Zevosis

Tüyler Ürperten Bir Hikaye: Dyatlov Geçidi Vakası Nedir?

Dyatlov Geçidi Vakası, bundan 60 yıl kadar önce 9 kişiden oluşan bir öğrenci grubunun “Kholat Syakhi Dağı”nda keşif yapmak amacıyla çıktıkları yolda gizemli bir ölümle tarihe geçmeleri olarak tanımlanmaktadır. ‘’ Ölüm Dağı ‘’ olarak da isimlendirilen bu dağ, sırra kadem basmış 9 genç bireyin ölümüne şahit olmuştur.

  • 29 Haziran 2021
  • 633 kez görüntülendi.
Tüyler Ürperten Bir Hikaye: Dyatlov Geçidi Vakası Nedir?

Dyatlov Geçidi Vakası, bundan 60 yıl kadar önce 9 kişiden oluşan bir öğrenci grubunun “Kholat Syakhi Dağı’nda keşif yapmak amacıyla çıktıkları yolda gizemli bir ölümle tarihe geçmeleri olarak tanımlanmaktadır. ‘’ Ölüm Dağı ‘’ olarak da isimlendirilen bu dağ, sırra kadem basmış 9 genç bireyin ölümüne şahit olmuştur.

dyatlov geçidi vakası nedir

2 Şubat 1959 yılında meydana gelen bu ölümden geri kalanlar ise soğuktan donmuş 9 cansız beden, hiçbir şekilde darp edilmemelerine rağmen kaburgalarında gözlemlenen kırıklar ve gruptaki bir öğrencinin dilinin kesilmesi; sır dolu bir ölümün belirtileri olarak değerlendirilmiştir.

dyatlov geçidi vakası çözüldü mü

Bu 9 kişilik genç grubun, keşiflerinin sona erip dönmeleri gerektikleri süreç geçmeye başlayınca onların yol sürelerini bilen bir kişi arama kurtarma çalışmalarını başlatarak kayıp ilanını oluşturmuştu. Helikopterlerle arama yapılmaya başlanmış, bu 9 öğrencinin kaldığı kamp alanı teftiş edilmişti. Fakat arama yapan kurtarma ekipleri kamp alanında olmadıklarını fark etti. Burada sadece parçalanmış bir takım eşyalar ve darmaduman edilmiş bir çadır vardı.

dyatlov geçidi vakası uzaylılar

Bu süreçte ise kurtarma ekipleri detaylı bir araştırma yapmaya başlayarak, kamp alanının çevresini aramaya, gruptaki bireylerin ayak izlerini takip etmeye başlamışlardı. Bu süreçte ise ayak izleri takip edilerek gruptaki kişilerin cansız bedenlerine ulaşmaya başladılar. Kamp alanına yakın bir ağacın çevresinde ise iki cansız bedene ulaşılmış, ateş yakarak ısınmaya çalıştıkları fakat soğuktan donarak öldükleri tespit edilmiştir. Kamp çadırının parçalanması konusunda ise içerden parçalandığı tespit edilmiş ve kurtarma çalışmalarını sürdüren ekip tarafından; kaçmak istedikleri için yırtmış olabilecekleri yönünde yorumlanmıştır. Bölgenin yerlileri tarafından öldürülme ihtimalleri de bulunmaktaydı fakat herhangi başka bir ayak izine denk gelinmemişti.

dyatlov geçidi

Dyatlov Geçidi Vakası Çözüldü Mü?

Kan donduran bu olay, 60 yıldır gizemi çözülemeyen bir olay olarak görülmekteydi. Fakat yakın zaman önce bilim insanları tarafından açıklık getirilmiştir. 9 kişinin hayatını kaybettiği bu vakada çeşitli teoriler ortaya konulmuştur. Bu teoriler arasında ise kar canavarı, uzaylılar ve gizli askeri deneyler ön plana çıkmıştır. Fakat bilim insanları aracılığıyla bu ölüm vakasının sebebi; çok nadir görülebilen tabaka çığ olarak öne sürülmüştür. Bir diğer öne sürülen düşünce ise cesetlerin üzerinde ortaya çıkan radyasyon sebebiyle nükleer bir denemeye kurban gittikleri düşüncesidir. Ama sadece iki kişide radyasyon parçaları bulunduğu için kanıtlamaya yetersiz kalmıştır.

dyatlov geçidi anıtı

Dyatlov Geçidi Vakası Uzaylılar Tarafından mı Yapıldı?

9 kişinin gizemli ölümüne açıklık getirilmeyince zihinlerde birtakım uzaylı istilası fikirleri de yerleşmiştir. 60 yıllık bu gizeme yönelik herhangi bir mantıklı açıklama bulunamadığı için uzaylılar tarafından öldürüldükleri düşünülmüştür. Aynı zamanda kamp çadırının etrafında 9 kişinin dışında başka bir ayak izine rastlanmaması da uzaylılar konusunu öne çıkarmıştır.

donarak ölen dağcılar

Dyatlov Geçidi Film

Bu esrarengiz konu elbette ki beyazperdeye de ilham verdi ve “Şeytan Geçidi” olarak sinemaya uyarlandı. 6 Eylül 2013 tarihinde izleyiciyle buluşan yapımın yönetmen koltuğunda Renny Harlin oturuyor. Filmin oyuncu kadrosunda ise; Gemma Atkinson, Richard Reid, Matt Stokoe, Luke Albright, Holly Goss, Ryan Hawley, Valery Fedorovich ve Jane Perry gibi isimler yer alıyor.  IMDB değerlendirmesi 5.7/10 olan yapım; 1 saat 40 dakika sürüyor.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ