Sağlık

Kronik Yorgunluk Nedir? Neden Olur? Belirtileri Nelerdir? Nasıl Tedavi Edilir?

Günümüzde yaşam koşullarının zorlaşması, yoğun iş temposu, psikolojik baskı durumları gibi etkenler insan ruh ve sağlığını olumsuz şekilde etkilemektedir. Bu nedenle özellikle son yıllarda görülmeye başlayan kronik yorgunluk, kişilerin sürekli olarak kendilerini halsiz, mutsuz, bitkin hissetmesine sebep olmaktadır.

Kişiler tam olarak dinlenmiş olsalar bile, hiç dinlememiş gibi hissederler ve kronik yorgunluk bu şekilde ortaya çıkar. Bazı kişiler bu durumu belli bir dönem sonra atlatsa da, bazı kişiler kolay bir şekilde atlamaz ve iş hayatları ile özel hayatlarının etkilenmesi durumuna kadar gelebilir. Bu durumu yoğun olarak yaşayan kişilerin hem psikolojik anlamda hem de fizyolojik olarak tedavi görmesi gereklidir.

 

Kronik Yorgunluk Nedir?

Bireylerin yeterli bir şekilde dinlenmesine rağmen, devamlı olarak kendilerini yorgun ve halsiz hissetmeleri, isteksizlik, sosyal hayattan uzaklaşma, iş verimindeki düşüş, mutsuzluk vb. gibi belirtiler göstererek ortaya çıkan bir psikolojik sorundur. Bazı kişilerde sadece halsizlik, yorgunluk ve bitkinlik gibi hafif belirtilerle seyrederken, bazı kişilerde ileri düzeyde kendini belli eder ve kişilerin hem sosyal, hem iş hem de özel hayatlarını etkiler.

Kronik yorgunluk her ne kadar psikolojik bir durum gibi gözükse de, fizyolojik olarak çok fazla etkisi bulunmaktadır. Kişilerdeki bu halsizlik, bitkinlik, yorgunluk ve isteksizlik gibi durumlar beraberinde; mide bulantısı, yoğunlaşma bozuklukları, unutkanlık ve kas ağrıları gibi sorunları da beraberinde getirmektedir. Tüm bunlardan dolayı kişilerin yaşam kaliteleri bozularak okul hayatını, iş hayatını ve sosyal hayatı olumsuz şekilde etkilediği görülmektedir.

 

Kronik Yorgunluk Neden Olur?

Bu hastalık her ne kadar bireylerde sık sık görülmüş olsa da kesin nedeni tam olarak bilinmemektedir. Kadınlarda, erkeklere nazaran çok daha fazla ve genellikle 30-50 yaş aralığında görülmektedir.

Kronik yorgunluğa yakalanan kişilerin neredeyse hepsinde, 6 ay ve daha uzun zaman devam eden eklem ve kas ağrıları, sürekli olarak yorgunluk hissi, enerji düşüklüğü ve bunalım durumu söz konusudur. Kronik yorgunluk hastalığının asıl nedeni tam olarak belirlenemese de altında yatan en büyük etki strestir.

Devamlı ve uzun süre stres altında çalışan bireyler, maddi yönden geçim sıkıntısı çeken kişiler ve iş ile özel hayatında sürekli koşuşturma halinde olan kişilerde psikolojik sorunlar meydana gelir ve buna bağlı olarak fiziksel sağlık da olumsuz şekilde etkilenerek vücutta kas ve eklem ağrıları oluşur. Buna bağlı olarak uyku kalitesinin düşüklüğü veya uyuyamama gibi bunlara benzer sorunların oluşması da hastalığın gelişmesini etkiler.

Bu hastalığa yakalanmış olan kişiler her ne kadar dinlenmiş olsalar da, sürekli olarak kendilerini yorgun hissetme durumu 6 ay ya da daha fazla süredir devam ediyorsa, mutlaka bir sağlık kuruluşuna giderek uzman hekimlerden psikolojik ve fizyolojik destek almaları gerekmektedir.

 

Kronik Yorgunluğun Belirtileri

kronik yorgunluk belirtileri

Kronik yorgunluk ile kısa dönemde aşırı yoğunluk nedeni ile olan yorgunluk çok fazla karıştırılmaktadır. Kişiler bu yüzden ilk başlarda bunun geçici bir durum olduğunu düşünseler de, zamanla ilerlemesi durumunda bir hastalık olduğuna karar verirler.

Kendini her yorgun, bitkin, halsiz hisseden kişiler tabi ki bu hastalığa yakalanmış olmazlar. Fakat işte o belirsiz kalınan durumlarda uzman bir hekimden destek almak, hastalığın teşhisini kolaylaştırır. Peki, gerçekten kronik yorgunluk hastalığına yakalandığımızı nasıl anlarız? Kronik yorgunluğun belirtileri;

  • Sürekli uyku hali ve halsizlik
  • Vücutta uzun süreli devam eden eklem ve kas ağrıları
  • Kişilerde oluşan boğaz ve karın ağrısı
  • Enerji kaybı ve performans düşüşü
  • Mide bulantısı ve bunun beraberinde kusma
  • Unutkanlık ve bilinçte yaşanan sıkıntılar
  • Uyku düzeninde bozukluk ve uyku performansındaki düşüş
  • Bağışıklık sisteminin güçsüzleşmesi ve bağırsak düzeni bozuklukları
  • Genel olarak hayata karşı olumsuz duygu ve tutumların sergilenmesi
  • Sürekli olarak depresyon, stres, mutsuzluk ve huzursuzluk hali

Kişiler bu gibi durumlarla sürekli ve uzun süre karşı karşıya kaldıklarını hissettikleri anda, uzman hekim desteği alarak psikolojik ve fizyolojik tedavi görmelidir.

 

Bu hastalığın teşhisi bazı testler ve muayeneler ile konulmaktadır. Hastalığın geçmişten gelen travmalara bağlı olduğu da görülebilmektedir. Bu nedenden dolayı hastanın geçmişi detaylı bir şekilde araştırılmalıdır. Bunun yanı sıra, yorgunluk ve halsizlik gibi hastalığın belirtileri olan durumların, farklı bir hastalığı doğuracak sebepler içermesi ihtimaline karşı da hastalardan kan tahlilleri alınarak görüntüleme testleri de yapılmalıdır.

Eğer hastalığın altında farklı bir sebep bulunmuyorsa, sürekli ve dinlenmeye rağmen geçmeyen yorgunluk ve halsizlik hissi devam ediyorsa psikiyatri uzmanı ve psikolog kişiler ile beraber değerlendirilerek muayene sonucuna istinaden hastalık tanısı konulmalıdır. Buna istinaden yapılacak olan tedavi süreci, hastanın günlük yaşamı, iş hayatı, okul hayatı ve özel hayatı dikkate alınarak oluşturulmalıdır. Önlemi alınmayan ve teşhisi konulmayan bu hastalık, kişileri hayattan koparma derecesine kadar gidebilmektedir.

 

Kronik Yorgunluk Nasıl Tedavi Edilir?

kronik yorgunluk tedavisi

Kronik yorgunluğun aslında net bir şekilde belirlenmiş bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Tedavi süreci kişiye ve yaşadığı sorunlara göre belirlenmektedir. Bu hastalıkla başa çıkabilmenin etkili yöntemleri arasında her şeyi çok fazla takıntı haline getirmeme, egzersizler yapmak, yoğun çalışma temposunun hafifletilmesi ve hastaların kendini stres yönetimi hakkında geliştirmesi gibi yöntemler bulunur.

 

Eğer hastalık kişinin günlük yaşantısını çok fazla etkilemiyorsa, herhangi bir ilaç kullanmaya gerek yoktur. Fakat bunun tam tersi hastalık; kişilerin iş hayatlarını, özel hayatlarını ve sosyal yaşamlarını ileri seviyede çok fazla etkiliyorsa doktor tarafından belirlenmiş olan bazı antidepresan ilaçlar kullanılabilir. Bunun yanı sıra psikolojik terapiler alınabilir, hastada oluşan fizyolojik sıkıntılar için doktorun önermiş olduğu diğer ilaçlar da kullanılabilir.

Bu içerik de ilginizi çekebilir:Tuzsuz Şampuan Nedir, Ne İşe Yarar? Tuzsuz Şampuan Kullananlar

admin

Severek yazdığım, sizlerle dertleştiğim mekan burası. Hayattan zevk alarak yaşamak mı istiyorsun? Bi yere gitme. Zevosis'i takip et.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu