumrular, meyveler ve balıkların yanı sıra çok fazla Hindistan cevizi tüketiyor ve yine nüfus genelinde çok az felç ya da kalp hastalığı var.

Ama esas önemli olan şudur ki kalp sağlığı, herhangi bir gıdadan ziyade büyük ölçüde beslenme alışkanlıklarınızın genel düzenine bağlıdır. Hangi yağı kullanırsanız kullanın, yeterince sebze ve lif tüketmez, çok fazla şeker ve rafine karbonhidrat tüketirseniz kalp sağlığınız zarar görür. Diğer sağlıklı seçeneklerle dönüşümlü olarak saf Hindistan cevizi yağı kullanıyorsanız, bu gayet iyi bir alışkanlık sayılabilir. Sadece taze ürünler ve diğer bütün gıdalar açısından zengin, dengeli bir diyetin parçası olduğundan emin olun.

  • Yağ yakımını teşvik eder

Bir araştırmaya göre, Hindistan cevizi yağının farelerde diyabet ve kilo alma riskini azalttığı sonucu elde edildi. Bazıları bunu Hindistan cevizi yağının insanların kilo vermesine yardımcı olabileceği şeklinde yorumladı ve zaman kaybetmeden sabah kahvelerine bu yağı eklemeye başladı!

Bu eğilim aslında ketojenik diyet çılgınlığının bir parçası. Bir keto diyetinde kalorilerin %75-90’ı yağdan gelir. Bu oranı hedefliyorsanız, sabah kahvenize Hindistan cevizi yağı ekleyerek kahvaltıda katı yiyecekler yerine tüketmek yerine bu şekilde kalori sağlayabilirsiniz.

Ayrıca lezzetli olduğu da bir gerçek! Ancak başka hiçbir değişiklik yapmadan sadece Hindistan cevizi yağı destekli kahve içmek elbette vücudunuzu sihirli bir şekilde değiştirmez.

Günümüzün en büyük sağlık sorunlarından biri obezite ve obezite sadece ne kadar kalori aldığınızla ilgili değil, aynı zamanda bu kalorilerin kaynağı ile de yakından ilişkili. Tüketilen her gıda vücudunuzu ve hormonlarınızı farklı şekillerde etkiler. Hindistan cevizi yağındaki MCT’lerin vücudunuzun yaktığı kalori sayısını arttırabileceği öne sürülüyor, ancak bu iddiaya dair iyi bir kanıt yok! Üstelik çok yüksek kalorili olduğunu ve çok miktarda tüketildiğinde kolayca kilo alımına yol açabileceğini unutmayın.

Hindistan cevizi yağı ne işe yarar
  • Antimikrobiyal


Hindistan cevizi yağındaki yağ asitlerinin yarısı laurik asittir. Vücudunuz laurik asidi sindirdiğinde monolaurin adı verilen bir madde oluşur. Hem laurik asit hem de monolaurin bakteri, virüs ve mantar gibi zararlı patojenleri öldürebilir.

Test tüpü çalışmaları, bu maddelerin staph enfeksiyonlarına neden olan staphylococcus aureus bakterisini ve insanlarda yaygın bir mantar enfeksiyonu kaynağı olan candida albicans mantarını öldürmeye yardımcı olduğunu göstermektedir.

  • Açlığı azaltır
Hindistan cevizi yağı iştah keser mi

En zengin doğal MTC kaynaklarından biri olmasına rağmen, Hindistan cevizi yağı tüketiminin iştahı diğer yağlardan daha fazla azalttığına dair bir kanıt yok. Ama bazıları, Hindistan cevizi yağının tok hissettirdiğini ve bunun da porsiyonları küçültmeye yardımcı olduğunu savunur.

Lipids dergisinde yayınlanan bir çalışmada, abdominal obezitesi olan kadınlarda 12 haftalık bir süre boyunca yaklaşık 28 gr soya fasulyesi yağı veya Hindistan cevizi yağı tüketmenin etkileri test edildi. Ayrıca kilolarını korumak için tasarlanmış dengeli bir beslenme uygulamaları ve günde 50 dakika yürümeleri talimatı verildi. Her iki grup da kilo verdi, ancak yalnızca Hindistan cevizi yağı yiyenlerin bel ölçümlerinde azalma görüldü.

Kalp hastası olan yaşlı kadın ve erkekler üzerinde yapılan başka bir araştırmada da Hindistan cevizi yağı tüketenlerin hem vücut ağırlıklarında hem de bel çevrelerinde azalma olduğu kaydedildi.

İlgi çekici sonuçlar, ancak yetersizler! Üstelik benzer her araştırmanın kilo kaybı veya göbek yağında azalma ile sonuçlanmadığını da bilmelisiniz. Bir etkisi olsa bile, bu yeme düzeninizde herhangi bir değişiklik yapmadan Hindistan cevizi yağı kullanmanın, birdenbire kilo vermenize neden olacağı anlamına gelmez. Yine de göbek yağıyla mücadele ediyorsanız ve saf Hindistan cevizi yağı kullanmayı denemek istiyorsanız, durmayın. Sadece ölçülü olduğundan ve kullandığınız tek ve hatta birincil yağ olmadığından emin olun.

  • Epilepsi nöbetlerini azaltır
Hindistan cevizi yağı epilepsi

Araştırmacılar hala çeşitli bozuklukları tedavi etmek için karbonhidratta çok düşük ve yağda yüksek olan ketojenik diyeti inceliyorlar. Bu diyetin en iyi bilinen terapötik kullanımı, çocuklarda ilaca dirençli epilepsiyi tedavi etmek.

Ketojenik beslenme, birden fazla ilaç türüyle başarı yakalayamamış epilepsili çocuklarda bile nöbet oranını önemli ölçüde azaltıyor ve araştırmacılar bunun nedenlerinden emin değiller.

Karbonhidratı azaltarak yağ tüketimini artırmak, kandaki keton konsantrasyonlarını yükseltir. Hindistan cevizi yağındaki MCT’ler karaciğerinize taşınıp ketonlara dönüştüğü için sağlık uzmanları, ketozu indüklemek ve epilepsi tedavisine yardımcı olmak için MCT’leri ve daha cömert bir karbonhidrat içeren değiştirilmiş bir keto diyeti kullanabilir.

  • İyi kolesterolü yükseltir


İki tür kolesterol çeşidi vardır: Yüksek yoğunluklu lipoprotein (HDL) yani iyi kolesterol ve düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL) yani kötü kolesterol.

Bazı uzmanlar, Hindistan cevizi yağının bir bileşeni olan MCT’lerin iyi kolesterol seviyesini artırmaya yardımcı olabileceğini savunur. Ancak yapılan araştırmalar Hindistan cevizi yağının kolesterol seviyelerine fayda sağladığına veya zarar verdiğine dair net bir kanıt bulamamıştır.

Bununla birlikte, 2018’de yayınlanan bulgular, Hindistan cevizi yağının kolesterol üzerindeki etkisinin zeytinyağına benzer olabileceğini öne sürer. Yani sonuçlar yine yetersiz ve daha çok araştırmaya ihtiyaç duyuluyor.

  • Alzheimer hastalarının beyin fonksiyonunu artırır
Hindistan cevizi yağı alzheimer

Demansın en yaygın nedenlerinden biri Alzheimer hastalığıdır ve bu hastalık genellikle yaşlı yetişkinleri etkiler. Alzheimer, beynin enerji için glikoz kullanma yeteneğini kısıtlar.

Araştırmacılar, ketonların, Alzheimer hastalığının semptomlarını azaltmak için bu arızalı beyin hücreleri için alternatif bir enerji kaynağı sağlayabileceğini öne sürüyor. Örneğin 2006’da yapılan bir araştırmada, MCT’lerin daha hafif Alzheimer hastalığı olan kişilerde beyin fonksiyonlarını iyileştirdiğini bildirdi.

Yine de araştırmalar henüz başlangıç aşamasında ve Hindistan cevizi yağının kendisinin bu hastalıkla mücadele ettiğini gösteren hiçbir geçerli kanıt yok.

  • Cilde, saça ve dişlere iyi gelir


Hindistan cevizi yağı sadece beslenme amaçlı kullanılmıyor, cilt, saç ve diş bakımı ve sağlığı için de pek çok insanın güzellik rutininde sözü geçiyor!

Bazı araştırmalara göre, Hindistan cevizi yağının düzenli kullanımı kuru cildin nem içeriğini iyileştirebiliyor ve egzama semptomlarını azaltabiliyor.

2017 yılında yapılan bir araştırmaya göre ise insan derisine Hindistan cevizi özü uygulamak, koruyucu bariyer işlevlerini geliştiriyor ve anti-inflamatuar etkiye sahip.

Çalışmaların güneşin ultraviyole (UV) ışınlarının yaklaşık %20’sini bloke ederek zayıf bir güneş kremi olarak kullanılabileceğini gösterdiği Hindistan cevizi yağı, saç hasarına karşı da koruma sağlayabilir.

Hindistan cevizi yağı, saç derisine mineral yağlardan daha iyi nüfuz edebilir. Ancak benzer saç tiplerine sahip kişiler üzerinde yapılan bir araştırma, Hindistan cevizi yağını kullanan ve kullanmayanlar arasında saçlarına dair hiçbir fark bulamadı.

Diş sağlığı için yağ çekmenin önemi hala tartışılıyor. Geleneksel bir oral tedavi yöntemi olan yağ çekme, modern gargaraya benzer şekilde, ağız boşluğu etrafında yağ gezdirmeyi içerir. Araştırmalar, Hindistan cevizi yağının boşluklara karşı koruma sağladığını, diş eti iltihabını iyileştirdiğini ve oral bakteri dengesini etkilediğini gösteriyor.


Hindistan Cevizi Yağı Zararları


Tam olarak kanıtlanmayan faydalarının yanı sıra bir de zararları var. İşte Hindistan cevizi yağı kullanmanın az bilinen 6 riski:

  • Gözeneklerinizi tıkanabilir


Hindistan cevizi yağı nispeten komedojeniktir, yani siyah noktalara neden olabilir ve cildinizin gözeneklerini tıkayabilir. Akneye meyilli ve yağlı cilde sahip kişiler için bu yağı en iyi seçim olmayabilir. Sivilceler için faydalı bir antibakteriyel olabilir, ancak uzun süreli kullanım aslında cildinizi daha da kötüleştirebilir.

Hindistan cevizi yağı cilde faydaları
  • Yüksek kolesterol ile ilişkilidir


Hindistan cevizi yağı bitki bazlı, lezzetli ve moda olabilir. Ama aynı zamanda, tek seçenek olarak ve/veya uzun süreli kullanırsanız, kalbiniz için kötü olabilir. Çünkü doymuş yağ oranını açısından yüksek bir değere sahiptir. Doymuş yağ kötü kolesterolü yükseltir ve kötü kolesterol de kalp krizi ve diğer kardiyovasküler riskleri!

  • İshal


Hindistan cevizi yağı günlük tüketildiğinde, sağlıklı bireylerde bile ishale ve diğer bağırsak sorunlarına neden olabilir. Gönüllüler üzerinde yapılan çalışmalarda, en sık görülen yan etkiler mide rahatsızlığı ve ishaldir.

  • Alerjik reaksiyon


Hindistan cevizi yağı gıda alerjisine pek sebep olmasa da yaygın bir cilt tahriş edicidir. Birçok cilt bakım ürününde bulunduğundan, hafif bir alerjinin bile kızarıklığa veya döküntüye neden olabileceğini bilmelisiniz.

  • Kayganlaştırıcı olarak tehlikelidir
Hindistan cevizi yağı kayganlaştırıcı olarak kullanılır mı


Hindistan cevizi yağını kayganlaştırıcı olarak kullanmak birçok nedenden dolayı caziptir, ancak dikkatli olmazsanız tehlikeli de olabilir. Hindistan cevizi yağının antibakteriyel olması harika olsa da bu aynı zamanda vajinal pH dengesini bozma potansiyeline sahip olduğu anlamına gelir.

  • Hamileler için zararlı kimyasallar içerebilir
Hindistan cevizi yağı hamilelikte kullanılır mı


Saf veya rafine edilmiş Hindistan cevizi yağı kullanıyor olmanız, ürünü kullanmanın bir riski olup olmadığı konusunda fark yaratabilir. Özellikle hamilelik döneminde saf Hindistan cevizi yağı, hem yemek pişirme hem de güzellik ihtiyaçları için kullanılabilecek en iyi alternatiftir. Rafine edilmiş olanlar ise hamilelerin tüketmemesi gereken zararlı maddeler içerebilir.

Hindistan Cevizi Yağı Nerede Satılır?


On yıl önce, herhangi bir yerde Hindistan cevizi yağı bulmak zor olsa da bugün bu popüler ürün, normal marketlerden kozmetik marketlere ve aktarlara kadar her rafta yerini aldı. Üstelik online alışveriş yapabileceğiniz internet sitelerinin de hemen hepsinde farklı firmaların farklı ürünleri bulunmakta. Ortalama fiyat ise 50 TL.

Hindistan Cevizi Yağı Nasıl Yapılır?


Aslında Hindistan cevizi yağının sadece iki türü vardır: Saf ve rafine. Saf olan kokulu ve Hindistan cevizi tadını korurken, rafine olan işlem görmüş, tatsız ve kokusuz bir üründür.

Zeytinyağının aksine, saf Hindistan cevizi yağının endüstri standardı yoktur. Terim, yağın genellikle işlenmemiş olduğu anlamına gelir. Yani saf Hindistan cevizi yağı genellikle ağartılmamış, kokusu giderilmemiş veya rafine edilmemiştir. Genel olarak, bir gıda ne kadar az işlenmişse, sağlık yararları sağlama olasılığı o kadar yüksektir ve aynı şey Hindistan cevizi yağında da geçerlidir.

Hazır ürünler almak yerine, kendi Hindistan cevizi yağınızı kendiniz üretmek isterseniz, bunun için 3 ana yöntem önerebiliriz;

Hindistan cevizi yağı nasıl yapılır

Yaş öğütme yöntemi

  • Olgunlaşmış, kahverengi bir Hindistan cevizini kesin ve etli kısmını kabuktan ayırın.
  • Çıkardığınız meyveyi küçük parçalara bölün ve bir mutfak robotundan geçirin. (Hindistan cevizinin iyice kıyılması ve daha iyi karışması için biraz su ekleyebilirsiniz.)
  • Geniş ağızlı bir kavanozun ağzına yerleştireceğiniz kahve filtresi ya da tülbent aracılığıyla elde ettiğiniz karışımı süzün.
  • Kavanozu en az 24 saat dinlenmeye bırakın.
  • Zamanla Hindistan cevizinin sütü ve yağı birbirinden ayrılacak ve üstte bir miktar kaymak birikecektir. Bir kaşık yardımıyla bu kaymağı sıyırıp attıktan sonra kavanozda kalan işlenmemiş Hindistan cevizi yağının keyfini çıkarabilirsiniz. 

Soğuk işlem yöntemini

  • Satın alacağınız kurutulmuş ve tatlandırılmamış saf Hindistan cevizi parçalarını kullanabilir ya da kendi parçalayıp kuruttuğunuz meyve ile bu işlemi yapabilirsiniz.
  • Kuru Hindistan cevizi parçalarını bir meyve sıkacağı aracılığı ile sıkın, bu yağ ve kremanın ayrılmasına sebep olacaktır. Meyve sıkacağı ilk seferde tüm yağı çıkartmaz bu yüzden işlemi gerektiği kadar tekrarlamalısınız.
  • Yağı elde ettikten sonra, bir kavanoza koyun ve Hindistan cevizi kreması dipte birikene kadar 24 saat ılık bir ortamda dinlendirin.
  • Üstte kalan saf Hindistan cevizi yağını başka bir kaba alın çünkü artık kullanıma hazır.

Kaynatma Yöntemi

  • 4 bardak suyu orta derece kaynatın.
  • Olgun bir Hindistan cevizini açarak, içini kaşıkla çıkarın ve rendeleyin.
  • Rendelediğiniz Hindistan cevizi ile suyu karıştırın ve bir blendera yerleştirin. Karışımı blenderdan geçirdikten sonra üzerine süzgeç ya da tülbent yerleştirdiğiniz bir kaba dökün. Azami miktarda sıvı elde etmek için bir spatula yardımıyla posaya bastırabilirsiniz.
  • Elde ettiğiniz sıvıyı tekrar kaynatın ve yağ ayrılana ve kahverengi renge gelene kadar sürekli olarak karıştırın.
  • Eğer karışımı kaynatmak istemiyorsanız, üzerini streç filmle kapatarak oda sıcaklığında 24 saat bekletip, daha sonra yağın ayrılması ve üste çıkması için buzdolabına koyabilirsiniz. 

Bu içerik de ilginizi çekebilir: Blushwood Meyvesi Kansere Umut Oluyor: Blushwood Meyvesini Yakından Tanıyın!

admin

Severek yazdığım, sizlerle dertleştiğim mekan burası. Hayattan zevk alarak yaşamak mı istiyorsun? Bi yere gitme. Zevosis'i takip et.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu