Stafine Krem Nedir? Ne İçin Kullanılır? Stafine Krem Kullanımı, Muadilleri ve Yan Etkileri
Yazıda Neler Var?
Antibiyotik nitelikli bir ilaç olan Stafine Krem, cilt yüzeyine haricen uygulanır ve bakterilerin neden olduğu problemler üzerinde endikasyon sağlar. Bu problemler arasında akne vulgaris, kıl kökü iltihabı, dolama ve iltihaplı egzama gibi cilt hastalıkları yer alır. İçeriği, muadilleri, yan etkileri ve kullanım önerisi hakkındaki detayları birlikte öğrenelim…
Stafine Krem Nedir?
Koçak Farma İlaç ve Kimya Sanayi A.Ş. tesislerinde üretilen Stafine, 15 ve 20 g olarak alüminyum tüp formundadır ve karton kutu halinde ambalajlanır. Bileşeninde etken madde olarak fusidik asit barındırmaktadır. İçeriğindeki yardımcı maddeler ise şu şekilde sıralanmıştır: hidroklorik asit, likit vazelin, butilhidroksianisol, vazelin flant N, gliserol %100, saf su, polisorbat 60, potasyum sorbat, setil alkol.
Stafine Krem Ne İçin Kullanılır?
İlacın etken maddesi konumunda bulunan fusidik asit, bir çeşit antibiyotiktir ve antibakteriyel olarak endikasyon sağlar. Cilt üzerinde bakteri kaynaklı olarak meydana gelen organizmaların tedavi edilmesinde ve çoğalmasının önlenmesinde kullanılır. Bu doğrultuda:
- Akne vulgaris tedavisinde,
- Sivilce tedavisinde,
- İltihap gözlemlenen egzamalarda,
- Kıl kökü iltihaplarında,
- Ter bezi iltihaplarında,
- Eritezma tedavisinde,
- Dolama tedavisinde,
- Çıban tedavisinde,
- Enfeksiyon kaynaklı cilt hastalıklarında, kullanılır.
Stafine Krem Nasıl Kullanılır?
Lezyonların durumuna yönelik olarak değerlendirme sonucunda en doğru kullanım sıklığı ve dozu hekiminiz tarafından belirlenecektir. Kremin prospektüsünde aktarılan uygulama yöntemi ise şu şekildedir:
Uygulama sırasında ellerinizin temiz olmasına hassasiyet göstererek günde 2 ila 3 kez, etkilenen bölgeye tatbik ediniz. Gerek görülmesi halinde ilgili bölge bandajla kapatılabilir. Ne kadar süre boyunca kullanılması gerektiğini hekiminiz planlayacaktır.
Stafine Krem’i Dikkatli Kullanınız!
Kremin kullanım metodu haricendir ve kesinlikle ağız yoluyla alınmamalıdır. Göz çevresi ile ağız /burun mukozalarında kullanılmamalıdır.
Ayrıca açık yaralar üzerinde kullanılması da sakıncalıdır.
Buna ek olarak diğer ilaçlarla etkileşimi ve diğer hastalıklara yönelik olası etkisi nedeniyle doktorunuzun bilgisi dışında kullanmayınız.
Stafine Krem Hamilelikte Kullanılır mı?
Hamileliğiniz boyunca ya da hamile olabileceğinize dair şüpheniz varsa ilaç kullanırken mutlaka hekim görüşü alın.
Stafine Krem’in gebelik kategorisi C’dir.
C kategorisinde sınıflandırılan ilaçlar, hayvanlar üzerinde gerçekleştirilen çalışmalarda fetüs üzerinde negatif yönlü yan etkilerin kaydedilmesine neden olmuştur. Fakat insanlar üzerinde yeterli sayıda gerçekleştirilebilmiş kontrollü çalışma bulunmamaktadır. Bu nedenle ancak yüksek ölçüde gerekliliğin mevcut olduğu durumlarda, olası yararlar ve risklerin detaylıca değerlendirilmesi sonucu hekim onayı ile kullanılabilir.
Stafine Krem Emzirirken Kullanılır mı?
İçerisindeki etken maddelerin süte geçme eğiliminde bulunup bulunmadığına yönelik veri mevcut değildir. Bu nedenle ancak yoğun gereklilik halinde, hekiminizin değerlendirmesiyle kullanılabilir. Fakat laktasyon döneminde meme bölgesinde kullanılması sakıncalıdır.
Stafine Krem Çocuklarda Kullanılır mı?
Kremin çocuklar üzerinde kullanımına yönelik olarak herhangi bir kısıtlama ya da uyarı bulunmamaktadır. Buna ek olarak her koşulda doktor görüşüne başvurulmalıdır.
Stafine Krem Yan Etkileri
Kremin etken ve yardımcı maddelerine yönelik olarak duyarlılığı bulunan kişilerde çeşitli alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Böyle bir olası durum halinde kremin kullanımına son verilmeli ve sonrasında ise en yakın sağlık kuruluşu irtibat sağlanmalı. Alerjik reaksiyonları işaret eden yan etkiler aşağıdaki gibidir:
- Ellerde, ayaklarda, yüzde ya da vücudun diğer bölgelerinde şişkinlik
- Yutkunma ve nefes almada güçlük meydana getirebilecek ölçüde ağız ya da boğazın şişmesi
Stafine Krem’in kullanımıyla birlikte gözlemlenen hafif yan etkiler:
- Deri döküntüleri
- Ciltte kuruluk
- Yanma hissiyatı
- Tahriş
- Batma hissiyatı
Stafine Krem’in kullanımıyla birlikte gözlemlenen fakat sıklığı ile ilgili olarak veri bulunmayan yan etkiler:
- Yüz bölgesinde kızarıklık
- Egzama
- Göz ve çevresinde şişkinlik
- Ürtiker
Stafine Krem Fiyatı
2021 itibariyle güncel satış fiyatı 15.25 TL’dir. Normal reçete ile eczanelerden temin edilebilir ve SGK tarafından geri ödemesi mevcuttur.
Stafine Krem Muadilleri
Teslimat ağlarındaki stok problemleri nedeniyle Stafine Krem’e erişmekte zorluk yaşarsanız, aşağıda listelenen eşdeğer içerikli ilaçlarla tedavi planınızı sürdürebilirsiniz. Bu ilaçlar:
- Fucibest Krem
- Fucidin Krem
- Tiremix Krem
- Helkort Krem
- Fusidas Krem
Stafine Krem Kullananlar
User 1: Akne tedavisi için bir kremle daha birlikte kullanıyorum. İkisini de doktorum verdi. Kendim birkaç krem denemiştim daha önce ama çok daha kötü olmuştu. En iyisi dermatoloğa görünmek ve ne veriyorsa sadece onu kullanmak.
User 2: Sakallarımda iltihap varmış meğer o kadar deli gibi kaşınıyordu ki… Yaklaşık 2 haftadır kullanıyorum, çok daha iyi durumda şu an.
User 3: Kızımda sivilceler için kullanmaya başladık. Doktor haftalık olarak kontrole gelmemizi söyledi. Şu ana kadar herhangi bir yan etki görmedik.
Bu içerik de ilginizi çekebilir: Canesten Krem Nedir? Ne İçin Kullanılır? Canesten Krem İçeriği, Kullanımı ve Yan Etkileri