Kafeinin Faydaları Nelerdir? Kafein Nelerde Var? Günlük Ne Kadar Kafein Tüketilmeli?
Yazıda Neler Var?
Hepimiz gözümüzü onunla açıyoruz! O olmadan ayılamıyor, güne başlayamıyor; hiç mi hiç odaklanamıyoruz… Çok sevgili kafein bağımlıları online ise kafeinin faydaları konulu yazımıza başlayabiliriz!
Kafein, hakkında çok fazla bilgi kirliliği olan bir madde. Gerçekte ise dozunda kullanılması durumunda tahmin edilenden çok daha fazla faydayı bizlere sunuyor. Tabii bunun için hangi besinlerde bulunduğu ve günlük alınması gereken miktara dair kritik noktalarda bilgi sahibi olmamız gerekiyor. Kupalarınızdan bir yudum alın ve okumaya devam edin!
Kafein Nedir?
Birçok kişi için kafein yalnızca çay ve kahve gibi içeceklerde var olan bir madde olsa da gerçekte hayvanların merkezi sinir sistemlerinde yer alan uyarıcılardan biridir. Hayvanların yanı sıra kimi bitkilerde de yer aldığı görülmektedir. 1819 yılında Alman bir kimyager olan Friedrich Ferdinand Runge tarafından keşfedilmiş olan bu madde, kakao ya da çay gibi meyve veya yaprak halindeki besinlerde doğal bir şekilde bulunan ve uyarıcı etkileri içerisinde barındıran bir maddedir. En fazla kahvenin içerisinde yer almasından dolayı da bir nevi kahve ile özdeşleştirilmiştir.
Kafein Nelerde Var?
Söz konusu kafein olduğu zaman pek çok kişinin aklına öncelikli olarak kahve gelmesi son derece doğaldır. Çünkü bu madde ağırlıklı olarak kahvenin içerisinde yer alır. Kafein miktarı ise kahvenin markasına ve bir kullanımdaki oranına bağlı olarak değişim gösterir.
Kahveden sonra kafeinin en fazla olduğu diğer bir içecek ise çaydır. Yeşil çayın 200 ml’sinde 25 mg kafein varken aynı orandaki siyah çayda ise 47 mg kafein bulunur. Özellikle diyet alkolsüz içecekler kafein miktarı son derece yüksek ürünler içerisindedir. 350 ml civarında olan bir içeceğin içerisinde yer alan kafein miktarı 23 ile 69 mg arasında değişim gösterir.
Kakao çekirdeklerinin çikolata yapımında kullanılıyor olmasından dolayı çikolatalar da yüksek oranda kafein içerir. %45 oranında kakao içeriğine sahip 162 gramlık bir çikolatanın içerisinde yaklaşık olarak 70 mg kafein bulunur. Aynı şekilde dondurma gibi kahve ve çikolata içeren ürünlerde de kafein bulunduğunu söylemek mümkün.
Ayrıca çoğu zaman unutuyor olsak da kolada da göz ardı edilemeyecek miktarda kafein bulunur. 330 ml bir kutu kola yaklaşık olarak 30 ila 55 mg arasında bir kafein miktarına sahiptir.
Kafeinin Faydaları
Konu ile alakalı yapılan araştırmalar sonucunda da görülebileceği üzere kafein eğer ki doğru oranlarda ve düzenli şekilde alınırsa beraberinde pek çok faydayı getirmektedir. Kafeinin başlıca bilinen faydaları ise şunlardır;
- Dopamin hormonlarının salgılanmasında rol oynayarak beynin performansını arttırır.
- Beynin uyku için göndermiş olduğu sinyalleri dezenformasyona uğratarak, yoğun çalışma gerektiren dönemlerde uykuyla baş edebilmenizi sağlar.
- Kalp hastalığına yakalanma oranını düşürür.
- İştahta azalma meydana gelir ve kilo kaybına yardımcı olur.
- Retinada oksijensizlik olasılığını azaltır ve retina dejenerasyonunu önler.
- Kansere yakalanma riskini azaltır ve yaygın kanserin başlamasını geciktirir.
- Egzersizden önce tüketilmesi durumunda hızı ve dayanıklılığı arttırır.
- Hafızayı geliştirir.
- Ciltteki selülit görüntüsünü azaltır.
- Cilt kanseri hücrelerinin büyümesini engeller ve cildi sıkılaştırır.
- Şeker hastalığına yakalanma riskini azaltır.
Bir Günde Ne Kadar Kafein Alınmalı?
Her ne kadar kafein tüketimi güvenli kabul ediliyor olsa da bu aşamada önemli olan şey günlük olarak doğru şekilde tüketiliyor olmasıdır. Çünkü aksi durumda midede tahribat, migren, hızlı kalp atışı, yüksek tansiyon, huzursuzluk, kaygı ve uykusuzluk gibi durumlar baş gösterecektir.
19 yaş üzerindeki kadınların ve erkeklerin günlük olarak alabilecekleri maksimum kafein miktarı 400 mg’dır. 19 yaş üzerindeki gebe ve emziren kadınlarda kafein tüketme oranı ise 200 mg’dır. Belirlenmiş olan bu miktar sınır olup bunun üzerinde kafein tüketilmesi yukarıda belirtmiş olduğumuz yan etkilerin ortaya çıkmasına neden olacaktır.
Bu içerik de ilginizi çekebilir: Kuşburnu Çayının Faydaları Nelerdir?