Sağlık

Burun Akıntısına Ne İyi Gelir?

Korona virüsün hayatımıza girmesiyle birlikte burun akıntısına karşı hassasiyetimiz arttı. En ufak bir burun nemlenmesinde panik yapabiliyoruz çoğu zaman. Bu sebeple burun akıntısı konusunda detaylı bilgiye sahip olmak, özellikle de kış aylarında sürekli yaşadığımız bu sorunsala daha doğru yaklaşmamızı sağlayacaktır. Öncelikle burun akıntısı bir enfeksiyon değildir.

 

Burun içindeki mukus salgısının artması sebebiyle meydana gelen bir olaydır. Mukus salınımı sanılanın aksine zararlı değil, yararlı bir sıvıdır. Soluduğumuz havanın nemlenmesini ve bu havanın içinde bulunan zararlı bakterileri önleyen bir işleve sahiptir. Ancak bu salınım fazla artarsa, vücut için sorun teşkil etmektedir. Peki burun akıntısının artışına sebep olan etkenler nelerdir?

 

Burun Akıntısı Neden Olur?

Burun akıntısının artmasına etki eden sebeplerin başında alerjiler gelmektedir. Toz, polen ya da hayvansal tüylerin bünyede alerjik reaksiyon göstermesiyle ortaya çıkar. Alerjilerin tetiklediği burun akıntıları genellikle bireyin uyandığı an olan sabahın ilk saatlerinde yoğunlaşır. Diğer yandan kış aylarında yaygın bir hale gelen nezle de burun akıntısının artışına sebep olabilmektedir. Üst solunum yolu enfeksiyonu olan bu rahatsızlık burunda iltihaplanmaya sebebiyet verir. Nezle olan bir kişi gün içerisinde sürekli olarak burun akıntısına maruz kalır.

 

burun akıntısı neden olur

 

Burun akıntısının oluşmasında kronik rahatsızlıkların da etkisi büyüktür. Sinüzit, mukus salınım semptomları gösteren kronik rahatsızlıkların başında gelir. Sinüzit sonucu sinüslerin iltihaplanması, burundaki mukus üretiminin artmasına, dolayısıyla da burun akıntısının yoğunlaşmasına neden olur. Ayrıca grip, hormonal değişimler, kuru havaya maruz kalmak, burun spreylerinin aşırı kullanımı, baharatlı yiyecek tüketimi ve gebelik burun akıntısını tetikleyen faktörlerden bazılarıdır.

Burun akıntısı büyük sağlık sorunları teşkil etmese de bizlerin hayat kalitesine doğrudan tesir etmektedir. Genelde bu sorunsalı peçete ile çözme yoluna gideriz. Ancak devamlı peçete ile silinmesine rağmen birkaç dakika içerisinde mukus üretimi hızlanarak yeniden akıntının oluşmasına sebep olur. Bu nedenle burun akıntısından kurtulmak için öncelikle mukus üretiminin önüne geçilmesi hedeflenmedir. Kesin tedavi hekim tarafınca belirlense de kendiniz bir dizi uygulama ile bu sorunu minimum seviyeye indirebilirsiniz. İşte burun akıntısına iyi gelen uygulamalar…

 

Burun Akıntısına Ne İyi Gelir?

burun akıntısı nasıl geçer
  • Burun akıntısını hafifletmede en etkili çözümlerden biri olan tuzlu su çözeltileri hazırlayabilirsiniz. Bu çözelti sayesinde burnunuzu temizleyerek mukus salınımını minimum seviyeye düşürebilirsiniz. Tuzlu su çözeltisinin tarifi hayli basittir. 3 çay kaşığı tuz ile 1 çay kaşığı kabartma tozu birbirine karıştırılır. Burada dikkat edilmesi gereken nokta tuz iyot içermemelidir. Ardından ¾ oranında sıcak suya bu karışım ilave edilir ve iyice karıştırılır. Elde edilen bu karışım bir enjektör yardımıyla burun deliklerine sıkılır.
  • Bol miktarda sıvı tüketimi, burun akıntısından mustarip bireylerin sıkça başvurması gereken bir yöntemdir. Su sayesinde burundaki mukus salınımlarının dışarı atılma işlemi kolaylaşır. Eğer su kullanımı az olursa, burundaki mukus koyu bir kıvama geçer ve haliyle burundan atılması zorlaşır. Bu durumda tıkanıklık daha güç bir hale bürünür. Ayrıca önemli hususlardan birisi de bu dönemde çay, kahve gibi ürün tüketiminden kaçınılması gerektiğidir.
  • Buhar banyosu yapmak, burun akıntısının azalmasında oldukça etkili bir uygulamadır. Geçtiğimiz yıllarda uzman hekimler tarafından yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre, buhar banyosu yapanların yapmayanlara oranla daha hızlı iyileştiği gözlemlenmiştir. Yine aynı araştırmaya göre buhar banyosunda kullanılan yağlardan özellikle kekik yağının daha iyi sonuçlar verdiği anlaşılmıştır. Eğer dışarıdan yağ temin etmekte zorlanıyorsanız üzülmeyin. Evinizde de buhar banyosu için hazırlayabileceğiniz karışım mevcut. 1 tatlı kaşığı zencefil kullanarak buhar banyosunu uygulayabilirsiniz.
  • Burun akıntısı döneminde soğuk içeceklerin tüketimi önerilmez. Aksine, sıcak içeceklere yönelmek, bireylerin rahatlamasını sağlar. Ancak sıcak sıvı tüketiminde seçilecek ürün önemlidir. Her sıcak ürün aynı olumlu etkiyi göstermeyeceği gibi bazı durumlarda olumsuz tepkimeye de sebep olabilir. Peki burun akıntısı için hangi sıcak sıvılar tüketilmeli? İşte cevabı… Bu konuda tüketmeniz gereken en önemli sıvı kesinlikle bitki çaylarıdır. Çünkü bitki çayları burun açıcı özelliğe sahip ürünlerdir. Papatya, zencefil ve nane gibi anti alerjik özelliğe sahip yapıdaki ürünler, bu zorlu sürecinizde adeta kurtarıcınız olacaktır.
  • Dünyamızda bazı bitkiler var ki, sağlık sorunlarına karşı adeta mucize konumunda. Bunlardan en önemli olanı ise kuşkusuz sarımsaktır. Hemen hemen her enfeksiyonlu hastalıklara karşı şifa gören sarımsaklar, burun akıntısı için de oldukça faydalı bir işleve sahiptir. Antibakteriyel özelliğe sahip olması onu vazgeçilmez bir konuma koyuyor. Mukus salınımını azaltmak için sarımsağı şu formül ile uygulayabilirsiniz: Bir su bardağının içerisine 3-4 diş sarımsak atılır. Üzerine yarım çay kaşığı şeker ilave edilir. Elde edilen karışımı günde en az 3 defa içildiğinde olumlu etkileri kısa sürede görülecektir.

Yukarıda belirttiğimiz tüm bu uygulamalar burun akıntısına iyi gelmektedir. Ayrıca bir de burun akıntısını önleyen bir dizi uygulamalar da mevcut. Akupresür tedavisi önleyicilik bakımından ilk sırada gösterilir. Burun çevresine uygulanacak akupresür yöntemi ile akıntı önlenir ve aynı zamanda da baş ağrısı engellenir. Ayrıca ilaç kullanımı bu dönemde muhakkak başvurulması gereken bir yöntemdir. Doktor tarafından akıntının sebebi tespit edilerek en doğru ilaç tedavisi belirlenir.

 

Bebeklerde Burun Akıntısı Nasıl Geçer?

Bebeklerin hava kanallarının dar olması sebebiyle burun akıntısı sorunsalı sık görülmektedir. Bu da onlarda huysuzlanmaya neden olur. Bebeklerde yaşanan burun akıntısı, temel olarak yetişkinlerdeki ile benzerlik gösterir. Ancak bazı durumlarda farklı semptomlar gözlenebilmektedir.

Öncelikle bebeklerde yaşanan burun tıkanıklığını önlemek için uzman bir hekim ile görüşülüp onay vermesi halinde belirteceğimiz yöntemler uygulanmalıdır. Bebekler hassas yapıya sahip oldukları için hekim kontrolü kesinlikle şarttır.

  • Burun tıkanıklığı yaşayan bebekler için uygulanacak ilk etkili yöntem, yatmadan önce ılık bir su ile duş aldırmak olacaktır. Uyuduğu odayı nemlendirmek için buhar makinası ile destek sağlanabilir.
  • Diğer yandan burun tıkanıklığı sorunu yaşayan bebeklerin başlarına bir destek konularak kaldırılması gerekir. Bu sayede rahat nefes almaları sağlanmış olur. Ayrıca bebeklerin rahat nefes almaları için uygulanabilecek bir dizi doğal yöntemler de mevcuttur. Fakat yine belirtmekte fayda var ki bu yöntemler muhakkak hekim tarafından onay alındığı taktirde uygulanmalıdır.
  • Bilindiği üzere zerdeçal, nefes yolunu açan mucizevi bir doğal maddedir. Zerdeçal kullanımı tıkanıklık yaşayan bebeklerin rahat nefes almasını sağlar. Bunun için yapılması gereken basittir. Süt konulmuş biberona bir çay kaşığı zerdeçal ilave edilir. Ayrıca tat olarak bebekler bu aromadan rahatsız olmaz, tüketimi kolaydır. Zerdeçalın bir farklı kullanım yöntemi daha vardır. O da tütsüleme yöntemidir. Zerdeçal ve keten tohumu birlikte öğütülerek kavrulur. Çıkan duman bebeğe solutularak burun tıkanıklığından kurtulması sağlanır.
  • Yetişkinlerdeki burun akıntısını azaltmak için kullanılan sarımsak, bebeklerde de uygulanabilir. Yine aynı şekilde 2-3 diş sarımsak bir bardak su ile kaynatılır ve ardından bu su bebeğe içirilir. Etkisi ise çok kısa sürede görülecektir.
  • Son olarak şunu belirtmekte fayda var, bebeklerde aşırı burun akıntısı sebebiyle burun çevresinde yaralanmalar görülmektedir. Bu yaraların önüne geçmek için düzenli olarak burun çevresine vazelin sürülmelidir.

 

Bu içerik de ilginizi çekebilir:Saça Zeytinyağı Sürmek Ne İşe Yarar?

admin

Severek yazdığım, sizlerle dertleştiğim mekan burası. Hayattan zevk alarak yaşamak mı istiyorsun? Bi yere gitme. Zevosis'i takip et.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu