Sağlık

Odio Testi Nedir? Nasıl Yapılır?

Kulaklarınızın da bir yaşı olduğunu biliyor muydunuz? Evet, doğru duydunuz. Kulakların, insan fizyolojisinden ayrı olarak bir yaşı bulunur. Yaş ilerledikçe işitsel verim azalır ve seslere karşı hassasiyet kaybolur. Bu sebeple hayatımızdaki birtakım ses frekanslarını duyamayız. Ancak genç ve sağlıklı bir kulak evrendeki hemen hemen tüm sesleri rahatlıkla duyabilir. Hiçbir frekansı atlamaz. Kulaklarınızın kaç yaşında olduğunu öğrenmek günümüz teknolojisiyle mümkün. Bunu sağlayan en etkili test ise “odio testi”dir.

 

Odio testi halk arasındaki diğer adıyla ‘odyometri’ olarak da bilinmektedir. Türkçemizdeki anlam karşılığı ise işitme testi olarak kabul görür. Bu uygulama kulağınızın ses frekanslarına karşı ne derece işlevsel olduğunu ölçer. Çoğu zaman karşımızdaki kişilerin konuşmalarını duymakta güçlük çekeriz. Zamanla bu sorun, problem olmaktan çıkarak alışıldık bir hal alır ve üzerine gitmeyiz. Oysa insan bünyesinde kulak yapısı oldukça hassastır. Eğer sorunlar vaktinde tespit edilmez ise uzun vadede daha büyük sorunların kapısını aralayabilir. Böyle bir sorunsal ile karşılaşmamak için odio testi yaptırmalı, sağlık sorunlarının önüne geçilmelidir.

 

Odio testi bir insan ömründe en az 2 defa başvurması gereken bir uygulamadır. Hatta günümüzde çoğu Avrupa ülkesi bu testi zorunlu hale getirmiştir. Ayrıca işitme testleri kendi içerisinde de farklı gruplara ayrılır. Her bireye aynı işitme testi uygulanmaz. Bireyin kulak yapısına doğru test yöntemi uzmanlar tarafından belirlenir. Peki işitme testi türleri nelerdir? İşte cevabı…

 

Odeo Testi Türleri

  • Saf Ses Odyometerisi: Bu test, hekimler tarafından hastalarına en sık uyguladığı tekniktir. Özel tasarlanmış bir kabinin içerisinde hastaya kulaklık takılarak birtakım sesler dinletilir. Hastanın duyup duymamasına göre testin sonucuna ulaşılmış olur.
  • Konuşma Odyometrisi: Konuşma testinin temel prensibinde insan sesi vardır. Bireyin kulak fonksiyonları hakkında bilgiye sahip olabilmek için bu test oldukça elzemdir.
  • Timpanometri: Bu testte orta kulak basıncı ölçülür. Dış kulak yoluna özel bir cihaz ile basınç uygulanarak kişinin sağlık durumu hakkında net veriler elde edilir.
  • Akustik Refleks Testleri: Orta kulakta bilindiği üzere stapes kası bulunur. Bu kasın seslere verdiği tepki ölçülür ve kişinin işitme sorunu olup olmadığı hakkında bilgi sağlanır.

Eğer siz de işitme ile alakalı bir sorun yaşadığınızı düşünüyorsanız, çevrenizdeki sesleri duymakta güçlük çekiyorsanız muhakkak ki en yakınınızdaki Kulak Burun Boğaz hekimine gitmenizi tavsiye ediyoruz.

 

Odio Testi Nedir Nasıl Yapılır?

Odio Testi Nedir Nasıl Yapılır

İşitme kaybı, yaşadığımız çağın beraberinde getirdiği en büyük sorunsallardan biri. Özellikle ses sistemlerinin hayli gelişmesi ve bireylerin bu ürünleri bilinçsizce kullanması bu rahatsızlığı tetiklemekte. Ayrıca bu rahatsızlığın ortaya çıkmasına sebep olan birçok unsur var. Yüksek seste müziğe maruz kalmak, gürültülü endüstriyel aletler kullanmak, başa alınan darbe, kulak temizliğine özen gösterilmemesi bu sağlık sorunun çıkmasında etkili olan unsurlardan bazılarıdır.

Odio testinin sadece yetişkin bireylere yapıldığı gibi yanlış bir kanı mevcut. Odio testi çocuklara da uygulanmaktadır. Özellikle de yeni doğan bebeklerin mutlaka bu teste sokulması gerekir. Uzman hekimler yeni doğan çocuklarda 0-2 ay arasında işitme kaybı testini neredeyse zorunlu kılmaktadır.

İşitme problemlerini bireyin kendi çabasıyla anlaması ya da gündelik yaşantısında fark etmesi mümkün değildir. Zira herhangi bir ağrı ya da sızı ile kendini belli etmez. Bunu anlamanın tek yolu odio testi olarak adlandırılan ve hekim kontrolünde yapılan uygulamaya başvurulması gerekir. Peki odio testi nedir? Odio testi nasıl yapılır? İşte cevabı…

 

Odio testi, hekimler aracılığıyla bir dizi işitsel testin yapıldığı ve kişilerin ses hassasiyetinin ölçüldüğü uygulamalar bütünüdür. Bu test sayesinde kulağın seslere karşı olan hassasiyeti belirlenir ve eğer belirlenen değerlerin altında bir sonuç çıkar ise tedavi sürecine geçilir. Bireyler uzman bir KBB hekime giderek bu teste ulaşması mümkün.

İşitme testini yapan kişiye odyolog denir. Bu kişi testten önce hastaya yapması gereken tüm aşamaları detaylıca anlatır. Test sonuçlarına etki etmemesi için kulak temizliği kontrol edilir. Sonrasında da odyometri testine tabii tutar. İşitme testi yaklaşık 15 ila 30 dakika arasında sürer. Uzman hekim bireye bir dizi sesler dinletir ve bu seslere karşı tepkilerini ölçer. Tüm bu işlemlerin sonunda da bir işitme değeri ortaya çıkar. Çıkan sonuç sınır seviyenin altında çıkmış ise bu bir sağlık sorununa işarettir. Peki odio testi sonucunda çıkan değer nasıl yorumlanır?

 

Odio Testi Sonuçları

İşitme kaybı, hafif, orta ve ileri düzey olarak derecelendirilir. Odio testi sonuçlarına göre işitme kaybı değerlerini şu şekilde özetlemek mümkün:

  • Normal dereceye sahip bireyler en düşük 20 desibele kadar olan sesleri işitir.
  • 25 – 39 desibel arsında bir işitme kaybına maruz kalınmış ise buna hafif derecede işitme kaybı denir.
  • Eğer işitme kaybı 40 – 69 desibel aralığında ise bu orta dereceli işitme kaybı olarak ifade edilir.
  • İşitme kaybı 70 – 79 desibel aralığa kadar yükselmişse ileri düzeyde işitme kaybı yaşanıyordur.
  • 90 desibel ve daha üzeri duyma kaybı yaşayan kişilerde ağır derecede işitme kaybı var demektir.

Orta ve üzeri derecede işitme kaybı yaşanması durumunda profesyonel bir tedavi uygulamasına geçilmesi gerekir. Günümüzde gelişen teknolojiler sayesinde işitme cihazları sayesinde bu sorun giderilebilmektedir. Ağır derecede işitme kaybı yaşayanlara ise implant tedavisi ile bu sorunu minimum seviyeye çekmek mümkün.

 

Odio Testi Devlet Hastanesinde Yapılır mı?

Odio testi hakkında en çok merak edilen konulardan birisi de, bu uygulamanın devlet hastanelerinde yapılıp yapılmadığı sorunsalıdır. Öncelikle şunu kesin olarak belirtebiliriz ki odio testi devlet hastanelerinde yapılmaktadır. Özel cihazlar ve doktor desteği gerektiği için her hastane bu hizmeti sağlayamasa da genel olarak devlet hastanelerimizde bulunduğunu söylemek mümkün.

Yeni doğan bebekler devlet hastanelerinden bu hizmeti alabilirler. Ayrıca bu testin çocuklara hiçbir olumsuz etkisinin olmadığını söylemekte yarar var. Çünkü çoğu yetişkin birey kulaktan dolma hatalı bilgilerden dolayı bebeklerini bu teste sokmaktan imtina ediyorlar. Unutulmamalıdır ki yeni doğan bebeklere yapılan bu test sayesinde onların gelecekteki hayatlarında büyük sorunlar yaşamalarının önüne geçiliyor.

 

Odio Testi Fiyatı

Odio testi fiyatları her bütçeye uygun bir sağlık uygulamasıdır. Özellikle devlet hastanelerinin de bu hizmeti sunuyor olması bireyler için hayli güzel bir gelişmedir. Ayrıca bu testi sağlayan özel hastaneler ve poliklinikler de mevcuttur. Bireyler kendi bütçe koşullarını göz önünde bulundurarak bunlardan herhangi birini tercih edebilirler.

 

SGK ya da Bağkuru olan kişiler devlet hastanelerinden bu hizmete oldukça minimum bir fiyat ile ulaşabilir. Ayrıca yeni doğan bebekler için odio testi yaptırmak devlet hastanelerinde tamamen ücretsizdir. Fakat konu özel hastane olursa durum biraz değişmektedir. Özel hastanede alacağınız odio testi hizmetini maalesef ki SGK ya da Bağkur karşılamıyor. Sağlık Bakanlığı tarafından alınan kararlar neticesinde bu hizmet SGK ve Bağkurun kapsamı dışında tutulmuştur. Güncel olarak bir özel hastanede işitme testi ücreti 300 ila 500 TL aralığında değişmektedir. Ancak belirtmekte fayda var ki bu fiyatlar her geçen gün farklılık göstermektedir. En doğru ve güncel fiyatı öğrenmek için hekiminiz ile irtibata geçebilirsiniz.

Bu içerik de ilginizi çekebilir:Papatya Suyu Nasıl Yapılır? Papatya Suyu ile Saç Rengi Açma

admin

Severek yazdığım, sizlerle dertleştiğim mekan burası. Hayattan zevk alarak yaşamak mı istiyorsun? Bi yere gitme. Zevosis'i takip et.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu