Sağlık

Gece Yemek Yemek Kilo Aldırır mı? Midemiz Gece Olduğunu Nereden Biliyor?

İnsanlar yaratılışının ilk zamanlarından itibaren hayatta kalmak ve açlık sorununu ortadan kaldırmak için yemek yemiştir. Zamanla çağlar değiştikçe, modern hayat ortaya çıktıkça, farklı maddi manevi hayat koşulları da ortaya çıkmış oldu. Psikolojik olarak, hormonal olarak ya da pek çok farklı nedenden dolayı insanlar, atalarımızda olduğu gibi sadece hayatta kalmak için yemek yemeyi bıraktı. Geceleri de gündüzleri kadar yer olduk, uyku saatleri değişti, iş koşulları, hayat standartları farklılaştı. Elbette bu sağlığımızı da etkiler hâle geldi. Geceleri yemek yemek yasak, çok uyumak yasak çünkü zamanla değişen yemek çeşitliliği ve standartlarından dolayı sağlığımızı korumak oldukça zorlaştı.

Pek çok nedenden dolayı insanlar özellikle son yıllarda geceleri yemek yemeyi arttırdı. Ancak uzmanlar bu durumun sağlığımızı son derece kötü etkilediğini, hayati tehdit oluşturduğunu kanıtladılar. Gün içerisindeki beslenmeyi düzene sokmak, hayatımıza sporu katmak, geceleri yemek yemek sorununa neyin neden olduğunu öğrenmek ve ona göre bir beslenme planı oluşturarak geceleri yemek yemeye son vermek lâzım.

Geceleri Yemek Yemek Neden Zararlı?

Gelişen teknoloji, farklı yaşam standartları, çeşitli iş koşulları, altta yatan kimi sağlık sorunları, hormonal ya da psikolojik nedenlerden dolayı geceleri daha sık yemek yer olduk. Ancak uzmanlar bu duruma şiddetli karşılar. Geceleri yemek yemek vücudumuz için yapabileceğimiz en tehlikeli şeylerden bir tanesi olarak görülmektedir.

Sabahları genellikle tok uyanan, öğlenleri yemeyi geçiştiren insanlarda gece yeme sendromu görülebilmektedir. Bu duruma sahip olan insanlar akşamları ve ardından geceleri artan bir şekilde fazlaca yemek yemektedirler. Peki, ama neden? Uyku düzensizliği yaşayan insanlar, uyuma hâlinde sürekli uyanarak uyuma sırasında ortaya çıkan hormonlardan alınması gereken faydayı alamamaktadırlar. Bu da vücutta dengesizliğe yol açmaktadır.

Psikolojik sıkıntılar, ayrılıklar, işsizlik veya özgüven eksikliği, duygusal açlık gibi nedenler insanların geceleri daha çok yemesine neden olabilmektedir. İnsanların eksikliğini hissettiği pek çok şeyin yerini doldurmak için yemek yediği bilinmektedir. Psikolojik, hormonal nedenler, uykusuzluk, gün içerisindeki dengesiz beslenme özellikle şeker ağırlıklı olanlar gece bizleri daha çok yemeye iten nedenlerdir.

Geceleri yemek yemek neden zararlıdır? Vücudumuzun da bir saati vardır. Uykuya geçme, uyanma, acıkma gibi pek çok fiziksel hareketimiz vücudumuzun saatine bağlıdır. Beynimizin içinde yer alan hipotalamus kısmındaki biyolojik saatimiz kan basıncımızdan vücut sıcaklığına, açlıktan uyanmamıza kadar her hareketimizi ayarlamaktadır. Bu nedenle geceleri yenen yemekler bedenin sağlıklı işlemesini, kilo vermeyi, hücrelerin onarılmasını engellemiş olur.

Akşamları gün içerisindeki hareketsiz olduğumuz anlar olduğu için, vücudumuz uyku anında salgılanan hormonlarla kilo vermektedir ancak gece yemek yemeye devam ettikçe, akşamları ve geceleri hareketsiz kaldıkça kilo verme duracaktır. Kilo artışı ile obezite ortaya çıkabilmektedir. Bu da elbette peşi sıra diğer sağlık sorunlarını da getirecektir. Kan şekeri seviyelerinde artış, kalp hastalıkları, reflü gibi mide hastalıkları, uykusuzluk, tansiyon gece yenen yemeklerin ortaya çıkaracağı hastalıklardan sadece birkaçıdır. Aynı zamanda sabahları uyanma zorlaşacak, unutkanlık başlayacak ve gün içerisindeki konsantrasyonda sorunlar oluşacaktır.

Tansiyonun yükselmesine neden olan geceleri yemek yeme, inme, böbrek sorunlarına, görme bozukluğuna neden olmaktadır. Stres hormonlarını arttıran geceleri yemek, inflamasyona, astıma, eklem iltihaplarına, parkinson gibi daha ileri seviyedeki rahatsızlıkları açığa çıkarmaktadır. Aynı zamanda geceleri yemek yemek peşinden pişmanlığı, karamsarlığı, gerginliği de getirecektir. Bu da yeni bir psikolojik çöküntüye neden olabilmektedir.

Midemiz ve Beynimiz Arasındaki İlişki

gece yemek yemenin zararları

Peki, midemiz ve beynimizin arasındaki ilişki nasıldır, midemiz gece olduğunu anlayabilir mi? Beynimizdeki biyolojik saat midemizi ve aslında tüm vücudumuzu etkilemektedir. Biyolojik saat göz bebeklerimizden giren ışığı algılayarak vücudumuza geceyi, uyku ve uyanma vaktini iletir. Tokluk, açlık, mide bağırsak ilişkileri ve hareketleri hepsi bu saate göre işlemektedir. Ancak özellikle duygusal açlık, psikolojik etkenler gibi sorunlar nedeni ile tok olduğumuz hâlde yeme isteği, biyolojik saatin bozulması ile mide gece olmasına rağmen yeme isteği duymaya devam edebilir. İşte bu nedenle sık seyahat etmek, sürekli telefon bilgisayar gibi ekranlara bakmak biyolojik saati bozabilir bu da vücudun dengeli çalışması üzerinde sıkıntı yaratabilir. Midemizdeki tokluk hissini tekrar yaratabilmek adına düzenli uykuya geçmeli, gece yemek yemeye son vermek gerekmektedir. Midemiz beynimizdeki biyolojik saat ile gece olduğunu fark etse de, hâlâ ayakta olmak, uykusuz kalmak, sürekli ekrana bakmak ve elbette farklı nedenlerin de birleşimi ile tok olunsa bile mide yine bir şeyler yeme isteğinde bulunacaktır.

Gece Yemek Yeme Nasıl Önlenir?

Geceleri yemek yedikçe artan sağlık sorunları, psikolojik rahatsızlıklar hayatı kötü yönde etkilemektedir. Peki, bu durumda gece yemek yeme nasıl önlenir? Vücudun eski sağlığına kavuşması için, bu sorunun ortadan kaldırılması için neler yapılabilir?

Her şeyden önce sorunun nedeni mutlaka belirlenmeli. Hormonal mi ya da psikolojik sıkıntılar mı neden olmaktadır? Altta yatan bir rahatsızlık mı bulunmaktadır? Bu nedenler belirlendikten sonra elbette yapılacak şeyler bulunmaktadır. Mutlaka gündüz beslenmeye, dengeli dikkatli bir beslenme programının oluşturulmasına dikkat edilmelidir. Gün içerisinde şeker içeren karbonhidratlardan uzak durulmalı, tam tahıllı kepekli ürünlerle beslenilmeli. Kan şekerini dengeleyici, tok tutucu besinlerle, ara öğünlerle bir plan oluşturulmalı.

Lifli, tam tahıllı ürünler, meyve, yoğurt süt gibi ara öğünler günlük beslenmeye dâhil edilmeli. Egzersiz sosyal hayatın içerisine katılmalı. Kafa dağıtıcı etkinlikler, strese neden olan sorunlar çözülmeli, evdeki iştah açıcı, şekerli, abur cubur tarzı olan ürünler atılmalıdır.

Bu içerik de ilginizi çekebilir: Ortalama Bir İnsanın Alması Gereken Günlük Kalori Miktarı Nedir?

admin

Severek yazdığım, sizlerle dertleştiğim mekan burası. Hayattan zevk alarak yaşamak mı istiyorsun? Bi yere gitme. Zevosis'i takip et.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu