Betasalic Merhem Nedir, Ne İçin Kullanılır? Betasalic Merhem Kullanımı ve Yan Etileri

Yazıda Neler Var?
Ellerimiz her zaman spot ışıkları altında! İş yerinde, alışverişte, sporda, yemekte; nerede olursak olalım başrol ellerimizin… Onları saklamak hem imkânsız hem de anlamsız! Zira zarafetimizi sergilemek için ellerimizden daha iyisi olamaz. Tabii bu cevheri ortaya çıkarmak için onları deterjanların hırpalayıcı gücünden korumalı, sıcaktan da soğuktan da muhafaza etmeli; doğru ürünler kullanarak nemlendirmeli ve onarmalıyız. Fakat bazen ne yaparsak yapalım egzama ve sedef gibi deri reaksiyonlarını aşmak mümkün değildir. Üstelik sadece elimizde değil, vücudumuzun pek çok farklı bölgesinde de oluşum gösterebilirler. İşte tam bu noktada, içeriğinde bulunan kortizon bileşeniyle Betasalic Merhem ve eşdeğerleri olan tıbbi ilaçlar devreye giriyor. Bu yazımızda da Betasalic hakkında mutlaka bilmeniz gereken kullanım önerilerini ve içeriğinde bulunan etken /yardımcı maddeleri tüm detaylarıyla size aktaracağız.
Betasalic Merhem Nedir?
Üretiminde Farma-Tek İlaç Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. logosunu bulunduran ve 30 g olmak üzere alüminyum tüplerde, yalnız eczaneler üzerinden satışı uygun olan Betasalic etken madde olarak;
Betametazon ve Salisilik Asit maddelerini içerir. Yardımcı madde olarak ise; beyaz yumuşak parafin ve sıvı parafin içeriğine sahiptir. Kortizon içeren bir merhem olduğunu da ekleyelim.
Betasalic Merhem Ne İçin Kullanılır?
İlacın başlıca endikasyon alanı cilt ve deri yüzeyindeki hastalıklardır. Bunlar: Egzamatöz deri lezyonları, numuler, atopik ve el egzaması; sedef hastalığı, kaşıntılı ve mor renkli deri kabarcıkları şeklinde gözlemlenen wilson likeni gibi deride kaşıntı ve pullanma olarak reaksiyon gösteren hastalıklardır.
Betasalic Merhem Ne İşe Yarar?
İlaç, uygulandığı bölgede başlıca iki şekilde etkinlik gösterir. Keratolitik olarak isimlendirilen; tahribata uğrayan ve buna bağlı olarak kalınlaşan deri yüzeyi üzerinde soyucu etkisi ve bakterilerle mantarların üreyip, çoğalmasını önleyen antifungal /antİbakteriyel etki.
Bu doğrultuda;
- Sedef hastalığının tedavisinde en sık başvurulan ilaçlardan biridir.
- Hasar görmüş deri yüzeyine oldukça kısa sürede etki ederek soyar ve yenilenmesini sağlar.
- Yaşlanmaya bağlı olarak meydana gelen lekelerin ve kısmen de kırışıklığın onarılmasında fayda sağlar.
- Nemlendirici ürünlerle çözüme kavuşturulamayan cilt kuruluğunda etkilidir.
- Egzamanın birçok türünde endikasyon sağlayarak şikâyetlerin giderilmesini sağlar.
- Cilt yüzeyinde mantar ve bakteri oluşumundan kaynaklanan olumsuz reaksiyon ve enfeksiyonların tedavisinde önemli rol oynar.
- Çeşitli nedenlerden ötürü cilt yüzeyinin farklı bölgelerinde meydana gelen kronik pullanmaya karşı etkindir.
- Wilson likeninin tedavisinde yaygınlıkla kullanılır.
Betasalic Merhem Nasıl Kullanılır?
İlacın hastalığınızın tedavisinde etkin olup olmadığını ve ne sıklıkta kullanmanız gerektiğini doktorunuz belirleyecektir. Tıbbi riskleri en aza indirmek için hekim görüşü almadan kullanmayın. Betasalic Merhem prospektüsünde belirtilen kullanım şekli ise şöyledir:
Etkilenen cilt yüzeyine ince bir katman halinde tatbik ediniz. Bu aşamada ellerinizin temiz olmasına dikkat edin ve nazik hareketlerle cildinize yedirin. Tavsiye edilen maksimum tedavi süresi 3 haftadır. Bu süre zarfında sabah ve akşam olmak üzere günde iki kez kullanımı uygundur. Şikayetlerinizin daha hafif olması durumunda günde bir kez kullanabilirsiniz. Tedavi süresi üç haftayı aşan durumlarda her gün değil, gün aşırı kullanın.
İlacın kullanımı haricen ve topikal şekildedir. Ağız yoluyla kesinlikle alınmamalı ve buna ek olarak göz ile temasından da sakınılmalıdır. Kazayla bu durumun meydana gelmesi halinde vakit kaybetmeden gözünüzü yıkayın ve beklenmedik etkilerde mutlaka sağlık kuruluşlarından destek alın.
Ayrıca ilacı kullanırken, etkilenen bölgeyi kesinlikle kapatmayınız ve hava almasını önlememeye dikkat ediniz. Doktorunuz, saç derisinde kullanımı için reçete ettiyse, daha kolay uygulama için losyon formunu kullanmaya çalışın.

Betasalic Merhem Hamilelikte Kullanılır mı?
Bu merhemin hamile kadınlar tarafından kullanımı önerilmez. Gebelik sınıfı C kategorisindedir. Bu şekilde nitelendirilen ilaçlar klinik çalışmalarda gebeliği bulunan hayvanlar üzerinde test edilmiş ve sonucunda risk teşkil ettiği kanısına varılmıştır. İnsanlar üzerinde ise yeterli ölçüde çalışma gerçekleştirilememiş olmasından ötürü net veriler bulunmamaktadır.
Hamile ya da hamilelik şüphesi bulunan kadınlarda ancak hekimin risk /yarar değerlendirmesi sonucunda vermiş olduğu karar neticesinde kullanılabilir.
Betasalic Merhem Emzirirken Kullanılır mı?
Emziren annelerin bu ilacı kullanabilmesi için mutlaka doktorlarından onay almaları gerekir. Buna ek olarak geniş yüzeylere uygulamaktan kaçınılmalı ve kesinlikle göğüs bölgesinde uygulanmamalıdır.
Betasalic Merhem Çocuklarda Kullanılır mı?
Çocuklarda kısa süreli olan tedavi süreçlerinde kullanılabilir olmasıyla birlikte dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunmaktadır. Çocuklarda cilt yüzeyinde bulunan koruyucu tabaka henüz gelişimini tam anlamıyla tamamlamamıştır. Bu nedenle ilacın içerisinde bulunmakta olan etken madde, deri tarafından daha hızlı ve yoğun şekilde emilerek kana karışabilir. Bu nedenle mutlaka hekim onayı doğrultusunda kullanılmalıdır. Bununla beraber, bez kullanımına bağlı olarak oluşum gösteren yaralarda kullanımı hem uygun değildir hem de risk unsuru oluşturabilir.
Betasalic Merhem Yan Etkileri
Betametazon ve Salisilik Asit maddelerini etken madde olarak bileşeninde barındıran merhem, bu maddelere karşı hassasiyeti bulunan kişilerde alerjik reaksiyonlara sebebiyet verebilir.
Ayrıca karaciğer yetmezliği olan hastalarda ve kapalı pansuman gerektiren yaraların bulunduğu durumda, merhemin emilimi daha hızlı şekilde gerçekleşeceğinde dolayı mutlaka doktor kontrolünde kullanılmalı.
İlacın olası yan etkileri ise aşağıda listelenmiştir:
- Uygulandığı bölgede meydana gelen yanma hissiyatı
- Kaşıntı
- Kızarıklık ve diğer renk değişimleri
- Cilt yüzeyinde döküntüler
- Bitkinlik ve halsizlik
- Ağız kuruluğu
- Yüzde gözlemlenen şişkinlik, şekil değişimleri (yuvarlaklaşma)
- Su tüketiminde olağandışı artış
- İdrara daha sık çıkma
- Cilt yüzeyinde meydana gelen yoğun kıllanma
- Uygulanan bölgedeki deri yüzeyinin kalınlaşması
- Ciltte çizgi ya da leke formundaki oluşumlar
- Cilt yüzeyinde iğne batırılmışçasına gözlemlenen ufak çaplı kanamalar
- Çocuklarda kullanımıyla birlikte kilo kaybı ve büyümede yavaşlama belirtilerinin gözlenmesi ile birlikte; kortizol değerlerindeki anormaliler.
Yukarıda listelenen belirtilerin hepsi ciddi yan etilerdir. Bir ya da birden fazlasının vücudunuzda meydana geldiğini düşünmeniz halinde, ilacın kullanımını sonlandırınız ve en yakın sağlık kuruluşundan tıbbi destek alınız.
Betasalic Merhem Fiyatı
30 g tüp formu için 2021 itibariyle güncel fiyatı; 14.65 TL. İlacı normal reçete ile temin edebilirsiniz. Ayrıca, reçete edildiği taktirde, SGK tarafından geri ödemesi yapılan ilaçlar listesinde bulunmakta olduğunu da belirtelim.
Betasalic Merhem Muadilleri
Betasalic’i temin etmekte zorlandığınız durumlarda, aynı etken maddeye sahip olan aşağıda listelenen ilaçları da tedavi sürecinizde kullanabilirsiniz. Bu ilaçlar:
- Betasalic Losyon
- Psorcutan Beta Merhem
Betasalic Merhem Kullananlar
User 1: Egzama tedavisi için kullanıyorum, doktorum vermişti. Kaşıntılarımı gerçekten çok azalttı ama tek kötü yanı kortizon içermesi.
User 2: Sedef hastalığında kullanılan etkin ilaçlardan biri. Derinin yapısını komple değiştiriyor.
User 3: Saçkıran için kullanacak olanlar kesinlikle losyon olanını kullanmalı deyse saçlarınız berbat ve yağlı görünüyor. Ama çok etkili bir ilaç ona diyecek bir şeyim yok.
Bu içerik de ilginizi çekebilir: Endoskopi Nasıl Yapılır? Ne Kadar Sürer? Endoskopi Sırasında Hasta Uyutulur mu?