Yıkanmış Çamaşırlarda Neden Kötü Koku Olur? Önlemek İçin Neler Yapmalı?
Kendinizi kötü kokulu çamaşırlara teslim etmeyin! Son derece basit adımlarla çamaşırlarınızın nasıl her zaman güzel kokacağını öğrenin. Makinenizi nasıl temizlediğinizden kullandığınız suyun sıcaklığına kadar, kötü kokulu çamaşır sorununu gidermek için önemli olmasına rağmen gözden kaçan ipuçlarını bir araya getirdik ama önce yıkanmış çamaşırlarda koku oluşmasına neden olan etmenleri inceleyelim…
Yıkanmış Çamaşırlar Neden Kötü Kokar?
Her şeyden önce daha yeni yıkadığınız çamaşırlarınızın neden kötü koktuğunu bulmanız gerekir. Belli başlı suçluları şöyle listeleyebiliriz:
- Küflü Çamaşır Makinesi
Çamaşır makinelerinin durgun suya tutunması, kireç, bakteri veya küf barındırması ve filtrelerin tıkanması gibi gerçekten can sıkıcı alışkanlıkları vardır. Çamaşır makinenize şöyle bir bakarsanız temiz olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak özellikle ön yükleyicilerde kapı contası çevresi gibi gizli alanlarda küf bulabilirsiniz. Tüketici raporlarına göre, bu sorun önden yüklemeli makinelere sahip olanların en az yüzde 17’sini rahatsız ediyor ve bazı üstten yüklemeli makinelerde de sorun olabiliyor.
- Aşırı Yüklü Çamaşır Makinesi
Kirli çamaşır sepetinin tamamını makineye sığdırabilmeniz, bunu yapmanız gerektiği anlamına gelmez! Çamaşır makinenizi aşırı doldurmak, çamaşırların düzgün yıkanmasını engelleyebilir ve dolayısıyla yıkanmış çamaşırlarda koku oluşumuna neden olabilir.
- Gitmeyen Vücut Kiri
Giydiğiniz kıyafetlere ve çarşaf, havlu gibi cildinizle temas eden çamaşırlara vücut kirleri bulaşır. Washington Post, çamaşırlardaki kirin yüzde 70’inin aslında vücutlarımızdan kaynaklandığını ve güncel çamaşır yıkama alışkanlıklarının ve çamaşır deterjanlarının bu kirle mücadele etmek için çok da bir şey yapmadığını bildiriyor.
- Çok Uzun Süre Islak Olan Çamaşırlar
Çamaşırlarınız hızlı ve iyice kurutulmazsa, küf ve bakteri üreme alanı oluşturur ve bunlar, göz ardı edilmesi zor olan ekşi bir kokuya yol açabilir.
- Yanlış Deterjan Miktarı
Kullandığınız deterjan miktarını sadakatle mi ölçüyorsunuz, yoksa sadece biraz koyup en iyisini mi umuyorsunuz? Fazla deterjan düzgün durulanmaz ve kumaşta sıkışarak su birikmesini ve küf oluşumunu teşvik edebilir. Öte yandan, çok az deterjan ise çamaşırların temizlenmesine yeterli gelmez. Doz ayarı talimatları için deterjan paketini veya şişesini kontrol ettiğinizden emin olun. Bu talimatlar genellikle 6 kg veya 7 kg yüke odaklanırlar, bu nedenle daha büyük bir makineniz varsa biraz daha fazla deterjan eklemeniz gerekebilir. Ve eğer az miktarda çamaşır yıkıyorsanız, o kadar fazla deterjana ihtiyacınız olmayabilir.
Yıkanmış Çamaşırların Kötü Kokmaması İçin Ne Yapmalı?
Olması gerektiği gibi, yıkandıktan sonra harika kokan çamaşırlar için birkaç basit kurala dikkat etmek yeterli. Çamaşırlardaki ekşimsi kokuyu engellemek ve taze kokmalarını sağlamak için aklınızda bulundurmanız gereken ipuçları:
- Makinenizi Temizleyin
İşe çamaşır makinenizdeki küfü temizleyerek başlayın. Bunu yapmak için beyaz sirke kullanabilirsiniz. Yarı yarıya oranda sirke ve su çözeltisi ekleyerek makinenizi çalıştırın. Alternatif olarak, makinenin çamaşır suyu bölmesini çamaşır suyuyla doldurarak, varsa kendi kendini temizleme programında çalıştırmanız yeterli. Unutmayın, asla çamaşır suyu ve sirkeyi aynı anda kullanmamalısınız; denemek için sadece bu iki yöntemden birini ya da her seferinde birini seçin. Her iki durumda da makine çalışmayı bitirdiğinde, sünger veya yumuşak bir bez alın ve derinlemesine bir temizlik için contaları silin.
- Makinenin Kapağını Açık Bırakın
Makinenizi temizledikten sonra bu hijyeni muhafaza edin ve çamaşır yıkadıktan sonra hava alabilmesi için makinenin kapağını açık bırakın. Küf karanlık, nemli yerleri tercih eder, bu nedenle iyi hava sirkülasyonu ve güneş ışığı son derece faydalı olacaktır.
- Mümkün Olduğunda Sıcak Suyla Yıkayın
Vücut kirlerinin önemli bir bileşeni, cilt tarafından üretilen yağlı bir madde olan sebumdur. Diğer yağ lekelerini çıkarmada olduğu gibi, yapmanız gereken deterjan ve sıcak sudan yardım almak olmalıdır. Washington Post‘un vücut kiri hakkındaki makalesi, günümüz kumaşlarının yüzde 60’ından fazlasının sıcak suyla yıkamayı kaldıramayan sentetiklerden yapıldığının altını çiziyor. Ancak renge göre ayırmanın yanı sıra kumaş cinsine ve yıkama gereksinimlerine göre de gruplar oluşturabilirsiniz. Böylece iç çamaşırları gibi sebum oranı daha yüksek çamaşırları yüksek dereceli su ile yıkayabilirsiniz.
- Doğru Deterjan ve Doğru Deterjan Miktarı Seçin
Sıcakta yıkayamıyorsanız, vücut kirlerine iyi gelen ürünlerden birini seçtiğinize emin olun. Bazı çamaşır deterjanları, yalnızca soğuk suyla yıkanan daha yeni kumaşlarla başa çıkamayabilir. Tüketici raporlarına göre, soğuk suda çalışmak üzere tasarlanmış ve vücut kirlerine iyi gelen bir deterjanlar her zaman daha avantajlıdır. Ayrıca giysilerinizin etiketlerini okuyarak, doğru miktarda deterjan kullanamaya da dikkat edin.
- Yıkamayı Beklemeyin
Egzersiz kıyafetleri gibi çok kirli çamaşırlar için çamaşır sepetinizin dolmasını beklemeyin. Beklemek bakterilere üremek için zaman tanır. Bunun yerine, hemen yıkayın. Özellikle yaz aylarında veya sıcak bir iklimde yaşıyorsanız düzenli olarak çamaşır yıkamaya özen gösterin.
- Ön Islatmayı Düşünün
Çamaşırlarınızdan parfüm kokusu almak veya önceki yıkamadan kaynaklanan bu ekşi kokuyu gidermek istiyorsanız, önceden ıslatmak için biraz zaman ayırın. Bir leğeni veya lavabonuzu suyla doldurup yarım bardak kabartma tozu ekleyerek basit bir ön ıslatma yapabilirsiniz. Kokan parçaları tüm gece boyunca kabartma tozunun çözüldüğü bu suda bekletin.
- Makinenize Aşırı Yüklemeyin
Çamaşır gününde, makineyi aşırı yükleyerek işi daha çabuk bitirme isteğine karşı koyun. Düzgün çamaşır yıkamanın önemli bir kısmı, makinenin doğru şekilde yüklenmesini içerir. Makinenizin dörtte üçünden fazlasını doldurmamalısınız. Kıyafetlerin hareket ederek temizlenmesi için bolca alana ihtiyacı var.
- Elde Yıkama Seçeneğini Değerlendirin
Elde çamaşır yıkamak eğlenceli değildir ve zaman kaybıdır ama bazı hassas çamaşırlar için tek seçenek bu olabilir. Genel süreci bilmeniz için elde çamaşır yıkama becerilerinizi yenileyin. Giysilerin en az bir saat sabunlu suda ıslanmasına izin verin. Ve elde yıkadığınız çamaşırları özellikle iyi duruladığınızdan emin olun. Şüpheniz varsa, ikinci kez durulama yapmaktan çekinmeyin.
- Hemen Kurutun
İster elde ister makinede yıkayın, çamaşırların ıslak kalmasına izin vermemeniz çok önemli. Makinede kurutabiliyorsanız, ürünleri hemen kurutucuya taşıyın. Ve yine yeterince boşluk olduğundan emin olun ki kurutma makinesinde de ıslak çamaşırlar arasında hava dolaşabilsin. Normal kurutmalarda ise güneş ışığının kalan küf sporlarını veya bakterileri öldürmeye yardımcı olabilmesi için, kurutma hattınızı bir pencerenin yanındaki veya dışarıdaki bir noktaya taşımayı düşünün. Bu taktik yıkanmış çamaşırlarda koku oluşmasını büyük ölçüde önler.
- Çamaşırların Tamamen Kuru Olduğundan Emin Olun
Çamaşırlarınızı kaldırmadan önce tamamen kuru olduklarından emin olun. Bazen kıyafetleri biraz nemli bırakarak kırışıklıkların ve çekmelerin önüne geçmek isteyebilirsiniz, ancak bunu yaparsanız, eşyayı kaldırmadan önce tamamen kuruması için asın. Nemli çamaşırları asla katlamayın!
- Kokuya Neden Olan Mikropları Öldürün
Mikroplar ve küf sporları, çoğu çamaşır kokusu sorununun temelini oluşturur. Kokuları önlemenin yanı sıra çamaşırları dezenfekte etmek için basit yöntemler kullanarak, ailenizin sağlığını da koruyabilirsiniz.
Bu içerik de ilginizi çekebilir: Gripin Nedir? Nasıl Kullanılır? Gripin Yan Etkileri ve İçeriği Nedir?