Sağlık

İdrarda Protein Yüksekliği Nasıl Düşürülür?

İdrarda protein yüksekliğinin nasıl düşürüldüğüne bakmadan önce altında yatan nedeni öğrenmemiz gerekir. Dönemsel olarak idrarda protein yüksekliği olabilir, bu tarz yükselmeler kısa sürede düştüğünde sorun teşkil etmez. Ancak sürekli yüksek bir seyirde ise mutlaka bir uzmana danışılmalıdır. İdrarda protein yükselmesi durumu yüksek oranda tek böbreğe sahip olan kimselerde bulunur. Çift böbreğe sahip kimselerde görülmesi olağan dışı bir durumdur.

İdrarda protein gözlenmesi durumu böbreklerinizde bir problem olduğuna işarettir. Sağlıklı bir bireyde idrardaki protein oranının 150 mg’dan fazla olmaması gerekir. Bu oranı geçtiğinde böbreklerle ilgili bir sorun var demektir. Kronik hastalıklarınız da protein yüksekliğini tetikler. Örneğin; yüksek tansiyon, şeker, kalp rahatsızlıkları, böbrek iltihabı gibi sürekli olan hastalıklar protein yüksekliğine sebep olabilir.

 

İdrarda Protein Yüksekliği Neden Olur?

Öncelikle sorunun kaynağını bilmek gerekir. Tanı konulduktan sonra uygun olan tedavi yöntemi uygulanır. İdrarda protein yükselmesine sebep olan belli başlı hastalıklar vardır. Bu hastalıklar arasında özellikle yüksek tansiyon, şeker hastalığı, kronikleşmiş böbrek hastalıkları, kalp hastalığı, böbreklerde iltihaplanma ya da enfeksiyon, sıtma ve bazı hastalıklara bağlı kullanılan ağır ilaçlar idrarda protein yükselmesine sebep olabilmektedir.

Diyabet çağımızın hastalığı ne yazık ki. Çok da masum olmayan bu hastalık böbrekleri tahrip ederek çalışmasını engelliyor. Diyabet hastalığı olanların mutlaka düzenli aralıklarla tahlil yaptırması gerekir. Şeker hastalığı idrarda protein yükselmesini tetikleyen hastalıkların başında sayılabilir.

Aynı zamanda yüksek tansiyon hastalığı da böbreklerde sorun yaratan bir rahatsızlıktır. Böbreklerde protein kaçağı olursa tehlikelidir. Bu noktada erken teşhis ve tanı önemlidir. Yüksek tansiyon hastalığı idrarda protein yüksekliğine neden olarak böbrekleri zamanla bozabilir.

 

İdrarda Protein Kaç Olursa Tehlikelidir?

Sağlıklı bir birey bir gün içerisinde 150 mg proteini idrar ile atar. Bunu öğrenebilmek içinde bir tam gün boyunca toplanan idrar alınır ve tahlil yapılır. Yapılan tahlil sonucunda bir günlük idrardaki protein miktarının 150 mg’ı aşmaması gerekir. 150 mg’ı aşan protein oranı böbrekleriniz de sorun olduğunun işaretidir.

150 mg’ın üzerinde seyreden protein değerleri mutlaka dikkate alınmalıdır. Bu durum böbreklerde kaçak olduğuna işarettir ve önlem alınmaması halinde böbrek kayıplarına da sebep olabilmektedir. Özellikle 1 gramın üzerinde çıkan protein değerleri tehlike çanlarının çaldığına işarettir.

 

İdrarda Protein Yüksekliği Belirtileri

İdrarda protein oranının yüksek çıkması önemsenmesi gereken ciddi bir sağlık problemidir. Çok net belirtiler göstermediği için de tanısının konulması zordur. Genellikle geç teşhis edilmesi bundandır. Yukarıda bahsettiğimiz kronik rahatsızlıklardan bir tanesine bile sahipseniz mutlaka düzenli aralıklarla tahlil yaptırmanız gereklidir. Ancak en az 6 ay süre ile yaptırdığınız tahliller erken tanı konulmasında çok etkilidir. Belli başlı dikkat edilmesi gereken belirtileri arasında şunlar sayılabilir:

  • İdrara Sık Çıkma: Yapılan tahlil sonucuna göre idrarda yüksek protein bulunması, kişinin sürekli olarak idrara sıkışmasına sebep olur. Hasta idrarını da yaptığında idrarı köpük küpük olur. İdrarın köpüklü bir formda olması böbreklerinizle ilgili işlerin pek de iyi gitmediğini gösterir. Bu tür belirtileri yaşayanların geç kalınmadan bir hekime muayene olması yararlı olacaktır.
  • Vücutta Kızarıklıklar: Böbrekler fonksiyonlarını kaybetmeye başladığında vücutta kızarıklar yaratabilir. Ciddiye alınması gereken bir belirtidir. Kızarıklıkların dikkate alınarak muhakkak bir tahlil yapılması gerekir.
  • Vücutta Şişlik: Hastanın vücudunun belirli bölgelerinde, özellikle el ve ayak bileklerinde, yüz ve karın bölgesinde sıklıkla görülür. Şişlik olan bölgelerde kızarıklık da gözleniyorsa mutlaka önlem alınmalıdır.
  • Yorgunluk: İdrarda yüksek oranda protein görülmesi gün içerisinde kişinin kendisini hiçbir şey yapmasa bile yorgun hissetmesine sebep olur. Hasta sürekli yatmak ister ve bu durum da hayat kalitesini oldukça etkiler.
  • Stres: Hemen hemen her hastalığın altında yatan belirgin belirtilerden birisi de strestir. Hasta sürekli stresli yaşam geçirmeye başlar. Kolay sinirlenir ve toplum içerisine katılmak istemez.

Yukarıda sıraladığımız belirtileri sürekli gözlemliyorsanız yakın zamanda da tahlil yaptırmadıysanız mutlaka bir tahlil yaptırın. Erken tanı bu hastalıklar için çok önemlidir.

 

İdrarda Protein Yüksekliğine Bitkisel Çözüm

Öncelikle doktorunuzun verdiği ilaçlar kullanılmalı ve ek bir tedavi olarak da bitkisel kürler tercih edilmelidir. Her şeyin şifası doğadadır ve hazırlanan bitkisel çözümler sağlığınıza kavuşmada etkilidir. Uygulayacağınız bitkisel kürü de doktorunuza danışmakta yarar vardır. Çünkü her karışım her vücudun fizyolojisine uygun olmayabilir.

Maydanoz ve kekik kürü yararlı sonuçların alındığı bitkisel bir kürdür. Maydanoz ve kekik kürünü nasıl hazırlayabiliriz? Öncelikle taze maydanozu 7-8 adet yeterli olacaktır, 1 buçuk su bardağı kaynamakta olan suya atarak yaklaşık olarak 5 dakika demleyin. Demlendikten sonra maydanozları süzüp suyunu alın. Sıcak içilmesi tavsiye edilmez. Bir kavanoza alarak soğumaya bırakın. Bu karışımı kahvaltınızı yapmadan önce 1 su bardağı kadar tüketin. Gün içerisinde hazırladığınız karışım günlük kullanım içindir. Tüketmeye devam edeceğiniz sürece taze olarak hazırlayın.

Kekik kürünü ise, 1 su bardağı su ile hazırlamanız yeterli olacaktır. Çünkü günlük tüketim içindir fazla hazırlamanız boşa gitmesine sebep olur. Kaynamakta olan suyun içerisine 1 tatlı kaşığı kadar kekik atarak 5 dakika kadar demlenmeye bırakın. Demlendikten sonra süzerek soğumaya bırakın. Maydanoz suyu ile aynı gün içerisinde tüketilmesi daha yararlı olacaktır. Maydanoz suyunu sabah tükettiğiniz için kekik suyunu akşam yemeklerinizden sonra tüketebilirsiniz. Maydanoz ve kekik kürüne en az bir ay devam etmek iyi sonuçlar almanız için gerekli olacaktır.

 

İdrarda Protein Yüksekliği Tedavisi

İdrarda protein yüksekliği geçici olabilir. Bunlar belli aralıkta yaşanır ve biter uzun sürmez. Asıl tehlikeli olan sürekli hâle gelen protein yüksekliğidir. Bu tip olanların mutlaka dikkate alınması gerekir. Aksi takdirde böbrek kaybına ya da böbrek iltihaplanmasına sebep olabilir. Organ kaybı yaşamamak adına erken teşhis ve tanı çok önemlidir. Peki, idrarda protein yüksekliğinin tedavisinde hangi yöntemler kullanılır? Kullanılan yöntemleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Düzenli Aralıklarla Sağlık Muayenesi: İdrarda protein yüksekliği net belirti gösteren bir hastalık değildir. O nedenle sadece belirtiler ile tespit edilmesi imkânsızıdır. O nedenle en az 6 ay da bir mutlaka doktorunuza muayene olmalı ve belirli tahlil ve tetkikleri yaptırmalısınız. Özellikle risk grubunda yer alan kronik hastalığı olanlar mutlaka yaptırmalıdır.
  • İlaç Tedavisi: Yapılacak tahliller sonrasında uygun ilaç tedavisi önerilir. Risk grubunda yer alan kronik hastalıklara sahip değilseniz kan basıncını düzenleyici ilaçlar kullanılabilir. Bu ilaçlar sayesinde de böbreklerinizi koruyabilirsiniz. Ödem durumu yaşanıyor ise ödem söktürücü ilaçlar ile de desteklenebilir.
  • Hayat Tarzınızın Yenilenmesi: Protein yüksekliği şikâyeti yaşıyor iseniz ve zararlı alışkanlıklarınız var ise öncelikle yaşam tarzınızı değiştirmeye bu zararlı alışkanlıklardan kurtularak başlayabilirsiniz. Aşırı kilolu olmak da bir diğer tetikleyici etkendir. Aşırı kilolu iseniz doktorunuz mutlaka bir diyet listesi önerecektir. Özellikle böbrekler sorun teşkil etmeye başladıysa özel bir diyet listesi uygulanabilir. Bu özel diyet listesine harfiyen uyulmalıdır. Vücudunuzda organ kaybı yaşamak istemiyorsanız doktorunuzun tavsiyelerine uygun hareket etmeniz sağlığınıza kavuşmanız açısından önemlidir. Hayat tarzınızı yenilemeye karar vererek ilk adımı atmış olurusunuz.

Bu içerik de ilginizi çekebilir:

Scinic All Day Fine Pore Gözenek Temizleyici İnceleme

admin

Severek yazdığım, sizlerle dertleştiğim mekan burası. Hayattan zevk alarak yaşamak mı istiyorsun? Bi yere gitme. Zevosis'i takip et.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu