İdrar Yolu Enfeksiyonu Neden Olur, Nasıl Tedavi Edilir?
![İdrar Yolu Enfeksiyonu Neden Olur, Nasıl Tedavi Edilir?](https://zevosis.com/wp-content/uploads/2022/01/idrar-yolu-enfeksiyonu-tedavisi-780x470.png)
Yazıda Neler Var?
İdrar yolu enfeksiyonu, idrar yollarında yani mesanede ve böbreklerde oluşan bir enfeksiyon halidir. İnsan vücuduna zararlı bazı bakterilerin idrar yollarına gelip yerleşmesiyle enfeksiyon oluşur. Mesane bölgesinde meydana gelen idrar yolu enfeksiyonları en sık rastlanan ve sistit olarak tanımlanan enfeksiyon çeşitlerinden birisidir. Mesane bölgesinde oluşan bu enfeksiyonlar tedavi edilmesi kolay, belirtileri daha hafif ağrılıdır. Hasta yoğun sancı ve kasık ağrısı yaşamadığı için ihmâl edebilir.
Ancak her idrar yolu enfeksiyonu da hafife almaya gelmez. Hepsi ne yazık ki mesane iltihapları kadar masum değildir. Böbreklerde ya da böbrekle mesane arasındaki kanalda gözlemlenen idrar yolu enfeksiyonları oldukça tehlikeli olabilir.
Tüm bunlardan anlaşılacağı gibi idrar yolu enfeksiyonlarına bakteriler sebep olur. Çoğunlukla kişinin dışkısından kaynaklı olan bu bağırsak bakterileri, belirtileri göz önünde bulundurularak dikkate alınmalıdır.
İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?
Her hastalık gibi idrar yolu enfeksiyonunun da kişiler üzerinde belirgin belirtileri vardır. Birçok rahatsızlık ile kendini gösterir. Asıl tehlikeli olan hiçbir belirti göstermeyen idrar yolu enfeksiyonlarıdır. Hasta belirti göstermediği içinde ne yazık ki hastalığın farkında olmaz. Ancak idrar yolu enfeksiyonunun en belirgin ve en yaygın belirtisi idrara kısa aralıklarla çıkma ve idrar yaparken yanmadır. Bu belirtiler farklı bir hastalığın belirtisi olabileceği gibi idrar yolu enfeksiyonunun en yaygın belirtisi arasında ilk sıradadır. Bunun dışında dikkate alınması gereken bazı belirtileri şu şekilde sıralanabilir:
- İdrar yaparken yanma hatta ağrı durumu
- İdrar renginin normalden çok koyu olması, bu durumun gözlenmesi yüksek ihtimalle idrarda kan olmasından kaynaklıdır.
- İdrarın çok ağır ve kötü kokulu olması
- Özellikle bayanlarda kasık bölgesinde hissedilen pelvik ağrısı
- Sürekli idrara sıkışmış hissi yaratarak idrara çıktığınızda beklenenin tam tersi az miktarda idrar yapma
- İdrarı tutmada güçlük çekme
- Çabuk yorulma ve halsizlik
- Bulantı hatta kusma
- Ateş
Bu ve bunun gibi belirtiler genellikle mesane iltihaplarında görülmektedir. Ancak böbreklerde oluşan idrar yolu enfeksiyonlarında tüm bu belirtilere ek olarak, börek de hassasiyet ve vücutta genel bir halsizlik gözlemlenebilir. Her iki enfeksiyon türünde de bir hekime danışmak erken tedavi için önemlidir. Belirti göstermeden ilerleyen idrar yolu enfeksiyonları ileri dönemde tehlikeli olabilmektedir. Bu belirtilerden birkaçını bile gözlemliyorsanız mutlaka bir idrar tahlili yaptırmakta fayda vardır.
İdrar Yolu Enfeksiyonunda Nelere Dikkat Edilmeli?
İdrar yolu enfeksiyonlarının en sık rastlandığı dönemler kış aylarıdır. Havalar soğumaya başladıkça yaz aylarına göre daha az sıvı tüketmeye başlarız, günlük almamız gereken sıvı ihtiyacı vücut tarafından karşılanamayınca bu durum idrar yolu enfeksiyonlarına neden olabilir. O nedenle idrar yolu enfeksiyonlarından korunmak için günlük sıvı tüketimimize dikkat etmemiz gerekir. Bir kişinin günlük ortalama tüketmesi gereken sıvı miktarı 2 ila 3 litredir. Normalden daha az sıvı tüketiyorsanız günlük sıvı tüketiminizi arttırarak önlem alabilirsiniz. Ayrıca gazlı içeceklerden ve kahve, çay gibi kafein içeren sıvılardan uzak durulmalıdır. Özellikle enfeksiyon görülen zamanlarda enfeksiyonun vücuttan atılımını kolaylaştırmak için bol bol sıvı tüketmek yararlı olacaktır. Büyüklerimizin söylediği bir nasihat vardır ayaklarını sıcak tut derler. Çünkü idrar yolu enfeksiyonunu tetikleyen bir neden de ayakların soğuk havayla temas etmesinden kaynaklanan üşütmelerdir. Üşütmeye bağlı olarak vücudun direnci düşer ve idrar yolu enfeksiyonlarına zemin hazırlar. O nedenle özellikle kış aylarında, soğuk havalarda ayaklarınızı sıcak tutmakta fayda vardır.
İdrar yolu enfeksiyonu idrar yaparken yanmaya sebep olduğu için baharatlı yiyeceklerden özellikle uzak durulmalı, vitamin oranı yüksek meyve ve sebzeler tüketilmelidir.
![idrar yolu enfeksiyonu](https://zevosis.com/wp-content/uploads/2022/01/idrar-yolu-enfeksiyonuna-ne-iyi-gelir.png)
Bir diğer dikkat edilmesi gereken ise hijyene önem vermektir. Özellikle toplu olarak kullanılan lavabo ve tuvaletler tercih edilmemelidir. Enfeksiyon riskinin belki de en yaygın olduğu alanlar toplu kullanılan lavabo ve tuvaletlerdir. Temiz ve hijyenik olmayan ortamları kullanmamak enfeksiyon riski açısından önemlidir. Tuvalet sonrası temizlikte de temizlik önden arkaya doğru yapılmalıdır. Ayrıca kadınların dikkat etmesi gereken bir diğer önemli husus hijyenik petlerdir. Günlük ve diğer petler uzun aralıklarla bekletilmeden sık sık değiştirilmelidir. Uzun süreli değiştirilmemesi enfeksiyonu tetiklemektedir. Kullanılan iç çamaşırı da en az kullanılan petler kadar önemlidir. Çoğunlukla sağlık açısından pamuklu, sıkı olup rahatsız etmeyen rahat iç çamaşırları tercih edilmelidir. Genital bölgeyi sabunla yıkamak da yanlış bir hijyen anlayışıdır. Bu durumun faydasından çok zararının olduğu unutulmamalıdır.
İdrarınızı uzun süre tutmak da mesane kaslarının gerilmesi sebebiyle oldukça sakıncalıdır. Bazı kişiler ne yazık ki idrar tutmayı alışkanlık haline getirebilir. Ancak idrar tutmak idrar yolu enfeksiyonlarını tetiklemektedir. O nedenle tutulması da zararlıdır.
Cinsel ilişki ve sonrasında da hijyen çok önemlidir. Kişisel temizliğe ilişki öncesi ve sonrasında da dikkat edilmelidir. Erkeklerde ilerleyen yaşlarda prostat riskine karşı da cinsel ilişki sonrasında idrara çıkılmalıdır.
İdrar Yolu Enfeksiyonu Tedavisi
İdrar yolu enfeksiyonu belirtileriniz var ise mutlaka bir hekime muayene olduktan sonra idrar tahlili yaptırarak analiz ettirmek gerekir. İdrar tahlili sonuçlarına göre uygun tedavi yöntemi belirlenir. Bu tedavi mesane iltihaplanmalarında sıklıkla antibiyotik tedavisi olmaktadır. Tabii ki enfeksiyonun azlığı veya fazlalığına göre tedavi yöntemleri değişiklik gösterebilir. Uygun tedavi hekim tarafından belirlenir. Ancak mesane dışı, böbreklerden kaynaklı idrar yolu enfeksiyonlarında tedavi süreci daha zorlu geçmektedir. Enfeksiyonun derecesine göre yüksek dozda antibiyotik uygulanabilir.
Basit idrar yolu enfeksiyonlarında antibiyotik tedavisi uygulanmaya başladıktan sonra kısa sürede tedavi gerçekleşir ve enfeksiyon gerileme seviyesine gelir. Ağrı ve sancıya sebep olduğu için pelvik ağrısını azaltmada ağrı kesici ilaçlar ile desteklenebilir. Birkaç hafta sonunda tedavi edilen idrar yolu enfeksiyonları kısa aralıkta tekrarlama gösteriyorsa mutlaka altında yatan sebep araştırılmalı gerekirse yüksek dozda antibiyotik tedavisi uygulanmalıdır.
Günümüzde hastanelerde bilgisayarlı tomografi ile hastalığın altında yatan sebepler kolaylıkla belirlenmekte ve kısa sürede uygun tedavi yöntemleri belirlenmektedir.
Gebelik döneminde rastlanan idrar yolu enfeksiyonlarına hekim tarafından uygun görülen tedavi yöntemleri uygulanır. Gebelik dönemindeki hastalara enfeksiyonun vücuttan kolaylıkla atılabilmesi için bol sıvı tüketmesi ve C vitamini içeren meyve ve sebzeler tüketmesi tavsiye edilir. Çünkü gebelik dönemi ağır antibiyotiklerin alınabileceği bir dönem olmadığı için alınabilecek bir dizi önlem ile kısa sürede enfeksiyonun vücuttan atılması sağlanır.
Tedavi süresince özellikle alkol ve sigara tüketimine de dikkat edilmelidir. Mümkünse hiç tüketilmemesi tedavi süreci için önemlidir. Tüm bu belirtileri dikkate alarak erken tanı ve tedavi için mutlaka bir hekime başvurun.
Bu içerik de ilginizi çekebilir:Tuzsuz Şampuan Nedir, Ne İşe Yarar? Tuzsuz Şampuan Kullananlar