Uykuda Diş Sıkma Neden Olur? Nasıl Tedavi Edilir?
Yazıda Neler Var?
Uykuda diş sıkma / uykuda diş gıcırdatma; bilimsel olarak “bruksizm” olarak da adlandırılan bir problem olarak tanımlanmaktadır. Diş sıkma ve gıcırdatma, bireylerin uyku esnasında çenelerini ani bir şekilde kapatmaları ya da dişlerini birbirlerine sürterek, gıcırdatmaları şeklinde meydana gelen bir uyku bozukluğu olarak tanımlanmaktadır. Bu bozukluk genel olarak bireyin diş ve dişeti rahatsızlıkları, psikolojik etmenler veya nörolojik bir problemden dolayı meydana gelmektedir.
Uykuda Diş Sıkma Neden Olur?
Uyku esnasında diş sıkma ve gıcırdatma problemi, bireylerin istemsiz ve farkına varmadan yapmış oldukları eylemlerdir. Bu problemin tek bir nedene bağlı olmadığı, pek çok faktörün rol oynadığı gözlemlenmiştir. Bu faktörler ise; dişsel, psikolojik ve nörolojik olarak kategorize edilmektedir.
- Dişsel Faktörler
Dişsel faktör, bir bireyin uyku esnasında yaşamış olduğu diş sıkma ve gıcırdatma probleminde daha öncesinde yapılan bir diş tedavisinin yanlış olması ile alakalı bir durumu kapsamaktadır. Geçmişte yapılan bir dolgunun küçük ya da büyük yapılması veya protez diş yapımında yanlış ayarlanmış bir diş de bireyin uyku esnasında diş sıkma ve gıcırdatma olaylarının yaşanmasına neden olabilmektedir.
- Psikolojik Faktör
Psikolojik faktörler, bir bireyin uyku sırasında diş sıkmasına ve gıcırdatmasına neden olabilmektedir. Birey gün boyunca stresli bir durumla karşılaştığında ya da kafasına bir problem takıldığında bu durum gece uykuda diş gıcırdatmasına neden olabilmektedir. Aynı zamanda bireyin ruhsal hali de diş sıkmasına ve gıcırdatmasına sebep olabilmektedir. Tez canlı ve agresif bireylerde de gece boyunca uykuda diş gıcırdatmalarına neden olabilmektedir.
- Nörolojik Faktörler
Nörolojik faktörler, uyku esnasında diş gıcırdatmaya ve diş sıkmaya neden olabilmektedir. Kişinin eylemlerini ve reflekslerini kontrol etmesinde deformasyona neden olan rahatsızlıklar da bu problemin nedenlerinden biridir.
Uykuda Diş Sıkma Nasıl Tedavi Edilir?
Uykuda diş sıkma ve gıcırdatma rahatsızlığını yaşayan bireyler, bu durumdan son derece rahatsız oldukları için birtakım tedavi yöntemlerinin olup olmadığını araştırmaktadırlar. Bu noktada tedavi yöntemi olarak; dişlerde meydana gelen hasarları durdurabilmek, diş sıkmaktan dolayı oluşan çene ağrılarını sonlandırabilmek için birtakım ilaç ve terapi yöntemleri bulunmaktadır. Diş aparatı bu tedavi yöntemlerinden biridir. Aynı zamanda Botox uygulaması ile birlikte dişetindeki kasların etkinliği minimalize edilebilmektedir. Diş sıkmanın psikolojik etkisi olabilmekte, bu süreçte bir uzman psikoloğa danışılması önerilmektedir.
Uykuda Diş Sıkma ve Gıcırdatma Bitkisel Tedavi
Uykuda diş sıkma ve gıcırdatma problemlerini yaşayan bireyler, evde doğal yöntemlerle bu sorunu çözüme kavuşturmayı da deneyebilirler. Bu yöntemler ise şunlardır:
- Lavanta
- Zerdeçallı Süt
- Kedi Otu
- Masaj Uygulaması
- Kalsiyum ve Magnezyum
- C vitamini
- Egzersiz
Zerdeçallı süt, diş sıkma ve gıcırdatma problemi yaşayan bireyler için en doğal ve sağlıklı bitkisel tedavi yöntemi olarak kabul edilmektedir. Gündelik yaşamda besinlerde kalsiyum ve magnezyum içeren besinler tüketmek de uyku esnasında yaşanan bu sorunu engelleyebilmektedir. Düzenli bir şekilde yapılan egzersizler, diş sıkma ve gıcırdatma probleminde stresten uzak durmayı sağlamakta ve geceleri rahat bir uyku uyumayı desteklemektedir. Lavanta bitkisi ise çay olarak kullanıldığında, insanlar üzerinde sakinleştirici bir etkiye sahip olduğu gözlemlenmektedir. Böylelikle stresli gün sonunda bir bardak tercih edilecek olan lavanta çayı sayesinde, gece yatmadan önce rahatlamaya ve derin bir uyku uyumaya destek sağlamaktadır.