Zevosis

Geçmeyen Vücut Kokusu Neden Olur?

Vücut kokusu özellikle ergenlik çağına girilmesiyle birlikte kendini belli etmeye başlar. Bu dönem bireylerin vücut fonksiyonlarında hızlan görülür ve vücut kokuları belirginleşir.

  • 15 Aralık 2021
  • 1.070 kez görüntülendi.
Geçmeyen Vücut Kokusu Neden Olur?

Gündelik yaşantımızdaki toplum için faaliyetlerimizde sıkça maruz kaldığımız sorunlardan birisi de hoş olmayan vücut kokularıdır. Başkalarından bu konuda özen gösterilmesini istesek de bazen kendimiz de böyle bir olumsuz durumla karşılaşabiliriz. Çünkü geçmeyen vücut kokusu, sanılanın aksine bir tür sağlık sorunu olabilir. Geçmeyen vücut kokusunun neden olabileceği sorusundan önce vücut kokusunun ne olduğunu bilmekte fayda var.

 

Geçmeyen Vücut Kokusu Nedir?

Vücut kokusu, ter sıvısının vücuttaki bakterilerle tepkimeye girmesi sonucunda ortaya çıkan bir koku türüdür. Bilindiği üzere ter, vücut sıcaklığının dengelenmesinde gerekli olan bir sıvıdır ve herhangi bir kokuya sahip değildir. Ancak bu ter maddesi vücudun belli noktalarında bulunan bakteriler ile karşılaştığında ortaya kötü bir koku çıkar. Çünkü vücut yüzeyinde bulunan bakteriler üremek için en çok ter sıvısının içine girmeyi tercih eder. Normalde fazla üreyemeyen bakteriler ter ile tepkimeye girdiğinde hızla üremeye başlar.

 

Geçmeyen vücut kokusu, bireyleri en çok zor durumda bırakan bir vücut reaksiyonudur. Toplum içerisinde manevi açıdan tedirginliğe ve mutsuzluğa sebep olan bu durum, aynı zamanda da kişinin yaşam kalitesini hayli kritik seviyeye geriletmektedir. Üstelik bireyler kendi uygulamalarıyla bu sorundan genellikle kurtulamaz. Parfüm ve deodorantlar çoğu zaman geçmeyen vücut kokusuna karşı etki göstermemektedir.

 

Vücut kokusu özellikle ergenlik çağına girilmesiyle birlikte kendini belli etmeye başlar. Bu dönem bireylerin vücut fonksiyonlarında hızlan görülür ve vücut kokuları belirginleşir. Bu belirginleştirmeyi androjenler adı verilen hormonel değişim sağlar. Çünkü bu hormon maddesi ergenlik dönemine kadar vücutta salgılanmaz. Ergenlik dönemi geçmeyen vücut kokusu sorunu için çok önemli bir dönem demek doğru olur. Eğer bu sebeple eğer ergenlik döneminde önlem alınmaması durumunda bu durum geçmeyen vücut kokusu halini alabilir. Böyle anlarda uzman destek, bireyin gelecekteki hayatı için elzem bir konudur. Ayrıca bu sağlık problemi obezite olan bireylerde, yüksek seviyede baharat tüketenlerde ve diyabet gibi kalıcı hastalıkları olan kişilerde de geçmeyen vücut kokusu görülebilmektedir.

 

Geçmeyen Vücut Kokusu Neden Olur?

Geçmeyen Vücut Kokusu neden olur

Geçmeyen vücut kokusundan mustarip kişilerin en çok merak ettiği konuların başında, bu sorunun neden meydana geldiğidir. Bazı etkenler ter ve vücut kokusunun üretimine ve bireyin vücudunda kalıcı olmasına sebep olur. Bu yazımızda sizler için geçmeyen vücut kokusuna sebep olan etkenleri belirttik.

  • Aşırı Kilo (Obezite): İstenmeyen kokular, ter ile bakterilerin tepkimesiyle ortaya çıkmaktadır. Aşırı kiloya sahip kişilerde ter sorunu fazla olacağı gibi aynı zamanda da aşırı yağlanma sebebiyle vücut kıvrımlarının sayısı artar. Bu da oluşan kıvrımlarda daha fazla bakteri barınmasına sebebiyet veri.
  • Baharatlı Gıda Tüketimi: Ülkemizde baharat tüketimi oldukça yüksek düzeydedir. Ancak belirtmeliyiz ki baharatların fazla kullanımı, geçmeyen vücut kokusunu tetikleyen en önemli unsurlardan birisidir. Ayrıca keskin gıdalar da vücutta koku salgılanmasını arttırmaktadır. Örneğin çemen yiyen bir bireyde kısa sürede yoğun bir vücut kokusu salgılanır.
  • Yetersiz Beslenme: Vücutta üretilen ter miktarı, yenilen yiyeceklerle doğru orantıdadır. Çünkü alınan her lokmayı vücut yakarken bir efor sarf eder ve ter salınımını arttırır. Çok fazla gıda tüketiminin ter kokusuna sebep olduğu gibi aynı zamanda da az gıda tüketimi de tere sebebiyet verir. Yeterli miktarda besin alınmadığında bu sefer de vücut kendi deposundaki besinleri tüketmeye başlar ve bu da keskin bir koku üretilmesini tetikler.
  • Bazı Tıbbi Durumlar: Bazı tıbbi durumlar, bireyin normal vücut koku seviyesinde değişim görülmesine neden olabilmektedir. Diyabet, böbrek yetersizliği ve karaciğer rahatsızlığı bu hastalıklara örnek olarak gösterilebilir. Ayrıca artan vücut kokusu bazı tıbbi rahatsızlıkların da işareti olabilir.
  • Enfeksiyonlar: Vücutta istenmeyen kokular için bireyler genellikle hijyenik bir problem olarak görür. Ancak bu yanlış bir tanımdır. Çünkü bu durum enfeksiyona bağlı bazı rahatsızlıkların tetiklediği durum olabilir. Özellikle iç enfeksiyonlar vücutta kötü kokuları belirginleştirmektedir.

Geçmeyen vücut kokusunun sebeplerini yukarıda belirttik. Ayrıca bu kokularının belirdiği yerler hakkında bilgi sunmakta fayda var. Geçmeyen vücut kokuları genellikle ayak, kasık, koltuk altları, cinsel organların bulunduğu bölgeler, genital bölge, aşırı kilodan oluşan göbek kıvrımı, göbek çukuru ve anüste belirir ve buralardan yayılım gösterir. Ayrıca bazı durumlarda kulak arkasından da kötü koku yayılımı olabilmektedir.

 

Geçmeyen Vücut Kokusu Nasıl Geçer?

Geçmeyen Vücut Kokusu nedenleri

Ter sıvısının tetiklediği istenmeyen vücut kokuları, gündelik hayatta bizi en çok tedirgin eden unsurlardan biri olarak ön plana çıkıyor. Sağlık yönünden ciddiye alınmasa da toplum içindeki durumumuz hakkında kötü bir izlenime neden olabilir. Özellikle bu koku kalıcı olduğu taktirde yaşam kalitemizi hayli geriletir. Neyse ki geçmeyen vücut kokusu, isminde olduğu gibi karamsar değildir. Vücut kokularını önlemek mümkündür. Peki bu nasıl olabilir?

Öncelikle belirtmeliyiz ki geçmeyen vücut kokularını önlemede en etkili çözüm, hijyene önem vermektir. Bu sebeple günde en az bir defa duş almak, bireyin hijyeni için gereklidir. Duş esnasında özellikle ter ve bakterilerin oluşabileceği noktalar güzelce yıkanmalıdır. Temiz bir bezle koltuk altı ve cinsel organın bulunduğu bölgelere ayrıca özen gösterilmesi gerekir. Eğer düzenli duş alımı vücut kokusunun geçmesini sağlamıyorsa, standart hijyen ürünleri yerine anti bakteriyel sabun kullanılabilir.

 

Koltuk altı ürünler, hemen hemen her gün belli aralıklarla kullandığımız ürünler olarak ön plana çıkmakta. Çünkü deodorantlar ter ve bakterilerin barınmasını engelleme özelliğine sahiptir. Ancak bu ürünlerin doğru seçimi, gün içerisinde yaşanacak kokuların önüne geçmede etkili olur. Deodorantların çalışma prensibi, ter bezlerinin işlevselliğini bir süreliğine bloke etmektir. Bu da kötü koku salgılanmasının önüne geçer. Eğer deodorant kullanmanıza rağmen gün içerisinde vücudunuzdan ter kokusu almaya devam ediyorsanız kullandığınız ürünün etkisinin zayıf olduğunu söyleyebiliriz. Bu durumda daha kaliteli bir koltuk altı ürün araştırabilirsiniz.

Diğer yandan kullandığımız kıyafetlerin tarzı ve kumaş yapısı da geçmeyen vücut kokusuna etki eden durumlardan birisidir. Pamuklu kumaşlar ter kokusunu bastırırken polyester ve naylon yapıdaki kumaşlar kötü kokuları daha da arttırmaktadır. Doğal kumaşlar ter kokusunun buharlaşarak vücuttan uçup gitmesini sağlarken bu durum yapay kumaşlarda tam tersidir. Polyester türü kumaşlar teri vücutta tutar. Haliyle bu da kötü kokuların artmasını sağlar.

 

Vücutta hijyeni sağlamak için yapılması gereken bazı uygulamalar vardır. Bunlardan biri de tıraş olmaktan geçer. Bilindiği üzere bakteriler en çok vücutta koltuk altı ve genital bölgelerde üremektedir. Bu bölgelerde kıl oluşumunun artması, bakterilerin üremesi açısından hayli elverişli bir ortam sağlar. Tüm bu unsurlar göz önünde bulundurulduğunda vücuttaki bazı bölgelerin düzenli olarak tıraş edilmesi, geçmeyen vücut kokusu sorunsalının önüne geçecektir.

Geçmeyen Vücut Kokusu nasıl geçer

Son olarak geçmeyen vücut kokusu sorunsalını önlemede tıp yöntemi de mevcuttur. Bu uygulamanın ismi ise terlemeye karşı botoks uygulamasıdır. Uzman bir hekim tarafınca uygulanan bu işlemde kontrollü olarak ter bezlerine belli oranlarda botulinum dozu enjekte edilir. Bu sayede ter bezlerindeki terleme oranı minimum seviyeye indirilir ve kötü kokuların önüne geçilir.

Eğer siz de geçmeyen vücut kokusu sorunu yaşıyorsanız yukarıda belirttiğimiz unsurlara dikkat ederek kısmi önlem alabilirsiniz. Sorununun devam etmesi durumunda uzman bir hekim tarafından muayene edilmesinde fayda vardır.

Bu içerik de ilginizi çekebilir:İnceleme: Maybelline Instant Age Rewind Kapatıcı

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ