Kulak Çınlaması Neden Olur? Nasıl Geçer?

Yazıda Neler Var?
Kulak çınlaması birçok şeyden kaynaklanabilir fakat bunu bir hastalık olarak değerlendirmemek gerekir. Çoğunlukla başka bir hastalığın belirtisidir. Genellikle iç kulağınızdaki küçük tüylere verilen hasardan kaynaklanır. Bu, beyninize gönderdikleri ve sesi nasıl duyduğunuzu kontrol eden sinyalleri değiştirir. Yaşlanmanın normal bir parçası olarak kulak çınlaması alabilirsiniz ancak başka nedenler de vardır. Geçici olabilir veya hayatınızın geri kalanında sürebilir. Çınlama bir uyarı sesi verebileceğinden, kulaklarınızın çınlaması vücudunuza dikkat etmeniz için bir işaret olabilir.
Kulak Çınlaması Nedir?
Kulak çınlaması iç kulağınızda başlar. Çoğu zaman, koklea veya iç kulaktaki duyusal tüy hücrelerinin hasar görmesi veya kaybından kaynaklanır.
Kulak çınlaması okyanusla ilgili sesler, çınlama, vızıltı, tıklama, tıslama veya vızıltı gibi birçok farklı şekilde ortaya çıkabilir. Ses bir veya iki kulakta, sabit veya ara sıra, yüksek veya yumuşak olabilir. Çoğu zaman herhangi bir sebeple dikkatiniz dağılmıyorsa ve sakin bir ruh halindeyseniz ortaya çıkar. Genellikle işitme kaybı ile ilişkilidir.
Kulak Çınlaması Nedenleri
Çınlama aslında iç kulağınızın salyangoz kabuğuna benzeyen koklea denilen kısmından gelir. Kokleanın sinir aktivitesindeki değişiklikler kulak çınlamasına neden olabilir.
Bu değişikliklere aşağıdakilerden herhangi biri neden olabilir;
- Yaştan kaynaklanan işitme kaybı: Birçok insan için duyma yetisi, yaşlandıkça daha da kötüleşir. Bu genellikle 60 civarında başlar. Genellikle her iki kulağı da etkiler. Büyük ihtimalle yüksek frekanslı seslerle ilgili bir sorun fark edeceksiniz.
- Yüksek sesler: Yüksek sesler önde gelen bir nedendir. Yıllardır her gün duyduğunuz bir şey olabilir veya sadece bir kez olan bir şey olabilir. Bu, konserler ve spor etkinliklerinden gürültülü makinelere ve geri tepme motorlarına kadar her şeyi içerir. Bir veya her iki kulağı da etkileyebilirler ve işitme kaybına ve ağrıya neden olabilirler. Hasar kalıcı veya geçici olabilir.
- Fazla kulak kirine sahip olmak: Vücudunuz bu yapışkan balmumunu kiri hapsetmek ve kulaklarınızı korumak için üretir. Fakat kendi kendine temizlenmezse ve çok fazla yığılırsa, çınlama veya işitme kaybına neden olabilir. Doktorunuz birikmeyi nazikçe kaldırabilir. Pamuklu çubuk tutmayın ve kendiniz yapmaya çalışmayın.
- Birtakım ilaçlar: Reçeteli ve reçetesiz satılan ilaçlar, zil sesini tetikleyebilir veya daha yüksek sesle çıkmasına neden olabilir. Buna aspirin, diüretikler, nonsteroid antiinflamatuar ilaçlar, kinin bazlı ilaçlar ve bazı antibiyotikler, antidepresanlar ve kanser ilaçları dahildir. Genellikle doz ne kadar güçlü olursa, sorun yaşama şansınız o kadar artar. Genellikle ilacı bırakırsanız semptomlarınız kaybolur. Bir ilacın suçlanabileceğini düşünüyorsanız, doktorunuza görünün. Ama önce doktorunuzla konuşmadan herhangi bir ilaç almayı bırakmayın.
- Sinüs ve kulak enfeksiyonları: Nezle olduğunuzda kulak çınlaması fark edebilirsiniz. Bunun nedeni, işitme duyunuzu etkileyen ve sinüslerinizdeki basıncı artıran bir kulak veya sinüs enfeksiyonu olabilir. Sebep buysa, uzun sürmemelidir.
- TME: Çene veya temporomandibular eklem (TME) ile ilgili sorunlar kulak çınlamasına neden olabilir. Çiğnerken veya konuşurken eklemde patlama veya ağrı fark edebilirsiniz. Diş doktorları tanı sürecine yardım edebilir.
- Tansiyon sorunları: Bu, yüksek tansiyonu ve stres, alkol ve kafein gibi kısa vadede onu yükselten şeyleri içerebilir. Arterlerin sertleşmesi de rol oynayabilir. Orta ve iç kulağınıza yakın kan damarları daha az gergin hale gelir, bu nedenle kan akışınız daha güçlü ve daha gürültülü görünür. Bu, pulsatil kulak çınlaması olarak bilinir.
- Diğer tıbbi problemler: Bunlar, iç kulak kemiklerinizdeki değişiklikleri, Meniere hastalığı adı verilen bir iç kulak bozukluğunu veya baş ve boyun yaralanmalarını içerir. Kulak çınlaması, Fibromiyalji ve Lyme hastalığında da ortaya çıkabilmektedir. Doktorunuz nedeni anlamanıza ve sesleri hafifletmenize yardımcı olacaktır.
Kulak Çınlaması Geçer mi?

Bazen kulak çınlaması kendi kendine geçse de, genellikle uzun süre orada kalır. Tedavisi olmasa da, başa çıkmanıza yardımcı olmak için deneyebileceğiniz farklı yollar bulunmaktadır.
- Bilişsel-davranışçı tedaviyi deneyin
Seanslarında, durumu yeniden çerçeveleyerek kulak çınlamasına karşı tepkinizi nasıl değiştireceğinizi öğreneceksiniz.
- İşitme cihazlarını deneyimleyin
İşitme cihazları, kulak çınlamasını maskelemek için dış seslerin hacmini artırabilir. Odyogram önemli işitme kaybınız olduğunu gösterirse, işitme cihazlarından da yararlanabilirsiniz.
- Kulaklarınızı balmumundan arındırın
Doktorlar kulak kirini çıkarmak için bir mikroskop ve küçük bir alet kullanabilirler. Kendi başınıza, kendiniz veya çocuğunuz için çıkarmaya çalışmayın.
- “Beyaz gürültü” oluşturun
Özellikle geceleri arka planda bir uğultu oluşturmak, kulak çınlamasından duyduğunuz çınlamayı iptal edebilir. Örneğin, kışın serin bir buharlı nemlendirici kullanın ve yazın bir vantilatör veya klima kullanın.
- Nazik müzikler çalın veya dinleyin
Sessiz bir melodi, beyninize zil sesi dışında odaklanması için başka bir şey verir.
- Kafeinden kaçının
Kafein, kan basıncınızı artırarak kulak çınlamanızı daha belirgin hale getirebilir.
- İlaçlarınızı yeniden gözden geçirin
Sık sık aynı ilacı kullanmak tetikleyici olabilir. Bu sebeple ilacınızın yan etkilerine tekrar bakın ve doktorunuza danışarak gerekirse belli bir süre ara vermeyi deneyin.
- Akupunkturu keşfedin
Akupunktur tarzı alternatif tıp yöntemleri bazen güzel sonuçlar doğurabilmektedir. Denememiş olmayın!
Bu içerik de ilginizi çekebilir: Geçmeyen Vücut Kokusu Neden Olur?