Zevosis

Demir İçeren Besinler Hangileridir?

Sadece demir içeren gıdalar tüketmek sağlık için yeterli değildir. Aynı zamanda bu mineralin vücutta emilimi sağlanmalıdır. İşte tam da bu görevi gören bazı meyveler vardır. Portakal, mandalina ve çilek demir emilimini hızlandıran gıdalardır. Ayrıca kavun, kivi ve frenk üzümü de bu iş için hayli etkili olmaktadır.

  • 02 Ocak 2022
  • 724 kez görüntülendi.
Demir İçeren Besinler Hangileridir?

Demir eksikliği günümüzde en sık yaşanan sağlık sorunlarından birisi olarak öne çıkıyor. Yeterli miktarda demir minerali tüketilmediği taktirde bireylerde sağlık sorunu oluşmasına neden oluyor. Demir eksikliği zaman içerisinde vücutta kırmızı kan hücrelerinin sayısının düşmesine sebep yaratıyor, bu da ‘anemi’ olarak ifade edilen sağlık sorununu tetikliyor. Alyuvarların yapısında ‘Hemoglobin’ adında bir protein bulunur. Bu protein vücutta oksijeni sağlar. Yeteri kadar hemoglobin salgılanması için belli oranda demir minerali alınması şarttır. Aksi halde bireyler bir süre sonra anemi sorunuyla karşı karşıya kalır. Günümüzde anemi hastalığının en sık görülme sebebi demir eksikliği olarak ifade edilir. Ama korkmayın hem demir içeren besinler hem de tıbbi desteklerle bu problemi çözüme kavuşturabilmek mümkün!

 

Demir Eksikliği Belirtileri

Demir eksikliği her bünyede farklı düzeyde belirti gösterir. Yavaş atlatan bireylerde belirtiler oldukça silik gerçekleşmektedir. Ancak şiddetli atlatan bireylerde en sık görülen belirtiler şunlardır:

  • Aşırı yorgunluk hissi
  • Nefes darlığı
  • Yüksek derecede baş ağrısı
  • Algılamada sorunlar yaşama
  • Kalp çarpıntıları
  • Fazla endişe

Demir eksikliğinin ana sebeplerinden birisi düzensiz ve sağlıksız beslenmedir. Yapılan araştırmalara göre demir eksikliğine yakalanan hastaların %90’nın ortak yönü, düzensiz bir beslenme yapısına sahip olmalarıdır. Oysa basit uygulamalar ve gıda seçimleri ile bu sorunsalın önüne geçmek mümkün. Özellikle günümüzde üretilen birçok gıdanın yapısında bol miktarda demir minerali bulunduğu düşünüldüğünde bu sorunsala yakalanmamak oldukça basit. Peki demir içeren besinler hangileridir? Yazının devamında bu sorunun cevabına detaylıca ulaşabilirsiniz…

 

Demir İçeren Besinler Nelerdir?

  • Kırmızı Et

Eğer kırmızı et tüketimini düzenli olarak yapıyorsanız demir eksikliğinden çekinmenize gerek yok. Zira kırmızı et ürünlerinin içerisinde yüksek miktarda demir minerali bulunmaktadır. Günlük tüketilmesi gereken demir minerali ihtiyacı yaş ve cinsiyet faktörüne göre değişkenlik gösterir. Yetişkin bir erkeğin günlük demir ihtiyacı 8 miligram olarak belirlenmiştir. Aynı durum kadınlarda 18 miligram olarak ifade edilir. Kadınlarda 50 yaş üzerine gelinmesi durumunda sağlıklı demir tüketimi 8 miligramdır.

Ancak hamilelik döneminde demir minerali tüketimi arttırılması gerekmektedir. Çünkü gebelikte kadınların vücudunda hızlı derecede demir düşmesi olur. Ekstra beslenme ile bu seviye standart düzeye çekilmelidir. Normalde günlük olarak 18 mg. demir alan kadınlar hamilelik dönemlerinde bu miktarı minimum 27 miligrama çıkarmalıdır.

  • Beyaz Et

Bazı bireyler kırmızı et tüketim yoluna gitmeyi tercih etmezler. Böyle bir durumda en iyi çözüm yolu beyaz et tüketimidir. Çünkü beyaz etlerde en az kırmızı et gurubu kadar demir minerali bulunmaktadır. Özellikle hindi, ördek ve tavuk gibi hayvanlar yapılarında yüksek miktarda demir minerali barındırırlar. Bir birey yeteri miktarda tükettiği taktirde günlük demir ihtiyacı beyaz etlerden üzerinden rahatlıkla karşılayabilir.

 

  • Demir İçeren Sebzeler

Sebzeler, kırmızı ve beyaz et guruplarına oranla daha az demir minerali içerse de yeteri miktarda tüketilmesi durumunda günlük demir ihtiyacı karşılanabilir. Ayrıca sebzelerde C vitamini de yüksek oranda mevcuttur. Böylelikle hem demir minerali hem de C vitamini ihtiyacı giderilir. Peki demir içeren sebzeler nelerdir?

Ispanak, kara lahana, brokoli ve pazı gibi sebzelerde demir mevcuttur. Fakat tüketiminde dikkat edilmesi gereken husus pişirilmesi gerektiğidir. Ayrıca sebze kategorisine girmese de mantarlar yüksek oranda demir içermektedir.

 

  • Demir İçeren Meyveler

Demir ihtiyacını doğrudan gidermeseler de sağlıklı bir bünye için meyve tüketilmesi önemlidir. Özellikle vücutta demir mineralinin emilimine katkıda bulunur. Demir ihtiyacını karşılayan meyveler incir, kayısı, şeftali ve hurma olarak gösterilebilir. Ayrıca kuru üzüm demir yönünden oldukça zengin içeriğe sahiptir.

Sadece demir içeren gıdalar tüketmek sağlık için yeterli değildir. Aynı zamanda bu mineralin vücutta emilimi sağlanmalıdır. İşte tam da bu görevi gören bazı meyveler vardır. Portakal, mandalina ve çilek demir emilimini hızlandıran gıdalardır. Ayrıca kavun, kivi ve frenk üzümü de bu iş için hayli etkili olmaktadır.

 

  • Demir İçeren Bakliyatlar

Bakliyatlar, özellikle vejetaryen tüketimi benimsemiş kişilerin demir minerali almasının en basit yoludur. Çünkü bakliyatlar et ürünlerinin ardından en yüksek demir mineraline sahip besin gurubudur. Kuru fasulye, nohut ve mercimek bakliyatlar arasında hem demir oranı yüksek hem de tüketimi en lezzetli olanlarıdır.

Bakliyat tüketiminde tüketim şekli, demir mineralini verimli alabilmek için oldukça önem teşkil eder. Öncelikle bakliyatlar suda bekletilmelidir. Ardından bekleme suyu alınarak haşlama sürecine sokulmalıdır. Diğer yandan bakliyat tüketimi sırasında tahıl da alınması, demir için oldukça verimli olacaktır.

 

  • Balık Ürünleri

Balık ürünleri özellikle diyet uygulamasına giden bireylerin ve vejetaryenlerin sık tükettiği gıdalardan birisidir. Protein ve Omega 3 yağ asidinin yanında aynı zamanda da demir minerali içerir. Fakat her balıkta yüksek oranda demir yoktur. Demir ihtiyacının karşılanması için tuna, sardalye ve uskumru türlerinin tüketilmesinin yararı vardır. Ayrıca mezgit balığı da demir yönünden zengin içeriğe sahiptir. Sizler de balık tüketerek hem demir ihtiyacınızı giderebilir hem de omega 3 yağ asidi ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.

 

  • Yumurta

Yumurta tüketimi özellikle kahvaltıların vazgeçilmezi olarak öne çıkıyor. Bu da demir takviyesi konusunda sevindirici bir gelişmedir. Zira yumurtanın içerisinde demir mineralleri yeterli seviyede bulunmaktadır. Burada dikkat edilmesi gereken husus tüketim şeklinin haşlanmış olarak yapılması. Yağda pişirilen yumurtada büyük oranda mineral değeri kaybedildiği görülmektedir.

Yumurta tüketiminde yeterli miktarda demir mineralinin alınması için tüketimden sonraki 1 saatlik süreçte kahve ya da çay tüketilmemesi gerektiğidir. Çünkü çay ve kahve ürünleri demir emilimini engelleyen gıdalardır. Genel olarak bakıldığında bu kural tüm demir içeren besinlerin tüketilmesinde geçerlidir.

 

Demir Eksikliği Tedavisi

Demir eksikliğine bağlı olarak beliren anemi, yukarıda belirttiğimiz besinlerin düzenli olarak tüketilmesi durumunda önüne geçilebilir. Aslında bunlar gündelik hayatta tükettiğimiz gıdalardır. Ancak tüketimin yeterli miktarda olmasına özen gösterilmesi gerekir. Demir ihtiyacı ilk olarak yukarıdaki gibi doğal yollarlar karşılanmalıdır.

Fakat bazı durumlarda demire fazla ihtiyaç duyulabilmektedir. Birtakım sağlık sorunları ve gebelik dönemi demir mineralinin daha fazla alınması gereken dönemlere örnek olarak gösterilebilir. Böyle durumlarda demir takviyesi yoluna gidilebilir. Bu uygulamalar uzman hekim kontrolünde yapılması gerekir. Günümüzde bireysel demir takviyesi sık tercih edilse de uzun vadede sağlık sorunları ile sonuçlanabilmektedir.

Demir minerali, diğer vitamin ve mineraller gibi sağlıklı bir vücuda ulaşabilmek için olmazsa olmaz öneme sahiptir. İyi bir bünyeye sahip olmak ve anemi gibi birtakım hastalıkların önüne geçmek için her gün belirlenen miktarda demir içeren besinleri tüketmelisiniz.

Bu içerik de ilginizi çekebilir:Saç Dipleri Neden Acır? Saç Dipleri Neden Ağrır?

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ