Ergenlik Sivilceleri Neden Olur, Nasıl Yok Edilir?
Yazıda Neler Var?
Ergenlik sivilceleri tam da görünüşümüz hakkında en çok endişelendiğimiz dönemde ortaya çıkması insan doğasının ironilerinden biridir! Aynanın karşısında saatler geçirebilen gençler, bu yıllarda genellikle bir daha asla karşılaşamayacakları kadar fazla cilt sorunuyla uğraşmak zorunda kalırlar.
Kötü haber şu ki sivilceler hala büyümenin bir parçası ama bir de iyi haberimiz var: Bugünün gençleri ebeveynlerinden şanslı çünkü artık bu problemi çözmek için daha fazla alternatif var ve biri mutlaka sizin için de işe yarar!
Ergenlik Sivilceleri Neden Olur?
Sivilce, beyaz nokta, siyah nokta, kist ve püstülleri içeren akneler, yüzde, göğüste ve sırtta kıl kökleriyle ilişkili küçük gözeneklerde oluşur.
Ergenliğe girdiğinizde androjen adı verilen seks hormonlarında bir artış olur. Bu hormonlar, yağ bezlerinizin aşırı aktif hale gelmesine, büyümesine ve çok fazla yağ veya sebum üretmesine neden olur.
Aknede, folikülün açılması tıkanır ve sebumun normal şekilde dışarı çıkması engellenir. Ortaya çıkan tıkanmış gözenek genellikle beyaz nokta olarak adlandırılır. Beyaz noktalar havaya maruz kaldığında siyah noktalar oluşur. Bazen bakteriler tıkanmış gözeneklerde çoğalarak hassas, kırmızı sivilcelere neden olur. Ayrıca irin ve sıvı ile dolarlarsa ağrılı kistler oluşur.
Cildi tahriş edebilecek sentetik malzemelerden üretilen giysiler, özellikle sırt ve göğüs bölgesinde sivilceleri daha da kötüleştirebilir. Sıcak ve nemli iklimlerde yaşamak ve egzersiz kaynaklı terlemenin de sivilcelerin hoşuna gittiği bir gerçektir.
Bir diğer önemli gerçek ise stresin artan yağ üretimini tetiklemesidir. İyi de girilecek tüm o sınavlar ya da gidilecek tüm o ilk randevular düşünüldüğünde stres ergenlik döneminin olmazsa olmazı değil midir?
Sivilce Kaç Yaşında Geçer?
Gençleri yüzde 85’inde görülen ergenlik sivilceleri, maalesef tüm ilk gençlik yılları boyunca sürer.
Bu problem, kızlar için 10-11 yaşında ve genellikle daha şiddetli vakalar yaşayan erkekler için birkaç yıl sonra başlar ve 20’li yaşların başına kadar devam eder.
Uzmanlara göre, ergenlik sivilceleri aynı problemi yaşayan ebeveynlerden bir genetik miras da olabilir. Üstelik tedavi konusunda yine ebeveynlerimizin bize aktardığı “yapılmaması gerekenler” listesi hala geçerlidir. Sivilceleri koparmayın, sıkmayın veya kabaca ovalamayın! Neyse ki eskiden mutlaka kaçınılması gerektiği söylenen çikolata, artık masum bir görgü tanığı çünkü akne kontrolüne yardımcı olacak özel bir diyet hala bulunamadı.
Sivilceler, bir gencin zaten hassas olan güven duygusuna zarar verebilir. New England Journal of Medicine’a göre, sivilcelerin psikolojik etkileri derin olabilir ve bu problemi yaşayan gençler, astım, epilepsi veya artritli kişilerde görülenlere benzer şekilde, yaşam kalitesi üzerinde önemli, olumsuz etkiler için risk altındadır. Sivilceli ergenler ve yetişkinler, sivilcesi olmayanlara göre daha yüksek kaygı, düşük öz değer ve depresyon oranlarına sahiptir.
Ancak daha önce de belirttiğimiz gibi, durumu kontrol altında tutmak, yara izlerini önlemek ve cildin doğal ışıltısını korumak için bugün sivilceyi önlemenin ve tedavi etmenin birçok yolu var…
Ergenlik Sivilceleri Nasıl Yok Edilir?
Reçetesiz topikal tedaviler: Jeller, losyonlar, kremler, sabunlar gibi cilde sürülerek kullanılan formdaki ürünleri içerir. Genellikle asetik asit, benzoil peroksit, salisilik asit, kükürt içeren bu ürünler düzenli olarak kullanıldıklarında orta derecede etkilidir. Cildin tamamen iyileşmesi 4 ile 8 hafta arası sürebilir.
Reçeteli topikal tedaviler: Yine sürülmek üzere tasarlanan bu ürünler arasında adapalen, antibiyotikler, azelaik asit, benzoil peroksit, dapson, tazaroten ve tretinoin öne çıkanlardır.
Reçeteli oral ilaç tedavileri: Şiddetli vakalar yaşayanlar için doktorlar genellikle topikal ilaçlara ek olarak oral antibiyotik haplar reçete edebilir. Oral antibiyotiklerin bakteri üremesini engelleyerek sivilceleri kontrol etmeye yardımcı olduğu ve böylece iltihabı azalttığı düşünülmektedir. Genellikle 4 ile 6 ay boyunca günlük olarak alınırlar ve düzelme görüldükçe azaltılarak kesilirler.
En güçlü oral ilaç olan İzotretinoin (Absorica, Amn Regard, Claravis, Myorisan ve Zenatane), genellikle 16 ile 20 hafta boyunca günde bir veya iki kez alınır. Yağ bezlerinin boyutunu küçülterek çok daha az yağ üretilmesine ve gözeneklerin tıkanmasını önlemeye yardımcı olduğuna inanılır. Bu da sivilceye neden olan bakterilerin büyümesini engeller.
Ergenlik Sivilceleri Doğal Yollarla Nasıl Yok Edilir?
Sivilcelerle mücadele eden gençler, kitlesel olarak pazarlanan ürünlere yönelmek yerine doğal çözümler tercih edebilir. İşte en çok uygulanan ve işe yarayan formüller:
- Çay ağacı yağı
Avustralya’ya özgü küçük bir ağacın yapraklarından elde edilen çay ağacı yağı, bakterilerle savaşma ve cilt iltihabını azaltma özelliği ile öne çıkar.
Yapılan araştırmalar, cilde çay ağacı yağı sürmenin sivilceleri azalttığını ortaya koymuştur. Üstelik, benzoil peroksit ile karşılaştırıldığında, akne için çay ağacı yağı kullanan deneklerin daha az kuru cilt ve tahriş problemi yaşadığı kaydedilmiştir.
Topikal ve oral antibiyotikler uzun süreli kullanıldığında bakteri direncine neden olabilir ve bu yüzden de çay ağacı yağı etkili bir ikame olabilir.
Unutulmaması gereken çay ağacı yağının çok güçlü olduğu ve cilde uygulanmadan önce mutlaka seyreltilmesi gerektiğidir.
Nasıl kullanılır?
1 ölçü çay ağacı yağını 9 ölçü su ile karıştırın ve bir pamuk yardımıyla sivilceden etkilenen bölgelere uygulayın. Gerektiğinde bu işlemi günde 1-2 kez tekrarlanabilir.
- Cadı fındığı kabuğu
Cadı fındığı, Kuzey Amerika cadı fındığı çalısından çıkarılır ve güçlü antibakteriyel ve antienflamatuar özelliklere sahip tanenler içerir. Bu nedenle kepek, egzama, varisli damarlar, yanıklar, çürükler, böcek ısırıkları ve akne dahil olmak üzere çok çeşitli cilt rahatsızlıklarını tedavi etmek için kullanılır.
Özellikle sivilceleri tedavi etme yeteneği hakkında çok az araştırma var gibi görünse de bir cilt bakım şirketi tarafından finanse edilen çalışmanın sonuçları dikkat çekicidir. Hafif veya orta derecede sivilce problemi yaşayan 30 kişi, 6 hafta boyunca günde iki kez üç aşamalı yüz bakımı uyguladı. Cadı fındığı, tedavinin ikinci adımındaki bileşenlerden biriydi. Çoğu katılımcı, çalışmanın sonunda önemli bir iyileşme yaşadı.
Cadı fındığının, bakterilerle savaşabileceğinin ve akneye katkı sağlayan cilt tahrişini ve iltihabı azaltabileceğinin de altı çiziliyor.
Nasıl kullanılır?
Küçük bir tencereye 1 yemek kaşığı cadı fındığı kabuğu ve 1 su bardağı su ekleyin, 30 dakika bu şekilde beklettikten sonra karışımı kaynatın. Kaynayan suyu soğutun ve süzdükten sonra kapalı bir kavanozda saklayın. Temiz cilde, pamuk kullanarak, her gün mutlaka uygulayın.
- Elma sirkesi
Elma sirkesinin faydaları gerçekten saymakla bitmiyor, nerde bir problem orda mutlaka boy gösteren elma sirkesi, akneye neden olan bakterileri öldüren birçok organik asit içerir. Bu ölü cilt hücreleri soyularak ortaya daha pürüzsüz ve sağlıklı bir cildin çıkmasına sebep olur.
Nasıl kullanılır?
Yine pamuk aracılığı ile cildinize uygulayın ve 15 dakika bekletin. Ardından sadece durulamanız yeterli.
Elma sirkesi, aynı zamanda akne ile ilgili yara izi olasılığını azaltmaya ve hatta ortadan kaldırmaya da yardımcı olur. Ancak, bazı dermatologlar, cildi tahriş edebileceğinden elma sirkesinin hiç kullanılmamasını tavsiye eder. Yine de denemeyi tercih ederseniz, sirkeyi su ile seyreltmek hassas ciltler için iyi bir alternatif olabilir.
- Aloe vera
Genellikle losyonlara, kremlere, merhemlere ve sabunlara eklenen aloe vera, yaprakları berrak bir jel içeren tropikal bir bitkidir.
Sıyrıklar, kızarıklıklar, yanıklar ve diğer cilt rahatsızlıklarını tedavi etmek için kullanılan aloe vera jeli, yaraları iyileştirir, yanıkları tedavi eder ve iltihapla savaşmaya yardımcı olur.
Aloe vera, aynı zamanda akne tedavisinde yaygın olarak kullanılan salisilik asit ve kükürt içerir. Araştırmalar, cilde salisilik asit uygulamanın akneyi azalttığını bulmuştur. Ayrıca, tretinoin kremi veya çay ağacı yağı gibi diğer maddelerle birleştiğinde akne tedavisini hızlandırır.
Nasıl kullanılır?
Herhangi bir katkı maddesi içermeyen, saf aloe vera jelini doğrudan temiz cilde nemlendirici olarak uygulayın. Bu işlemi her gün, ihtiyaç hissettiğiniz oranda uygulayabilirsiniz.
- Yeşil çay
Antioksidanlar açısından zengin ve cilt için harika antimikrobiyal özelliklerle yüklü epigallokateşin gallat (EGCG) içeren yeşil çay, ergenlik sivilceleri ile mücadele için birkaç farklı şekilde kullanılabilir.
Epigallokateşin gallat, sebum üretimini azaltır, iltihapla savaşır ve akneye meyilli cilde sahip kişilerde sivilce oluşumuna neden olan başlıca bakteri türlerinden biri olan P. acnes’in büyümesini engeller.
Araştırmalar, yeşil çay içmenin akne gelişimine katkıda bulunabilecek faktörler olan kan şekeri ve insülin seviyelerini düşürebileceğini bulmuştur. Ayrıca, birçok çalışma, yeşil çayı doğrudan cilde uygulamanın sivilce problemine iyi geldiğini kanıtlar niteliktedir.
Nasıl kullanılır?
Çay yapraklarını ılık suya koyarak demleyin ve ardından içine bir miktar bal ekleyin. Çözeltiyi yüzünüze sürün ve yirmi dakika bekledikten sonra durulayın.
Ayrıca çayı içebilir veya yaprakları maske görevi görebilecek bir toz haline de getirebilirsiniz.
Sivilce Giderici Maske Önerileri
Sivilcelerle savaşan cilt bakım rutininize, sivilcelerinizi iki şekilde tedavi etmenize yardımcı olabilecek bir yüz maskesi eklemeyi deneyebilirsiniz. Böylece akneyi doğrudan tedavi etmek için salisilik asit veya benzoil peroksit gibi bileşenlerden faydalanırken, aynı zamanda tedavi yüzünden tahriş olan cildi nemlendirip, yatıştırabilirsiniz.
- Aspirin maskesi
Sivilce tedavisi için aspirin kullanmanın tek bir yolu yoktur ama çoğu yaklaşım aynı genel süreci takip eder: Birkaç aspirin tabletini ezebilir ya da direk toz aspirin kullanabilirsiniz. Bu tozu yaklaşık bir çorba kaşığı su ile karıştırarak macun kıvamına getirin. Hatta daha yoğun bir kıvam ve biraz da içeriği zenginleştirmek isterseniz, karışıma birkaç damla aloe jeli veya bal ekleyin. Temiz yüze uyguladıktan sonra 15 dakika kadar bekleyin ve güzelce durulayın.
Deneyenler tarafından kızarıklığı ve şişliği giderdiği söylenen bu maskenin çok sık kullanıldığında cilt kuruluğuna yol açabileceğini unutmayın. Ayrıca salisilik asit cildinizi güneş ışınlarına karşı daha hassas hale getirebileceğinden güneş kremi kullanmayı ihmal etmeyin.
- Maya maskesi
Ergenlik sivilceleri ve siyah noktaları temizlemek için son derece etkili olan basit maya maskesi, gençler arasında oldukça popüler. Mayanın içerdiği mineraller cildi besler ve mikroplara karşı dirençlidir.
Bir kase alın, biraz maya ekleyin ve macun kıvamına gelene kadar ılık suyla seyreltin. Yüzünüze uyguladıktan sonra tamamen kurumasını bekleyin ve ardından yüzünüzü soğuk suyla yıkayın. İhtiyaç doğrultusunda, haftada 1-2 kez uygulayabilirsiniz.
- Karbonat maskesi
Kabartma tozu maskesi, sivilce görünümünü etkili bir şekilde azaltabilir ve aynı zamanda diğer sivilce önleyici ürünlerin aksine cildinize zarar vermez. Düzenli olarak uygulanmanız yeter.
Kabartma tozu ve sudan basit bir karışım oluşturun ve yüzünüze uygulayın. Yaklaşık 20 dakika bekledikten sonra, yüzünüzü bol su ile durulayın ve nazikçe kurulayın.
- Yoğurt maskesi
Topikal olarak uygulanan yoğurt, antibakteriyel ve antifungal özellikleri sayesinde sivilcelerle savaşmanın yanı sıra lekeleri ve sivilce izlerini de yok edebilir. Ayrıca yoğurdun cildi parlatma özelliği de vardır.
Akne izleri ile savaşmak için ideal olan limonda ise ölü hücreleri ciltten atan alfa hidroksi ve C vitamini asitleri çokça bulunur. Bu iki bileşen cildi onarır ve iyileştirir.
Bir kaseye 2 yemek kaşığı sade yoğurt koyun ve üzerine 1 yemek kaşığı taze limon suyu ile 1 yemek kaşığı bal ekleyin. Tüm malzemeleri iyice karıştırın. Temiz cilde, yüz ve boynu kaplayacak şekilde karışımı sürün ve kuruması için 30 dakika kadar bekleyin. Sonra bol su ile yıkayın.
- Bal maskesi
Bal, sivilceleri iyileştirmek ve tekrar ortaya çıkmalarını önlemek için sihirli bir formül değil, ancak doğal antibakteriyel ve sakinleştirici özelliklere sahip olduğu bilinir. Bu özellikleri sayesinde iltihaplı akne lekelerini yatıştırmaya yardımcı olabilir. Her türlü ham bal, enzimatik hidrojen peroksit üretimi sayesinde antibakteriyel özellikler içerir.
Öncelikle, seçtiğiniz balın “ham” olarak etiketlendiğinden emin olun. Tüm yüze uyguladıktan sonra 10-15 dakika kadar bekleyin ve ardından bol su ile durulayın. Daha az yapışkan bir tedaviyi tercih ederseniz, balınızı yoğurt, öğütülmüş yulaf, esmer şeker, muz püresi ve tarçın gibi alternatiflerle zenginleştirebilirsiniz.
Ergenlik Sivilceleri İçin Krem
Ergenlik sivilceleri için dermatologlar topikal çözümler önerebilir. Bu öneriler tek başına değerlendirilebilir ya da doğal yöntemlerle desteklenebilir.
- Nadixa Krem
Oldukça popüler olan Nadixa kremin etken maddesi Nadifloksasin’dir. Kullanılmaya başlandığı andan itibaren bakterilerin cilt üzerinde gelişip çoğalmalarını engelleyen bir çeşit antibiyotiktir. Bakterilerin sebep olduğu iltihabi cilt bozukluklarını düzenleyen Nadixa krem, sürdüğünüz bölgelerde sarı lekelere neden olabilir ama bunun çözümü sabun ve su kadar basittir. Benzer ürünlerde olduğu gibi, cildinizi güneşe karşı daha duyarlı hale getireceğinden kullanılan süreçte dikkat edilmesi gerekir. Eczanelerden reçete ile alabileceğiniz Nadixa kremin fiyatı ise 47.89 TL
- Imex Krem
Imex, topikal olarak kullanılan ve özellikle sosyal medya platformlarında son zamanlarda oldukça popüler olan bir diğer antibiyotik kremdir. Bakterileri öldürme özelliğine sahiptir ve tüm eczanelerde rahatlıkla bulunabilmektedir. İçeriğinde kortizon bulunmayan İmex kremin etken maddesi tetrasiklin hidrolkorür’dür. İltihapsız sivilceleri tedavi etmekte mucizevi etkileri olan ürün, reçetesiz de alınabilir ve fiyatı 40.45 TL’dir.
- Cleocin T Krem
Sivilcelerinden kurtulmak için elinden geleni yapan insanların ilk tercihlerinden biri olan Cleocin T, içerisindeki etken maddeler sayesinden akne tedavisinde vazgeçilmez olarak kabul ediliyor. Cildiniz üzerinde biriken bakterilerin ölmesine ve yeniden ürememesine yardım eden ve inatçı sivilcelerin tedavisinde kullanılan etkili bir antibiyotik kremdir. Etken maddesi, akne tedavisinde en etkili maddelerden biri olarak bilinen klindamisin fosfat ’tır. Fiyatı ise 20.53 TL.
- Dermaderm Sivilce Kremi
Dermaderm Bitki Özlü Sivilce Kremi, Bilinen en güçlü antibakteriyellerden biri olan çay ağacı özü sayesinde sivilcelere neden olan bakteri ve mikroplarla savaşır. Ayrıca yine içeriğinde bulunan nane yağı ile cilt gözeneklerini açar ve cildi ferahlatır. Sivilce oluşumunu içten kurutarak ciltte leke oluşumu engelleyen ürünün ilk kullanımdan sonra hemen etkisini gösterdiği iddia ediliyor. Denemek isterseniz, 29 TL’ye satın alabilirsiniz.
- Clindoxyl
Alternatiflerine göre, 60.37TL fiyatı ile daha pahalı olan Clindoxyl Jel, 25 gramlık tüplerde ve sadece eczanelerde satılır. Yeni çıkmaya başlayan sivilceleri hemen söndüren ve hali hazırdaki sivilceleri hızla yok eden bu jel, güçlü ve hızlı etkisi ile uzmanların da sıklıkla tavsiye ettiği bir üründür. Üstelik sadece sivilceler için üretilmesine rağmen beyaz veya siyah noktaları ve lekeleri de önler.
Bu içerik de ilginizi çekebilir: Sivilcelerin Ardındaki Güç: Sebum Nedir? Sebum Üretimi Nasıl Azaltılır?