Sağlık

Magnezyum Eksikliği Belirtileri Nelerdir? Magnezyumun Faydaları ve Magnezyum İçeren Besinler

Magnezyum vücudumuz için çok önemli ve en fazla bulunan 4. mineraldir. Vücudumuzun magnezyuma, enerji üretiminden kan basıncı dengesinin sağlanmasına, kas fonksiyonlarının işlevini yerine getirmesinden hücre yenilenmesine kadar pek çok alanda ihtiyacı vardır.

 

Magnezyum mineralinin  yüzde 60’ının kemik ve dişlerde, yüzde 39’unun yumuşak dokularda, yüzde 1’lik bir kısmının ise kanda bulunduğu bilinmektedir. İnsan beyni ve kalbindeki magnezyum oranı, diğer organlara göre daha fazladır. Dolayısıyla magnezyum eksikliği çok ciddi sağlık sorunlarına zemin oluşturabilir.

 

 

Magnezyumun Faydaları Nelerdir?

Vücudumuzun kas ve sinir sisteminin sağlıklı çalışmasında da etkili olan magnezyum mineralinin birçok faydası vardır. Magnezyum, hücre yenilenmesinde oldukça etkili bir mineraldir. Bunun yanı sıra vücudumuzun kan basıncının düzenlenmesinde de etkin rol oynayan magnezyum minerali, kemik ve dişlerimizin yapısında da bulunur. Magnezyum mineralinin faydalarını şöyle sıralayabiliriz:

  • Kan düzeyini dengeler.
  • Serotonin hormonunu dengeleyerek, depresyon riskini azaltır.
  • Vücudun zinde kalmasını sağlar.
  • Diş sağlığının korunmasını sağlar.
  •  Kalsiyum ve potasyumun vücuttaki işlevini yükseltir.
  • Hücre bölünmesinde büyük rol oynar.
  • Kortizolu beyinde dengeler.
  • Kas fonksiyonlarının gerçekleşmesine katkı sağlar.
  • Hücreleri zararlı elementlere karşı korur.

 

Magnezyum Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

Kaslarımızın güçlenmesi, hücrelerimizin yenilenmesi ve daha birçok alanda vücudumuza fayda sağlayan magnezyum mineralinin eksikliği tıp dilinde hipomagnezemi adıyla bilinir. Magnezyum eksikliği, sıkça görülen ve göz ardı edilen sağlık sorunları arasında yer almaktadır. Vücudumuzun günlük ortalama 280-350 mg magnezyuma ihtiyacı olduğu bilinmektedir. Vücudumuzdaki magnezyum miktarı bu sayıların altına düştüğünde magnezyum eksikliği belirtileri ortaya çıkmaya başlar. Magnezyum eksikliği belirtileri fizyolojik, psikolojik ve biyolojik belirtiler olmak üzere 3 gruba ayırılır.

Magnezyum eksikliğinin fizyolojik belirtileri genellikle kas sisteminde ortaya çıkan problemlerle kendisini gösterir. Kalp çarpıntısı, kas spazmı, uyuşma, bulantı, kusma, mide ve bağırsaklarda görülen kramplar magnezyum eksikliğinin fizyolojik belirtileri olarak karşımıza çıkmaktadır.

Birçok vitamin ve mineral eksikliğinde olduğu gibi magnezyum eksikliğinin psikolojik belirtileri devardır. Depresyon, unutkanlık, sinirli hal ve hareketler, odaklanma problemi, öğrenme güçlüğü gibi sorunlar magnezyum eksikliğinin psikolojik belirtileridir.

Magnezyum eksikliğinin biyolojik sebepleri de vardır. Hızlı görülen yaşlanma belirtileri, serotonin hormonu eksikliği, insülin direncinin artması gibi belirtiler, magnezyum eksikliğinin çok bilinmeyen belirtileridir.

 

Magnezyum Eksikliği Neden Olur?

Magnezyum eksikliğinin birçok nedeni olabilir. Bu sorun sahip olunan bazı hastalıklardan kaynaklanabileceği gibi, kullanılan ilaçlar, maddeler, çeşitli alışkanlıklar sebebiyle de ortaya çıkabilir. Magnezyum eksikliğinin bilinen en yaygın nedenleri şunlardır:

  • Uyuşturucu bağımlılığı
  • Aşırı alkol ve sigara tüketimi
  • Sağlıksız beslenme alışkanlıkları
  • Sık antibiyotik kullanımı
  • Böbrek ve karaciğer hastalıkları
  • Çölyak hastalığı
  • Stres
  • Yaşlılık
  • Tip 2 diyabet hastalığı

Magnezyum Eksikliğine Ne İyi Gelir?

Magnezyum vücut tarafından kolayca emilebilen bir mineraldir. Magnezyum eksikliği genellikle sağlıklı bir beslenme alışkanlığı edinilerek giderilebilir. Vücudumuz günlük magnezyum ihtiyacını, gün içerisinde tükettiğimiz hem bitkilerde hem hayvansal gıdalardan karşılayabilir. Yiyeceklerden karşılanmayan magnezyum minerali ihtiyacı, magnezyum ilaçları ve magnezyum içeren multivitaminler ile de vücuda alınabilir. Nadir de olsa magnezyumun yüksek miktarda eksikliğinin olduğu durumlarda, hastanede damar yoluyla da magnezyum takviyesi yapılabilir. Magnezyum eksikliği tedavisinde önerilen ve en çok uygulanan yöntem, alkol ve sigara tüketimini azaltarak sağlıklı bir beslenme alışkanlığı edinmektir. Çünkü ortalama bir insan vücudu, doğal ve sağlıklı beslenme alışkanlığı ile günlük magnezyum ihtiyacını karşılayabilir düzeydedir.

 

Magnezyum İçeren Besinler Nelerdir?

Bireyler ihtiyaçları olan günlük magnezyum miktarını doğal besinlerden almayı tercih ederler. Bunun nedeni, besinlerden alınan magnezyumun takviyelere göre daha güvenli olmasıdır. Vücuda yüksek miktarda magnezyum takviyesi almak sağlık açısından olumsuz sonuçlara neden olabilir. Magnezyum takviyelerinin diyete bilinçsizce eklenmesi ve çok fazla kullanımı sağlığı tehlikeye atabilir. Peki hangi besinlerde magnezyum bulunur?

  • Yeşil Yapraklı Sebzeler

Magnezyum miktarının en çok bulunduğu besinlerin başında yeşil yapraklı sebzeler gelmektedir. Bu sebzelere ıspanak ve pazı gibi bitkileri örnek verebiliriz.

  • Tohumlar

Kabak, keten ve chia tohumları magnezyum miktarı açısından zengin tohumlardır. Kepekli tahıllarda da yüksek miktarda magnezyum bulunur. Sabah kahvaltılarında beyaz ekmek yerine yüksek tahıl içeren kepekli gıdaları tercih etmeniz ihtiyacınız olan magnezyum miktarını vücudunuza almanıza yardımcı olacaktır.

  • Avokado

Avokado, magnezyum açısından zengin olan bir diğer değerli gıdadır. Avokado, içerdiği birçok vitaminin yanı sıra içeriğindeki magnezyum miktarının bol olması sebebiyle de sıkça tüketilmesi gereken besinler arasında yer almaktadır.

  • Muz

Magnezyum deposu olduğu çoğu kişi tarafından bilinen bir meyve de muzdur. Muz içerisinde bol miktarda magnezyum barındırarak, yeterli miktarda tüketildiğinde kişilerin günlük magnezyum ihtiyacını karşılar.

  • Bitter Çikolata

Bitter çikolata, magnezyum miktarı açısından zengin olduğu bilinmeyen bir besin olarak karşımıza çıkar. Çoğu kişi bitter çikolatanın diğer çikolatalardan farkı olmadığı düşünse de öyle değildir. Bitter çikolata, tüketimi abartılmadığı sürece çok sağlıklı bir besindir. İçerisinde bol miktarda magnezyum barındıran bitter çikolata, yeterli miktarda tüketildiğinde sağlığınız için çok yararlıdır.

  • Yağlı Balıklar

Yağlı balıklar da bol miktarda magnezyum içerir. Uskumru, ringa, somon ve kefal gibi balıklarını diyetine ekleyen kişiler magnezyum eksikliği ile karşılaşmazlar. Eğer bu balıkları tüketmekten hoşlanmıyorsanız, tadını sevdiğiniz başka balıkları da diyet listenize ekleyebilirsiniz. Diğer balıklar, uskumru, ringa, somon ve kefal kadar olmasa da magnezyum içerir. Bu balıkları haftada 1-2 gün tüketmeniz, vücudunuzun magnezyum ihtiyacını karşılar.

  • Soya Peyniri

Bol miktarda magnezyum içeren bir diğer önemli besin soya peyniridir. Soya peyniri genellikle veganların aşina olduğu bir yiyecek olarak karşımıza çıkmaktadır. Hayvansal gıda içermemesi açısından veganların koyun, inek, keçi peyniri yerine tükettiği bir besin olan soya peyniri, soya sütünden elde edilen tofudur. Soya sütünün tortusu olarak bilinen tofu, yağ oranı çok düşük ancak besin değeri çok yüksek bir gıdadır. Magnezyum açısından zengin olan soya peynirini çorba, salata ve daha birçok yiyeceğinize ekleyerek vücudunuz için gerekli olan magnezyumu ek takviyeye ihtiyaç duymadan alabilirsiniz.

  • Bakliyat Grubu

Vücudun günlük magnezyum ihtiyacını karşılayan bir diğer besin türü de bakliyat çeşitleridir. Bakliyatlar hem temin ederken zorlanmayacağınız hem de magnezyum açısından zengin gıdalar arasında yer almaktadır. Buğday, fasulye, kırmızı mercimek. bulgur, mısır, nohut, pirinç ve yeşil mercimek içerisinde birçok vitamin ve mineral barındırır. Bu besinleri öğünlerinize eklemeniz, hem magnezyum hem de diğer vitamin ve minerallerin eksikliğini yaşamanızı engelleyecektir. Sağlıklı bir vücut için gerekli olan bu besinlerin temini de oldukça kolaydır. Öğünlerinizde bu gıdalara yer vererek, günlük tüm mineral ve vitamin ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.

Magnezyum Takviyeleri Zararlı mı?

Magnezyumu doğal gıdalardan alamayan kişiler ek takviyeleri de tercih edebilmektedir. Ancak kişiler magnezyum takviyesi almanın zararları konusunda endişelenmektedir. Peki magnezyum takviyesi almak zararlı mı?

Birçok kişi magnezyum ihtiyacını hızlı karşılamak için magnezyum takviyesi almayı tercih etmektedir. Magnezyum takviyesi almadan önce kişilerin mutlaka doktorlarına danışması gerekmektedir. Çünkü magnezyum takviyesi almak çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir.

Magnezyum takviyeleri  vücutta mide bulantısı, ishal ve kramp gibi yan etkiler gösterebilir. Bunun yanı sıra magnezyum takviyeleri, kalp ilaçları ve antibiyotikler gibi bazı ilaçlarla etkileşime girerek vücudunuzda olumsuz etkiler yaratabilirler. Bu nedenle magnezyum takviyesi almadan önce doktorunuza danışmanız oldukça önemlidir. Özellikle şeker, bağırsak, kalp ve böbrek hastalığı olan kişiler, bir bilirkişiye danışmadan magnezyum takviyesi almamalıdır. Çünkü çok yüksek miktarda magnezyum alımı ölümcül sonuçlar doğurabilmektedir.

Bu içerik de ilginizi çekebilir:Doğru Diş Fırçalama İpuçları: Düzenli Olarak Diş Fırçalamak Dişleri Beyazlatır Mı?

admin

Severek yazdığım, sizlerle dertleştiğim mekan burası. Hayattan zevk alarak yaşamak mı istiyorsun? Bi yere gitme. Zevosis'i takip et.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu