Saç Bakımı

Saç Dipleri Neden Acır? Saç Dipleri Neden Ağrır?

Uzun bir günün ardından, eve dönüp saçlarınızı açtığınızda hissedilen rahatsızlığa aşinasınızdır. Ama neden bu kadar acıdığını hiç düşündünüz mü? Saç dipleri neden acır? Hissedilen karıncalanma, yanma veya acı sizi sadece rahatsız etmekle kalmaz, aynı zamanda kafa karıştırıcı olabilir. Ağrı, saçınızın kendisinden geliyormuş gibi görünebilir, ancak aslında kafa derinizdeki sinirlerden kaynaklanmaktadır.

Saç Dipleri Ağrısı Semptomları

Saç derisi hassasiyeti, genellikle karıncalanma, uyuşma, kaşıntı, zonklama, tahriş, ağrı, iltihaplanma olarak tanımlanır. Bu belirtiler çoğu zaman çeşitli koşullara reaksiyon olarak bağışıklıkla bağlantılı ortaya çıkar.

Bazı saç derisi hassasiyeti, kafa derisinin altındaki veya çevresindeki kan damarlarını, sinirleri ve dokuları etkileyen koşullardan kaynaklanır.

Saç derisi hassasiyetinin prevalansı bilinmemektedir, ancak semptomların oldukça yaygın olduğu düşünülmektedir. Kafa derisi hassasiyeti, alerji, sedef hastalığı, egzama ve saç dökülmesi gibi yaygın durumlara da eşlik edebilir.

Saç Dipleri Neden Ağrır?

Kafa derisi hassasiyeti bazı durumlarda baş ağrıları ile bağlantılıdır. Özellikle de boynun arkasından alına kadar uzanan sinirleri içeren baş ağrılarıyla… Bu sinirlerin şişmesine veya kısıtlanmasına neden olan koşullar, baş, boyun ve kafa derisi boyunca hareket eden ağrıya neden olabilir. Johns Hopkins Üniversitesi’ne göre bu ağrı sıcak, yoğun, elektrik çarpması gibi gözlemlenebilir.

Bazı insanlarda kafa derisi o kadar hassas hale gelir ki hafif bir dokunuş bile acı verebilir. Bu ağrı türü nadirdir ve genellikle yaralanma veya kendiliğinden sıkışan bir sinirden kaynaklanır.

Saç dipleri neden ağrır sorusuna cevap olarak aşağıdaki faktörler sıralanabilir:

  • Kızarıklıklar
  • Güneş yanıkları
  • Böcek ısırığı
  • Saç biti
  • Sedef hastalığı

Bu durumların çoğu iltihaplanmaya, ağrıya, hassasiyete, derinin dökülmesine, soyulmaya neden olur ve hatta kafa derisinde irin veya kanamaya kadar ilerleyebilir.

Kepek, vücudun doğal yağlarının toplandığı bölgeleri etkileyen genel bir şikayettir. Saç derisinde kırmızı, pullu lekelere neden olabilir. Kötü hijyen veya hastalık belirtisi olmasa da birçok insan tahriş veya utanç sebebiyle tedavi yolları arar. Kepek, nadir de olsa mantar enfeksiyonu veya saçkırandan kaynaklanabilir.

Sedef hastalığı da ayrıca kafa derisi hassasiyetine ve cildin dökülmesine veya kabuklanmasına neden olabilir. Kepeğin aksine, cilt gümüşi bir parlaklıkla kurur. Stres, hormonlar, kuru veya soğuk hava sedef hastalığını tetikleyebilir.

Alopesi ve Saç Dökülmesi Saç Diplerinin Ağrımasına Neden Olabilir

Alopesi areata adı verilen bir saç dökülmesi türü de kafa derisi hassasiyetine neden olabilir. Alopesi, saç köklerinin kafa derisinden ve bazen de vücuttan yuvarlak kümeler halinde dökülmesine sebep olur.

Alopesi areata yamalar halinde ortaya çıkarken, alopesi totalis kafadaki tüm saçların dökülmesini içerir. Alopecia universalis ise tüm vücuttaki tüyleri dökülmesidir.

Ulusal Sağlık Enstitüsü (NIH), çoğu alopesi formunun genellikle sağlık için tehlikeli veya sinir hasarı belirtisi olmadığını, saç köklerine saldıran bağışıklık hücrelerinin sonucu gerçekleştiğini belirtiyor.

Saç dökülmesine neden olabilecek diğer faktörler şunlardır:

  • Özellikle protein ve demir eksikliği içeren zayıf beslenme
  • Lupus
  • Hipertiroidizm
  • Kemoterapi ve radyasyon gibi tedaviler

Bazı kadınlar ayrıca doğumdan sonra, hormon tedavileri sırasında veya menopoz sırasında geri dönüşümlü saç dökülmesi yaşarlar.

Bazı alopesi vakalarında, saç muhtemelen yeniden çıkacaktır. Ancak bazen saç folikülü hasarı o kadar şiddetlidir ki geri dönüşü olmayan dökülmeler yaşanır.

Saç Derisi Hassasiyetinin Diğer Nedenleri

Alerjik reaksiyonlar, akne, kistler, cilt hücrelerinin veya saç folikülü şaftlarının enfeksiyonları, kızamık ve zona gibi ciltte yaralara neden olan viral hastalıklar,sıkı saç modelleri, saç bantları ve kasklar, boyalar ve kremler gibi saç ürünlerinin düzenli veya yanlış kullanımı, saç kurutma makineleri, maşalar saç derisi hassasiyeti yaratan diğer sebeplerdir.

Saçları ıslakken fırçalamak veya havluyla şiddetli şekilde kurulamak ya da ovmak saç köklerini kırarak saç dökülmesine ve saç derisinin tahriş olmasına neden olabilir. Aşırı fırçalama da sorunlara neden olabilir.

Nadir olsa da kafa derisi hassasiyeti, daha ciddi sağlık durumlarının bir işareti olabilir. Cilt hücresi kanserleri ve melanomlar gibi… Bu koşullar normalde kendilerini yeni veya değişmiş benler veya inatçı yaralar olarak sunar.

Özellikle ağrılı, şiddetli veya uzun süreli saç derisi hassasiyeti vakaları yaşandığında mutlaka uzman bir hekimle görüşülmelidir.

Saç Derisi Hassasiyetinin Teşhis Edilmesi

Saç derisi hassasiyetine neden olan daha kalıcı veya şiddetli durumları çözmek için normalde birden fazla doktor ziyareti gerekir. Uzman hekim, genellikle tıbbi öyküyü dikkate alır ve beslenme, bakım rutini, önceki yaralanmalar, diğer koşullar ve son değişikliklerle ilgili sorular sorarak başlar. Daha sonra kafa derisini incelemeye devam edebilir. Ayrıca daha ileri testler için laboratuvara gönderilmek üzere bir saç kökü veya kafa derisi örneği de alabilir. Bazı doktorlar vücut kıl modellerini de kontrol edecektir.

saç dipleri neden ağrır

Saç Diplerinin Ağrıması Nasıl Geçer? Saç Derisi Hassasiyeti Tedavisi

Çoğu durumda, kafa derisi hassasiyetine neden olan koşullar kendi kendine geçer. Bölgenin başarılı bir şekilde iyileşmesini sağlamak için en önemli unsurlar, temel temizlik ve bakıma dikkat etmektir.

Merhemler, antiseptikler ve pansuman malzemeleri dahil olmak üzere çevrimiçi olarak satın alınabilecek çeşitli ürünler mevcuttur. Evde kullanılan ilk yardım merhemleri, kremler, antiseptikler ve pansuman malzemeleri genellikle basit vakaları tedavi etmek için yeterlidir. Uzun süreli veya ağrılı saç derisi hassasiyeti mutlaka doktora bildirilmelidir.

Her vaka için tedavi süreci büyük ölçüde değişebilir. Kafa derisi hassasiyetinin altında yatan nedeni tedavi etmek, doğal olarak semptomları da sonlandıracaktır.

Diğer tedavilerin yanı sıra tahriş, ağrı ve dış semptomları yönetmek için bir tür ilaçlı krem veya merhem reçete edilebilir. Saç derisi hassasiyetinin tedavisine yardımcı olmak için yaygın olarak kullanılan diğer yöntemler arasında ilaçlı yıkamalar, şampuanlar ve saç kremleri bulunur.

Bir tedavi döngüsünden sonra enfeksiyon geçmezse, hastalar uzmanlardan daha fazla tavsiye almalıdır.

Hassas Saç Derisini Rahatlatmak

Hassas saç derisini rahatlatmak için uygulayabileceğiniz yöntemleri şöyle sıralayabiliriz:

  • Parmak uçları yardımıyla ve dairesel hareketlerle kafa derisine masaj yapmak
  • 10 dakikalık aralıklarla buz uygulamak
  • Kafa derisini manipüle etmek
  • Uzun süre sıkı bir pozisyonda tutulan saçları açık bırakmak
  • Baş ağrısı, kas ağrısı ve gerginlik kaynaklı kafa derisi hassasiyeti için germe ve gevşeme hareketleri yapmak

Saç Derisi Hassasiyetini Önleme

Standart bakım rutinlerini takip etmek, birçok saç derisi hassasiyeti vakasını önleyebilir. Kaçınılması gereken en önemli hususlar şunlardır:

  • Güneşte çok fazla zaman harcamak
  • Saça zarar veren kimyasal ürünler, boyalar veya saç şekillendirici cihazlar kullanmak
  • Yoğun strese maruz kalmak

Bu içerik de ilginizi çekebilir: Yavaş Yemek Zayıflatır mı?

admin

Severek yazdığım, sizlerle dertleştiğim mekan burası. Hayattan zevk alarak yaşamak mı istiyorsun? Bi yere gitme. Zevosis'i takip et.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu