Sağlık

Kulakları Kulak Çubuğu İle Temizlemek Doğru Mu Yoksa Tehlikeli Mi?

Kulağımız işitme işlevini yerine getiren, vücudumuzun denge organını içerisinde barındıran anatomik bir yapıya sahiptir. Elbette vücudumuzun her parçası, organı gibi kulağın da genel vücut sağlığımız açısından önemi büyüktür. İşlevini yerine getirebilmesi için yapılması gereken şeylerden bir tanesi onu temiz tutabilmektir. Ancak günümüzde özellikle insanların kafasını karıştıran, sık sık gündeme gelen bir konu bulunmaktadır. Kulakları kulak çubuğu ile temizlemek doğru mu yoksa tehlikeli mi?

 

Kulakları Kulak Çubuğu ile Temizlemek Doğru Bir Hareket mi?

İşitme, vücudumuzun dengesi, iç yapısı, yüz sinirlerinin, beynin korunması gibi pek çok işlevi ve faydası ile kulak en önemli vücut yapılarından bir tanesidir. Kulak temizliği ve bakımı da elbette vücudumuzun her bölgesi gibi şart ve mühimdir. Ancak ne şekilde yapıldığı da ayrı bir öneme sahiptir, zira son yıllarda insanların kafasını karıştıran bir soru bulunmaktadır. Kulakları kulak çubuğu ile temizlemek doğru bir hareket mi?

 

Bu soruya verilecek tek ve net bir cevap var, evet tehlikeli. Her şeyden önce kulağa asla yabancı bir cisim girmemeli, kulağın içerisine mümkünse su dahi kaçırılmamalı. Uzun süre kulaklık takılmamalı, kulak tıkacı gibi ürünler kullanılmamalı! Bunların hepsi kulağın kendisini koruması için vücut tarafından daha fazla serumen salgılanmasına ve bu da daha fazla kulak kirinin oluşmasına neden olmaktadır. Yukarıda saydığımız tüm o hasarlar da ortaya çıkmak için yol bulmuş oluyor.

Kulak çubuğu ile kulağı temizlemeye çalışmak, serumenin silinmesine neden olmaktadır. Kulağın pH dengesini ve yağ asidi içeriğini değiştirmektedir. Bu nedenle de kulak ve kulak zarı savunmasız kalır. Toz, kir ve bakteri için ortam hazırlanmış olur. Kulak çubuğu ile kulak temizlemeye çalışmak ayrıca hassas kulak yapı ve dokusuna zarar verir, kulak kirini iç yapılara doğru iter ve kulak tıkanmasına, enfeksiyona neden olmaktadır. Bunlar da beraberinde yine kulak zarı çökmesinden işitme kaybına, yüz sinirlerinde hasara kadar pek çok sıkıntıya neden olmaktadır. Kulak çubuğu yalnızca kepçedeki kıvrımların nazikçe temizlenmesi ile kullanımı mümkündür. Kulak çubuğu kullanımı neticesinde kulakta dolgunluk hissi, ağrı, kuru öksürük gibi benzer belirtiler yaşıyorsanız mutlaka bir kulak burun boğaz uzmanına görünmeniz gerekmektedir.

 

Serumen Nedir?

Dış kulak yolunda yer alan bezlerden salgılanan salgıya serumen denmektedir. Bu salgı kulak zarını zararlı maddelerden korumaktadır, bu nedenle serumen nedir sorusu büyük önem taşımaktadır. Vücudun kulağımızı korumak için savunma sistemi olarak salgıladığı salgıdır. Görevini yerine getirdikten sonra kuruyarak kulak kepçesine gönderilmektedir.

 

Kulağın Anatomisi

Kulağın sağlığı ve işlevi gereği öneminin kavranması açısından, kulağın anatomisi her birey tarafından bilgi sahibi olması gereken bir konudur.

Kulağımız işitme görevini yerine getiren, aynı zamanda içerisinde vücudumuzun denge organını barındıran bir yapıya sahiptir. Dış kulak, orta kulak ve iç kulak olmak üzere üç farklı bölümden oluşmaktadır. Dış kulak iki kısımdan oluşmakta ve sesin yönü bu bölgeden belirlenmektedir. Dış kulak yolunun sonunda orta kulakla dış kulağı ayıran kulak zarı bulunmaktadır. Orta kulak yapısı, iç ve dış basıncı dengeleme açısından mühimdir. İç kulak son derece komplekstir ve önemli işlevleri üstlenmektedir.

 

Kulak Kiri Nedir? Kulak Kiri Neden Oluşur?

kulak çubuğu zararlı mı

Kulak sağlığımız açısından bu soruların cevabı önem taşımaktadır. Kulak kiri dediğimiz yapı, tıp dilinde “buşon” olarak bilinmektedir. Dış kulak yolundaki bezlerin, vücut koruma sistemi olarak salgıladığı sıvı yani serumen, kulak zarını dış etkenlere, toza, bakterilere karşı korumakta ve işlevini yerine getirdikten sonra da kepçeye gönderilmektedir. İşte bu işlevi sona eren madde buşon yani kulak kiridir.

 

Kulak kiri vücudumuzun en önemli savunma elemanlarından bir tanesidir. Kulağın iç yapısını, kulak zarını korumakta ve böylece işitme kaybı, kulak zarı çökmesi, dengede sorun oluşmamaktadır. Sadece bunlarla kalmayıp yüz sinirlerine kadar ilerleyecek, beyne kadar yol alabilecek bir takım sorunların önüne geçmede de kulak kirinin, kulağın iç yapısının korunmasının değeri büyüktür.

Tozlu ortam, buharlı ve sulu ortamlarda serumen salgısının yumuşaması, kulağa sert cisimlerin sokulması, fiziksel bir sıkıntı ya da sürekli kulaklık kullanmak gibi nedenler kulağın kendisini daha fazla korumaya almasına bu nedenle de kulak kirinin oluşmasına neden olmaktadır.

Ancak bazı zamanlarda serumen salgısı işi bittiğinde dışarı atılamamaktadır. Bu da kendini kimi sıkıntılarla ortaya çıkartmaktadır ve temizlenmemesi, doğru tedavi edilememesi durumunda da büyük hasarlara neden olmaktadır. Kulak içerisinde hissedilen dolgunluk ve kulak ağrısı, işitmede azalma, kaşıntı, koku, çınlama ve öksürük gibi nedenler kulak içinde kulak kirinin biriktiğini göstermektedir. Bu tarz şikâyetler olduğunda asla kulak çubuğu ve benzeri ürünler kullanılmamalı, bir kulak burun boğaz uzmanına derhal görünmek gerekli!

 

Kulaklar Nasıl Temizlenmeli?

Peki, kulak çubuğu kullanımı kepçeden öteye geçmemeli ise o hâlde kulaklar nasıl temizlenmeli? Pek çok organın sağlığını, korunmasını ilgilendiren öneme sahip kulakların bakımı nasıl olmalı?

Öncelikle tekrar hatırlatmak gerekir ki kulak çubuğu sadece ve sadece kepçedeki kıvrımlar için kullanılmalı! Kulağımızın sistemi kendi kendini temizleyebilmektedir. Ancak kimi sebepler kirin içeride kalmasına neden olur bu da ancak bir uzman aracılığı ile temizlenebilmektedir. Hekiminiz kiri vakumlayabilir, damla damlatabilir veya küret yardımı ile kiri alabilir. Fakat kulak asla çubukla temizlenmemeli, belli nedenlerle dolgunluk, tıkanma varsa doktora başvurulmalı! Kulağı temizledikçe kir artar gibi bir olgunun da yanlış olduğu unutulmamalıdır.

Bu içerik de ilginizi çekebilir:Şeffaf Maskara Ne İşe Yarar?

admin

Severek yazdığım, sizlerle dertleştiğim mekan burası. Hayattan zevk alarak yaşamak mı istiyorsun? Bi yere gitme. Zevosis'i takip et.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu