Para Biriktiremiyorum Diye Bir Şey Yok! Japon “Kakeibo” Tekniği ile Tanışın…
Yazıda Neler Var?
Son yıllarda yeni dünya düzenine adapte olmak ve birikim yapmak konusunda Japon kültüründe birçok yeni akım çıkmış durumda. İkigai ve Marie Kondo teknikleri bu alanda dünya genelinde ses getiren Japon uygulamalarıdır. Fakat Japon kültürüne ait bir teknik daha var ki geçmişi 100 yıl öncesine dayanır ve oldukça etkilidir. Sizleri Kakeibo tekniği ile tanıştırmak istiyoruz…
Kakeibo, Japoca’da ‘bütçe defteri’ ve ‘hane halkı finans defteri’ olarak ifade edilir. 1900’lü yılların başında ortaya çıkan bu akım günümüzde hala devamlılığını sürdürmektedir. Üstelik bu akımı ilk Japon gazeteci olan Motoko Hani geliştirmiştir. Başlarda kadınların hane bütçelerini planlamak için geliştirilen Kakeibo tekniği, sonrasında ticaretten finansa paranın olduğu her yerde kullanılmaya başlanmıştır.
Kakeibo sanatının temel prensibinde bireyin mutluluğu ve bunu sağlamak için de istikrarlı bir finans politikası vardır. Çünkü Japonlara göre bireyin yaşamını huzur içinde sürdürebilmesi için parasal boyutta bir istikrar kazanması gerekir. İşte Kakeibo bu konuda oldukça etkili bir tekniktir. Üstelik hayli basit bir yönteme sahiptir. Bu tekniği gerçekleştirmek isteyen bireylerin sahip olması gereken tek şey bir kalem ve bir defterdir.
Kakeibo Nasıl Uygulanır?
Japon sanatı dendiğinde genellikle uygulaması zor ve zahmetli teknikler bütünü olduğu düşünülür. Oysa durum Kakeibo sanatında tam da tersidir. Japon sanatları içerisinde Kakeibo için en basit uygulama metoduna sahip tekniktir diyebiliriz. Yukarıda da belirttiğimiz üzere sadece kalem ve defter yeterli olmaktadır. Peki Kakeibo nasıl uygulanır? İşte cevabı…
Kakeibo sanatında sonuca ulaşmak için 3 ana unsur bulunur: Sabit gelir, harcama tutarları ve birikime ayırmak istenilen miktar. Bu tekniği uygulamak isteyen bireylerin öncelikle bu unsurları iyi ve net bir şekilde belirlemesi gerekir. Çünkü Kakeibo sanatının temelinde bireyin ne istediğini iyi benimsemesi ve gerçekçi planlamalarda bulunması vardır.
Kakeibo sanatı uygulamak için kendinize birtakım sözler vermeniz ve bunu gerçekleştirmek için sabırlı olmanız gerekiyor. Konuyu bir örnekle açıklamakta fayda var. Örneğin almayı çok istediğiniz bir çanta için her ay 100 TL kenara ayırın. Sonrasında bu parayı ayırabilmek için işe giderken 3 gün öğle yemeğini evden götürün. Bu konuda da kendinizi motive etmek için defterinize ‘Bu ay 3 gün işe evden yemek götüreceğim’ yazın. Böylelikle elbise alma hedefinize bir adım daha yaklaşmış olacaksınız. Üstelik kendinizi de hiç strese sokmamış olacaksınız.
Defter tutmak Kakeibo sanatında önemli bir husustur. Aylık kazancınızı, yan gelirlerinizi ve giderlerinizi belirledikten sonra bütün ay boyunca yapılan harcamalar deftere tek tek işlenmelidir. Bunu yaparken de 4 ana kategoride aksiyon alınmalıdır. Bu aksiyon dallarını şu şekilde belirtmek mümkün:
- Temel Harcamalar:
İnsan hayatını idame ettirebilmesi için zorunlu ve temel ihtiyaçları bulunur. Ev kirası, market alışverişi ve sağlık giderleri bu temel harcamalara örnek olarak gösterilebilir.
- Kültür ve Sanat Harcamaları:
Temel olmasa da insan, huzuru ve kültürü için bazı harcamalarda bulunur. Bunlara kültür ve sanat harcamaları denir. Kitap, tiyatro, sinema, maç organizasyonu ve konser bu faaliyetlere örnektir.
- Tercihe Bağlı Harcamalar:
Olmasa da olur diye tabir edilen harcamalar vardır. Bunlar Kakeibo sanatında tercihe bağlı harcamalar olarak gruplandırılır. Gece gezmeye çıkmak, ve dışarıda yemek yemek bu tür harcamalardandır.
- Ekstra Harcamalar:
Önceden planlanmamış ve ani olarak gelişmiş harcamalara ekstra harcamalar adı verilir. Doğum günü hediyesi, musluk tamiri ve taşınma gibi unsurlar bu gruba dahil harcamalardır.
Tüm bu harcamalar bir ay boyunca düzenli olarak deftere not edilir. Sonrasında ise Kakeibo sanatının en önemli evresine geçilir. Yani bireyin kendine bazı sorular sorduğu evreye. Sorulması gereken sorulardan ilki ‘Toplam gelirim ne kadar?’ sorusudur. Bu gelirin hesaplanabilmesi için temel harcamaların gelirden çıkarılması gerekir. Kira, gıda ve sağlık gibi giderler çıkarıldıktan sonra aylık temel kazanç hesaplanmış olunur.
‘Ne kadar para biriktirmek istiyorum?’ sorusu, Kakeibo sanatının ikinci sorusudur. Temel harcama elde edildiğinde geride kalan diğer masraflar kısa süreliğine ertelenebilir niteliktedir. Bu aşamada gerçekçi hedefler belirlenmelidir. Böylelikle Kakeibo sanatı uygulamasından daha iyi verimler elde edilebilir.
Kakeibo sanatında üçüncü soru ise ‘Toplam harcamam ne kadar?’ sorusudur. Bireyler bu aşamada kendilerine bir öncelik listesi oluşturmalıdır. Bu sayede nelerden fedakarlık edilebileceği konusunda daha kolay adım atılabilir. Unutulmamalıdır ki listenin dışında bırakılan her unsur, birikim seviyesini arttıracaktır.
Bu konudaki son soru da ‘Bütçe yönetimimi nasıl geliştirebilirim?’ sorusudur. Bireyler haftalık değerlendirmelerde bulunmalıdır. Ne kadar birikim yaptığını, ne oranda ilerleme kaydettiğinin analizini görmelidir. Böylelikle ay sonu hedeflerine daha kolay ulaşılır. Ayrıca haftalık analiz, bireyleri birikim yönünden motive edici bir uygulamadır.
Kağıt ve Kalem Kullanın!
Kakeibo sanatının en temel prensibinde yapılan işlemlerin eksiksiz kayıt altına alınması vardır. Fakat burada dikkat edilmesi gereken husus kayıt işleminin bilgisayar gibi dijital ortamlarda değil, geleneksel şekilde kalem ve kağıt ile tutulmasıdır. Çünkü bireyler gündelik hayatlarının büyük oranını dijital cihazlar ile geçirdiği için durum ciddiyetini kaybedebilir. Yazma her zaman için insanları motive edici bir özelliğe sahiptir.
El ile günlük tutmak bir tür farkındalık yaratır. Zaten Kakeibo’nun temelinde de farkındalık oluşturmak vardır. Düzenli olarak kalem ile günlük tutan bireyler bir nevi farkındalık egzersizi yapmış olur. Kakeibo sanatının yavaşlama ve sakinlik olduğu düşünüldüğünde kâğıt kalem oldukça önemlidir demek mümkün.
Nakit Para Kullanın!
Yeni toplum düzeninde para harcama kavramı neredeyse tamamen kredi kartlarına endekslenmiş durumda. Bu da bireylerin bütçe kontrollerini zora sokan bir durum yaratıyor. Çünkü kredi kartı kullanımı hızı yaratır, hız da bilinçsizce tüketimi hızlandırır. Ancak nakit kullanımda durum tam tersidir. Birey ne aldığı ya da alması gerekip gerekmediği konusunda düşünme imkanına sahip olur. Böylelikle gereksiz harcamalar minimum seviyeye indirilmiş olunur.
Kakeibo sanatı sadece yapılan harcamaların kayıt altına alınmasından ibaret değildir. Aynı zamanda bireylerin bilinçsiz olarak yaptıkları alışverişleri minimum seviyeye indirmeyi hedefler. Eğer siz de finansal zorluk yaşıyorsanız, birikim yapmak istiyor ama bunu bir türlü beceremiyorsanız, yaşam standartlarınızı korumak ya da daha iyi bir hale getirmek istiyorsanız Kakeibo sanatı tam da aradığınız niteliktedir. Eğer bu sanat hakkında daha fazla bilgiye sahip olmak isterseniz Japon yazar Fumiko Chiba’nın kaleme aldığı Kakeibo adlı kitabını okuyabilirsiniz.
Bu içerik de ilgilinizi çekebilir. Elseve Dream Long Wonder Water Nedir? İşe Yarıyor mu?