Yazıda Neler Var?
Reflü, mide salgısının yemek borusuna hatta ağza kadar yer değiştirmesi durumudur. Gün içerisinde ağızınıza acı bir tat geliyor ise, genizde yanma hissi oluyorsa bu gibi rahatsızlıklar reflü ile bağdaştırılabilir. Bazı reflüler ödem oluşturup, yutkunurken boğazınız da şişlik varmış gibi hissettirebilir.
Halk arasında yemeklerden sonra midem ekşidi, midem yandı gibi tabir edilen belirtiler çoğunlukla reflüye işarettir. Çoğunlukla yaşın ilerlediği dönemlerde sıkça rastlanır iken çocuklar da bile gözlemlenebilir. Çocuklarda ve yaşlılarda özellikle kontrol edilmeli ve dikkate alınmalıdır.
Reflü Neden Olur?
Tükettiğimiz yiyecek ve içecekler, beslenme alışkanlıklarımız hatta yaşam tarzımız bile reflü oluşumunu etkilemektedir. Ne yazık ki beslenmemize dikkat etmediğimizde, tüketmememiz gereken yiyecekleri tükettiğimizde mide asidi yükselerek yemek borumuzda hasara yol açabiliyor. Reflüye neden olan belli başlı unsurların başında şunları sıralayabiliriz:
- Asitli, gazlı içecekler ilk sırada yer alabilir.
- Zararlı alışkanlıklar, sigara ve alkol tüketimi
- Yatmamıza yakın tükettiğimiz besinler
- Baharatlı yiyecekler
- Acılı besinler tüketmek
- İçeriğinde yağ oranı yüksek besinler. Kızartma gibi
- Geç saatlerde ve gün içinde birden fazla tüketilen kahve
- Aşırı kilo
- Tüm hastalıklarda etkili olan stres
Reflü şikâyeti olanların özellikle gazlı içeceklerden ve baharatı bol besinlerden uzak durması gerekir. Mide asidini özellikle tetikleyen bu yiyecekler yemek borusunda yanmaya neden olmaktadır.
Reflü Belirtileri
Reflünün sıklıkla karıştırılan belirtisi göğüste ağrı ve yanmadır. Neredeyse kalp kriziyle aynı belirtileri yaratır. Sırt, kol ve göğüste şiddetli ağrıya sebep olabilir hatta uykunuzdan sizi uyandırabilir. Gece geç saatte tüketilen özellikle gazlı ve baharatlı besinler bu durumun yaşanmasını tetikler. Hasta yaşadığı şiddetli ağrıdan ötürü kalp krizi geçirdiğini bile zannedebilir.
Bu şiddetli ağrı ve yanmaların dışında, yoğun ağız kokusu, ağza gece ekşi su gelmesi gibi semptomlar da yaşanabilir. Mide asidinin yükselmesi geğirti, şişkinlik, öksürük, ses kısıklığı hatta astım nöbetlerini de tetikleyebilir.
Aynı zamanda boğazda şişlik varmış hissi de yaratabilir. Bununla beraber ileri seviyede bulantı ve kusmaya da sebep olabilir. Özellikle yaş grubu ileri olan hastalarda daha şiddetli bazı belirtiler gözlenebilir. Bunlar arasında, iştahta azalma ve kilo kaybetmeye başlama, yutkunurken zorluk çekme, öksürürken boğuluyormuş hissine kapılma, dışkıda kan görülmesi ve kronikleşmiş sürekli geçmeyen mide ağrıları gözlemleniyor ise özellikle altmış yaş üzeri hastaların mutlaka bir hekime danışmasında fayda vardır.
Reflüyü Tetikleyen Yiyecekler Nelerdir?
Yoğun iş temposunda çalışanlar gün içerisinde çok fazla kahve ve çay tüketimi yapabiliyorlar. Başlangıçta belirti göstermeyen bu besinler sık aralıklarla tüketilmeye başlandıkça ciddi şikâyetlere neden olabiliyor. Kahve ile beraber tüketilen sigara gibi zararlı alışkanlıklarda reflüyü ileri seviyeye taşıyabiliyor. Peki, reflüyü tetikleyen yiyeceklerin arasında neler var?
Mide asidini yükseltecek olan sarımsak ve soğan bu besinlerin başında sıralanabilir. Bunun yanında, pul biber, nane gibi baharatlar, turşu ve çiğ tüketilen besinler. İçeriğindeki asit oranı yüksek olan portakal, limon, greyfurt gibi meyveler bile reflüyü tetikleyebilmektedir.
Yemeklerin yanında tükettiğiniz gazlı içecekler de mideniz için hiç sağlıklı değil. Yağlı besinlerin yanında rahatlatmak için tükettiğimiz bu içecekler reflüyü daha zorlu bir sürece sokuyor. Ayrıca mutluluk hormonunu yükselten çikolata da reflü hastaları için tüketilmemesi gereken besinlerin arasında yer alıyor.
Tüm bu besinleri tüketiyorsanız bile çok geç saatlerde tüketmemeli, kahve ve çay tüketimini azaltmalı, asitli içeceklerden uzak durmalısınız. Baharatlı veya yağlı tükettiğiniz besinleri de erken saatlerde ve bol bol çiğneyerek tüketmeniz daha sağlıklı olacaktır.
Reflüye Ne İyi Gelir?
Reflünün halk arasında en sık görülen mide şikâyeti olduğunu daha önce belirtmiştik. Nüfusun ortalama %40’ında bu sorun görülürken özellikle 30 ila 40 yaşları arası risk faktörünün fazla olduğu dönemler olarak kabul görür. Bu sebeple ciddiye alınması gereken bir sorunsaldır. Peki reflüye ne iyi gelir? İşte yanıtı…
Reflüye iyi gelen ya da bu sağlık sorununun gerilemesine yardımcı olan birçok bitkisel metot bulunur. Bu bitkisel metotlar beslenme düzenine doğru orantıda dahil edildiği taktirde reflü sorunu minimum seviyelere iner. Sizler için reflüye iyi gelen bitkisel metotları araştırıp başlıklar halinde sunduk.
- Yulaf: Bu gıda, reflüye iyi gelen bitkisel gıdalar arasında en popüler olandır. Çünkü midede kolay sindirilir. Bu sayede mide yorulmayacağından reflü şikâyeti de yaşanmaz. Özellikle sabah kahvaltılarında yulaf tüketmekte fayda var.
- Balık: Sindirimi kolay olan besinlerden birisi de balıktır. Demir ve Omega 3 minerallerine sahip olduğu için mideye iyi gelen, bu organı rahatlatan bir özelliğe sahiptir.
- Kereviz: Kereviz besleyici özelliğinin yanında aynı zamanda mideye de faydalı bir gıdadır. Özellikle akşam öğünlerinde tüketilmesi tavsiye edilir. Böylelikle hareketin az olduğu saatler olan akşam vakitlerinde mideye iyi gelecektir.
- Lahana: Lahana, yapısında bulunan C vitamini sayesinde midede kolay sindirilmektedir. Bilindiği üzere mideyi yormayan her besin reflü sorunu minimum seviyelere indirger.
- Muz: Reflü sorunu yaşayanların en çok tükettiği meyvelerden biridir muz. İçeriğinde bulunan potasyum sayesinde mideye çok faydalıdır.
- Brokoli: Mide yanması şikâyeti yaşayanların midelerini rahatlatmaları için brokoli, bulunmaz bir kaftan gibidir. Genellikle salata şeklinde tüketilmesi tavsiye edilir.
- Haşlanmış Patates: Haşlanmış patatesin yağ oranı çok düşüktür. Bu sayede mideyi rahatsız etmez. Reflü sorunu yaşayanların belli miktarda haşlanmış patates tüketmesi önemlidir.
Bunlara ek olarak reflü sorunu çekenler şeftali de tüketebilir. Hem sindirimi kolaydır hem de zengin bir lif kaynağıdır. Yapılan araştırmalarda liflerin mideye iyi geldiği görülmüştür.
Reflü Tedavisi
Reflünün birçok tedavi yöntemi bulunur. Ancak tedavi süreci öncelikle kişinin yaşam kalitesini değiştirmesiyle birlikte başlar. Yemekten hemen sonra uzanmak, az ve sık oranda besin tüketmek ve gazlı içeceklerden uzak durmak buna örnek olarak gösterilebilir. Ayrıca hekim tarafından hastanın yapısına uygun olarak farklı seçenekler de sunulabilir.
Reflünün yaşam tarzıyla ya da mide ilaçlarıyla tedavi edilemediği durumlar olabilir. Bu durumlarda ortaya cerrahi müdahale devreye girer. Reflü ameliyatının başarı oranı oldukça yüksektir. Ayrıca ülkemizde bu alandaki hekimlerin kalitesi oldukça üst seviyededir.
Reflü Bitkisel Tedavi İbrahim Saraçoğlu
Reflüye iyi gelmesi için hazırlanan birçok bitkisel kür bulunur. Bunların arasında en çok kullanılanı ve olumlu sonuçlar alınanı ise İbrahim Saraçoğlu kürüdür. Bu kürde iki farklı yöntem kullanılır. İlki süt ile yapılanıdır. Özellikle reflünün şiddetlendiği dönemlerde bir iki bardak süt içilmelidir. Bu sayede reflü yatışacaktır.
Bir diğer yöntem ise süte karşı alerjisi olanlar içindir. Havuç suyu tüketimi ile bu kür uygulanabilir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta havuçların taze ve katı meyve sıkacağından geçirilmiş olmasıdır.
Reflü Yatağı Nedir?
Reflü yatağı, reflü sağlık problemi yaşayanların midelerini rahatlatmaları için kullandıkları özel bir tasarımdır. Konfor ve kullanışlılığı ön plana çıkararak reflü hastalarının buna karşı tedbir almalarını sağlar. Ortopedik bir üründür. Ayrıca bebekler de reflü yatağı kullanabilir. Hem bebek hem de yetişkin bireylerin fiziksel yapısı için uygundur.
Reflü yatağı almak için herhangi bir reçeteye ihtiyaç duyulmaz. Günümüzde bu ürünleri satan birçok online satış sitesi mevcut. Sadece dikkat edilmesi gereken husus alınacak yatağın vücut ölçüleriyle orantılı olmasıdır.
Bu içerik de ilginizi çekebilir:T Bölgesi Neresidir? T Bölgesi Neden Yağlanır?