Sağlık

Bir Tabiat Ana Mucizesi: Kapari Nedir? Faydaları Nelerdir? Kapari Nasıl Yenir?

Görünüşü küçük, lezzeti büyük kapari tam olarak nedir, faydaları nelerdir ve nasıl tüketilir? Güçlü bir tadı ve etkisi olan bu küçük tomurcuklara daha yakından bakalım istedik… 

Kapari Nedir? Kapari Bitkisi Nerede Yetişir?

Latince adı Capparis spinosa olan kapari, bir çalıdan hasat edilen çiçek tomurcuklarıdır. Yuvarlak formda, etli yapraklara sahip ve büyük beyaz /pembemsi çiçekleri olan çok yıllık bir bitkidir. Tuzlu suya toleransı olan kapari, aşırı kuraklıkta da hayatta kalabilir. Nemli ve sıcak iklimleri tercih eden kapari, İtalya, Yunanistan, Kuzey Afrika, Kıbrıs ve bazı Küçük Asya bölgelerinde bolca yetişir. 

Kapari genellikle baharat olarak kullanılır ve salamura olarak tüketilir. Bunun dışında diğer Kapari türleri de tomurcukları veya meyveleri için capparis spinosa ile birlikte toplanır. Bitkinin kalan kısmı da ilaç ve kozmetik üretiminde sıklıkla kullanılır. 

Kaparinin Faydaları Nelerdir? Kapari Neye İyi Gelir?

kapari bitkisi

Akdeniz bölgelerinde yetişen ve Akdeniz mutfağında sıklıkla kullanılan kapari, şaşırtıcı sağlık yararları ile hoş bir tada sahip, lezzetli bir bitkidir. A ve E vitamini, B12 vitamini, K vitamini, lif ve niasin deposudur ve enfeksiyon, sindirim bozuklukları, kanser, diyabet gibi bazı rahatsızlıkları tedavi etmekte etkili bir alternatiftir. Kaparinin faydaları için oldukça uzun bir listemiz var:

  • Diyabete İyi Gelir 

Şeker hastalığı olan kişiler için oldukça faydalıdır. Araştırmalara göre, diyabetik kişilerde yüksek kan şekeri seviyelerini ve yüksek kolesterol seviyelerini düşürmenin yanı sıra karaciğerin işleyişini düzeltmeye de yardımcı olur. Ayrıca, trigliserit düzeylerini düşürür.  

  • Kilo Vermeye Yardım Eder 

Fazla kilolarınızdan kurtulmak istiyorsanız, karbonhidrat ve kalorisi düşük bir diyet uygulamanız önerilir. Ayrıca uzun süre tok kalmaya yardımcı olan lif açısından zengin besinleri de beslenmenize dahil etmeniz gerekir. Ve kapari, yüksek lif içeriği ve düşük kalorinin mükemmel bir birleşimidir!  

  • Kolesterolü Düşürür 

LDL ve VLDL gibi kolesterol ve aşırı miktarda trigliseritler vücudumuza zarar verebilir; kalp ve beyin hastalıklarına neden olabilir. Yapılan araştırmalar, kapari özlerinin vücuttaki tüm bu zararlı lipidlerin seviyelerini azalttığını göstermiştir. 

  • Kemik Sağlığı İçin Önemlidir 

Kemiklerinizin yoğunluğunu artırmaya yardımcı olan iyi miktarda K vitamini içerir. Kemik yoğunluğunun azalmasına bağlı olarak ortaya çıkan osteoporoz, artrit gibi sorunların olasılığını azaltmaya yardımcı olur. 

  • Zararlı Ultraviyole Işınlarından Korur 

Hepimizin bildiği gibi zararlı UV ışınları melanom gibi cilt kanserlerine bile yol açabilir. Kaparideki bazı bileşikler, foto koruyucu özelliklere sahiptir. Bizi zararlı UV ışınlarından korurlar ve UV ışınlarının neden olduğu ciltteki kızarıklığı veya eritemi azaltırlar. Faydalanmak için sık tüketilmesi gerekir. 

  • Alerjilerden Korur 

Alerjiler, hafif cilt tahrişinden hayatı tehdit eden bronkospazma veya bronşların daralmasına, nefes darlığına kadar değişen semptomlara neden olabilir.  Ve bu alerjik reaksiyonlar histamin, mast hücreleri vb. bazı maddeler tarafından tedavi edilir. Kapari, alerjik reaksiyonlara yol açan mast hücrelerini kontrol eder ve antihistaminik etkiye sahip maddeler içerir. Alerjisi olan kişilerin mutlaka kapari tüketmesi önerilir. 

  • Kanser ve Cilt Hastalıklarından Korur 

Kanser ve cilt rahatsızlıklarını önlemede kuersitrin ve rutin gibi faydalı flavonoidler içerir. Kapari ayrıca, iyi bir E vitamini kaynağı olarak, mukus zarının içerdiği hücreleri korumaya yardımcı olur. Egzama ve sedef hastalığı gibi ciddi cilt rahatsızlıklarından mustarip kişiler, bu harika bitkiden faydalanabilir. 

  • Bağışıklığı Artırır 

Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalara göre, kapari bağışıklık seviyelerini arttırır ve daha güçlü ve enfeksiyonlarla savaşan bir vücut yaratır. Kapari özleri deneklerde fagositik aktiviteyi arttırmıştır. Fagositler, bakteri gibi zararlı mikropları yutan hücrelerdir. Ayrıca çok önemli bağışıklık düzenleyici maddeler olan sitokinlerin etkisini de teşvik ederler. Sık sık kapari tüketen insanlar kesinlikle güçlü bir bağışıklık sistemine ve genel olarak iyi bir sağlığa sahip olacaklardır. 

  • Sindirime Yardımcı Olur 

Kilo yönetimine yardımcı olan ve sindirimi destekleyen liflerle yüklüdür. Kabızlık gibi çok sayıda kronik sindirim sorunu, bu harika meyveyi tüketerek kolayca tedavi edilir. Kapari, bağırsakların vücutta hareketini ve vücuttan atılmasını kolaylaştırır. 

  • Cildi Nemlendirir 

Beslenme rutininde düzenli olarak kapari tüketmenin, cilt için iyi olduğu düşünülmektedir. Kapari, cildinize nem sağlar ve kuruluk ve buna bağlı diğer kuru cilt problemlerinden kurtulmanızı sağlar. 

  • Anemiye İyi Gelir 

Anemi, kandaki hemoglobin eksikliğinden kaynaklanır ve aşırı yorgunluğa, halsizliğe ve nefes darlığına ve hatta çok şiddetliyse kalp yetmezliğine yol açabilir. Kapari, vücutta hemoglobin oluşumunu destekleyen ve kansızlığı tedavi eden iyi miktarda demir içerir. Ayrıca demirin sindirim sisteminden emilmesini sağlayan C vitamini de!  

  • Solunum Yollarını Rahatlatır 

Birçok insan, göğüste ve solunum yollarında biriken aşırı balgam veya mukus üretiminden mustariptir. Bunlar göğüste sıkışmaya ve ağrılara yol açar. Kapari, solunum yolunu sağlıklı hale getirir, fazla mukus veya balgamdan kurtulmanızı sağlar ve tıkanıklığı giderir. 

  • Dişleri Güçlendirir 

Demir, bakır, kalsiyum ve sodyum gibi çeşitli mineraller için mükemmel bir kaynaktır! Kalsiyum, vücudunuzdaki kemik ve diş yoğunluğunu korumak için çok faydalıdır. Kapari tüketimi dişlerinizi güçlü ve sağlıklı tutar. Bu meyvenin düzenli tüketimi ile diş çürümesi, kırık ve hassas dişler, şişmiş diş eti ve diğer diş sorunları gibi problemler kolayca önlenebilir. 

  • Yaşlanma Karşıtıdır 

Kırışıklıklar, ince çizgiler ve cilt gevşekliği gibi yaşlanma belirtilerinden kurtulmaya yardımcı olan güçlü bir antioksidandır. Bu radikaller vücutta oksidasyon reaksiyonunu başlatarak doku ve hücreleri yok eder. Kapari, cilt rahatsızlıklarının oluşmasını önlemek için vücuttan zararlı elementleri ve toksinleri atar. 

  • Gözlere İyi Gelir 

Göz sağlığı için çok faydalı olduğu düşünülen iyi miktarda A vitamini içerir. Ayrıca göz problemlerinin ve ilişkili kanserlerin tedavisinde de yardımcı olur. 

  • Gaz Probleminden Kurtarır 

Yanlış sindirim, bağırsaklarda aşırı gaz üretimine yol açar. Bu şişkinlik gerçekten garip bir sorun olabilir. Üstelik özgüvenimizi olumsuz etkileyen gaz çıkarma problemine neden olur. Kapari, sindirimi iyileştirir, sindirim sisteminin sağlığını korur ve gazdan kurtulmamıza yardımcı olur. 

  • Cilt Bozukluklarına İyi Gelir 

E Vitamini ve antioksidanlar yönünden son derece zengin olan kapari tahriş, kızarıklık, akne, sivilce ve iltihaplanma gibi çok çeşitli cilt bozukluklarına karşı sakinleştirici etki gösterir. Bu nedenle çeşitli cilt bakım ve kozmetik ürünlerinin de özel bileşenlerden biridir. 

  • Daha Uzun ve Daha Sağlıklı Saçlar Vadeder 

İyi miktarda B vitamini ve demir içerir, bu da onu saç uzamasını teşvik etmek ve saç dökülmesini önlemek için en avantajlı meyvelerden biri yapar. B vitamini, kafa derisinde yeterli ve düzgün kan akışını sağlamak için çok önemlidir. Saç köklerini, saç tellerini ve saç derisini güçlendirir ve sağlıklı, parlak ve beslenmiş saçlar sağlar. 

  • Kabızlığı Giderir 

Daha önce de belirttiğimiz gibi zengin bir lif kaynağı olan kapari, bu lifler sayesinde, sağlıklı bir sindirim sistemi oluşturur ve korur. Lif eksikliği, kabızlığa yol açar. Kabızlık da çok ağrılı olan basur veya hemoroid ya da anal fissür gibi birçok başka soruna yol açabilir. Yüksek lif içeriğine sahip kapari, kabızlıktan kurtulmamıza ve kabızlığın komplikasyonlarını önlememize yardımcı olur. Kaparideki lif suyu emer ve dışkıyı yumuşatır ve bağırsaklarımızdan geçmesini kolaylaştırır. 

Kapari Nasıl Tüketilir?

  • Çiçek tomurcukları salamura edilerek soslarda, salatalarda vb. tatlandırıcı olarak kullanılır. 
  • Genç meyveler ve yumuşak dal uçları da salamura edilerek baharat olarak kullanılabilir. 
  • Çiçek tomurcukları sabahın erken saatlerinde hasat edilir ve beyaz sirke içinde salamura edilmeden önce soldurulur. 
  • Genç sürgünler kuşkonmaz gibi pişirilir ve kullanılır. 
  • Bu çalının açılmamış çiçek tomurcukları, soslar, tereyağı, salatalar, balıklar, etler dahil olmak üzere çok sayıda gıdaya garnitür veya keskin aromalı katkı maddesi olarak tüketilir. 
  • Tartar ve remoulade gibi çeşitli soslara lezzet vermek için kullanılır. 
  • Peynirle pişirildiğinde harikalar yaratır! 
  • Tuzlu ve salamura kapari tomurcuğu, genellikle baharat veya garnitür olarak kullanılır. 
  • Çalısının olgun meyveleri de benzer şekilde hazırlanarak kapari meyvesi olarak satılır. 
  • İtalyan mutfağında, özellikle Sicilya ve güney İtalya yemeklerinde vazgeçilmez bir lezzettir. 
  • Tartar sosunun bileşenlerinden biri olarak bilinir. 
  • Genellikle soğuk somon füme veya kurutulmuş somon yemeklerinde, özellikle lox ve krem peynir ile servis edilir. 
  • Kapari ve kapari meyveleri bazen bir martiniyi süslemek için zeytinlerin yerini alır. 
  • Kurutulan kapari yaprakları, yüksek kaliteli peynir üretiminde peynir mayası yerine kullanılır. 

Kaparinin Olası Zararları

kapari nasıl tüketilir
  • Beslenmenizde düşük sodyum tüketmeniz gerekiyorsa, zengin bir sodyum kaynağı olduğu için kapariden kaçınmalısınız. 
  • Aşırı tüketimin en belirgin yan etkisi aşırı susuzluktur. Bu yüzden ölçülü miktarlarda tüketmeye çalışın. 
  • Yüksek miktarda sodyum içerdiği için yüksek miktarda tüketimi vücudun su tutmasına ve dolayısıyla kendinizi şişkin hissetmenize neden olabilir.  
  • Yüksek tansiyon hastasıysanız, kapari yemekten kaçınmalısınız. Fazla sodyum, suyu tuttuğu için kan hacmini artırır ve vücudu kalp hastalıkları için risk altına sokabilir. 
  • Hamile kadınların da aşırı kapari tüketiminden kaçınması önerilir. 

Kapari Fiyatı

Pek çok farklı şekilde tüketilebilen kaparinin, elbette ki pek çok farklı formu mevcut ve fiyatları da bu doğrultuda şekil alıyor.

  • Salamura kaparinin fiyat aralığı: 310 gram kavanoz için 20 ila 75 TL.
  • Kurutulmuş kaparinin fiyat aralığı: 500 gramlık ambalaj için 90 ila 140 TL.
  • Çay formunda kaparinin fiyat aralığı: 50 gram için 20 ila 45 TL.
  • Reçel formunda kaparinin fiyat aralığı 310 gram kavanoz için: 30 ila 55 TL.
  • Turşu kaparinin fiyat aralığı: 180 gram kavanoz için: 20 ila 40 TL.

Kapari Fidesi Fiyatı

Aranızda bu mucizevi bitkiyi yetiştirmek isteyenler de olabilir. Ülkemizde yetiştirilebilmesi için en uygun iklime güney bölgesi sahip. Bir adet 20 ila 40 cm uzunluğundaki fidenin fiyatı ise 60 ila 85 TL arasında değişkenlik gösteriyor.

Bu içerik de ilginizi çekebilir: Akupunktur Nedir? Nasıl Yapılır? Akupunktur Nerelerde Kullanılır?

admin

Severek yazdığım, sizlerle dertleştiğim mekan burası. Hayattan zevk alarak yaşamak mı istiyorsun? Bi yere gitme. Zevosis'i takip et.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu