Fetal DNA Testi Nedir? Nasıl Yapılır?

Yazıda Neler Var?
Günümüzde her anne adayı, bebeğini dünyaya sağlıklı bir şekilde getirmek ister. Bunun için sağlıklı beslenir, kendine çok dikkat eder ve dolasıyla bebeğinin sağlını düşünerek hareket eder. Doğumunu bile aylar öncesinden planlar, hastanesini ve doktorunu özenle seçer. Ancak bazı durumlar vardır ki, anne adayları ne yaparsa yapsın bebeğinin durumunu tam olarak bilemez. Buna en büyük örnek olarak Down Sendromu’nu gösterebiliriz. Yani sık görülen kromozom anormallikleri. Anne kendisine ne kadar iyi bakarsa baksın bu tarz genetik sendromları engelleyemez. Fakat teknolojinin gelişmesiyle birlikte bazı yöntemler bu sendroma erken tanısı koyulmasına yardımcı olur. Buna Fetal DNA testi diyoruz.
Fetal DNA Testi Nedir?
Fetal DNA yani cfDNA testi, bir tarama testidir. Bu test son derece doğru sonuçlar verse de hala tarama testi sınıfındadır ve tanısal bir test olarak kabul edilmemektedir. Anne karnındaki bebeğin gelişimi veya anne sağlığını ilgilendiren durumlarda, genellikle hamileliğin 10. haftasından sonra yapılır. Özel tetkikler ile kromozom anormallikleriyle ilgili ayrıntılı bir tarama yapılır. Tanı koyulduktan sonra ilaç tedavisi ya da anne karnında uygulanacak ameliyat ile sorunun giderilmesi, anne karnındaki bebeğin sağlığına kavuşması sağlanmaktadır.
Fetal DNA Testi Nasıl Yapılır?
Fetal DNA testi, anneden alınan kandaki plasenta kaynaklı hücre dışı fetal DNA’nın analizine dayanıyor. Bu test genellikle annenin kolundan kan alınarak yapılır. Anneden alınan kandaki hücre dışı DNA kullanılarak trizomi 21 yani Down Sendromu, trizomi 18, trizomi 13 ve yaygın cinsiyet kromozomu anormallikleri için doğum öncesi bir tarama yapılır. Tarama sonuçları laboratuvardan laboratuvara değişiklik göstermekle birlikte, genel olarak 7-10 gün içinde sonuçlanmaktadır.
Bu Testin Teşhis Koyma Başarısı Nedir?

Down Sendromu için teşhis koymak için en başarılı yöntemlerden biridir. Bu sendrom için %99 oranında saptama başarısı vardır. Trizomi 13 ve 18 için Down Sendromu kadar yüksek olmasa da genellikle %95’in üzerinde doğru sonuç vermektedir. Diğer genetik ve kromozom anormallikleri için bu oranlar çok daha düşüktür. Bu yüzden Down Sendromu saptama amacıyla günümüzde en çok kullanılan yöntem Fetal DNA testidir.
Fetal DNA Testi Zararları
Fetal DNA testlerinin en önemli özelliklerinden biri anne ve bebek açısından herhangi bir risk taşımamasıdır. Çünkü bu testin bebekle hiçbir alakası olmamakla birlikte sadece anne kanından alınan numuneye bakılarak yapılabilmektedir. Bu yüzden amniyosentezde olduğu gibi bebeğe zarar verme riski taşımaz. Bu nedenle anne ve bebek sağlığı açısından hiçbir zararı yoktur diyebiliriz.
Fetal DNA Testi Fiyatı Ne Kadar?
Bu test alternatif bir yöntem olduğu için test fiyatlandırmaları farklı hastanelerde değişiklik gösterebilmektedir. Sağlık sigortasının testin ücretini karşılamadığı durumlarda ise Türkiye genelindeki pek çok özel hastanede ortalama 1500 ila 2000 TL arasında bir ücretlendirmeye tabi tutulmaktadır. Ayrıca bazı devlet hastanelerinde bu test ücretsiz olarak yapılabilmektedir. Ancak teknolojinin gelişmesi ve yaygınlaşmasıyla birlikte olanaklar gelişmektedir. Yakın gelecekte testin daha uygun bir fiyat karşılığında daha yaygın yapılan rutin bir kontrol haline gelmesi beklenmektedir.
Bu içerik de ilginizi çekebilir:Saç Dipleri Neden Acır? Saç Dipleri Neden Ağrır?