Sağlık

Neden Sırt Üstü Uyumak Daha Sağlıklıdır?

Gece yatağa girdiğimizde uykuya geçmeden yattığımız pozisyon, konforumuz ve sağlığımız için oldukça önemlidir. Hepimiz ortopedik yataklar içerisinde, pamuktan yumuşacık yastıkla günün yorgunluğunu atmak için huzurlu bir uykuya dalmanın en iyi halini isteriz.

 

Peki bunları sağlarken yatış pozisyonumuz nasıl olmalı? Gece zihnimiz uykudayken vücudumuz çalışmaya devam eder ve organlar gece boyu görevlerini yerine getirirler. Durum böyleyken gece siz hangi pozisyonu tercih ediyorsunuz? Gece boyu sağa sola dönerek çeşitli pozisyonlarla uyumaya devam ediyoruz. Uyumaya devam ederken özgürce bıraktığımız vücudumuz kendini onarmaya ve omurgamız dinlenmeye başlar.

 

Günün tüm yorgunluğunu atmak için temel ihtiyacımız olan uyku günün tüm stresini üzerimizden alır. Peki bu sırada hangi uyku pozisyonu sağlığımıza daha uygun hep birlikte inceleyelim. Yapılan araştırmalara göre sağlığınız için sırt üstü uyumak daha sağlıklıdır. Uykuya geçerken aldığımız pozisyon uykudan aldığımız faydayı etkileyen faktörler arasındadır.

 

Uykumuzu iyi almamız beynimizi güçlendirir ve belleğimiz zamanla daha güçlenir. Uykusuzluk durumunda veya sağlıklı uyuyamadığımızda, beyin hücrelerinde azalma ve zayıflama gözükür. Beyin hastalıklarının çoğu sebebi stres kontrolünün yapılaması ve uyuyamama durumdan ortaya çıkmaktadır. Kalp, mide ve diğer organlara da kesinlikle uykunun etkisi son derece önemlidir. Kolay öğrenme, zinde ve dinç olmak gibi gününüzü pozitif etkileyen sonuçlar uykunuzla alakalıdır. Çünkü uyku ruh sağlığınızı ve zihninizi doğrudan etkileyen faktördür. Uykusunu iyi alamayan ve uyandığında fiziksel ağrılar hisseden bireyler gün içerisinde algısal olarak öğrenme zorluğu yaşarlar.

 

Sırt Üstü Uyumanın Fiziksel Etkisi Nelerdir?

Araştırmalara göre yetişkin kadın ve erkeklerin genelinin yan yattığı, çocukların ise sırt üstü ve yüzüstü yatmayı tercih ettikleri sonuçlanmıştır. Bilimsel olarak sırt üstü uyumak diğer pozisyonlara göre daha sağlıklıdır. Peki neden?

  • Solunum rahatlığı:

En sağlıklı diyafram nefesi için nefesin karnımıza kadar inmesi gerekir. Yüz üstü yattığımızda veya yan yattığımızda nefes alma alanımız daralır ve karnımıza kadar nefesin inmesi zorlaşır. Sırt üstü yattığımızda organlarımız daha rahat olduğundan diyafram nefesini kolaylıkla alabilirsiniz. Diyafram nefesinin ruh haline olumlu etkisi ve belleği güçlendirme etkisi vardır. Bu yönüyle beyin hastalıkları ve kalp rahatsızlıkları olumlu olarak etkiler.

  • Fiziksel rahatsızlara olumlu etki:

Dik şekilde yatarak omurganın en rahat edeceği uyku pozisyonuna geçer ve konforlu bir uykuya geçiş yapar. Sırt üstü yatış pozisyonunda omurganın eğimini koruduğu için boyun, sırt ve bel ağrılarını azaltarak, dinlenmenizi sağlıyor.

  • Cildi esnekliği ve gençliğini destekleme:

Her ne kadar yüzümüzü yıkasak ve yastık örtülerini sık sık değiştirsek de saç ve cilt sebumları gece boyunca kumaşlara geçer. Yüz üstü ve sırt üstü yattığımızda sebumları emen kılıflar yüzümüze geçer ve bu durum hiç hijyenik değildir. Yüzde akne oluşumu ve enfeksiyon oluşumu gerçekleşir. Yüz üstü yatarken kılıftan tahriş ve kızarıklık sonucu cilt duvarı olumsuz etkilenir. Yüzünüz de saatlerce aynı pozisyonda üzerine uyumaktan ve sürtünme sonucu kırışma oluşabilir. Yüz üstü yatmanız cilt elastikiyetini ve bariyerini olumlu olarak etkilemektedir.

  • Kalbinizin en rahat ettiği pozisyondur:

Omurganın ve göğüs baskısının en aza düştüğü yatış pozisyonudur. Göğüs kafesi gevşeyerek kalbiniz gevşer ve rahat işlevini görür. Yan ve yüz üstü yattığımızda ağırlık göğüs kafesine biner ve sıkışma oluşur. Bu durum kalp sağlığınız açıdan son derece zararlıdır.

  • Kafa ağrıları ve eklem ağrılarına etkisi:

Sırt üstü yatarak kafanın tasının gevşemesi ve omurganın dik duruşu sağlanır. Kafa tası diğer yatış pozisyonlarında şakaklara ve göz çevresine gerilim ağrıları verir ve migreni tetikler. Omurganın eğilimli olması bel, boyun ve sırtta kronik rahatsızlıklara sebep olabilir. Sırt üstü pozisyonda yatmamanız bulanık görmeye, tutulmalara, sinir sıkışma ve organ ağrılarına sebep olabilir. Sabah uyandığınızda beyninizle beraber vücudunuzun da dinlenmesi için sırt üstü yatmayı tercih etmelisiniz.

  • Burnunuzun Tıkanmasını Önler:

Solunum yaparken burnunuz mukus salgılar ve mukus tabakası oluşur. Yüz üstü ve sırt üstü yatarken mukus tabakası burnunuzda oluşarak tıkanma oluşur ve nefes almanızı engeller, uykunuzu böler ve uykusuzluğa sebep olur.

  • Verimli uyku ile güne erken başlarsınız:

Gece uykunuz bölünmeden ve beyinsel olarak rahatlamış şekilde uykunuzu alırsınız. Doğal olarak günün ilk ışıklarını hissettiğinizde pozitif şekilde dinç bir halde güne başlarsınız.

  • Bazı kronik hastalıkları olumlu etkiler:

Astım, reflü, Koah, solunum yolu hastalıkları, şizofren, kalp yetmezliği gibi hastalıkları olumlu etkiler.

 

Sırt Üstü Yatmaması Gereken Bireyler Kimlerdir?

Çoğumuz uyurken birçok faktörden etkileniriz. Uyurken de vücudumuzun sağlığı yatış pozisyonumuzdan etkilenir. Sırt üstü uyumak sağlığımız için her ne kadar doğruysa da bazı hastalar için doğru bir tercih değildir. Bu hastalıklar şunlardır:

 

Uyku apnesi ve horlama: Uyku halindeyken yatağın konforundan, sesten, ışıktan hatta yanımızdaki kişinin nefesinden bile etkilenebiliriz. Bu yüzden yalnız uyumuyorsanız kendinizin ve çevreninizdekilerin uykusunun bölünmemesi için özellikle sırt üstü yatmamalısınız. Solunum yaparken alt damağın tamamen açılması durumunda horlamanın şiddeti artabilir ve uykunuz bölünebilir. Uyku apnesi olanlar uyku sırasında damağının tıkanması ile solunum aniden durabilir. Bu yüzden sol taraflarının üzerine yatmanız en sağlıklısıdır.

 

Sağlıklı Uyku İçin Yatmadan Neler Yapmalıyız?

Zihninizi uyumadan bir saat öncesinde uykuya hazırlamalısınız. Televizyon ve telefondan uzak durmalı, zihninizi boşaltmalısınız. Mümkünse sakin müzikler ve sessiz bir ortamda dingin bir ruh haline gelmeniz uyku öncesi stres yönetimi için önemlidir. Bedensel olarak uyumadan üç saat öncesine kadar ağır yiyecekler tercih etmemelisiniz. Vücudunuz sindirmekte zorlanacağı için gece rahatsızlanmanız çok mümkün… Enerji veren atıştırmalıklardan uzak durmalısınız, zihninizi açık hale getirecektir. Aynı zamanda alkol, çay ve kahve gibi ürünleri yatmadan çok tercih etmemelisiniz. Kafein gibi ürünler uykunuzu kaçırmak ve mide rahatsızlığına sebep olabilir. İyi bir uyku için uyumadan süt ürünlerini tercih edebilir, derin uykuya dalabilirsiniz. Ayrıca bitki çayları derin uyku için ve stres yönetimi için size iyi gelecektir. Lavanta yağını yastık kılıfınıza bir iki damla damlatırsanız derin uykuya geçmeniz ve iyi uyumanız kolaylaşacaktır.

Oda sıcaklığının uyku üzerinde etkisi vardır. Çok soğuk ve sıcak ortamda rahat bir uyku süreci geçiremezsiniz. 25 derece uyku için ideal sıcaklıktır. Yatak rahatlığı oldukça önemlidir. Omurgamız ve boynumuzdan eğriliklerin olması çok normaldir. Bu yüzden ortopedik yataklar tercih etmelisiniz. Çok ağır ve sert yatak, yastık tercih etmemelisiniz.

İyi bir solunum için odanızı önceden havalandırmalısınız ve gece boyu hava akışı sağlayacak şekilde ayarlamalısınız.

 

Uyandığımızda Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Uyku halinde vücudumuz gece boyu rahatlar ve kaslarımız gevşer. Aynı zamanda omurgamız baskıyı en aza indirerek eklemlerimiz ve kemiklerimiz esner. Bu durumda gözlerimizi ilk açtığımızda eklem sakatlanması, tutulma, sinir sıkışmaması, ağrı ve zedelenme olmaması için ani kalkmamalıyız.

Gece boyu ısınan vücudumuzu yatak içerisinde eklem ve kaslarımızı hafif esneyerek hareket için alıştırmalıyız.

Yataktan kalkarken omurganızı oturarak dik bir konuma getirmelisiniz.

Kas uyuşması ve karıncalanma durumunda biraz dinlenerek beklemelisiniz.

Gece boyu organlar aynı hızda işlev yaparak belirli bir tansiyonda ilerler. Bu yüzden biraz yatakta oturarak tansiyonunuzun dengelenmesini beklemeliyiz.

Bu içerik de ilginizi çekebilir:Arap Kızı Kremi Nedir, Nasıl Kullanılır? Cilt Beyazlatır mı?

admin

Severek yazdığım, sizlerle dertleştiğim mekan burası. Hayattan zevk alarak yaşamak mı istiyorsun? Bi yere gitme. Zevosis'i takip et.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu