Cinsellik

Feromon Nedir? Feromon Kokusu Neye Benzer?

Dünyamızda birçok canlı türü vardır. Hepsi kendi aralarında iletişim kurabilmektedir. Biz insanlar, beynimizin evrimleşmesi ile beraber bu iletişimi bir dil geliştirerek devam ettirdik. Fakat diğer canlılar kendi aralarında konuşarak iletişim kuramadıkları için farklı iletişim şekilleri geliştirdiler. Bu iletişim şekilleri farklı türler arasında çeşitlenir. Biz bugün koku ile yapılan iletişimden bahsedeceğiz yani feromonlar. Feromon kısaca, aynı türden canlıların kendi aralarındaki sosyal ilişkileri düzenli hale getiren kimyasal bir madde veya hormondur.

Feromon hormonunun aynı türden üyelerin iletişimi için kullanılan yöntemlerden biri olduğunu söyledim. Peki bu nasıl oluyor? Canlıların vücudunda feromon salgısı gerçekleştiğinde etrafına bir koku yayar. Bu kokunun tam olarak neye benzediğini bilemiyoruz. Bu koku vücuttan yayılır, diğer üyeler bunu soluduğunda beyinleri bunu bir işaret olarak algılar ve uyarılır. Beyin bu uyarıya karşı bir tepki oluşturmak durumunda kalır. Bu tepki ise genellikle cinsel çağrışım şeklinde gerçekleşir. Evet, bu hormonlar genelde çiftleşmek için ortaya çıkar. Bazen bu tepki kontrol dışı gerçekleşir.

 

İnsanlar Feromon Salgılar Mı?

Tabii ki salgılıyoruz. Sonuç olarak bizler de birer canlıyız. Modern insana evrimleşmeden önce doğada yaşıyorduk. Kendimize has iletişim dilimizi geliştirmeden önce biz de kokuya bağlı hormonları takip ederek iletişim kuruyorduk. Bu yüzden insanlar da kesinlikle feromon hormonunu salgılar. Diğer canlı türlerinde olduğu gibi feromon, insanların da eşeysel davranışlarını kontrol eder. Bu yüzden biz ona “aşk hormonu” adını takabiliyoruz. Karşı cinsle yaşadığımız cinsel çekim bu sayede gerçekleşiyor. Burnumuzun iç kısmında bulunan reseptörler sayesinde feromon kokusunu algılayabiliyoruz.

 

Feromon Vücudumuzun Hangi Bölümünde ve Ne Zaman Salgılanır?

Feromonlar insan vücudunun bağışıklık sistemi içerisinde üretilir. Hormonlar bir kimyasal salgı olduğu için, yani aslında birer sıvı olduğu için vücuttan iki şekilde atılır. İdrar, koltuk altı ve kasık bölgemizde bulunan ter bezleri sayesinde. Bu iki olayın gerçekleşmesi belirli bir miktarda kokunu da açığa çıkmasını sağlar. Feromon hormonu da tam bu koku içerisinde meydana gelir ve etrafa yayılır. Özellikle üreme dönemleriyle birlikte büyük artışa geçer. Bu insanlarda ergenlik dönemine denk gelir.

 

Feromonun Kokusu Nasıldır?

Feromon kokusunun tam olarak ne olduğunu bilemiyoruz. Bu koku çok hafif ve uçucudur. Ancak biz onu ter kokusu veya bacak arası kokusu olarak anlamlandırabiliyoruz. Çünkü genel olarak feromon bu kısımlardan etrafa yayılıyor.

 

Kadınlar Feromon Salgılar Mı?

Tabii ki salgılar. Vücudumuzun feromon salgılama konusunda bir cinsiyet ayrımı yok. Fakat kadın vücudunun verdiği farklı tepkiler mevcut. Mesela adet döngüsünün senkronize olması gibi. Bu konu çeşitli bilim insanları ve araştırma ekipleri tarafından hala bir tartışma konusudur. Kesin olarak kanıtlanmamakla birlikte birçok deneyin ve bulgunun bu olayın gerçekleştiğine dair büyük bir kanıt oluşturmakta. Peki nedir bu senkronizasyon. Bu olay 1971 yılında Marthak McClintock tarafından tespit edilmiş ve ilk kez kaleme alınmıştır. Bu yüzden “McClintock Etkisi” veya “Menstrüal Senkronizasyon”olarak adlandırılıyor.

 

Marthak McClintock, hepsi 17-22 yaşlarında arasında olan 135 kadın öğrenci üzerinde bir çalışma yapıyor. Kısaca anlatmak gerekirse, toplu halde bir arada bulunan kadınların feromon sayesinde adet döngülerinin birbirlerine senkron bir şekilde gerçekleştiğini fark ediyor. Tabii ki yapılan bu çalışmada işin için birçok değişken var. Fakat evrimsel olarak bu durumu, birbirleriyle yakın ve iletişim halinde olan kadınlarda ortaya çıktığı saptanıyor.

Aloe Veranın Cildimiz Başta Olmak Üzere Bize Faydaları

admin

Severek yazdığım, sizlerle dertleştiğim mekan burası. Hayattan zevk alarak yaşamak mı istiyorsun? Bi yere gitme. Zevosis'i takip et.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu