Zevosis

Cadı Fındığı Nedir? Nasıl Kullanılır? Cadı Fındığı Faydaları

Cadı fındığı faydaları, çoğunlukla yağ şeklinde tüketimi yapıldığında ortaya çıkmaktadır. Sağladığı yararları gördüğümüzde kozmetik alanında tercih edilmesinin sebebini de aslında anlıyor olacağız.

  • 02 Aralık 2021
  • 57 kez görüntülendi.
Cadı Fındığı Nedir? Nasıl Kullanılır? Cadı Fındığı Faydaları

Cadı fındığı, belki de çoğu kişi tarafından bilinmeyen bir bitkidir. Hal böyle olunca da kullandığımız birçok kozmetik ürünün sağladığı faydaların, aslında cadı fındığı faydaları arasında olduğunu da bilmiyor oluyoruz. Yıllardır hatta asırlardır bilinen ve kullanılan bu bitki, özellikle dermokozmetik alanda sıklıkla tercih edilmektedir. Peki, cadı fındığı nedir ve faydaları nelerdir? 

 

Cadı Fındığı Nedir? 

Hamamelis virginiana adlı bitkinin bilinen ismi cadı fındığıdır. Kozmetik alanda kullanıma ek olarak alternatif tıp için de eski zamanlardan beri kullanılmıştır. Günümüzde ise kozmetik alanda kullanımı oldukça yoğundur. Eski zamanlarda halk hekimleri tarafından merhemi yapılarak kullanılan bitki, özellikle iltihabı hafifletmesi ile bilinirmiş. Kızılderililer ise yara merhemi olarak kullanmışlardır. Doğal tedaviler için günümüzde bitki çaylarına katmak veya az miktarda ağızdan almak gibi yöntemler uygulanmaktadır. 

 

Cadı Fındığı Özellikleri Nelerdir? 

  • Alternatif tıp alanında da etkin bir kullanıma sahiptir. 
  • Soğuk bölgeleri sevmektedir, soğuk iklime sahip yerlerde yetişmektedir. 
  • Kış mevsiminde yaprakları dökmektedir fakat altın sarısı çiçek açmaktadır. 
  • Hasarı bahar aylarında yapılan bir bitkidir. 
  • Günümüzde özellikle kozmetik alanda yoğun bir kullanıma sahiptir. Gıda alanında da kullanımı mevcuttur. 
  • İçeriğinde yağ asitleri olan oleik asit, linoleik asit, palmitoleik asit bulunmaktadır. Ayrıca Omega 3, 6 ve 7 da bulunmaktadır. 
  • Tüketimi genellikle yağ ve su şeklinde olmaktadır. 

 

Cadı Fındığı Nerede Yetişir? 

Cadı fındığı birçok ülkede yetiştirilen bir bitkidir. Fakat anavatanı Avusturalya’dır. Birçok ülkede yetiştiriliyor olsa da yetiştiği bölgeye göre içeriğinde farklılık olmaktadır. Özellikle içerisindeki yağ asitlerinin oranı değişmektedir. Bitkinin boyu yaklaşık olarak 3 metre civarında olmaktadır. Kuzey Amerika ormanlarında ve tropikal ormanlarda sıklıkla görünmektedir. 

 

Cadı Fındığı Faydaları Nelerdir? 

Cadı fındığı faydaları, çoğunlukla yağ şeklinde tüketimi yapıldığında ortaya çıkmaktadır. Sağladığı yararları gördüğümüzde kozmetik alanında tercih edilmesinin sebebini de aslında anlıyor olacağız. 

  • İltihaplarla Savaşır 

Eski dönemlerden beri bu yararıyla yoğun bir kullanıma sahiptir. İltihapların azaltılması ve hafifletilmesi için antienflamatuar özelliklerine sahip birçok bileşeni vardır. Bu sayede vücutta iltihaplanmayı önlerken aynı zamanda da mevcut iltihapların hafiflemesinde etkin rol oynar. 

  • Sivilcelere Karşı Etkilidir 

Sivilcelere karşı etkinliği, iltihaplara karşı harika bir çözüm olmasında yatmaktadır. Uygulandığında ciltteki iltihaplanmayı giderdiğinden akne oluşumunu engellemiş olmaktadır. Ayrıca gözeneklerin de küçülmesini sağlar. Sivilcelere yönelik çözümün daha etkin olması için doğru bir temizlik sonrası buharlanma yapılarak uygulanması tavsiye edilir. 

  • Yaşlanma Karşıtıdır 

Reklamlarda bol bol duyduğumuz pazarlama sözcüklerinden birisi, yaşlanma karşıtı! Hücrelerin onarılmasında oynadığı etkin role karşın yeni ve canlı hücrelerin de oluşmasını sağlar. Bu sayede gençlik iksiri olarak anılmaktadır. Cilt maskelerine eklenen cadı fındığı yağı, yaşlılık belirtilerinin ortadan kalkmasına yardımcı olabilmektedir. Sadece bu yönüyle bile dermokozmetik ürünlerde sıklıkla tercih edilebilir. 

  • Saçlara Etkisi 

Cadı fındığının yağının vitamin değerleri oldukça yüksektir. Saçların beslenmesi için güzel bir kaynak olan cadı fındığı yağı, kepek sorunu olanların ve cansız saçlarını beslemek isteyenlerin kurtarıcısıdır. Ayrıca hızlı uzamasına da yardımcı olur. Saç diplerinde oluşan kaşıntı, döküntü, egzama gibi sorunlar için de çözüm kaynağıdır. 

  • Cadı Fındığı Yararları ve Egzama 

Cadı fındığı yağı, özellikle egzama tedavisinde aktif olarak kullanılmaktadır. Kaşıntı ve döküntü gibi durumlarda cadı fındığı yağı, bölgeye masaj yapılarak uygulanabilir. Bu tarz sorunların tedavisinde en çok tercih edilen destekleyici olduğunu söylemek yalan olmaz. 

Cadı fındığı yararları, bu kadarla bitmemektedir. Maddeler halinde diğer yararlarına bakıldığında; 

  • Hemoroid hastalığına karşı etkilidir 
  • Kanser tedavisinde de kullanılmaktadır 
  • Nemlendirici etkiye sahip olduğu kadar nem dengesine de katkı sağlar 
  • Ölü derilerin atılmasında etkilidir 

Cadı fındığı için belirtilen tüm bu faydalar, bu bitkinin dermokozmetik ürünlerde kullanımına sebep olmuştur. Özellikle krem ve tonik ürünlerinde sıklıkla karşımıza çıkmaktadır. 

 

Cadı Fındığı Kremi 

Cildin desteklenmesi ve sorunlarının giderilmesi için üretilen bakım kremlerinin çoğunda bulunmaktadır. Hassas ciltler için özellikle tercih edilen kremlerdir. Cildi besleyici ve temizleyici bir etkiye sahiptirler. Krem içeriğinde yer alan cadı fındığı yağı, kendine özgü yararları krem vasıtasıyla cilde aktarabilmektedir.  

  • Ürün önerisi: Shiseido Treatment Softener

Cadı Fındığı Tonik 

Cildin temizlenmesi ve korunmasında tonik kullanımı tavsiye edilir. İçeriğinde cadı fındığı yağı olan tonikler, cildin siyah noktalar gibi sorunlardan temizlenmesine katkı sağlarlar. Ayrıca nemlendirici özelliği ile kuruluk sorununun ortadan kalmasını sağlar. Bu da kuruluk sorununun getireceği problemlerin kökten çözümü demektir. Ayrıca cadı fındığı faydaları arasında yer alan iltihaplara karşı etkili olması, bu toniklerin uygulandığı bölgelerde sağlanmış olmaktadır. 

  • Ürün önerisi: Dermafirm Repair Solution Tonic

 

Cadı Fındığı Yağı Kullanımı 

Cadı fındığı yağı, cilde uygulanarak kullanılmaktadır. Bu sebeple alerjik reaksiyonların önüne geçebilmek adına öncelikle küçük bir bölgeye uygulanması, başlıca yapılacak hamlelerdendir. Kullanımı için ürün haline getirilmiş ürünler tercih edilebilir. Fakat cadı fındığın yağının doğrudan kullanımı da mümkündür. Yan etkisi olarak ciddi seviyede herhangi bir durum saptanmamıştır fakat yine de tedbiri elden bırakmamak adına temkinli olmak gerekmektedir. Cilt için doğrudan kullanım tavsiye edilirken bitki halinin bitki çaylarına katılması da alternatiftir. Ayrıca az miktarda olmak şartıyla ağızdan alınması da tercih edilebilmektedir. 

Bu içerik de ilginizi çekebilir:Cilt Lekeleri İçin Doğal Maske Tarifleri

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ