Sağlık

Göz Kuruluğu Neden Olur? Belirtileri Nelerdir? Göz Kuruluğu Tedavisi

Gözden yaş gelmesi durumunu toplumda birçoğumuz olumsuz karşılar. Ancak gözyaşı göz sağlığımız için oldukça önemlidir. Göz kuruluğu, gözyaşının kuruması, gözyaşının yetersiz kalması durumudur. Göz kuruluğu dikkate alınması gereken bir göz sorunudur. Uzun vade de görme problemlerine sebep olabilir. Göz kuruluğunun kendisini belli eden bazı belirtileri vardır. Bunları dikkate almalı ve mutlaka bir göz doktoruna muayene olunmalıdır. Görmenizde problem yaratan göz kuruluğu belirtileri şunlardır:

  • Gözlerde sürekli geçmeyen kaşıntı
  • Gözünüze bir şey kaçmış gibi sürekli yanma ve batma
  • Kitap okurken ya da bilgisayar ekranına bakarken gözlerin yorulup, ağrıması
  • Sabah uyandığınızda göz kapaklarınızın birbirine yapışması, gözleri açamamak
  • Rüzgâra, dumana, toza maruz kaldığınızda gözlerinizin aşırı hassas olması
  • Lens kullananlarda, lens kullanımında zorluk çekme
  • Gün biterken gözlerde aşırı yorgunluk hissi ve göz kapaklarının istemsiz kapanması hâli
  • Göz çevresinde çapaklanma gibi kuruluklar

 

Gözünüz ile ilgili bu ve benzeri belirti ve şikâyetleriniz var ise bir hekime danışmak için geç kalmamakta fayda vardır. Göz en önemli organlarımızdan birisidir ve görme kaybı gibi sorunlarla karşı karşıya kalmamak için erken süreçte önlem alınmalıdır.

 

Göz Kuruluğu Neden Olur?

Gün içerisinde maruz kaldığımız hava şartlarından tutun da yaşam tarzınız, mevsim geçişleri gibi birçok neden sıralanabilir. Dikkate alınması gereken göz kuruluğunun altında yatan sebepler bilinmeli ve göz sağlığınız için önlem alınmalıdır. Göz kuruluğunun nedenleri arasında neler sıralanabilir? Gelin göz kuruluğuna nelerin sebep olduğuna birlikte bakalım.

Göz içerisinde oluşan ve gözle görülemeyen bakteriyel enfeksiyonlar, alerjik reaksiyonlar göz çevremizdeki bezlerin görevlerini yerine getirememesine sebep olur. Bu görevi yerine getirememe durumunda da gözde kuruma meydana gelir. Bu enfeksiyonlar mutlaka ilaç kullanımı gerektirir.

Göz kırparken sürekli kırpma gibi göz sorunları oluşabilir. Gözdeki kuruluk sebebiyle kaşıntı ve batma durumu hissedildiği için hasta daha sık göz kırpma ihtiyacı duymaya başlar. Bu da göz de kuruluk yaratabilir.

 

Doktorunuz tarafından yazılan bazı ilaç, göz damlası ve merhemler göz de alerji yapabilir. İlaçların yan etkileri de ne yazık ki gözde kurumaya sebep olabilmektedir. Göz damlası sonrası gözde kızarıklık, kanlanma gibi reaksiyonlar var ise ilacın kullanımını bırakmak gerekir.

Bunların yanı sıra gözünüzün dorudan zararlı ışık alabilecek ortamlarda uzun süreli kalınması, göz kapağının altında oluşabilecek iltihaplanma ve enfeksiyonlar, özellikle alerji, tansiyon, sakinleştirici ve uyku ilaçları, hormonal dengesizlikler, göz kapağının içeriye doğru dönme hali göz kuruluğunu tetikleyen nedenler arasındadır.

Tablet ve bilgisayar kullanım sürelerinin uzaması, yorucu sık ve uzun okuma yapılması ve elbette ki alkol sigara gibi zararlı alışkanlıklar göz kuruluğunun nedenleri arasında sayılabilir.

 

Göz Kuruluğu Tedavisi

göz kuruluğu tedavisi

İleri derecede olmayan göz kurulukları için göz doktorunuzun yaptığı muayene sonrasında genellikle göz damlası kullanılması uygun görülür. Göz kuruluğu tedavisinde gözün nemli tutulabilmesi temel amaçtır. Bunun için de hastaya suni gözyaşı damlaları ya da göz çevresine uygulayabileceği jeller tavsiye edilir. Bu göz damlaları beş günlük kullanımlar niçin günde 4-5 defa tekrarlanarak uygulanır.

 

Eğer göz kapağı içinde ya da çevresinde enfeksiyon gözlenir ise bu iltihaplanmayı kurutacak başka ek ilaçların da kullanılması gerekebilir. Aşırı ışığa maruz kalanlar, tablet ve bilgisayar başında fazla zaman geçirenler için göz kuruluğunu önlemek amacıyla koruyucu gözlükler tavsiye edilir.

Tüm bu tedavi yöntemlerine rağmen göz kuruluğu ilerleyerek devam ediyor ise lazer yöntemi uygulanarak bu bölgenin kapatılması gerekebilir. Basit tedavi yöntemleri ile tedavi edilebilmesi için belirtileri göz ardı etmeden bir göz muayenesi yaptırmak yaralı olacaktır.

 

Göz Kuruluğu Doğal Çözüm

Tükettiğimiz yiyecek ve içecekler de göz sağlığı için önemli bir faktördür. Elbette ki sadece tükettiğimiz besinler ile göz kuruluğuna engel olamayız ancak etkilerini en aza indirgeyebiliriz.

Örneğin; salatalığın hem cildimize hem de gözlerimize faydalı olduğunu bilmeyenimiz yoktur. Annelerimiz bile cildini nemlendirmek için doğal yöntem olan salatalık maskesi uygularlar. Taze bir salatalığı dilimleyerek gözlerimize koyabilir. 5-10 dakika kadar bekletip göz kapaklarımızın nemlenmesini sağlayabiliriz.

Havuç, ceviz ve fındık gibi besinler de göz sağlığı için oldukça faydalı besinlerdir. Balığın içerisindeki vitaminlerinde göz sağlığı için çok faydalı olduğu bilinen bir gerçektir. Somon balığı omega-3 bakımından oldukça zengindir ve içerisindeki yağ asitleri ile gözü nemlendirir.

Zeytinyağının faydaları da saymakla bitmez. Bir pamuk yardımı ya da parmaklarınızla göz çevrenize uygulayacağınız zeytinyağı yararlı olacaktır. Aynı zamanda rezene, papatya, yeşil çay gibi bitki çayları demlendikten sonra göz kapaklarına konularak rahatlama sağlanabilir. Özellikle gözde kaşıntı, kızarıklık gibi şikâyetlerin giderilmesinde etkilidir.

 

Göz Kuruluğu Olanlar Nelere Dikkat Etmeli?

Göz kuruluğu yaşayanların dikkat etmesi gereken hususlar vardır. Eğer belli önlemler alınmazsa göz kuruluğu ilerleyebilir ve ciddi görme kayıplarına yol açabilir. Bu sebeple basit bir takım önlemler almak yararlı olacaktır. Peki, nedir dikkat edilmesi gereken unsurlar?

  • Rüzgârlı ve dumanlı ortamlarda bulunmamaya çalışmak
  • Yaşadığınız ortam kuru ise nemlendirilmesini sağlamak. Özellikle kış dönemlerinde kaloriferli ortamların nemlendirilmesi önemli
  • Çalışma ortamınızın da en az ev ortamınız kadar uygun olması
  • Günün belirli aralıklarında gözleri dinlendirmek
  • Suni gözyaşı kullanımı
  • Günde en az 2 litre su tüketmek
  • Göze faydalı omega3 içerikli besinler tüketmek
  • Bilgisayar tablet gibi uzun süreli gözü yoran cihazları kullanırken kısa molalar vermek

 

Göz Kuruluğu Görmeyi Etkiler mi?

Gözün nem dengesi azaldığında hasta da kaşıntı, batma, kızarıklık gibi şikâyetler artar. Tüm bu etkiler bile gözün rahatsız olmasına hatta bulanık görmesine neden olabilir. Bu gibi şikâyetlerde doktora başvurmakla birlikte yaşam tarzınız da bazı değişiklikler yapmanız da gerekebilir.

Nem dengesi azaldığı için bulanık görme, sürekli göz kırpma gibi sorunlar sık rastlanan sonuçlardır. Ancak, dikkate alınmayan belirtiler sonrasında bulanıklaşma artarak görme kayıplarına neden olabilmektedir. Kişinin göz kuruluğunu fark etmesi kolay olmayabiliyor ya da kişi belirtileri göz ardı edebiliyor. Bu gibi durumlarda geç kalınmış tedaviler sonrası görme kaybı yaşanabiliyor. Bu noktaya gelmeden hastanın belirli aralıklarla bir göz muayenesi yaptırmasında elbette ki yarar olacaktır.

 

Göz Kuruluğu Olan Lazer Olabilir mi?

Göz kuruluğu net belirti göstermeyen ve geç tedavi durumunda da tedavisi zor bir hastalıktır. İlerleyen göz kuruluğu tedavilerinde ne yazık ki ilaç kullanımı yetersiz kalabilmektedir. Bu gibi durumlarda lazer yöntemi uygulanarak kesin sonuç alınabilir.

Lazer ile tedavi de günümüzde oldukça gelişmiş ve yaygın olarak kullanılan bir yöntemdir ve göz kuruluğu tedavisin de sıkça tercih edilir. Lazer ile göz kuruluğu tedavisi kısa süreli bir işlem olmakla birlikte göze hiçbir zararı olmaz. Bu işlem sonrasında gözdeki kaşıntı, bulanıklık durumu ortadan kalkar ve gözde anında bir rahatlama yaşanır. Hasta lazer sonrasında yürüyerek normal hayatına geri döner.

İleri seviyedeki göz kuruluğu tedavilerinde uygulanan bu yöntem ile hastanın şikâyet ettiği kuru göz ile ilgili yakınmalar anında son bulur. O nedenle göz kuruluğuna karşı lazer ile tedavi uygulanabilmekte ve anında başarılı sonuçlar da alınabilmektedir.

Bu içerik de ilginizi çekebilir:Scinic All Day Fine Pore Gözenek Temizleyici İnceleme

admin

Severek yazdığım, sizlerle dertleştiğim mekan burası. Hayattan zevk alarak yaşamak mı istiyorsun? Bi yere gitme. Zevosis'i takip et.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu