Sağlık

Çocuklar ve Hamileler Risk Grubunda! Pika Sendromu Nedir? Neden Olur?

Besin olarak kabul edemeyeceğimiz toprak, kül, boya, saç, kağıt, kil ve benzeri olarak devam eden maddeleri ısrarlı bir şekilde yeme alışkanlığına “pika sendromu” denmektedir. Genellikle halk arasında bu sendroma toprak yeme alışkanlığı da denmektedir ve yüzde yetmiş oranında çocuklarda görülmektedir. Besin olarak kabul edilmeyen toprak, saç, boya, kül gibi maddeler devamlı ve bir aydan uzun süredir ısrarlı bir şekilde tüketilir. Bu pika sendromunun ilerlemeye başladığı anlamına da gelmektedir. Özellikle ufak çocuklarda hareketlerinden dolayı çok hızlı bir şekilde görülebilir.

 

Çocuklara teşhis konulabilmesi için en az 3 yaşında olması gerekir. 2 yaş altı çocuklarda genellikle çoğu zaman her bulduğu cismi katı veya sıvı fark etmeden her maddeyi ağza götürme alışkanlığı bulunur. Bu da son derece doğaldır. Ancak 2 yaşını aşan çocuklarda genellikle artık fiziksel olarak çevreyi keşfetme ve yiyecek alışkanlığı oluştuğu için teşhis koymak son derece kolaydır.

 

Pika Sendromu Belirtileri

Belirtileri arasında genellikle ilk etapta karın ağrısı şikayeti oluşmaktadır. Daha sonrasında bağırsaklarda sorunlar yaşanacağı için kabızlık, ishal ve bağırsak tıkanıklığı veya yırtılması gibi sorunlarla kendisini belli eder.

  • Karın ağrısı
  • Mide ve bağırsak sorunları (Kabızlık, İshal, Bağırsak tıkanıklıkları veya yırtılmaları)
  • Dışkıda kan görülmesi
  • Enfeksiyonlar (Yenilen maddeye bağlı oluşabilecek paraziter hastalıklar)
  • Kurşun zehirlenmesi (Uzun süreli kurşun içeren boya maruziyeti)

Pika Sendromu Nedenleri

Pika sendromunun onlarca nedeni olabilir. Açıkçası bugüne kadar pika sendromuna tam olarak bir neden belirlenememiştir. Genel olarak yetersiz beslenme, demir eksikliği saygın nedenler arasında yer almaktadır. Kimilerinde ise psikolojik sorunlar ya da yabancı madde yeme alışkanlığı olarak da isimlendirilebilir.

Gebelik sürecinde oluşum göstermesi; yine besin yetersizliği ile hormonel değişimlerden kaynaklı olarak meydana gelir. Vitamin ve mineral eksikliği, pek çok gebelikte karşımıza çıkar. Ve vücuttaki bu eksilerin yeri takviyelerle doldurulamadığında, pika sendromuna yönelik tetikleyici unsur oluşturabilir.

Bunlara ek olarak kansızlığı da nedenler arasında ekleyebiliriz. Genel olarak bu konuyla alakalı çalışma yapan kişiler kansızlık mı yoksa toprak yemenin mi kansızlığa neden olduğunu hala da araştırmaya devam ederler. Diyet ya da yetersiz beslenme gibi nedenlerle birlikte, doygunluk hissi olduğu için gıda dışındaki maddeleri yemek pika sendromuna yol açabilir. Bu sendrom ilerledikçe, kişiler daha farklı maddeleri yiyebilir ve farklı sorunlarla da karşılaşabilirler.

Pika Sendromu Tedavisi

Tedaviye başlamadan önce bu sendroma yakalanmanın nedenlerini bulmak gerekir.

Altta yatan nedenler bulunduktan sonra pika sendromu tedavisi de uygun şartlarda devam etmektedir. Eğer bu durum çocuklarda gerçekleşiyorsa çocuğun sistem muayenesinin besin eksiklikleri bellidir. Uzman değerlendirmesinden sonra tedavi konusunda ciddi adımlar elde edilebilir; hekimin gerek duyması durumunda mineral ve besin takviyesinde bulunulabilir. Demir eksikliğinin tespit edilmesi gibi durumlarda kırmızı et, pekmez, baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler, et karaciğer gibi gıdalar tüketilmelidir. Eğer beslenme tedavisinden de sonuç alınamıyorsa davranış müdahalesi ile tedaviye yeniden planlanır.

 

Pika Sendromu Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Pika sendromu tedavi edilmediği takdirde ölümcül sonuçlar doğurabilir. Diş çürümesi ve ağızda kötü koku oluşumu şeklinde devam edecek bir takım sonuçlarla ilerlemektedir. Ayrıca tüketilen maddelerin sindirilmesi gibi durumlarda da bağırsakta yırtılma gibi durumlar söz konusu olacaktır.

Cisimlerin türüne göre metal zehirlenmesi de mümkün olabilir. Bu gibi durumlar ölüme kadar sonuçlanabilir. Ayrıca pika sendromu da tüketilen cisimlerin temizliği de ciddi anlamda sorun teşkil etmektedir. Bu sendromu yaşayan kişilerin vücutlarında parazitler barınabilir ya da tükettikleri maddelerden dolayı enfeksiyon kapabilirler. Eğer hasta çocuk ise bu zararların yaşanması çok daha hızlı ve mümkün olacaktır. Pika sendromu eğer tedavi edilmezse, vücutta kalıcı ve tedavisi bulunmayan durumlarla karşı karşıya kalabilir. Özellikle sindirim sisteminin ilk etapta bozulması ve nefes borusu, mide gibi organlarda hasarların olması son derece mümkündür.

Pika Sendromu Tedavisi Nasıl Yapılır? Hangi Doktora Gidilir?

Pika sendromunda hastalığı ortaya çıkaran nedeni en iyi şekilde tespit edilmelidir. Çocuğun vücudunda bakır, çinko, demir gibi elementlerin eksik olup olmadığı ve tedavi yöntemi seçilir. Beslenme tedavisinden sonra da pika sendromu devam ediyorsa kesinlikle çocuklar için bir pedagog yardımı almak gerekir.

Çünkü bu rahatsızlığın nedeni artık yanlış beslenme değil, tamamen psikolojiktir. Bu da uzman bir pedagog tarafından çocuğun mutlaka muayene edilmesi anlamına gelmektedir.

Kedi ve Köpeklerde Pika Sendromu

Pika sendromu her ne kadar küçük çocuklarda ve yetişkin insanlarda görünse de evcil hayvanlarda da zaman zaman pika sendromu görülebilmektedir. Kedi ve köpeklerde sık sık rastlanan pika sendromu pek çok hayvan da rastlanabilen bir davranış bozukluğu olarak isimlendirilir.

Besin dışı madde yeme alışkanlığı olarak hayvanlar ile ilişkilendirilen bu hastalık türünde, vücudun sindirilemeyen ve besin değeri taşınmayan şeyler yenmesi söz konusu olduğu için hayvanları çok daha ciddi şekilde etkilemektedir. Evcil hayvanlarınızın kedi ve köpeklerin bu hastalığı taşıdığını düşünüyorsanız kesinlikle veterinere başvurun.

Bu içerik de ilginizi çekebilir:Çocuklarda Dikkat Dağınıklığı Belirtileri ve Tedavisi

admin

Severek yazdığım, sizlerle dertleştiğim mekan burası. Hayattan zevk alarak yaşamak mı istiyorsun? Bi yere gitme. Zevosis'i takip et.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu