Kıl Dönmesi Neden Olur? Kıl Dönmesi Tedavisi Nasıl Yapılır?
Yazıda Neler Var?
Sağlığımızı kötü yönde etkilen pek çok hastalık olsa da kimi rahatsızlıklar dikkate alınmadığı zaman daha büyük hasarlara yol açabilmektedir. Gözden kaçan, ihmal edilen, gerekli özen gösterilmeyen bir takım cilt üzerindeki görünebilir olan sıkıntılar, uzman kişilerce tedavi edilmelidir. Bunlardan bir tanesi de kıl dönmesi rahatsızlığıdır. Peki, kıl dönmesi neden olur? Kadınlarda da kıl dönmesi görünebilir mi? Ameliyat mümkün müdür?
Kıl Dönmesi Neden Olur?
Kıl dönmesi; derinin altında irinli, iltihaplı bir şekilde bulunan kıl veya kıl topağı hâlinde yer alan bir cilt hastalığıdır. “Pilonidal Sinüs” olarak adlandırılmıştır. Erkeklerde kadınlara göre daha sık görünen bu cilt rahatsızlığı, her iki cins için de tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlıktır. Her yaşta görünebilir ancak daha çok 15-35 yaşları arasında karşılaşılabilmektedir.
Vücudumuz için pek çok tehlikeli sonuçlar doğuran fazla kilolar, kıl dönmesinin oluşması için de karşımıza çıkan ilk nedenlerden bir tanesidir. Kilolu olmak ancak bazen de hafif kiloda olup çok dar kıyafetler giymek, gün içerisinde fazlaca hareketsiz durmak, fazlaca terlemek, yürüyüş esnasında ve sıkça oturma gibi durumlarda kalça kaslarının hareketleri neden ile daha derinlere gömülen kıllar kıl dönmesini ortaya çıkaran nedenlerdendir.
Fazlaca oturmak veya kalça kaslarının hareketlerinden dolayı bazı meslek gruplarına dâhil olan ve kimi sporlarla sıkça uğraşan insanlarda görülebilmektedir. Örneğin öğrencilerde, şoförlerde, bankacılarda, sürekli motor üzerinde olan insanlarda, bisiklete ya da ata sıkça binen insanlarda diğer insanlara göre daha fazla görülebilmektedir. Ne var ki, bunların dışında bir de hijyenden yana zayıf vücut, çok kıllı vücut yapısı, kıl yapısının yoğun, kalın ve sert olması ya da kalın deri yapısı; kıl dönmesinin nedenleri arasında yer alabilmektedir. Cildi delip içine yerleşen kıl ile o bölgede oluşan irin neticesinde kıl dönmesi önemsenmeyen ancak ciddi sonuçlara neden olabilen bir cilt rahatsızlığı olarak karşımıza çıkmaktadır.
Kıl Dönmesi Belirtileri
Pilonidal Sinüs dediğimiz bu rahatsızlık, toplumda ne yazık ki pek ciddiye alınmamaktadır. Ancak, özellikle cildimiz üzerinde gözle görülebilen, bizlere ufak da olsa sıkıntı yaşatabilen bu tarz rahatsızlıklar ciddiye alınmalı, bir uzmana mutlaka gösterilmelidir. Kıl dönmesi belirtileri, sosyal hayatımızı etkileyecek seviyede kendisini gösterdiği için medikal yardımın alınması gerektiği unutulmamalıdır.
Kimi zaman kıl batması ile karıştırılabilen kıl dönmesindeki en belirgin belirti akıntıdır. Genellikle kalça arasında görülen kıl dönmesi, çamaşıra akabilmekte ve çoğunlukla hasta tarafından dikkate alınmamaktadır. Bu da hastalığın ilerlemesine neden olmaktadır. Belirtiler akıntı, akıntının bölge (eğer o an makat bölgesinde ise) ile birleşip irine ve daha kötü bir iltihaba dönüşmesi, ağrı, kaşıntı, yanma hissi, vücut gerilmesi ile oluşan sertlik ve gerginlik hissi olabilmektedir. Tüm belirtiler kıl dönmesi hangi bölgede oluşursa oluşsun sosyal hayatı olumsuz yönde etkileyecek şekilde kendisini göstermektedir. Bu nedenle koltuk altı, makat, göbek, kasık, bacaklar her ne olursa olsun şişlik, akıntı, kızarıklık, yanma gibi durumlarda mutlaka bir uzmana danışılması gerekmektedir.
Kadınlarda Kıl Dönmesi Nerede Olur?
Kıl dönmesi, erkeklerde kadınlara göre 3 kat daha fazla görülmektedir. Genellikle 15 ila 35 yaşları arası en sık görüldüğü dönemler olsa da her iki cinste her yaşta görülebilmektedir. Peki, kadınlarda kıl dönmesi nerede olur?
Kıl dönmesinin en yaygın görüldüğü bölge, enseden saç dökülmesi ile sırt yolu takip edilmesi neticesinde kalça arasıdır. Kasıklarda, bacaklarda da sıkça görülen bu rahatsızlık, kadınlarda daha çok koltuk altı, kasık bölgesi ve bacaklarda görünür. Göbekte görüldüğü vakalar da bulunmaktadır. Daha çok hareket ettirilen kas bölgelerine, terleme alanlarına, kilonun yoğunlaştığı bölgelere göre de değişkenlik gösterebilmektedir.
Kıl Dönmesi Nasıl Tedavi Edilir?
MR ve ultrason gibi tıbbi cihazlara gerek kalmadan uzmanı tarafından iyi bir fiziksel muayene ile netleştirilen hastalık, nadir durumlarda testlere tabi tutulabilir. Tedavide şişliğin durumuna ve iltihabın olup olmamasına bakılarak bir yol izlenmektedir. Lokal bakımlar, temizlemeler, epilasyon ya da kristalize fenol uygulanabilmektedir. Ağrı kesici ve antibiyotiğin de kullanılmasının gerektiği durumlar da olabilmektedir.
Pit eksizyonu, mikro sinüzektomi, kristalize fenol uygulaması genellikle kıl dönmesinin daha ileri aşamasında uygulanmaktadır. Ameliyat ise daha ilerlemiş vakalarda veya tekrarlayan durumlarda yapılmaktadır. Ancak bu ameliyatın, ameliyat sonrası tekrarlama olmaması için işin uzmanı tarafından yapılması gerekmektedir.
Kristalize fenol işlemi uygulandıysa hastanın iyileşme süreci 6-8 hafta arası, cerrahi işlem uygulandıysa 8-10 haftayı bulabilmektedir. Hasta pansumanını ihmal etmemeli, ilaçlarını kullanmalı, oturmamaya ve sırt üst yatmamaya özen göstermelidir. Hijyen ve temizliğe ise ayrıca dikkat etmelidir.
Bu içerik de ilginizi çekebilir: Elseve Dream Long Wonder Water Nedir? İşe Yarıyor mu?