Sağlık

Guatr Nedir? Belirtileri Nelerdir? Ölümcül Mü Tedavisi Mümkün Mü?

Son yıllarda yaygınlaşan hastalıklardan birisi olan guatr, boyun bölgesinde meydana gelen şişlik ile kendisini belli eden tiroidin büyümesi durumudur. Tiroit bezinin normal seyrinden daha fazla büyümesi ile kendisini gösterir. Tiroit bezinin nerede yer aldığı konusunda ne yazık ki toplum genelinde bir bilgi kirliliği mevcut. Bu konunun doğru açıklaması şu şekildedir: Tiroitler, boynumuzun ön tarafında yer alır, kelebeğe benzeyen bir organdır.

 

Guatr, tedavi edilebilen bir hastalık olmasıyla birlikte hastayı rahatsız etmeyen küçük guatrlar tedavi bile gerektirmeyebilir. Ama her guatr da bu kadar masum olmayabilir. Tedavi süreci belirlenirken guatrın büyüklüğü çok önemlidir. Büyüklüğünün yanı sıra belirtilerine de dikkat etmek gerekir. İşte tam da bu hususta tüm nedenler ve belirtiler uzman bir hekim tarafından göz önünde bulundurularak uygun tedavi yöntemi belirlenir.

 

Guatr Belirtileri

Guatr bir sağlık problemidir. Ve her sağlık problemi gibi bunun da birtakım belirtileri mevcuttur. Özellikle yutkunma probleminiz var ise, nefes darlığı ya da solum sıkıntısı yaşıyorsanız, tekrarlanan bir öksürük durumu varsa bir hekime danışmanız elzemdir. Çünkü tüm bu belirtiler guatr nedeni olabilir. Guatr’ın ne derece önemli bir sağlık sorunu olduğunu anlamak için öncelikle bu rahatsızlığın günlük hayatta kendisini gösteren belirtilerini öğrenmekte fayda var.

 

Guatr Belirtileri Nelerdir?

Her hastalık gibi guatrda da kendinizin bile fark edeceğiniz bazı belirtileri vardır. Aşağıda sıralayacağımız belirtilerden birkaçını deneyimliyorsanız mutlaka bir uzman doktora danışmak gerekir.

  • En yaygın belirtisi boyun bölgenizde normalden fazla hissedilen şişliklerdir.
  • Yutkunma güçlüğü
  • Boğazda baskı hissetme, boğulma hissi
  • Nefes darlığı
  • Sürekli tekrarlayan öksürük
  • Ses kısıklığı
  • Sebepsiz sinirlilik hâli
  • Tiroit hormonunun fazla salgılandığı durumlarda, yoğun baş ağrısı, baş dönmesi, tireme, mide bulantısı, kusma ve ishal
  • Tiroit hormonu az salgılandığı zamanlarda, dengesiz kilo alımı, halsiz hissetme, ciltte aşırı kuruluk, saçların normalden fazla dökülmesi ve kabızlık
  • Halsizlikle birlikte sürekli bir uyku hâli gibi birçok belirtisi hastalık ile ilgili sizlere bir uyaran niteliği taşır.

Genç, yaşlı her yaş grubunda rastlanabilen bir hastalıktır. Çocuk yaşlarda görülme olasılığı oldukça düşükken orta yaş ve üzeri kimselerde daha sık görüldüğü istatistikler ile saptanmıştır. Bu hastalığa neden olan en büyük etken ise iyot eksikliğidir.

Kadınlarda erkeklere oranla daha fazla rastlanan guatr, yetersiz iyot alımı durumunda, gebelik ve menopoz dönemlerindeki kadınlarda daha fazla görülür. Genetik faktörler de azımsanmayacak kadar etkendir.

 

Guatr Türleri

  • İç Guatr: Dışarıdan gözlemlenemeyen, içeri doğru büyüme gösteren bir türdür. Nefes borusuna baskı yaratabilir. Yaratılan baskı nedeniyle hasta soluk alıp verme de güçlük yaşayabilir.
  • Dış Guatr: Boyun bölgesinde gözle görülür büyüklükte görülen nodüller de dış guatr olarak adlandırılır. Zayıf kimselerde daha kolay gözlemlenir.
  • Dişi Guatr: Ameliyat olduktan sonra bile tekrar eden türdür. Dişi denmesinin sebebi de tekrar üremesinden kaynaklanır. Cerrahi operasyon olduktan sonra ilaç tedavisiyle devam edilir. Bazı hastalar ne yazık ki ilaç tedavisinin sürekli olduğunu unutup ilaç tedavisini yarıda bırakır. Bu gibi durumlarda ikinci bir guatr durumu olabilir.
  • Erkek Guatr: Yapılan cerrahi müdahale sonrasında guatrın bir daha gelişmeme durumu erkek guatr olduğunu gösterir. Operasyonun olumlu cevap vermesi durumudur.
  • Yalancı Guatr: Tiroit bezleri boyun bölgesinde yer alır. Yalancı guatr durumunda ise boyun bölgesinden daha yukarıda gözlemlenir. Gerçekte var olup olmadığı ancak ultrason yapılarak anlaşılabilir. Tiroit beziyle karıştırıldığı ancak böyle anlaşılabilir.
  • Zehirsiz (Ötiroid) Guatr: Tiroit bezinde büyüme oluyor ancak hormon salgılanmasında farklılık görülmüyorsa bu zehirsiz guatr olarak adlandırılır.
  • Zehirli (Graves) Guatr: Bağışıklık sistemi tiroit hücrelerini yabancı cisim gibi tanımlar. Tiroit bezine saldırır bu durum tiroit bezinde hormon salgılanmasını arttırır.
  • Toksik Multinodüler Guatr: Genellikle ileri yaş gruplarında rastlanan bir guatr çeşididir.

 

Guatr Ölümcül mü?

Bilindiği üzere vücudumuzda bulunan tiroit hormonları metabolizma hızımızı dengeleyen ve ısıyı ayarlayan bir yapıdır. Guatr ise tiroit hormonunun fazla salgılanması sonucunda gelişen bir hastalıktır türüdür. Hafif seyirde gerçekleşen türleri olsa da bazı semptoma sahip türleri vardır ki ağır sağlık sorunlarına sebep olabilir. Bunlardan en sık görülen ve hayli tehlikeli olanlardan birisi de graves hastalığıdır.

 

Gündelik yaşamda bireyleri olumsuz yönde etkileyen bu sağlık sorunu, her yaş grubunda görülebilmektedir. Toplumda genellikle ‘zehirli guatr’ olarak bilinmektedir. 40 yaş ve altı kadınlar en riskli olan kesimdir. Yapılan araştırmalara göre kadınlarda daha sık görülen bir sağlık problemidir zehirli guatr. Tedavisi erken tanı koyulduğu taktirde mümkündür. Ancak geç kalınması durumunda farklı yeni hastalıklara yol açarak bireylerin ölümüyle sonuçlanabilmektedir.

Peki zehirli guatr hastalığının belirtileri nelerdir? İlk ve en önemli belirti olarak gözlerde oluşan şişlikleri söyleyebiliriz. Gözler, yuvasından taşacak düzeyde şişme eğilimine girer. Ayrıca deride yer yer kızarıklara sebebiyet vermektedir. Ellerde titreme, kalpte çarpıntı ve düzensiz ritim, ishal gibi belirtiler de zehirli guatr tanısı koymak için yeterli olacaktır.

Tedavi edilmezse ne olur konusu bireylerin sık başvurduğu sorunsallardan birisidir. Özellikle de ölümle sonuçlanıp sonuçlanmayacağı merak edilir. Eğer erken tanı ile tedaviye başlanmaz ise yaşanması muhtemel olgular şu şekilde gerçekleşmektedir: öncelikle hastanın kilo kaybı hayli hızlanır. Buna bağlı olarak da iştahı her geçen gün azalır. Sonrasında ise kalpte ritim bozukluğu gibi bir rahatsızlık belirir ve kalp yetmezliğinin kapıları aralanmış olur. Devamında ölüm kaçınılmaz olabilmektedir.

Sosyal hayatta çok fazla gündem oluşturmaması sebebiyle bireyler guatr hastalığını ve dolayısıyla belirtilerini hafife alabiliyor. Bu çok yanlış bir konudur. Bu durum hafife alınamayacak kadar hassas ve tehlikeli bir sağlık problemidir. Eğer bu hastalığın belirtilerine sahip olduğunuzu düşünüyorsanız vakit kaybetmeden uzman bir hekime danışmanızı tavsiye ederiz. Unutulmamalıdır ki erken tanı, her hastalık için yüksek umut taşır.

 

Guatr İçin Hangi Doktora Gidilir?

Genetik olarak geçmesinin yanında aynı zamanda da sonradan da ortaya çıkabilmektedir. Bu sebeple yutkunurken zorluk çekiyorsak, öksürüyorsak ve nefes almakta zorlanıyorsak muhakkak ki bir uzman hekime görünmekte fayda var.

Guatr İçin Hangi Doktora Gidilir

Hastanelerin dahiliye bölümü, guatr ile alakalı sağlık problemleriyle ilgilenmektedir. Bu polikliniklerdeki hekimler yaptıkları tetkikler neticesinde öncelikle hastalığın tanısını koymaktadır. Ardından da en doğru ve güvenilir tedavi yöntemine başlanmaktadır. Dahiliye, diğer adıyla iç hastalıkları randevu sistemiyle hizmet sunuyor. Bu nedenle gitmeden evvel MERSİS sisteminden başvuru yapmalısınız.

Bu içerik de ilginizi çekebilir: Hangisi Daha Kolay Uygulanır? Dipliner ve Eyeliner Farkları

admin

Severek yazdığım, sizlerle dertleştiğim mekan burası. Hayattan zevk alarak yaşamak mı istiyorsun? Bi yere gitme. Zevosis'i takip et.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu