Nimokain Jel Nedir? Ne İçin Kullanılır? Nimokain Jel Kullanım Talimatı, Yan Etkileri ve Muadilleri
Yazıda Neler Var?
Kas ve eklem ağrıları için gösterdiği yüksek endikasyon nedeniyle sıklıkla reçete edilen Nimokain Jel, doğru ve düzenli kullanıldığında kireçlenmeden romatizmal hastalıklara kadar pek çok sorunun tedavisinde etkindir. Bu yazımızda Nimokain’in kullanımı, yan etkileri, fiyatı, muadilleri ve içeriği hakkında bilgiler vereceğiz. Fakat öncelikli olarak, doktor kontrolünün dışında bilinçsiz ilaç kullanımının son derece tehlikeli sonuçlar doğurabileceğinin altını çizelim.
Nimokain Jel Nedir?
Pharmactive İlaç Sanayi ve Ticaret A.Ş. ruhsatıyla ve yine aynı şirketin tesislerinde üretilen Nimokain, 50 g alüminyum tüpte ve karton kutu içerisinde yalnız eczanelerde satılır. Etken madde olarak nimesulid lidokain içeren ilacın bileşeninde diğer maddeler ise şu şekildedir: saf su, polietilen glikol PEG 400, orto fosforik asit, propil parahidroksibenzoat (E216), Etonol (%96), metil parahidroksibenzoat (E218), disodyum edetat, carbopol 980 NF.
Haricen uygulanır.
Nimokain Jel Ne İçin Kullanılır?
Antiinflamatuvar sınıfında yer alan Nimokain;
- Bel ağrılarında,
- Kas kiriş iltihabında,
- Eklem kireçlenmesinde,
- Romatizmal hastalıklarda,
- Yumuşak doku iltihaplanmalarında,
- Kas kiriş kılıfı iltihabında,
- Eklem çevresinde bulunan keselerin iltihabında,
- Burkulmalarda,
- Ezilmelerde,
- Travma kaynaklı olarak oluşum gösteren incinmelerde, endikasyon gösterir.
Nimokain Jel Nasıl Kullanılır?
En doğru ve etkin kullanım metodu, hekiminizin değerlendirmesi sonucu tayin edilecektir. Prospektüsünde aktarılan uygulama metodu ise şu şekilde aktarılmıştır:
İlgili bölgeye günde 3 ila 4 kez uygulanabilir. Ne kadar süre boyunca kullanılması gerektiği ancak hekiminiz tarafından belirlenecektir. Nimokain’in kullanımı yalnız haricendir ve ilgili bölgeye ince bir tabaka formunda uygulanmalıdır. İlacı sürdükten sonra ovalamayınız ve bandajla kapatmayınız.
Nimokain Jel’i Dikkatli Kullanınız!
Nimokain’in diğer ilaçlarla olan etkileşimi ve bazı hastalıklarda kullanımı risk unsuru oluşturabilir. Bu nedenle mevcutta bulunan hastalıklarınızı ve kullanmakta olduğunuz ilaçlarınızı mutlaka hekiminizle paylaşınız. Ayrıca ilacınızı kullanmadan önce prospektüsünü mutlaka okuyunuz.
Nimokain Jel Hamilelikte Kullanılır mı?
Gebeliğiniz boyunca hekiminizin bilgisi dışında kapsül ya da krem fark etmeksizin, ilaç kullanımından kaçınınız. Nimokain’in gebelik kategorisi C olarak saptanmıştır.
Bu kategoride sınıflandırılmakta olan ilaçlar, hayvan fetüsü üzerindeki klinik çalışmalarda olumsuz yan etkilerin saptanmasına neden olmuştur. İnsanlarda ise yeterli ölçüde sonuç alınabilmiş çalışma bulunmamaktadır. Bu nedenle ancak ilacın kullanımı ile elde edilebilecek yararların, fetüs üzerinde oluşturabileceği risklere üstün geldiği durumlarda hekim onayı ile kullanılabilir.
Birinci ve ikinci trimester dönemi kullanımının en riskli olduğu dönemlerdir.
Nimokain Jel Emzirirken Kullanılır mı?
Emzirme döneminde kullanılan ilaçlar, kapsül ya da krem formunda oluşu fark etmeksizin süte geçme eğilimleri nedeniyle risk unsuru barındırır. Bu nedenle hamilelikte olduğu gibi emzirirken de ilaç kullanımı konusunda hassas davranılmalı ve mutlaka hekim görüşü alınmalıdır.
Nimokanin’in bileşeninde yer almakta olan likodain maddesi az miktarda da olsa anne sütüne geçme eğilimindedir. Nimesulidin maddesinin geçip geçmediği ise saptanamamıştır. Bu bilinmezlik göz önünde bulundurulduğunda, meydana gelebilecek riskler nedeniyle laktasyon döneminde kullanılmaması önerilir.
Yine de mevcut durumunuz değerlendirilerek hekim nezdinde kullanımınıza onay verilebilir. Bu durumda Nimokain’i meme bölgesinde uygulamaktan kaçınınız.
Nimokain Jel Çocuklarda Kullanılır mı?
İlacın 12 yaşından küçük çocuklarda kullanımı güvenilirlik açısından sakıncalıdır. Bu nedenle de kullanılması önerilmemektedir.
Nimokain Jel Yan Etkileri
Her ilaç gibi Nimokain de içerisindeki maddelere karşı duyarlılığı bulunan kişilerde alerjik reaksiyonların oluşum göstermesine neden olabilir. Aşağıda sıralanmakta olan bir ya da birden fazla yan etkinin sizde meydana gelmesi halinde ilacın kullanımını hemen sonlandırın ve ardından en yakın tıbbi kurum ile temas geçin:
- Nefes alma güçlüğü
- Deri döküntüleri
- Yüzde, yüzün çeşitli bölgelerinde veya boğazda şişme
- Kalp ritim bozuklukları
- Kardiyovasküler kollaps
Nimokain’in kullanımıyla gözlemlenen çok seyrek yan etkiler:
- Kulak çınlaması
- Sürekli uyku hali
- Bilinç kaybı
- Üşüme
- Sinirlilik ve tedirginlik hali
- Öfori
- Görme bozuklukları
- Kan basıncının düşmesi
- Kalp atışında yavaşlama
- Zaman, mekan ve kişilerle ilgili olarak değerlendirme ve farkındalık yeteneğinin kaybolması
Nimokain’in kullanımıyla gözlemlenen hafif yan etkiler:
- Deride döküntüler
- Kaşıntı
- Kızarıklık
- Ciltte tahriş
- Ciltte pullanma
Nimokain Jel Fiyatı
Eczanelerden normal reçete ile temin edilebilen Nimokain’in 2021 güncel satış fiyatı 52.12 TL’dir. Aynı zamanda SGK geri ödeme kapsamında da yer almaktadır.
Nimokain Jel Muadilleri
İlaç depoları ile eczaneler arasındaki tedarik problemleri ilaçlarınıza erişiminizi engelleyebilir. Bu durumda tedavinizin aksama ya da kesintiye uğramaması için eşdeğer ilaçları kullanabilirsiniz. Bu ilaçlar:
- Dolofast Plus Jel
- Emulid Plus Jel
- Nimesdin Plus Jel
- Suludin Plus Likit Jel
- Frenag Plus Jel
Nimokain Jel Kullananlar
User 1: Annem kireçlenme için kullanıyor. Çok kısa sürede faydasını gördük, yürümekte çok zorlanıyordu.
User 2: Kas sıkışması için doktor verdi. Hızla etkisini gördüm ama alerji yaptığı iç.in başka bir kremle devam etmek durumunda kaldım.
User 3: Burkulmalarda çok hızlı etki ediyor, şişliği hemen önlüyor.
Bu içerik de ilginizi çekebilir: Canesten Krem Nedir? Ne İçin Kullanılır? Canesten Krem İçeriği, Kullanımı ve Yan Etkileri