Kalp Büyümesi Ne Demek? Kalp Büyümesi Neden Olur, Nasıl Tedavi Edilir?
Yazıda Neler Var?
Tıpta “Kardiyomegali” olarak da bilinen kalp büyümesi, kalbin boyutunda bir genişleme görülmesi sağlık sorunudur. Yani kalpte patolojik bir artış sonucu ortaya çıkar. Bazı durumlarda belirtileri silik geçer. Bu sebeple bireyler erken tanıdan mahrum kalabilir. Haliyle bu da kalp yetmezliğiyle sonuçlanır. Bu nedenle Kardiyomegali hakkında detaylı bilgiye sahip olmak, her birey için elzem bir durumdur. Bizler de bu sebeple kalp büyümesi hakkında detaylı bir yazı hazırladık.
Kalp büyümesi günümüzde ciddi bir sağlık sorunu olarak öne çıkmaktadır. Bu sağlık sorunu öncelikle kalp duvarının kalınlaşmasıyla başlar, ardından da kalp odacıklarının büyümesiyle ilerler. Fakat Kardiyomegali tıp literatüründe hastalık olarak ifade edilmemektedir. Ayrıca günümüzde kalp büyümesinin tedavisi henüz bulunamamıştır.
Kalp Büyümesi Neden Olur?
Kalp büyümesi dış faktörlerin tetiklediği bir sağlık sorunu değildir. Birtakım hastalıkların tetiklediği konusunda uzman hekimlerin ortak bir görüşü vardır. Genetik yatkınlıklar ile aktarımı olur.
- İskemik kalp hastalığı: Bu hastalık kalp kasının yeteri miktarda oksijen elde edememesi sonucu ortaya çıkar. Sonrasında da kalp krizi meydana gelir. Bu da kalp büyümesini tetiklemektedir.
- Yüksek tansiyon: Diğer ismiyle hipertansiyon olan bu rahatsızlık, tansiyonun yükselmesiyle birlikte kalbin büyümesini de tetikler. Çünkü tansiyon kalbe baskı uygulamaktadır, haliyle bu da genişlemesiyle sonuçlanmaktadır.
- Kalp yetmezliği: Kalbin düzgün çalışmaması, kalp yetmezliğini tetikleyen bir durumdur.
- Damar tıkanıklıkları: Pıhtılar sonucunda kalp damarlarında tıkanmalar meydana gelir. Bu da kalp yetmezliğini, o da kalp krizini tetikler. Bilindiği üzere kalp krizleri kalbin yapısının büyümesine sebep olur.
- Genetik durumlar: Bazı genetik rahatsızlıklar kalp kasını kalınlaştırır. Bunun sonucunda kalp büyümesi görülebilmektedir.
- Enfeksiyonlar: Kalp çevresinde oluşan viral enfeksiyonlar, kalbin iltihaplanarak şişmesiyle sonuçlanır. Bu da kalbin büyümesini tetikler.
- Alkol ve uyuşturucu tüketimi: Diğer sebeplere göre az etkisi görülse de aşırı alkol ve uyuşturucu tüketimi kalbi tehdit etmektedir. Çünkü uzun süreli kullanım kalp kasını zayıflatan bir faktördür.
- Obezite: Çağımızın en büyük sorunlarından birisidir obezite. Artık yapılan araştırmalarda obezitenin kalp büyümesine doğrudan etki ettiği görülmektedir. Çünkü temel mantığa göre vücut büyüdükçe kalp de işlevini arttırması gerekecektir. Bu da hacim olarak büyümesiyle mümkün olabilir.
Günümüzde aile bireylerinin herhangi birinde kalp büyümesi görüldüğünde, o bireylerin su sorunu yaşama oranları diğerlerine göre daha fazladır. Bu sebeple ailesinde bir veya birden fazla kişide kalp büyümesi hastalığı görülmesi durumunda bireylerin mutlaka uzman bir hekime giderek muayene olması gerekir. Tedavisi henüz bulunmasa da erken teşhis yapıldığında ilerleme hızı yavaşlatılabilmektedir.
Diğer yandan demir minerali sağlıklı bir vücut için olmazsa olmazdır. Ancak demir mineralinin aşırı tüketilmesi durumunda kalp büyümesi sorununun tetiklendiği görülmektedir. Çünkü yüksek miktarda demir alınması, kalp kasının olağanın dışında kasılmasına ve hatta büyümesine neden olur. Buradan yola çıkarak demir tüketiminin uzmanların belirlediği ölçülerde tüketilmesi gerektiğini söylemek mümkün.
Kalp Büyümesi Belirtileri
Birçok kişide belirtisinin olmaması, kalp büyümesi hastalığını daha da ciddi bir hale getiriyor. Kimi zaman belirtiler hafif seyirde geçebiliyor. Bu nedenle kalp büyümesi belirtileri hakkında detaylı bilgiye hâkim olmakta fayda var. Yapılan araştırmalar göstermiştir ki kalp büyümesinde en belirgin belirti, nefes darlığı olarak öne çıkmıştır. Ayrıca bacak bölgelerinde oluşan ödemler de iyi bir belirtinin göstergesidir.
Peki kalp büyümesinin diğer belirtileri nelerdir? Bu belirtileri birkaç başlık altında açıklamak mümkün.
- Kalp büyümesi yaşayan bireylerde nefes darlığı sık görülür. Fakat bu durum özellikle yatar pozisyondayken daha da şiddetli yaşanır.
- Eğer hiçbir sebep yokken şiddetli öksürükler yaşanıyorsa, bu kalp büyümesine işaret olabilir.
- Olağanın dışında kalp ritimleri yaşanır. Tıpta bu ritim bozukluğuna ‘Aritmiler’ denmektedir.
- Hastalık sırasında baş dönmesi ya da bayılma durumları sık görülür.
- Bir diğer belirti de göğüs ağrısıdır. Fakat bu ağrılar bazı kişilerde çok hafif görülse de kimisinde oldukça şiddetli hissedilmektedir.
Yukarıda belirttiğimiz semptomlardan bir veya birden fazlasının yaşanması durumunda hiç vakit kaybetmeden uzman bir hekime gidilmelidir. Çünkü kalp büyümesi, ciddiye alınması gereken bir durumdur. Ayrıca aile içerisinde bir bireyin geçmişinde bu hastalık varsa bu belirtiler daha fazla ciddiye alınmalı ve tedavi süreci aksatılmamalıdır.
Kalp Büyümesi Tedavisi
Kalp büyümesinin günümüzde net olarak bir tedavisi yoktur. Fakat birtakım uygulamalar ile tedavi sürecinin en iyi şekilde atlatılması mümkün olabilir. İlaç kullanımı, yaşam tarzında değişiklikler ve cerrahi müdahaleler kalp büyümesi tedavisinde başvurulan yöntemlerdir.
İlaç tedavisinde öncelikle düşük kan basıncını sağlamak, kan pıhtılarını önlemek ve kalp krizi riskini azaltmak hedeflenir. Ayrıca mümkün olduğunca kalp kasılmalarının verimliliği arttırılmaya çalışılır. İlaç tedavisi, kalp büyümesi hastalığının en etkili tedavi yöntemidir demek mümkün.
Kalp büyümesine bazı hastalıkların etkisi büyüktür. Şeker ve kolesterol gibi hastalıklara yakalanmamak için bireyler yaşam tarzlarında bazı önlemlere başvurmalıdır. Bu sayede kalp büyümesi tehdidini minimum seviyeye çekmiş olurlar. İlk adım olarak sigara ve alkolü bırakarak başlanılabilir. Ayrıca sağlıklı bir kiloyu yakalamak için günlük düzenli egzersizler yapılabilir. Bunu sağlamak için de iyi bir diyete başvurulabilir. Kaliteli bir yaşam için stres önemli bir faktördür. Stresten uzak durarak yaşam kalitesi arttırılabilir.
Cerrahi müdahalede de birçok seçenek mevcuttur. Bu seçenekler hastalığın gidişatına ve ilerleyişine göre seçilir. Koroner arter baypas, kalp kapakçıklarının değişmesi ve kalp nakli ameliyatı en sık başvurulan yöntemler olarak öne çıkmaktadır.
Bu kalp sorunu mutlaka ciddiye alınmalı ve tedavi sürecine özen gösterilmelidir. Aksi halde bireyde daha büyük sağlık sorunlarının belirmesi kaçınılmaz olur. Kalp pıhtısının yarattığı organ yetmezliği, kalp üfürümü ve kalp krizinin sonucunda ani ölümler bu hastalığın tedavi edilmemesi durumunda oluşan sorunlardan bazılarıdır.
Kalp Büyümesi Bitkisel Tedavi
Kalp büyümesi günümüzde çok fazla yaygın olmasa da yakalanılması durumunda ciddi problemlere yol açabilmektedir. Eğer kalp büyümesi problemi çekiyorsanız ya da ailenizde bu sorunu yaşayan birisi varsa kesinlikle İbrahim Saraçoğlu’nun tavsiye ettiği özel kürü öneriyoruz. Peki kalp büyümesinde bitkisel tedavide kullanılan domates kürü nasıl hazırlanır ve uygulanır? İşte ayrıntılar…
İbrahim Saraçoğlu’nun önerdiği domates kürünün hazırlanışı oldukça kolaydır. Kalp büyümesinde bitkisel tedavi olarak uygulanan domates kürünü hazırlarken öncelikle taze toplanmış domatesler bir bardağa sıkılmalıdır. Sonrasında yatmadan 1 saat kadar önce içilmelidir. Bu kür 6 ay boyunca aralıksız olarak uygulandığında bireyde etkisi fazlasıyla görülmektedir.
Kalp büyümesinde bitkisel tedavi olarak bir diğer önerimiz de çörekotu kürüdür. Üstelik hazırlanışı da oldukça basittir. Öncelikle 6 gram çöreotu bir havanın içerisinde dövülür ve bal ile karıştırılarak sabahları kahvaltıdan önce tüketilir. Yine bu kürün de 6 ay kesintisiz uygulanmasında fayda vardır. Üstelik bu kürü çocuk yaştaki bireyler de gönül rahatlığıyla kullanabilir. Fakat burada dikkat edilmesi gereken husus, özellikle çocukların kullanımından evvel mutlaka uzman bir hekime danışılması gerektiğidir. Çünkü çörekotunun miktarı, kullanacak çocuğun yaş ve kilo gibi unsurları göz önüne alınarak ayarlanması gerekmektedir.
Bu içerik de ilginizi çekebilir:Efsanevi Yasak Meyvenin Gizemi: Hypnotic Poison by Dior