Hamile Kaldıktan Sonra Nelere Dikkat Edilmesi Gerekir?
Yazıda Neler Var?
Hamile Kaldıktan Sonra Nelere Dikkat Edilmesi Gerekir?
Hamilelik süreci bireye oldukça büyük bir sorumluluk yükleyen, yüksek düzeyde dikkatli olunması gereken ve zaman zaman bireyi hem fiziksel hem zihinsel açıdan yorabilen uzun bir süreçtir. Anne adayının bu uzun ve meşakkatli süreçte dikkat etmesi gereken bazı noktalar vardır ve bu noktalar hem bebeğin hem de annenin sağlığı için oldukça değerli altın kurallardır. Bebeğin sağlıklı bir şekilde günü gününe gelişebilmesi, annenin vücudunun dengede kalarak hem kendine hem de bebeğe yetebilecek oranda büyüyebilmesi, zihinsel olarak dinç ve sağlıklı kalabilmek için dikkat edilmesi gereken bu kurallar anne ve bebeği direkt olarak etkileyen bilimselliği kanıtlanmış bilgilerdir. Anne adayı bu uzun ve emek isteyen süreçte bilimin gücünden faydalanmalı, kendini ve bebeğini olumlu etkileyecek her türlü bilimsel bilgiyi edinmeli ayrıca sürekli olarak araştırma halinde olmalıdır.
Hamilelik Sürecini Etkileyen Faktörler
Hamilelik oldukça yüksek oranda hassasiyet gerektiren, kişinin kendine her zaman olduğundan çok daha fazla dikkat etmesinin gerektiği bir süreçtir. Ancak hamilelik süreci geçiren bireyler her koşulda zihinsel ve fiziksel sağlığını koruyamayabilirler. Bu koşulların kolay veya güç atlatılabilmesi her bireyde farklılık gösterebilir. Günümüz koşulları göz önüne alındığında hamilelik süreci birçok sebepten kaynaklı olarak olumlu veya olumsuz şekilde kolayca etkilenebilmektedir.
- Çalışma ve iş koşulları
- Egzersiz
- Beslenme
- Hormonlar
- Ağız ve diş sağlığı
- Bağırsak hareketleri
- Yolculuklar
- Kilo
- Cinsel ilişki
- Alkol ve sigara gibi zararlı alışkanlıklar
- Enfeksiyon hastalıkları
- Kişisel bakım
Hamilelik Sürecinde Dikkat Edilmesi Gereken En Önemli Noktalar
Hamilelik süreci geçiren birey her sabah kendine bir kahvaltı rutini oluşturmalıdır; protein, karbonhidrat ve vitamin yönünden zengin yiyeceklerle beslenmelidir. Ayrıca kişi bol su içmeli, günlük egzersizlerini yapmalı kesinlikle aksatmamalıdır. Metabolizmasını dengede tutacak yiyeceklerle beslenmelidir. Birey vücudunun geliştiğinin farkında olarak karın ve bel bölgesinde oluşabilecek çatlaklara karşı önlem almalı, günlük olarak vücut bakımını yapmalıdır. Zararlı alışkanlıklardan uzak durulmalı, dengeli kilo alımı sağlanmalıdır. Çalışma ve iş koşulları en basit hale getirilmeli hatta birey bir süre çalışma hayatıma ara vermelidir. Uzun soluklu yolculuklar ertelenmelidir. Ağız ve diş sağlığına dikkat edilmeli ayrıca hastalık etmeni oluşturabilecek her türlü riskten uzak durulmalıdır.