Tantum Jel Nedir, Nasıl Kullanılır? Tantum Jel Yan Etkileri ve Fiyat Bilgisi
Yazıda Neler Var?
İlaçların prospektüsleri her zaman karmaşıktır. Minik yazılar, katlana katlana bitmeyen upuzun kağıtlar ve anlaşılması güç terimler… Zaten ağrı ya da acıdan kıvranıyorken, tüm bu yazılanları idrak etmek zor olabilir. Biz bunu sizin için yapmaya gönüllüyüz! Ufacık yazıları sizin için okur, sadeleştirir ve anlaşılması daha kolay hale getirerek özetleriz… Bu yazımızda da kas ve iskelet sisteminde meydana pek çok ağrının giderilmesinde kendisine başvurulmakta olan Tantum Jel hakkında detaylı fakat kapsül niteliğinde bilgiler paylaşacağız…
Tantum Jel Nedir?
Santa Farma İlaç Sanayii A.Ş. tesislerinde üretimi gerçekleştirilen Tantum, 50 g alüminyum tüp şeklinde, jel formundadır ve haricen uygulanır.
Etken madde içeriğinde Benzidamin HCl bulundururken, yardımcı madde olarak da: Demineralize su, gliserin, lavanta esansı, izopropil alkol ve hidroksi etil selüloz içerir.
Tantum Jel Ne İçin Kullanılır?
Travma kaynaklı, cerrahi ya da fiziki nedenlerden ötürü olarak; yumuşak dokuda meydana gelen doku etkilenmeleriyle birlikte buna eşlik eden ödem ve ağrının giderilmesinde kullanılır. Ayrıca romatizmal hastalıklarının tedavisinde de oldukça etkindir ve kas gevşetici nitelikli olarak yaygınlıkla kullanılır.
Tantum Jel Ne İşe Yarar?
- Eklemlerde iltihaplanma ya da tahriş sonucunda meydana gelen bursit hastalığında,
- Muhtelif nedenlerle oluşum gösteren kas ağrılarında,
- Sırt ve bel bölgesinde yoğunlaşan ağrılarda,
- Miyotendinöz bölgesindeki (kas ile tendon arasındadır) zedelenme ya da yırtılmadan kaynaklanan kas çekmesinde,
- Travma sonucu eziklerde,
- Burkulmalarda,
- Kemiklerle kaslar arasında bağlayıcı unsur olarak görev gören tendonlardaki iltihaplanma sonucunda meydana gelen tendinit hastalığının tedavisinde, kullanılır.
Tantum Jel Nasıl Kullanılır?
İlacın şikayetleriniz için tedavi edici nitelikte olup olmadığına ve dozajına en doğru şekilde hekiminiz karar verecektir. Bu noktada mevcut sağlık durumunuz, varsa diğer hastalıklarınız ve buna bağlı olarak kullandığınız diğer ilaçlar da göz önünde bulundurulur. Tantum prospektüsünde yer almakta olan kullanım önerisi ise aşağıda yer aldığı gibidir.
Uygulamadan önce el hijyeniniz için yeterli önlemleri aldığınızdan emin olun.
Etkilenen bölgeye az bir miktarda (1-2 gram) sürün ve hafifçe ovalama hareketleriyle cildinize yedirin. Şikayetlerinizin şiddetine göre günde 2 ila 3 kez kullanabilirsiniz.
Travmaya bağlı olarak oluşum göstermiş durumlarda 5 ila 7; cerrahi nitelikli olan durumlarda ise 3 ila 5 gün süresince kullanılabilir.
Açık yaralar üzerinde ve uzun süreli olarak kullanmaktan kaçınınız. Bununla beraber göz, ağız ve burun içi bölgelerinde de kullanılması sakıncalıdır.
Tantum Jel Hamilelikte Kullanılır mı?
İlacın hamile ya da hamilelik şüphesi olan kadınlar üzerinde kullanılması önerilmez.
Gebelik kategorisi C olarak kaydedilen Tantum Jel’in hayvanlar üzerinde gerçekleştirilmiş olan klinik deneylerinde sakıncalı olabilecek yan etkiler saptanmış olup, gebelik sürecindeki insanlar üzerinde yeterli sayıda çalışmaya ulaşılamamıştır. Yine de kullanımının gerek görüldüğü durumlarda hekiminiz, riskleri ve tıbbı durumunuzu değerlendirerek tedavinizde kullanılmasına onay verebilir.
Tantum Jel Emzirirken Kullanılır mı?
Topikal ilaçlar, deri tarafından emilerek kana karışır. Bazı ilaçların içermekte olduğu etken maddeler süt yoluyla aktarılabilme eğilimi gösterebilir. Bu yüzden de bebeğin sağlığı açısından risk barındırırlar. Tantum için de aynı riskler mevcudiyet göstermektedir ve kesinlikle doktor tarafından reçete edilmedikçe kullanılmamalıdır.
Etken maddesinin süt yoluyla aktarılıp, aktarılmadığına dair yeterli ölçüde veri bulunmamaktadır.
Tantum Jel Çocuklarda Kullanılır mı?
İlacın prospektüsünde aktarılan brifinglerde, çocuklar üzerinde kullanımına yönelik özel bir kullanım önerisi bulunmamaktadır. Hekiminiz uygun gördüğü takdirde, belirtilen dozaj ve kullanım sıklığında uygulayabilirsiniz.
Tantum Jel Yan Etkileri
Oral ya da topikal fark etmeksizin her ilaç için geçerli olduğu gibi, Tantum’un etken maddesine karşı da duyarlılığı bulunan kişiler üzerinde istenmeyen etkilerin meydana gelmesine neden olabilir. Bu tür durumların yaşanması halinde ilacın kullanımına son veriniz, sağlık kuruluşuna başvurmakta gecikmeyiniz. Seyrek olarak gözlemlenebilecek diğer yan etkiler ise;
- Kızarıklık
- Işığa karşı olarak gelişen hassasiyet
- Uygulanan bölge ve çevresinde kaşıntı
- İçinde sıvı oluşumu da gelişen kabarcıklar
Tantum Jel Fiyatı
50 g tüp şeklinde, eczaneler üzerinden satın alabileceğiniz Tantum 2021 güncel fiyatı 23.17 TL’dir. Normal reçete ile temin edilebilir ve aynı zamanda da SGK tarafından geri ödenir.
Tantum Jel Muadilleri
Tantum’a erişmekte problem yaşamanız halinde etken madde olarak aynı içeriğe sahip olan aşağıdaki ilaçları da kullanabilirsiniz.
- Benzidan Jel
- Beniflex Jel
Tantum Jel Kullananlar
User 1: Hem uygun fiyatlı hem de çok hızlı etki eden bir ilaç. Yan etkilerinin de az olması büyük bir avantaj. Tutulma ve bel ağrıları için oldukça etkili. İçerisinde lavanta yağı ya da esansı var sanırım, kokusunu onu andırıyor. Lavanta yağının da sürüldüğü yerde ağrı kesici özelliği olduğunu duymuştum zaten.
User 2: Kas gevşetici olarak baya etkili bir ilaç, kokusu da kötü değil mis gibi kokuyor.
User 3: Ecza dolabında kesinlikle bulunması gereken ilaçlardan biri. Yan etkileri de oldukça az. Buna rağmen son derece etkili ve en önemlisi hızlı.
Bu içerik de ilginizi çekebilir: Endoskopi Nasıl Yapılır? Ne Kadar Sürer? Endoskopi Sırasında Hasta Uyutulur mu?