Penis Kırılması Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?
Yazıda Neler Var?
Bugün erkeklerin korkulu rüyalarından biri olan bir şeyden bahsedeceğim: Penis kırılması. Tıbbi adıyla söyleyecek olursak “penil fraktür”. Her ne kadar korkulu rüya desem de siz bu kadar korkmayın. Çünkü çok nadir görülen bir durumdur. Bu durum genelde zorlu seks pozisyonlarının denendiği cinsel birleşmelerde erkek genital organı olan penisin erekte, yani sertleşmiş haldeyken bir darbe veya baskı sonucu travmaya uğramasıyla oluşur.
İnsan penisinde hayvanlardaki gibi kemik bulunmadığında dolayı bu travma penisteki bağ dokularının yırtılması sonucu oluşur. Penis, cinsel ilişki sırasında sertleşmeyi sağlayan iki adet corpus kavernosum adında ve içinden üretranın geçtiği bir adet corpus spongiosumdan adında kas yapılarından meydana gelmektedir. Sertleşmiş bir peniste corpus kavernosum bağları kanla dolmuştur. Bu sırada meydana gelen bir baskı sonucunda travma oluşur ve corpus kavernosum adlı bağların yırtılmasına yol açar. Bu baskının büyüklüğüne göre farklı şiddetlerde travmalar oluşabilir. Bazen corpus spongiosum da zarar görür ve bu nedenle idrar yolu hasarları da görülebilir.
Penis kırılmasının görüldüğü ana olaylardan biri cinsel ilişki olsa da birçok farklı durumda meydana gelebilir. Bunlardan biri yataktan düşmektir. Uyku halindeyken penis çoğunlukla ereksiyon halindedir ve yüzüstü yataktan düşme penis kırılmasına neden olabilir. Bir diğeri ise mastürbasyon sırasında kişinin kendini zorlayıcı hareketler yapmasıdır. Mastürbasyon yaparken de erekte halde olduğundan penisi zorlayacak hareketler yapmak penisin kırılmasına yol açabilir. Son olarak doğuştan genel problemler de penis kırılmasına neden olabilir. Doğuştan gelen bir penis eğriliği, penisin cinsel ilişki sırasında daha kolay kırılmasına neden olabilir.
Penis Kırılması Nasıl Anlaşılır?
Penis kırılmasında corpus kavernosum bağlarının biri ya da her ikisi zarar görür. Bu durum hastalarda bazı farklı belirtilere yol açar.
- Penis Ağrısı:
Bu neredeyse her travma durumunda genel bir uyarı belirtisidir, penis kırılmasında da böyle. Penis kırılması sırasında yırtılan bağ dokuları, vücutta hasar olduğu zaman beyni uyararak hasar onarımını gerçekleştirecek kimyasalların salınımını sağlayan maddeler salgılar. Bu salgılar nedeniyle de ağrı oluşur.
- Penis Şişmesi:
Kırılması sonucu vücutta salgılanan kimyasallar penisin şişmesine neden olur.
- Morarma:
Ereksiyon sırasında corpus kavernosum denen bağlar kanla dolu olduğu için hasar gödükleri zaman deri altı kanamalar görülür. Bu durumda penis derisine morarmalar görülebilir.
- Peniste Eğrilik:
Penis kırılması sonrası bir iç kanama durumu oluşur. Bu nedenle penis kanayan kısmın tersine yönde eğrilmeye başlar.
- İdrar Yapma Zorluğu:
Penis kırılması sonucunda bazen penisin içerisindeki üretranın geçtiği corpus spongiosum da etkilenebilir demiştik. Bu durumda idrar yapmakta da büyük bir zorluk yaşanabilir.
- Kanlı İdrar:
Corpus spongiosum etkilendiği bir penis kırılması durumunda idrardan kan gelmesi görülebilir.
- Pelvik Bölgenin Şişmesi:
Bu durum çok nadir bir şekilde görünür. Penis kırılması sonrası eğer penis derisinin altında penisi saran Buck Fasyası denen bir bağ dokusu da zarar gördüyse şişlik pelvik bölgeye yayılır.
Penis Kırılması Nasıl Teşhis Edilir?
- Anamnez ve Fiziki Muayene:
Anamnez, hastanın travma hakkında yaşadığı semptomları anlattığı tıbbi öyküye denir. Penis kırılmasında hastalar peniste ağrı, hızlı ereksiyon kaybı, şişlik, morarma, eğrilik gibi belirtileri anlatır. Doktor bu şikayetlere göre fiziki muayenede bulunur ve bu muayenede belirtiler kontrol edilir. Muayene sonucunda doktor teşhisini koyar.
- MR:
Manyetik rezonans ya da en bilinen adıyla MR, fiziki muayenede tam teşhis edilemeyen durumlarda kullanılır. Bu şekilde penisin damarları, bağları ve yumuşak dokuları ile üretra incelenir ve hasarın büyüklüğü tespit edilir.
- Ultrasonografi:
Anamnez ve fiziki muayenede tanısı koyulan penis kırılmasının oluşturduğu hasarı ölçümlemek için kullanılır. Bu yöntemle penisteki kanama miktarı, bağ dokularının ne kadar hasarlandığı belirlenir.
- Kavernografi:
Bu yöntemde hastaya damardan boya maddesi içeren bir kimyasal verilir ve penis damarları incelenir. Yırtılan ya da hasarlanan damarlar tespit edilir.
Penis Kırılması Nasıl Tedavi Edilir?
Penis kırılması tedavisi belirtilere ve kırılmanın şiddetine göre değişir.
Eğer cinsel ilişki sırasında peniste kırılma hissi ve ağrı meydana geldiyse hemen Üroloji uzmanına gidilmelidir. Üroloji uzmanı penis kırılması teşhisi yaptıktan sonra hastadaki belirtileri inceler. Eğer peniste şişlik, eğrilik, morarma, idrar yapmada zorluk, idrardan kan gelmesi gibi problemler yaşanıyorsa cerrahi tedavi yapılır. Ancak bu belirtiler görünmüyorsa ve sadece ağrı hissi varsa hasta izlemeye alınır ve konservatif tedavi uygulanır. Bu ilaç tedavisi anlamına gelir.
Eğer ilaç tedavisine rağmen penis kırılması ilerlediyse ameliyata başvurulmaktadır.
Penis Kırılması Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Penis kırılması yaşandıktan sonra tedavi altına alınmazsa ileriki dönemlerde size birçok problem yaratabilir. Bunlar; Peniste kanlanmanın sonucu doku ölümü, peniste kalıcı eğrilik, ereksiyon problemleri, idrar yapma zorluğu, peniste kalıcı şişlik ve boşalma problemleri olarak sıralanabilir.
Bu yüzden eğer penis kırılması yaşadıysanız derhal bir doktora görünmenizi tavsiye ederim.
Penil Fraktür Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Ameliyattan önce hastaya genel anestezi uygulanır. Hastada öncelikle deri altında biriken kan varsa temizlenir. Sonrasında kanayan damarlar tespit edilir ve kanamaya müdahale edilir. Devamında zarar gören penis bağları incelenir. Bağ dokularındaki yırtılan bölgeler onarılır. Son olarak üretranın durumu kontrol edilerek operasyon sonlandırılır. Ameliyattan sonra hastalar 1 ile 3 gün hastanede yatar. Sonrasında hasta eve gönderilir ve ilaçlar ile tedaviye devam edilir. Hastalar yaklaşık 1 ay içerisinde iyileşme gösterir. Bu süreçte hiçbir şekilde cinsel birleşmeye girmemelidir. Yalnız unutmamak gerek ki, bazı durumlarda ameliyat başarılı geçse de bazı kişilerde ereksiyon, boşalma, idrar yapmada zorlanma ve penis eğriliği gibi durumlar devam edebilir.
Bu içerik de ilginizi çekebilir:Göz Germe Bandı Nasıl Kullanılır? Göz Germe Bandı Kullananlar