Sağlık

Yoğurttan Zehirlenme Belirtileri Nelerdir?

Yoğurt, Türk mutfağından hiç eksik olmayan ve sıkça tüketilen sağlık açısından oldukça önemli besin kaynakları arasında yer almaktadır. Sütün mayalanmasıyla hazırlanan bu besin, yemeklerin yanında yer alır. Çok sık tüketilmesi sebebiyle de zehirlenmelerin en çok görüldüğü besinler arasında da yerini almıştır. Peki, yoğurt neden bozulur ve yoğurt zehirlenmesi durumunda ne gibi belirtiler ortaya çıkar gelin beraber bunlara göz atalım ama öncelikle bozuk yoğurt konusuna açıklık getirelim.

 

Bozuk Yoğurt Nasıl Anlaşılır?

Bu eşsiz ve nefis gıdanın bozuk olup olmadığını nasıl anlarız? Eğer hazır yoğurt kullanıyorsanız son kullanma tarihi mutlaka kontrol edilmelidir. Ambalajın delik ya da bükülmüş olmaması da son derece önemlidir.

Yoğurdun bozuk olduğunu anlamak için tadı yeterli değildir. Ekşimiş yoğurdun yanı sıra keskin ve alkollü bir tat alıyorsanız o besin bozulmuş demektir. Kaşığın ucuyla ve oldukça az miktarda bir yoğurdun tadını kontrol edebilirsiniz. Bozuk yoğurdu anlamanın bir diğer yöntemi de yoğurdun aldığı renktir. Eğer rengi değiştiyse bozulma durumu gerçekleşmiş olabilir. Hazır besinler çok daha uzun süre bozulmazken, ev yapımı besinler de bu süre oldukça azdır. Ev yapımı besinlerde koruyucu içermeme durumu, bu sürelerin kısa olmasında oldukça etkilidir ama daha sağlıklı bir durumdur.

 

Bozuk Yoğurt Zehirler Mi?

Yoğurt ve süt ürünlerinden zehirlenme oranı oldukça yüksektir. Bozuk süt ve yoğurt zehirlenmelerinde mide bulantısı, karın ağrısı, kusma, vücut ısısı değişimleri, kramp ve gevşek dışkı görülmektedir. Bozuk yoğurt, insan sağlığını olumsuz yönde etkiler. Eğer erken önlem alınmazsa sonucu ölümle bitebilir.  Zehirlenme belirtileri fark edildiği an hiç vakit kaybetmeden doktora başvurulması son derece önemlidir.  Bozuk gıda tüketilmesi durumunda ilk belirtiler yaklaşık olarak 30 dakika ila 72 saat arasında gerçekleşmektedir.

Besin zehirlenmeleri genellikle en sık olarak yaz aylarında gerçekleşmektedir. Sıcak havaya maruz kalan besinler, mikroorganizmalara iyi bir yuva olmaktadırlar. Sıcakta bekleyen gıdalar bu şekilde çok çabuk bozulmaktadır. Özellikle beklemiş süt ve süt ürünleri, mikroplar için iyi bir barınak haline gelmektedir. Besin zehirlenmeleri aniden ortaya çıkan bir durumdur.

 

Yoğurt Zehirlenmesi Belirtileri

Çoğu besin zehirlenmesinde olduğu gibi yoğurtta da ilk belirtiler; kramp, karın ağrısı ve kusma ile ortaya çıkar. Genellikle bozuk yoğurdun tüketiminden itibaren ilk 1 ve 24 saat arası zehirlenme meydana gelir. Bu süreç bazı insanlarda daha geç ve daha çabuk olarak da gözlemlenmektedir.

Yoğurt zehirlenmesinde kesinlikle doktora başvurmak gerekir. Yoğurt zehirlenmesi durumunda ishal da ortaya çıkabilmektedir. Aşırı derecede sıvı kaybeden bedene sıvı takviyesi yapmak oldukça önemlidir. Kişi eğer bulantı ve kusma sonucunda sıvı alamıyorsa kesinlikle damar yolu ile sıvı verilmesi şarttır. Besin zehirlenmelerinde ishal geçene kadar hasta beslenmelerine son derece önem vermelidir. Posalı ve az yağlı yiyecekler tüketmesi ishalini yavaşlatacaktır. İshal olan kişilerin en büyük yaptığı yanlışlar arasında ise hemen ilaç kullanmaları yer almaktadır. Fakat doktor tavsiyesi olmadan böyle bir şey yapılmamalıdır.

Özellikle yaşlı ve kronik hastalığı olan kişilerde ishal oldukça tehlikelidir. Kronik hastalıkları olan kişiler hiç vakit kaybetmeden doktora başvurmalıdırlar. Tabi bu özellik yaşlı insanlar için de geçerlidir.  Onların sıvı kaybı yaşamaması oldukça önemlidir. İlk belirtiler gerçekleştiğinde hiç vakit kaybetmeden bir hekime başvurulmalıdır.

 

Yoğurt Zehirlenmesi Durumunda Alınabilecek Önlemler

Besin zehirlenmelerinde olduğu gibi yoğurt zehirlenmesinde de bol miktarda su ve yağsız sıvı alınması oldukça önemlidir. İshal ve kusma ile kaybedilen sıvının yerine konulması gerekir. Az miktarda kusma olan zehirlenmelerinde bulantı önleyici ilaçlar alınabilir. Ancak bol miktarda kusma ve aşırı derecede ishali olan zehirlenmelerde acil doktora gidilmesi oldukça önemli unsurlar arasında yer almaktadır.

  • Muz

Muz, böyle durumlarda rahatlatıcı ve iyi gelen bir besindir. Zehirlenme sırasında bulantı, kusma, ishal gibi belirtilerin azalmasında büyük rol oynamaktadır. Ayrıca yumuşak dokuya sahip olan bu meyveyi tüketmek, olduğundan daha çabuk sindirilir. Püre olarak yenilen muz daha kolay sindirilir.

  • Bal

Yoğurt zehirlenmelerinde bir diğer yöntem ise baldır. Antibakteriyel özelliğe sahip olan bal, gıda zehirlenmesi sonucu mideyi oldukça rahatlatan bir besindir. Besin zehirlenmelerinde mide sorunlarına çare olmaktadır. Zehirlenme sonrası günde 3 kez bir çay kaşığı olarak alınılabilir. Tercihlerinize göre limon suyuyla karıştırıp bitki çayıyla da tüketebilirsiniz.

  • Sarımsak

Sarımsak da yoğurt zehirlenmelerinde oldukça etkili bir besindir. Gıda zehirlenmesine yol açan bakterilerle savaşan harika ötesi bir koruyucudur. Bir çay bardağı suyun içine birkaç diş sarımsağı atarak kaynatıp suyu içildiğinde mikropları anında yok etmektedir. Ancak tansiyon problemi olan hastalar, sarımsak tüketimi konusunda daha dikkatli olmalıdırlar.

  • Fesleğen

Fesleğen, vücutta oluşan mikroplarla mücadele ederek karın ağrılarını dindirmede en etkili yöntemler arasında yer almaktadır. Bir tutam fesleğeni çay gibi demleyerek içine 1 tatlı kaşığı bal atıp tüketmek, karın ağrınızı ortadan kaldıracaktır.

  • Limon

Yoğurt zehirlenmelerinde bir diğer yöntem ise limondur. Limonda bulunan yüksek asit vücuttaki mikropların ölmesinde büyük rol oynamaktadır. 1 yemek kaşığı limon suyuna yarım çay kaşığı şeker ekleyip günde 3 kez içebilir ve zehirlenmenizde bedeninize gereken desteği verebilirsiniz.

Bu içerik de ilginizi çekebilir: Kadınsı Güçlerinizi Kucaklayın! Scandal Parfüm by Jean Paul Gaultier

admin

Severek yazdığım, sizlerle dertleştiğim mekan burası. Hayattan zevk alarak yaşamak mı istiyorsun? Bi yere gitme. Zevosis'i takip et.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu