Vajina Kokusu Neden Olur? Vajina Kokusu Nasıl Giderilir?
Yazıda Neler Var?
Rahatsız edici vajina kokusu nasıl geçer ve hatta nasıl önlenir biliyor musunuz? Peki vücudunuza iyi bakıyor olsanız bile, arada sırada tanıdık olmayan kokularla karşılaşmanın normal olduğunu? Normal olmayan şey, kalıcı ve güçlü kokular! Ve bu kokuların sebepleri gibi kendileri de çeşit çeşit olabilir.
Vajina Kokusu Neden Olur?
Vajinaların doğal bir kokusu elbette vardır ve her kadınınki birbirinden farklıdır. Sağlıklı bir vajinanın tipik kokusunun genellikle fermente süt veya misk kokusuna benzer olduğu düşünülür. Adet döngüsü boyunca hafif metalik bir koku duyulabilir. Cinsel ilişki de kokuyu geçici olarak değiştirebilir, menopoz dönemi de…
Vajinanız kendini doğal olarak temizler. Vajinanızı kendi haline bırakırsanız, sağlıklı bir pH değerini koruyabilir ve sağlıksız bakterileri uzak tutabilir. Ancak kokunuzda bariz bir değişiklik fark ederseniz, olası bir sorunun işaretiyle karşı karşıya olabilirsiniz.
Tıbbi bir durum nedeniyle oluşan vajinal koku genellikle kaşıntı, yanma, tahriş veya akıntı gibi diğer belirti ve semptomlarla birlikte gelişir. Doktorunuz vajinal muayene ve tanı testleri yoluyla bu semptomları değerlendirebilir. Tedavi edilmezse enfeksiyonlar son derece tehlikeli ve kalıcı hasara neden olabilir, bu nedenle mutlaka teşhis konulmalı ve tedavi yöntemi buna göre belirlenmelidir.
Vajina Kokusu Hamilelik Belirtileri
Hamilelik sürecinde vücudunuzda, bazılarını asla tahmin edemeyeceğiniz, büyük değişiklikler olur. Bebeğinizi dışarı itmek için vajinanızın gerilmesi gerektiğini biliyorsunuz, ancak muhtemelen tamamen yeni bir aroma ile karşılaşacağınızı bilmiyorsunuz. Hoşunuza gitmese de hamilelikte vajinal koku aslında oldukça normaldir. Kadınların yaklaşık yüzde 65’i hamilelikleri boyunca vajinal koku yaşadıklarını bildiriyor. Vajina kokusu, hamileliğin ilk belirtilerinden biri bile olabilir!
Hamileyken vücudunuz büyük hormonal değişiklikler yaşar ve bu, vajinanızdan artan salgılar da dahil olmak üzere, genellikle güçlü bir kokuya neden olan her türlü fiziksel değişikliği tetikler. Ayrıca maalesef büyüyen vücudunuzdaki olağanüstü miktarda östrojen sayesinde kokuya karşı daha hassaslaşırsınız!
Yeni aromanız hamile kaldıktan sonra başladıysa, büyük olasılıkla sebep budur. Kokunuz hafiften çok güçlüye kadar değişebilir ve genellikle endişe edilecek bir şey yoktur. Ama unutmayın ki her hamilelik farklıdır.
Vajina Kokusu Nasıl Giderilir (Bitkisel Çözüm)
Kadınları ve ergenliğe ulaşan genç kızları etkileyen ve yaygın bir sorun olan vajinal koku problemini kolayca azaltabileceğiniz ve hatta ortadan kaldırabileceğiniz en hızlı ve en güvenli kendin yap çözümlerini sizin için sıraladık.
NOT: Aşağıda listelenmiş olan bitkisel yöntemlerin kimyasal içermiyor oluşu, tamamen zararsız oldukları anlamına gelmemektedir. Vajina bölgesinin son derece hassas ve alerjik bir bölge olduğunu unutmayın ve bu yöntemlere başvurmadan önce bir sağlık kuruluşuna giderek destek alın. Uygulanan tıbbi tedavilerden sonuç alamamanız halinde bu bitkisel yöntemleri denemeden önce de mutlaka doktorunuzun onayını alınız.
1. Çay Ağacı Yağı
Kokulu ticari mendiller ve vajinal deodorantlar kullanıyorsanız, bu ürünlerdeki kimyasallar vajinanın pH dengesini bozabilir ve enfeksiyona ve kötü kokuya neden olabilir. Kokulardan kurtulmak için vajinal yıkama yöntemiyle suda seyreltilmiş doğal çay ağacı yağı kullanın. Çay ağacı yağı hem antibakteriyel hem de mantar önleyicidir ve bu nedenle kokuyla savaşırken enfeksiyonu da engeller.
2. Kabartma tozu
Karbonatın sadece hamur işleri için işe yaradığını düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. Test edilmiş bu yöntemin vajina kokusundan çabucak kurtulmanıza nasıl yardımcı olduğunu görünce şaşıracaksınız. Banyonuza kabartma tozu ekleyin ve alt bedeninizi 20-30 dakika bu suda bekletin. Ayrıca bir yemek kaşığı karbonatı 2 bardak suya karıştırıp vajinal duş olarak da kullanabilirsiniz.
Vajinal koku, vücudun pH seviyesinde sorun olduğunda yoğunlaşır. Kabartma tozu, pH seviyenizi normale döndürmeye yardımcı olur, böylece fazla bakteri ve mantarı kontrol eder. Bu da enfeksiyonu tedavi eder ve vajinal kokuyu anında ortadan kaldırır.
3. Ananas
Bu harika meyvenin vajinal sağlığınız ve kokunuz için de faydalı olduğu bilinir. Beslenmenize çiğ ananas ve ananas suyu ekleyin. Ananasın yüksek şeker ve yüksek enzim içeriği, vajinal salgılarınızın kokusunu iyileştirmek için keyifli ve egzotik bir alternatif, sizce de öyle değil mi?
4. Kuşburnu ve C Vitamini
Kuşburnu gül bitkisinin tohumlarıdır ve yüksek düzeyde C vitamini içerirler. Kuşburnu tek başına veya C vitamini tableti ile birlikte vajinal kokuyu gidermek için kullanılabilir. C vitamini tabletini ezin ve 60 ml suda yarım çay kaşığı kuşburnu tozu ile karıştırın. Karışıma bir tampon batırın ve vajinaya yerleştirin. 1 saat yerinde bırakın. C vitamini kuvvetli bir bağışıklık güçlendiricidir ve zararlı toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olur. Tablet kuşburnu ile birlikte kullanıldığında asidik bir pH’a sahiptir ve vajina bölgesinde kötü kokunun başlıca nedenlerinden biri olan bakteriyel vajinozisi tedavi etmek için etkili ve güvenli bir yöntemdir.
5. Betel yaprakları
Tembul yapraklarının kokulu vajinal akıntı sorununu tedavi etmek için kullanılabileceğini kim bilebilirdi? Yaprakları küçük parçalara ayırıp yaklaşık 10 dakika kaynatmanız yeter! Kaynayan su ılık kıvama gelene kadar bekleyin, bir tamponu bu sıvıya batırın ve vajinaya yerleştirin. 15 dakika beklemeniz yeterli. Tembul yapraklarının özü, antibakteriyel özellikleri nedeniyle merhemlerde sıklıkla kullanılır.
6. Sirke
Sirke, özellikle de elma sirkesi, vajinal kokuyla mücadele söz konusu olduğunda kusursuz bir alternatiftir. Banyo suyunuza iki bardak sirke karıştırın ve 20 dakika bu suda bekleyin. Ayrıca elma sirkesini suya karıştırıp içebilirsiniz de. Sirke, balıksı vajinal kokuya neden olan toksinlerden kurtulmanız için net bir çözüm. Asidik ve kokuya neden olan mikropları öldürmeye yardımcı olacak antibakteriyel özelliklerle yüklü.
7. Sarımsak
Sarımsakların kokuyu tedavi etme gücünü sorgulayabilirsiniz, ancak kendi keskin kokusu sayesinde inanılmaz bir şekilde işe yarar. Hatta vajinal kokuyu öldürmek için bilinen en iyi ev ilaçlarından biridir! Taze sarımsak karanfilini soyun ve temiz bir tülbent parçasının içine sarın. Ucuna küçük bir ip bağlayın. Böylece oluşturduğunuz tamponu vajinaya sokun ve gece boyunca orada bırakın. Sarımsak, eski zamanlardan beri enfeksiyonları tedavi etmek için kullanılır. Çeşitli çalışmalar, çok çeşitli bakterilere karşı antibakteriyel aktiviteye sahip olduğunu kanıtlar.
8. Yoğurt
Yoğurt sevmiyor olabilirsiniz ancak vajinal kokuyu önemli ölçüde azalttığını bilin! Vajinanın normal pH’ını eski haline getirmek için tercihen yemeklerle birlikte günde iki fincan şekersiz yoğurt tüketin ya da tamponu yoğurda batırın ve nazikçe vajinanıza sokun. Bir iki saat orada kalmasına izin verin. Güçlü bir vajinal koku, bir mantar enfeksiyonunun göstergesi olabilir. Yoğurttaki iyi probiyotik bakteriler, enfeksiyonla savaşmaya ve kokuyu azaltmaya yarar. Yoğurdun asidik yapısı, vajinal pH’ın normale dönmesine ve içinde bulunan laktobasil bakteri enfeksiyonun tedavisine yardımcı olur.
9. Bektaşi üzümü
Vajinal kokudan kurtulmak için en iyi ve etkili bitkisel ev ilaçlarından biri, istenen sonuçları elde edene kadar her gün bektaşi üzümü veya amla yemektir. Bektaşi üzümü birçok antioksidan içerir ve anti-inflamatuar ve antibakteriyel özelliklere sahiptir. Bektaşi üzümü suyu C vitamini içerir, sindirime yardımcı olur ve bağışıklığı artırır. Ayrıca bakteri üremesini sonlandırır ve önler.
10. Neem
Neem yaprakları (Hint leylak) ve neem kabuğu antimikrobiyal özelliklere sahiptir. Vajina kokusu aynı zamanda aşırı bakteri üremesinden de kaynaklanabileceğinden, neem yaprakları vajinal kokuyu etkili bir şekilde tedavi etmek için kullanılabilir. Neem yapraklarını iyice yıkayın ve suya ekleyin. Miktar yarıya inene kadar suyu kaynatın. Vajinanızı yıkamak için, en az bir hafta boyunca, her gün bu suyu kullanın. Mikrobiyal büyümeyi önleyecek ve sisteminizi içeriden temizlemeye yardımcı olacak.
11. Çemen otu
Çemen otunun yaprakları ve tohumları kadınlar için oldukça faydalıdır. Hormonal dengeyi korumaya yardımcı olur, karın yağını azaltır, sindirimi iyileştirir, kan şekerini düşürür ve adet kramplarını azaltır. Çemen otu tohumlarını su miktarı yarıya inene kadar suda kaynatın. Soğutun ve her gün kahvaltıdan önce için. Çemen suyunun ince bir acı-tatlı tadı vardır. Vücuda vitamin ve mineral sağlamanın yanı sıra kadın hormonlarını dengeler ve böylece kötü vajinal kokuyu azaltır.
12. Kızılcık
Kızılcık suyu, idrar yolu enfeksiyonlarının tedavisinde oldukça etkilidir. Kızılcık, antimikrobiyal ve antienflamatuar özelliklere sahiptir ve bu nedenle, kötü vajinal kokuyu azaltmaya yardımcı olur. Toksinlerin atılmasına ve bakteriyel enfeksiyonların önlenmesine yarar. Yiyin ya da taze suyunu sıkıp için ama mutlaka tüketin. Kızılcık, bakterilerin vajina duvarına yapışmasını önleyerek bakteri üremesini engeller.
13. Zerdeçal
Zerdeçal, antimikrobiyal, antienflamatuar ve antioksidan özelliklere sahiptir. Mikroplardan kaynaklı enfeksiyonları ve yaraları tedavi eden en iyi ev ilaçlarından biridir. Sabah ilk iş olarak kabuğunu soyup, çiğneyebilir; bir bardak ılık süte tozunu ekleyip yatmadan önce içebilirsiniz. Ya da kabuğunu soyup bir litre suda, su miktarı yarıya inene kadar kaynatıp, vajinanızı yıkamak için bu suyu kullanabilirsiniz. Zerdeçal, ham ve doğal olarak tüketilirse bakterileri öldürmeye ve bağışıklığı güçlendirmeye yardımcı olur. Cildinizde ve vajinal kokunuzda gözle görülür bir fark yaratır.
14. Turunçgiller
Portakal, greyfurt, misket limonu, limon gibi turunçgiller bağışıklığı artıran mükemmel C vitamini kaynaklarıdır. Narenciye, vücudun vajinadaki bakteri üremesine karşı savaşmasına yardımcı olur. Bu nedenle onları yemek veya taze sıkılmış sularını içmek vajinal kokunun giderilmesinde de etkilidir. Narenciye suyu, vücudun pH dengesini korumak ve vajinada mikrobiyal enfeksiyon ve kaşıntıyı önlemek için birebirdir.
15. Tohumlar ve Kuruyemişler
Kuruyemişler ve tohumlar, vajinal kuruluğu ve kaşıntıyı önleyen E vitaminini bol miktarda içerir. Kabak çekirdeği ve badem, vajinal kuruluk, kaşıntı, bakteri üremesi ve kokuyu önlemeye yardımcı olan çinko bakımından da zengindir. Ceviz, keten tohumu, fındık ve ayçiçeği çekirdeği gibi diğer kuruyemişler de adet döngüsünü düzenlemede ve vajinal kuruluk ve hormon dengesizliğini önlemede yardımcı olur.
16. Lavanta yağı
Bu tatlı kokulu ve ruh halini iyileştiren yağ, vajinal kaşıntı ve tahrişi azaltmaya da yardımcı olur. Banyo suyunuza lavanta yağı ekleyin ve vücudunuzu en az 10 dakika suda bekletin. Ya da lavanta yağı eklediğiniz suyu şişeleyin ve bu solüsyonu vajinanıza ve vajinal bölgenizin ağzına sürmek için pamuk kullanın. Bu yağın aroması sizi gençleşmiş hissettirecek, gün boyu güzel kokacak ve vajinal koku problemini azaltacaktır.
Vajina Kokusu İçin İlaçlar
Belirli bir sorunu, özellikle bir enfeksiyonu hedefleyen tedaviler için doktorunuz tarafından yönlendirilmeniz gerektiğini unutmayın. Vajinal koku, bakteriyel vajinozis veya trikomoniyaz gibi bir enfeksiyondan kaynaklanıyorsa, doktorunuz aşağıdaki ilaçları reçete edebilir:
Metronidazol (Flagyl, Metrogel-Vaginal, diğerleri): Vajina kokusu için antibiyotik Metronidazol, oral yolla hap olarak alınabileceği gibi, vajinanıza sürebileceğiniz topikal bir jel ve ovül formu da mevcuttur. Bu ilacı kullanırken mide rahatsızlığı, karın ağrısı veya mide bulantısı riskini azaltmak için tedavi sırasında ve tedaviyi tamamladıktan sonra en az bir gün alkolden uzak durulmalıdır.
Klindamisin (Cleocin, Clindesse, diğerleri): Vücuttaki bakterilerle savaşan bir antibiyotik olan Klindamisin, oral olarak ya davajinal krem şeklinde kullanılır.Krem formu, tedavi sırasında ve kremi kullanmayı bıraktıktan sonra en az üç gün boyunca lateks prezervatifleri zayıflatabildiği için dikkatli olunmalıdır.
Tinidazol (Tindamax): Bakteriyel enfeksiyonlarla savaşan Tinidazol ağızdan alınır. Aşırı tükürük üretimini tetikler ve yorgunluk, baş ağrısı gibi yan etkileri olabilir. Ancak bu semptomlar ilaç tedavisi tamamlandıktan sonra genellikle tamamen kaybolur.
Seknidazol (Solosec): Seknidazol,tek dozda ağızdan aldığınız bir antibiyotiktir. İlaç, elma püresi, puding veya yoğurt gibi yumuşak yiyeceklerin üzerine serpilecek şekilde bir paket granül olarak gelir. Karışım, granülleri kırmamaya veya çiğnememeye dikkat ederek 30 dakika içinde tüketilmelidir.
Donaxyl ve diğer fitiller: Donaxyl, bakteriyel vajinozis tedavisi için kullanılan antibiyotiksiz bir ilaçtır. Vajinanın doğal neminde çözünen ve antibakteriyel dekualinyum klorür salınımı yapan bu ilaç, vajina kokusu için fitil olarak kullanılır. Donaxyl, sadece vajinada etkilidir ve vücut tarafından absorbe edilmez.
Hap, jel ve krem ya da fitil, ilaçlarınızı doktorunuz reçete ettiği süre boyunca düzenli olarak kullanmanız önemlidir. Semptomlarınız geçse bile! Çünkü öngörülen tedaviyi erken durdurmak, tekrarlama riskini artırabilir.
Vajina Kokusu İçin Kozmetik Ürünler
Vajina, güzellik ürünleri ve cilt bakımı dünyasında önemli rol oynuyor! Hijyenik pedler, tamponlar, külot astarları ve koruyucular, iç temizleyiciler, spreyler ve tek kullanımlık tıraş bıçaklarını içeren kadın hijyeni pazarının 2022 yılına kadar 42,7 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. Söz konusu vajina kokusu olduğunda da ilk yönelinen tedbirlerden biri bu ürünler oluyor.
Uzmanlara göre, vajinan yıkanmasına gerek yok çünkü kendi kendini temizleyen bir organ. Sağlıklı bir vajina, hafif asidik olan 3.5 ila 4.5 arasındaki doğru pH değerini korumasına yardımcı olan etkili bir bakteri ekolojisine sahiptir. Bu ekoloji, vajinalarda kötü bakterilerin gelişmesini engeller. Vajina içini yıkamak bu doğal dengeyi bozabilir ve tahrişe, bakteriyel vajinoza veya bir mantar enfeksiyonuna neden olabilir.
Peki vulvanın yıkanması gerekiyor mu? Evet! Vulvayı temizlemek günlük hijyen rutininin bir parçası olmalıdır ve ihtiyacınız olan tek şey ılık sudur. Ancak, duşlar arasında da genital bölgenizi temizlemek, nemlendirmek veya tazelenmek istiyorsanız kullanabileceğiniz bazı kozmetik ürünler elbette var.
İşte deneyebileceğiniz 5 jinekolog onaylı ürün:
- Dove Hassas Cilt Banyo Barları
En az toksik ve vulva ile vajina çevresinde potansiyel olarak alerjen maddeler içerme olasılığı en düşük olan ürünlerden biri Dove Hassas Cilt Banyo Barları. Uzmanlar tarafından az miktarda da olsa kullanımı teşvik ediliyor ve tamamen kokusuz.
- Summer’s Eve Özel Bölge Temizlik Mendili
Kadınlara yönelik hijyenik mendiller büyük ilgi görüyor ve bazı firmalar bunu diğerlerinden daha iyi yapıyor. Vajinanın pH dengesini bozmamak için özel olarak formüle edilen Summer’s Eve bunlardan biri. Her gün hijyenik ped kullanmak hassas bölgeye istenmeyen bakterileri bulaştırabilir. Bu mendiller, ister evde ister dışarıda olun, vulvayı temizlemek için kullanılabilir. Ayrıca egzersiz yaptıktan sonra kasık terini silmek için de kullanabilirsiniz.
- Vagisil Sensitive Plus Nemlendirici Yıkama
Vagisil, vajinanın normal pH dengesini bozacak hiçbir bileşen olmadan formüle edilmiş bir ürün, özellikle de labia için. Hipoalerjeniktir ve dermatolog ve jinekologlar tarafından test edilmiştir. İçeriğindeki shea yağı, jojoba ve E vitamini ile temizlerken nemlendirir.
- Avon Simply Delicate Odour Neutralising Hijyenik Bölge Temizleyici
Gün boyu duş almış gibi ferah hissettirecek bir ürün olan Avon Simply Delicate Odour Neutralising Hijyenik Bölge Temizleyici, hanımeli özü içerir ve istenmeyen kötü kokuları önler. pH dengesi sağlayan ürün, jinekolojik olarak test edilmiştir.
- Nivea Intimo Sensitive İntim Temizleyici
Hassas ciltler için geliştirilmiş Nivea Intimo Sensitive, jel formundadır ve genital bölgenin günlük temizliğini sağlar. Özel formülü pH seviyesini dengeler ve içeriğindeki doğal papatya özü ve pantenol bölgesel kurumayı önler.
Sağlıklı olduğunuz sürece doğal vajinal kokunuzu değiştirmek veya yok etmek için yapmanız gereken hiçbir şey yoktur. Artan vajinal akıntı yaşıyorsanız ve koku daha güçlü, hoş olmayan hale geliyorsa, üstelik buna kaşıntı ve yanma eşlik ediyorsa, derhal bir sağlık uzmanına görünmeniz gerektiğini unutmayın!
Bu içerik de ilginizi çekebilir: Sivilcelerin Ardındaki Güç: Sebum Nedir? Sebum Üretimi Nasıl Azaltılır?