Zevosis

Ertesi Gün Hapı Nedir? Nasıl Kullanılır? Ne Zaman Kullanılmalı?

Ertesi gün hapı, tıp dilinde “kontrasepsiyon” ilacı olarak bilinir. Bir doğum kontrol veya kürtaj yöntemi ile karıştırılmamalıdır.

Ertesi Gün Hapı Nedir? Nasıl Kullanılır? Ne Zaman Kullanılmalı?

Ertesi gün hapı, tıp dilinde “kontrasepsiyon” ilacı olarak bilinir.  Bir doğum kontrol veya kürtaj yöntemi ile karıştırılmamalıdır. Doğum kontrol yöntemi olmayan ertesi gün hapı, planlanmamış bir gebelik riskine karşı koruma sağlar. Korumasız gerçekleştirilen cinsel ilişkilerden sonra önemli bir ilaç niteliği taşıyan bu hap da tabii ki çok merak ediliyor ve birçok kişi tarafından araştırılıyor. Yazımızın devamında ertesi gün hapının ne olduğunu, nasıl kullanıldığını, ne zaman kullanmanın uygun olduğunu, zararlarını ve ertesi gün hapına alternatif yöntemleri öğreneceğiz.

Ertesi Gün Hapı Nedir?

Ertesi gün hapını, kadınların ağız yolu ile aldığı, içerisinde yüksek miktarda progesteron hormonu bulunan, beklenmedik gebeliği ortadan kaldıran ilaç olarak tanımlayabiliriz. Gebeliği engelleme işlevi vardır. Halihazırda olan gebeliği sonlandıramaz.

Bu ilacın gebelik riskini ortadan kaldırması için doğru bir şekilde kullanılması gerekir. Doğru şekilde kullanıldığı takdirde, gebelik riskini en aza indiren ilaçlardan biridir. Bu nedenle de, sık sık doğum kontrol hapları ile karıştırılır. Fakat, ertesi gün hapı doğum kontrol hapı veya yöntemi değildir. Ertesi gün hapının işlevi, plansız gerçekleştirilen cinsel birleşimin ardından döllenen yumurtanın rahim içi olarak bilinen uterusa tutunmasını engellemekle sınırlıdır. Spiral ve doğum kontrol haplarının aksine, herhangi bir cinsel hastalığı engellemek gibi bir işlevi yoktur. Tek işlevi olarak, gebeliğin gerçekleşmesini engellemek diyebiliriz. Doğum kontrol yöntemi olmadığı için %100 bir sonuç veriyor diyemeyiz.

Ertesi Gün Hapı Nasıl Kullanılır?

Ertesi gün hapının doğru bir şekilde kullanımının çok önemli olduğundan bahsetmiştik. Doğru kullanıldığı takdirde; gebe olma riskinin en üst düzeyde olduğu yumurtlama döneminde dahi etkisini gösterecektir. Öncelikle, ertesi gün hapı ağız yolu ile tüketilir. Korunmasız gerçekleştirilen cinsel ilişkiden sonra en kısa sürede bir veya iki doz halinde alınmalıdır.   Ertesi gün hapı sadece gerekli durumlarda kullanılmalı ve yüksek dozda alınmamalıdır. Uzmanların önerisine göre ise yılda en fazla 3 defa alınmalıdır. Yan etki olarak kusma yaşanırsa; hapı tekrar almak için uzmana danışılmalıdır.

Ertesi Gün Hapı Ne Zaman Alınmalı?

Korunmasız gerçekleştirilen cinsel ilişkilerin hemen ardından içilmesi gerekir. Süre geçtikçe etkisi azalacaktır. Bu nedenler, ismi ile kafa karışıklığı yaratan ertesi gün hapı için bir sonraki günü beklemenize gerek yoktur. Cinsel ilişki sonrasında 72 saat içerisinde tüketilmelidir. Özellikle ilk 24 saat arasında alınan ertesi gün hapları gebelik riskini neredeyse %100 engeller. Sonraki saatlerde alınan ertesi gün hapları bu riski %50 ila %70 arasında düşürür. 72 saat sonrasında alınan ertesi gün hapları etki yapmayabilir.

Ertesi Gün Haplarının Zararları Var Mı?

Ertesi gün hapları diğer pek çok ilaç gibi yan etkiler yaratabilir. Bir anda vücuda alınan yüksek oranda progesteron hormonları vücutta yan etkilere neden olacaktır. Bununla beraber, yanlış veya aşırı kullanımı yaşanan sağlık sorunlarını artıracaktır. Ertesi gün hapının meydana getireceği bazı yan etkiler şunlardır;

  • Kişide adet düzensizliği meydana gelebilir.
  • Baş ağrısı ve baş dönmesi yaşanabilir.
  • Mide bulantıları ve kasılmalar yaşanabilir.
  • Beklenmedik kanamalarla karşılaşabilir.
  • Yorgun ve halsiz hissedilebilir.
  • Metabolizma zarar görebilir.
  • Karın bölgesinde şişkinlik meydana gelebilir.
  • Karın ağrısı, sancılar yaşanabilir.
  • Memelerde hassasiyet yaşanabilir.
  • Cilt lekeleri gözlemlenebilir.
  • Vücut, alerji gibi reaksiyonlar gösterebilir.

Etkilerin şiddeti ve süresi bünyeden bünyeye farklılık gösterecektir. Normal şartlarda yan etkileri gözlemleyen kişi bir uzmana ihtiyaç duymazken, yan etkileri bir haftadan fazla süren veya şiddetli ağrı yaşayan kişiler kesinlikle uzmana danışmalıdır.

Ertesi Gün Hapı Kısırlığa Yol Açar Mı?

Birçok kişi ertesi gün hapının kısırlığa neden olup olmadığını merak ediyor. Ertesi gün hapları kısırlığa yol açmaz. Etkisini ilaç almayı bıraktığınız anda kaybedecektir.

Diğer Korunma Yöntemleri ve Başarı Oranları

Gebelikten korunmak için birçok korunma yöntemleri bulunur. Bu sayede, istenmeyen gebelikler kolaylıkla engellenmiş olur. En çok kullanılan doğum kontrol yöntemi prezervatif ve doğum kontrol haplarıdır. Bununla beraber implantlar, doğum kontrol bandı, doğum kontrol iğnesi ve spiral; korunma yöntemi olarak kullanılabilir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ