Mitomani Nedir, Belirtileri Nelerdir? Mitomani Hastalığı Tedavisi
Yazıda Neler Var?
Hepimiz hayatımız boyunca irili, ufaklı yalanlar söylemişizdir ve söylemeye devam ediyoruzdur. Kuvvetle muhtemel, bu yalanları iyi ya da kötü niyetle bilerek ve isteyerek söylemişizdir. Peki söylediğiniz yalanların farkına varmadığınız ya da kendi söylediğiniz yalanlara inandığınız olayları hiç deneyimlediniz mi? Bu yazımızda yalan söyleme hastalığı olarak da bilinen Mitomani hastalığı hakkında bilgiler paylaşacağız.
Mitomani Hastalığı Nedir? Mitomani Şizofreniye Döner mi?
Kendisini olduğundan farklı gösteren yalanlar söyleme ve zamanla bu yalanlara inanarak, farklı bir kimlik oluşturma eğilimi “Mitomani” olarak adlandırılır.
Mitomani hastalığı, şizofreninin bir alt basamağı olarak da algılanabilir.
Genellikle sosyal statü ve ikili ilişkiler üzerine, kendini olduğundan başka birisi olarak gösteren mitomanlar; üst düzey yönetici olmak, sanatçı olmak, devlet içerisinde kilit bir görevde olmak gibi sahte bir kimlik oluşturmaktan tutun da, hobileri, eğitim durumları, aileleri hatta medeni halleriyle ilgili olarak bile farklı bir kimliğe bürünebilirler.
Büründükleri kimlik veya kimliklerle kendilerini tamamen özdeşleştiren mitomanlar, zamanla yeni kimliklerini, yeni gerçeklikleri olarak kabul ederler. Bu kabul ediş; yeni yalanları doğuracak bir sarmal başlatır.
Mitomani Neden Olur? Mitomani Nasıl Anlaşılır?
Mitomani; genellikle çocukluk ya da ergenlik dönemlerinde yaşananlardan kaynaklanır. Özgüven eksikliği, kendini ifade edememe, topluluk içerisinde kabul görme isteği, istismar, takıntı bozukluğu gibi sebeplerle başlar.
Çocuklar için normal kabul edilebilen yalan söyleme; ergenlik ve gençlik döneminde de devam ediyorsa işler tehlikeli bir hal almaya başlamış demektir. Eğer madde kullanımı gibi katalizör etkisi gösteren bir yan unsur da varsa, bu süreç daha hızlı ve keskin olur.
Mitomani Belirtileri Nelerdir?
Mitoman’lar; genel olarak ikna edici bir üslup kullanırlar, üslupları adeta destansıdır ve dil hakimiyetleri son derece yüksek olur. Yalanları konusunda son derece cüretkardırlar ve yalanın boyutlarını üst seviyelere çıkarırlar.
Normalde yalan söyleyenlerin aksine; bir suçluluk belirtisi, bir utangaçlık hissiyatı oluşmaz, bu sebeplerden dolayı Mitoman’lar, yalan makinalarını bile yanıltabilirler. Mitoman’lar genelde kendilerini uç boyutta kahraman ya da mağdur olarak gösterirler.
Mitomani Tanısı Nasıl Konur?
Mitomani, psikolojik rahatsızlıklar arasında; bipolar bozukluk gibi ayrı bir tanıya sahip değildir; ağırlıklı olarak, başka psikolojik bozukluklarla beraber görülür; ya da farklı bir bakış açısıyla; Mitomani hastalığı, yoğun olarak altında bir veya birden fazla psikolojik bozukluğun bulunduğu bir hastalıktır.
Kişilik Bozuklukları, Aşağılık Kompleksi, Asosyal kişilik, Narsistlik; Kleptomani da mitomanlar da sıkça görülür.
Mitomani Tedavisi
Bir Mitoman’a, hasta olduğunu kabul ettirmek çok çok zor olduğu için, tedavisi çok kolay değildir. Aslında toplumda çok daha sık görülürken; literatürde 1000 kişide 1 görülme sıklığının sebebi, bir Mitoman’ın kendi kendine tedavi olmaya asla gitmeyecek olmasıdır. Bu nedenle hasta yakınlarının bu konuya yaklaşımı ve farkındalıkları elzemdir. Hastanın kendisinin de bu destek sayesinde durumun farkına varması ve tedaviye istekli olması da çok önemlidir.
Birçok rahatsızlıkta olduğu gibi, erken teşhis yine vazgeçilmezdir; 15-16lı yaşlar mitomani başlangıcı için en yoğun yaş aralığı olarak belirlenmiştir, 20’li yaşların başında olan bir mitomani hastasına yardımcı olmak ve tedaviye ikna etmek, 40’lı yaşlarda mitomani rahatsızlığı olan birisine göre çok daha kolaydır.
Mitomani tedavisi süresince; psikologlar ve psikiyatristler beraber çalışırlar. Genel olarak Mitoman’larda; bir veya birden çok, başka psikolojik rahatsızlık da bulunduğu için; bunların çözülmesi için de gerekli ilaç ve terapi tedavileri uygulanır.
Mitomaniye sebep olan unsurlar ortadan kalktıkça; psikoterapi, özellikle aile ve yakınların hastayla kuracağı iletişim, verecekleri destek tedavinin başarıya ulaşmasına yardımcı olacaktır. Genç hastalarda, sonuç alma hızı ve başarı oranı çok daha yüksektir.
Bu içerik de ilginizi çekebilir: Passiflora Nedir? Passiflora Antidepresan mı?