Sağlık

Sabahları Kahve İçmek Gerçekten Ayılmaya Yardımcı mı?

Birçok kişi sabahları kahve içmenin, ayılmak da dâhil çokça faydası olduğunu savunurken, bir kesim de kahvenin aç karnına içilmesinin zararlı olduğunu söylemekte ve savunmaktadır. Dünyada yaşayan birçok kişi, sabahları olduğundan çok daha fazla enerji almak için şekersiz kahve içmeyi tercih etmektedir. Bunun yanı sıra sporla ilgilenen kişiler de, spordan önce aç karnına şekersiz kahve içmenin yağ yakımı için destek sağladığını savunmaktadır. Bunun dışında kahvenin genel sağlığa aşırı derecede iyi geldiğini savunan bir kitle de mevcut. Bunun sebebi ise kahvenin çok iyi bir antioksidan olması ve vücutta bulunan birçok organa yararlı olup, kalp sağlığı açısından önemli olduğu düşüncesidir.

Bu kadar faydalı olan bu içeceğin faydaları dışında, zararlarının olup olmadığı da birçok kişi tarafından merak edilmektedir. Birçok kişi, sabahları aç karnına kahve içmenin insan sağlığı açısından olumsuzluklarının olduğunu savunmaktadır. Peki, bu düşüncenin asıl sebebi nedir? Gerçekten sabahları aç karnına kahve içmek, ayılmaya yardımcı olur mu? Yoksa bizler sabahları aç karnına kahve içerek gerçekten hata mı yapıyoruz? Yazımızın devamında sabahları aç karnına kahve içmenin yararlı yönleri ile zararlı yönlerini ele alacağız. Bu harika ve vazgeçilmez kahveyi ne şartlarda ve nasıl tüketirsek yararını ya da zararını görürüz bunlardan bahsedeceğiz. Çok fazla uzatmadan başlayalım.

 

Sabahları Aç Karnına Kahve İçmenin Yararları

Mis gibi kokusu olan kahve, birçok kişinin vazgeçilmez içeceklerinin başında gelmektedir. Dünya sıralamasında tüketimi ilk gelen içecek su, ikinci içecek ise kahve olarak bilinmektedir. Dünyada birçok ülkede sabahları kahve tüketmenin amacı, enerji vermesi ve uyku açıcı özelliğinin olmasıdır.

Genellikle güne diğer insanlara göre daha erken başlayan kişiler için, kahve sabah kahvaltısı gibi vazgeçilmez bir hal almaya başlamıştır. Hatta çoğu kişi sabah kahvaltısı yerine kahve içerek, bunu bir kahvaltı öğünü olarak değerlendirmiştir. Sabahları kahve içmenin faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Kahve insanların merkezi sinir sistemini uyararak, uyanıklık, dinçlik ve zindelik kazandırır.
  • Sabahları doğru şekilde içilen kahve, baş ağrılarına iyi gelir ve ağrının kesilmesini sağlar
  • Kahvenin içermiş olduğu antioksidanlar, vücuttaki hücreleri koruyarak güçlenmelerini sağlar.
  • Kahve, düzenli tüketildiği zaman; metabolizmayı hızlandırarak daha fazla yağ yakımına sebep olur ve kilo vermeyi sağlar.
  • Doğru bir şekilde tüketilen kahve siroz ve karaciğer yağlanması gibi hastalıklara karşı vücudu korur.
  • Bağırsakta bulunan hücreler üzerinde olumlu etkiler yaratır ve bağırsak hareketlerinin düzenlenmesine katkı sağlar.
  • Doğru miktarda ve doğru zamanda özellikle sabah kahvesini alışkanlık haline getirmiş kişilerde kalp krizi riskini azaltır hatta ortadan kaldırır.
  • Midenin çalışma fonksiyonlarını düzenleyerek sindirim sisteminin doğru çalışmasını sağlar.
  • Vücudu kanser hastalıklarına karşı yüksek oranda korur.
  • Kişilerin üzerindeki stresi ve olumsuzlukları azalttığı için, güne pozitif başlamaya yardımcı olur.
  • Kişilerdeki depresyona girme durumuna karşı, önlem niteliği taşımaktadır.
  • Diyabet hastalığı riskini azaltır bazen de tamamen yok eder.

 

Sabah Kahvesi Ne Zaman İçilmeli?

Kahve birçok kişi tarafından, sabah tüketilmesi vazgeçilmeyen içecekler arasında gelmektedir. Fakat içerisinde kafein bulunan kahvenin de, tüketilmesi uygun olan bazı zaman dilimleri bulunmaktadır. Her insanın bir biyolojik saati bulunmaktadır ve kahve tüketiminin de bu saatlerde yapılması gerekmektedir.

Biyolojik saat, her kişide farklı şekillerde olan stres, kaygı vb. gibi durumları tetiklemekte olan kortizol seviyesinin belirlenmesinde rol oynar. Kortizol seviyesinin en çok salgılandığı zaman dilimi ise uykudan uyanılan ilk zaman dilimidir. Bu yüzden uyanınca hemen tüketilen kahve uyku açmak yerine, kişilerde bağlılık yapmaktadır.

Araştırmalara göre sabah 8 ile 9, öğle 12 ile 1 ve akşam 5 buçuk ile 6 saatleri dışındaki saatler, kahve içmek için ideal saatler arasında yer almaktadır.

 

Sabahları Aç Karnına Kahve İçmenin Zararları?

Günümüzde sabahları aç karnına kahve içmek, birçok kişinin alışkanlığı haline gelmiştir. Özellikle yoğun ve stresli iş hayatı olan kişiler, kahveyi çok daha fazla tercih etmektedir. Birçok diyet yapan kişi, kahveyi yağ yakımına faydalı olması ve tok tutması açısından tüketmek istese de, aslında gerçekten fayda sağlayıp sağlamadığı konusunda tereddütlüdür. Peki, sabahları aç karnına tüketilen kahvenin zararları nelerdir? İnceleyelim.

  • Kahvenin bağırsakları çalıştırma özelliği bulunmaktadır. Bu nedenle daha çok tuvalete çıkmayı sağlar ve buda cildi kurutur. Susuz kalan vücuttan ve ciltten, toksinlerin atılması çok zor bir hale gelmektedir. Kuruyan ciltte, erken yaşta kırışık oluşumu gibi sorunlarla karşılaşılır.
  • Kahve içerisinde bulunan kafein, stres ve yorgunluk hormonlarını yaklaşık iki kat yükseltmektedir. Güne şekerli bir kahve içerek başladığınız zaman, ayılmak yerine kendinizi daha yorgun hissedebilirsiniz. Bunun sebebi ise, vücudun şeker oranını dengelemek amacıyla insülin üretme isteğidir. Buda enerji kaybı ve kaygıya sebep olmaktadır.
  • Vücudumuzda birçok vitamin ve mineral bulunmaktadır. Sabahları aç karnına kahve içmek, vücutta bulunan bu vitamin ve minerallerin kaybolmasına sebep olabilir. Özellikle sinir sistemi için büyük bir yeri olan magnezyum, demir ve B vitaminlerinin, vücut tarafından iyice emilmesini engelleyebilir.
  • Kahve her ne kadar sabah uyanmaya yardımcı olsa da, çok daha fazla tuvalete çıkma isteği uyandırır. Sabah içilen kahve sinir sistemini harekete geçirir. Sinir sistemi de bağırsakların çalışmasını doğrudan etkileyerek, kişilerde ishale sebep olur. Bu nedenle sabah aç karnına kahve içilmesi doğru zaman dışında tavsiye edilmemektedir.
  • Sade kahvenin yağ yakımına faydalı olduğundan bahsetmiştik. Fakat zaman içerisinde aç karnına içilen kahve uyku düzenini bozar ve uyku için sağlıksız bir düzen oluşturur. Yeteri kadar uyumayan ve dinlemeyen kişiler kendilerini aç hisseder ve tatlı yeme istekleri yaklaşık iki kat artar. Buda kilo alımına sebep olur.

 

Sabahları aç karnına kahve içmenin hem yararlı hem de zararlı yönleri bulunmaktadır. Gerekli miktarda ve önerilen saat dilimleri arasında içilen kahvenin herhangi bir sakıncası bulunmamakla birlikte, dozu kaçmış ve zaman dilimine dikkat edilmeden içilen kahveler ise zarara yol açabilir.

Bu içerik de ilginizi çekebilir:Güzel ve Sağlıklı Bir Cilt İçin 10 Cilt Bakımı Tüyosu

admin

Severek yazdığım, sizlerle dertleştiğim mekan burası. Hayattan zevk alarak yaşamak mı istiyorsun? Bi yere gitme. Zevosis'i takip et.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu