Yüz Yogası Nedir, Nasıl Yapılır? Yüz Yogasının Faydaları
Yazıda Neler Var?
Yüz yogası, dolgu maddeleri, botoks, pahalı cilt bakım ürünleri ve diğer kozmetik tedavilere potansiyel bir doğal alternatif olarak gittikçe daha popüler hale geliyor.
Zarif yaşlanmak ve yaşlanma etkilerini yavaşlatarak iç huzuru yaymak için süregelen arayışta, birçok insan daha iyi görünmelerine ve hissetmelerine yardımcı olacak doğal, uygun fiyatlı seçenekler arıyor.
Tıpkı spor salonuna gitmenin vücudunuzu formda tutması gibi, yogadan ilham alan bu yüz egzersizlerinin de genç görünmenize yardımcı olmak için yüzünüzdeki kasları güçlendirdiği iddia ediliyor. Üstelik, yüz yogası sadece daha iyi görünmeye yaramıyor, aynı zamanda gerginliği, stresi ve endişeyi hafifletmeye yardımcı oluyor ve yüz kaslarınızı yumuşatmak ve gevşetmek için tasarlandığı belirtiliyor.
İnternette yüz yogasının görünüşünüz ve sağlığınızla ilgili yararlarını anlatan pek çok makale ve video var, peki bu egzersizler neler, nasıl yapılıyorlar ve gerçekten işe yarıyorlar mı? Hadi cevapları birlikte bulalım!
Yüz Yogası Nedir?
Yüz yogası, yüz kaslarınızı, cildinizi ve doku drenaj sisteminizi hedef alan yüz egzersizleri ve yüz masajını birleştiren bir yöntem. Yüzünüzde ve boynunuzda sadece yüz ifadeleri için kullandığınız kaslardan daha fazla kas bulunur ve yüz yogası bu kasları daha fazla çalıştırmayı amaçlar.
Yüz yogası, potansiyel olarak çene hattınızı şekillendirebilir, gıdının giderilmesine yardımcı olur, şişkinliğini azaltır, genel cilt elastikiyetinizi kuvvetlendirir ve ince çizgi ve kırışıklıklarının görünümünü azaltır.
Bir diğer avantajı ise yüzünüze masaj yaparak cildinizin kan akışını iyileştirebilmenizdir. Daha iyi kan dolaşımı, gelişmiş kolajen üretimi anlamına gelir ve size çoğumuzun aradığı o genç, sağlıklı ışıltıyı verebilir. Bilim insanı, mikrobiyom uzmanı ve yüz yogası savunucusu Elsa Jungman, “Amaç, sağlıklı bir ışıltı için kan dolaşımını iyileştirdiğiniz ve yüzünüzdeki stresi ve gerginliği azalttığınız bir öz bakım anı yaratmaktır” diyor.
Yüz Yogasının Faydaları Nelerdir?
Yüzümüzü, boynumuzu ve saç derimizi tutan 57 kası uyarmak ve çalıştırmak için tasarlanmış son derece popüler programlar olan Happy Face Yoga ve Face Yoga Method’a göre, yüz yogası tam olarak şunlara yardımcı olur:
• Gerilim çizgilerinin görünümünü en aza indirebilmek için gerilimi serbest bırakmak
• Gözleri büyütmek, yanakları kaldırmak ve çene çizgisini sıkılaştırmak için yüz kaslarını güçlendirmek ve tonlamak
• Dolaşımı ve kan akışını artırarak cildin parlamasını sağlamak
• Yüzdeki çizgi ve kırışıklıkları azaltmak
• Yerçekimi etkilerine karşı korumak
• Yara izlerinin görünümünü azaltmak
Yüz yogasının ince çizgileri iyileştirme, gıdıyı azaltma veya çene çizginizi güçlendirme konusundaki etkinliği hakkında çok fazla araştırma olmamasına rağmen, uygulama giderek yaygınlaşıyor. En azından bilinen faydalarının ardındaki bilime bakalım istedik.
Yüz yogası egzersizlerinin aşırı aktif kasları gevşeterek zayıf kasları güçlendirdiğini, bunun da sarkma ve mimik çizgilerini önlemeye yardımcı olduğu söyleniyor.
Orta yaşlı kadınlarda yaşlanma görünümünü azaltmak için uygulanan 32 yüz egzersizinin etkinliği araştırıldı. İlk 8 hafta boyunca katılımcılar, her gün 30 dakika yüz egzersizleri yaptılar. Sonraki 12 hafta boyunca seansları gün aşırı uyguladılar. Yüzlerinin dolgunluğunda iyileşme gören kadınların çoğu, bu gözle görülür sonuçlardan oldukça memnun kaldı. 20 yüz özelliğinin 18’inde önemli iyileşme bildirildi.
Yapılan bir diğer araştırmada, yüz egzersizlerinin yaşlı insanların zihinsel sağlığını iyileştirmede faydası olup olmadığını inceledi. Katılımcılar 12 hafta boyunca haftada iki kez 30 dakikalık yüz egzersiz seansları yaptılar; bu egzersizler nefes çalışmalarının yanı sıra ritmik yüz hareketleri, kas germe ve yüz yogasını da içeriyordu. Sonuçlarda zihinsel sağlık, yüz ifadesi ve dil kas gücü ile ilgili olumlu gelişmeler bildirildi.
Kırışıklıkların ve ince çizgilerin görünümündeki iyileşmenin yanı sıra, yüz yogası lenfatik drenajı destekliyor ve yüzdeki şişkinliğin azalmasına ve dolaşımın iyileşmesine de neden olabiliyor.
Yüz yogası sayesinde, belirli kasları güçlendirmeyi veya gevşetmeyi öğrenen uygulayıcıların daha iyi bir duruş, daha az baş ağrısı ve daha az diş gıcırdatma yaşayabileceklerinin altı çiziliyor. Üstelik gece ihtiyaç duyulan rahatlamayı ve uykuya dalmayı kolaylaştırdığı da söyleniyor.
Bazı dermatologlar bu iddialarda gerçek payı olduğunu belirtiyor. Florida’daki Miami Dermatoloji Merkezi’nde kurul onaylı dermatolog ve Doctor’s Daughter’ın kurucu ortağı Deborah Longwill, “Yüz yogasının amacı, hücrenin ömrünü uzatan cildinize kan ve oksijen tedarikini artırmaktır. Bu da parlak ve gençleşmiş bir cilde yol açar” diyor.
Miami’de Riverchase Dermatology ile kurul onaylı bir dermatolog olan Lucy Chen de belirli yüz egzersizleri yoluyla kasları sıkılaştırarak gözle görülür yaşlanma belirtilerini azaltabileceğinizi söylüyor.
Bununla birlikte, yüz yogası veya yüz egzersizleri hakkında yeterli geçerli araştırma bulunmadığının altını tekrar çizmekte fayda görüyoruz.
Yüz Yogası Zararları
Yaşlanma geciktirici bir çözüm olarak yüz yogasına güvenmek geri tepebilir. Bazı uzmanlar, yüzünüzü bahsedilen şekillere sokmanın aslında daha fazla kırışıklığa yol açabileceğini söylüyor.
Bu uzmanlara göre, kaz ayakları, gülme çizgileri ve alın kırışıklıkları gibi birçok yüz kırışıklığı, kaş çatma veya gülümseme gibi tekrarlayan yüz kas aktivitelerinden kaynaklanıyor.
Kırışıklık görünümünü en aza indirmek için yüzdeki kasları “dondurarak” çalışan botox’u düşünün. Yüz yogası ile tam tersini uyguladığınız için çok agresif veya yanlış yapıldığında aslında yaşlanma belirtilerini hızlandırabilir de.
Harvard Tıp Okulu’nda Dermatoloji Doçenti olan Suzanne Olbricht, “Bilinmesi gereken ilk şey, yüz egzersizlerinin etkili olduğu iddialarını doğrulayan gerçekten iyi ve yeterli bilimsel çalışmaların olmadığıdır” diyor ve ekliyor “Ama bir şans vermekle ilgileniyorsanız, denemenizin sakıncası yok.”
Yüz Yogası Nasıl Yapılır?
Her biri yüzünüzün farklı bölgelerine yardımcı olduğu iddia eden birçok yüz yogası egzersizi var. Daha ince, daha genç bir görünüm elde etmenize yardımcı olabilecek yüz yogası egzersizlerini yaparken yüzünüzün geri kalanını, boynunuzu ve omuzlarınızı rahat tutmalı, kasmamalısınız. Ayrıca gözünüzü aynadan ayırmadan cildinizi kendi üzerine katlayacak kadar kuvvetli bastırmamaya veya masaj yapmamaya dikkat edin.
Endişelerinize ve hedeflerinize bağlı olarak, yüzünüzün herhangi bir bölgesini hedefleyebilirsiniz. Gerginlik alnınızda, kaşlarınızda ve çenenizde çizgiler oluşturabilir. Bu alanlardan herhangi birinde sorun yaşıyorsanız, rutininizi bu yerlerin etrafında oluşturun. Kırışıklıklar ise alın, göz ve ağız çevresinde yoğunlaşır. Kırışıklıkların görünümünü azaltmak için bu bölgelere yönelik masajlar ve egzersizler seçin.
Her egzersiz için konfor seviyenize göre çalışın. Sıcaklık hissetmeniz doğaldır, ancak ağrı veya rahatsızlık hissetmemelisiniz.
En önemli unsurlardan bir diğeri de yüzün ve ellerin temizliğidir. Temiz cildiniz üzerinde çalışırken bir yağ, serum veya balsam kullanmak, ellerinizin hafifçe kaymasına sebep olarak daha rahat hareket etmenizi sağlar. Ayrıca masajla uygulanan ürünün cilde nüfuz etme oranı da doğal olarak artacaktır.
Yüz Yogası Hareketleri Nelerdir?
Yüz yogasını deneyip kendiniz karar vermek istiyorsanız, başlamak için her gün 5 ile 10 dakika pratik yapmanız ve sonunda cilt bakımı rutininizin ve kişisel bakım uygulamanızın bir parçası olarak günde 15 ila 20 dakikaya kadar çıkmanız öneriliyor. Ayrıca cildinize çok nazik davrandığınızdan emin olmalısınız. İşte yüzünüzdeki farklı bölgeler için farklı hareketler:
- Alın için yüz yogası
Tüm parmaklarınızı alnınıza yerleştirin ve cildi yavaşça aşağı doğru çekin. Bunu yaparken bir yandan kaşlarınızı yukarı kaldırın. 30 saniye bu pozisyonu koruyun ve sonra serbest bırakın. Bölgedeki dolaşımın artmasına yardımcı olan bu hareket, alındaki çizgileri düzeltmeye yarar ve kaşları yukarı kaldırır.
- Kaz ayakları için yüz yogası
Orta parmaklarınızı gözünüzün iç köşelerine, çok hafif bir baskı uygulayarak hemen burnunuzun kenarlarına yerleştirin. Sonra işaret parmaklarınızı gözünüzün dış köşelerine yerleştirin ve gözlerinizi sanki hiçbir şey görmemek ister gibi yukarı doğru kuvvetli şekilde kısın ve 15 saniye bu şekilde kaldıktan sonra bırakın.
- Göz altları için yüz yogası
Orta parmaklarınızı kaşlarınızın başlangıcına yerleştirin. Kaşınızın üst kısmından sonra göz çevrenize hafifçe vurmaya başlayın ve ardından gözünüzün altında elmacık kemiklerinizin hemen üst kısmından, gözünüzün iç köşelerine kadar devam edin. Ardından hareketi ters yönde tekrarlayın.
- Yanaklar için yüz yogası
Yanaklarınızı mümkün olduğu kadar şişirin. Ardından ellerinizle yanaklarınıza hafifçe vurun. Rahat hissetmenize bağlı olarak 30 saniyeye kadar devam edebilirsiniz.
- Ağız için yüz yogası
Dudaklarınızla dişlerinizi gizleyin ve ardından ağzınızla küçük bir ‘O’ şekli yapın. Ardından, dudaklarınızı olabildiğince gergin tutarak, kocaman gülümseyin ve bunu yaparken dişlerinizi saklamaya devam edin. Ardından ‘O’ şekline geri dönün ve tekrarlayın.
Sonra gülümseme şeklini muhafaza ederek, işaret parmağınızı çenenizin üzerine koyun ve sanki onunla bir şey alıyormuşsunuz gibi çenenizi yukarı ve aşağı hareket ettirmeye başlayın. Bunu yaparken, başınızı yavaşça geriye doğru yatırmaya başlayın. Rahatlayın ve hareketi iki kez daha tekrarlayın.
- Çene için yüz yogası
Her iki elin işaret parmağını, orta parmağını ve başparmağını alın ve çenenizin altında hafifçe sıkıştırın. Çene çizginiz boyunca her iki tarafta kulaklarınıza doğru hareket edin, sıkıştırın ve bırakın. Bunu üç kez yapın.
Ardından başparmaklarınızı çene çizgisine yan yana koyun ve bu çizgi boyunca birbirinden uzağa sürükleyin. Bunu da üç kez yapın.
- Boyun için yüz yogası
Ellerin ve parmakların üst kısımlarını kullanın ve boynu yukarı kaldırın. Bunu yaklaşık 30 saniye boyunca devam ettirin. Ardından, başınızı rahat hissettiğiniz yere kadar geriye doğru eğin ve dili art arda dudak çatısına getirin ve bırakın. Hareketi 10 kez tekrarlayın.
- Rahatlamak için yüz yogası
Çene kemiğinin hemen üzerindeki deriyi sürüklemeden okşamak için işaret parmaklarınızı kullanın. Parmaklar bitişik şekilde başlayın ve birbirinden uzağa, yukarı ve dışa doğru hareket ettirin. Parmaklar çenenin üst kısmına ulaştığında, kaldırın ve iki kez daha tekrarlayın. Ardından işaret parmaklarını ağzın köşesine getirin ve parmakları burun deliklerinin dış kenarına doğru yukarı doğru kaydırın. Kaldırın ve iki kez daha tekrarlayın. Son olarak, işaret parmaklarını kaşların iç kenarlarının hemen üstüne getirin ve kaşların hemen üzerinde, dışa doğru hareket ettirerek düzeltin. Kaldırın ve iki kez daha tekrarlayın.
Yüz Yogası Taşı
Daha etkili bir güzellik rutini oluşturmak için yüz yogası ve Gua Sha birleştirilebilir. Geleneksel Çin tıbbının en etkili masaj tekniklerinden biri olan Gua Sha masajının en büyük esprisi, ellerin uyguladığı baskıyı arttırmak için özel olarak geliştirilen ve çeşitli taşlarla tasarlanan Gua Sha aletidir.
Gua sha masaj aleti ile yüzünüzde daha önce hiç hissetmediğiniz kasları, farkındalıkla hissedebilir, yüzde bulunan akupunktur noktalarını keşfedip, sadece yüzünüzü değil, bedeninizi de şifalandırmayı öğrenebilirsiniz.
Daha büyük taşlar yanaklar, alın ve vücudun diğer kısımları gibi yüzün geniş bölgeleri içindir; küçük sivri ve yuvarlak taşlar ise basınç noktaları için harikadır.
Bu taşlar, sadece boyut olarak değil tür olarak da çeşitlendirilmiştir. Pembe Quartz, Ametist, Yeşim ve Bian taşları orijinal alternatiflerdir; diğer taşların beklenen etkiyi göstermediği söylenir. İyi pazarlama teknikleri sayesinde hepsinin kulağa harika geldiğini biliyoruz, ancak elmas kaplı bir alet kullanmanın ek bir faydası olmadığını söylediğimiz için üzgünüz!
Cildin tıkanıklığını gidermeye yardımcı olan taşlar, kan akışını ve dolaşımını iyileştirir. Sert fakat nazik hareketler, sinüs tıkanıklığını gidermeye, akne, koyu cilt pigmentasyonu ve şişkinliği veya göz altındaki koyu halkaları önlemeye yardımcı olan yüz ve boyuna lenf drenajını teşvik eder.
Bu taşlar chi durgunluğunu da ortadan kaldırır, yüz kaslarını güçlendirir ve gözeneklerin ve ince çizgilerin görünümünü en aza indirir. Genel olarak, daha parlak, daha sağlıklı görünen bir cilt verir.
Yüz Yogası İçin Yağ
Yüz yogasının da yüz masajları gibi her zaman birden fazla fayda sağlayan doğal bitki yağları ile yapılması öneriliyor.
Yüz yağları, cildin zaten kaybettiği yağın yerini alır ve daha fazla nem kaybını önlemeye yardımcı olur. Yüz yağları hakkında birçok farklı görüş var, ancak cilt için doğru olan seçildiğinde kesinlikle avantaj sağladıklarını söyleyebiliriz.
Her yağın farklı bir molekül boyutu vardır, yani bazıları yüzeyde daha fazla kalırken bazıları daha derine nüfuz eder.
İşte belirli cilt tipleri için iyi olan bazı yağlardan sadece birkaçı:
- Hassas ciltler: Tatlı badem, şeftali çekirdeği, çuha çiçeği, sarı kantaron, avokado
- Karma ciltler: Hodan, nar, kuşburnu tohumu, deniz topalak
- Yağlı ciltler: Moringa, kayısı çekirdeği, zeytinyağı, aspir, kenevir, hodan, devedikeni gibi daha hafif bir dokuya sahip, çabuk emilen ve cildin kendi sebumlarına benzeyen kuru yağlar
- Yaşlanan ciltler: Argan, kuşburnu çekirdeği, kamelya, deniz topalak, nar çekirdeği
Bu alternatifleri araştırarak, hangisinin yüzünüzü daha çok güldüreceğini keşfedebilir ve alerjik bir bünyeniz yoksa gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz.
Peki, sonuç olarak yüz yogası sunduğu tüm vaatleri yerine getiriyor mu? Eh, jüri hala dışarıda karar vermeye çalışıyor ve dilerseniz onlara katılabilirsiniz. Bazıları yardımcı olduğuna eminken, hala ikna olmayanlar da var. Bu egzersizler muhtemelen bir yüz gerdirmenin yerini almayacak olsa da genel yüz kas tonuna yardımcı olabilirler. Yüz yogası dermatologlar ve diğer sağlık uzmanları arasında daha popüler hale gelmeden önce bu alanda daha fazla araştırmaya ihtiyaç var.
Bu içerik de ilginizi çekebilir: Koreli Ünlülerin Cilt Bakım Sırları