Bebeklerde Diş Çıkarma Ateşi Kaç Gün Sürer? Ateş Nasıl Düşürülür? Diş Çıkarmaya Ne İyi Gelir? Ne Zaman Doktora Götürmelidir?
Yazıda Neler Var?
Bebeklerde diş çıkarma süreci ebeveynleri telaşlandıran bir süreçtir. Hele bu sürece ateş eşlik ediyorsa telaş kat sayısı gittikçe artar. Ancak her bebeğin bu süreçten geçtiği bilinir, yapılması ve bilinmesi gerekenler öğrenilirse hiç telaş yapmaya gerek yoktur. Sizlerin telaşını dindirmek adına doktor tavsiyelerini ve ebeveyn deneyimlerini gözeterek hazırladığımız rehber niteliğindeki bu yazımızda yapılması ve bilinmesi gerekenlere dair her türlü bilgiyi kaleme aldık.
Bebeklerde Diş Çıkarma Yaşı: Bebeğin Dişleri Hangi Sırayla Çıkar?
İlk olarak bebeklik döneminde kaç diş çıkar, bebeklerde ilk diş ne zaman çıkar gibi sıklıkla sorulan sorulara cevap verelim:
Her bebeğin diş çıkarma yaşı farklılık göstermektedir. Bebeklerin 20 süt dişi sıklıkla 4-11. aylarda çıkmaya başlayıp 24-30. aylarda tamamlanır. İlk diş çıkarma yaşı bazen 3. ay gibi erken bir zamanda görülebilirken bazen de 15 aylıkken görülebilir. İlk olarak alt ön kesici dişler çıkmaya başlar; hassasiyet ve kaşınma ile kendini belli eder. Hassasiyetin yanı sıra kızarıklık ve şişlik de gözlemlenir.
İlk dişin ardından 6 ayda takiben alt ve üstte dörder kesici diş baş gösterir. Çoğunlukla kesici dişlerin çıkışı simetrik çiftler şeklinde olur. 12-18 aylık dönemde 4 adet birinci süt azı dişleri; 18 ila 24 ay arasında 4 adet köpek dişleri; 24-30. aylar arasında ise 4 adet ikinci süt azı dişleri çıkar.
Bebeklerde Dişler Ne Zaman Tamamlanır?
Her çocukta farklılık göstermekle birlikte genelde bebeklerde süt dişleri çıkarma süreci ortalama 2,5-3 yaşlarında tamamlanır. Yukarıda belirtilen sürelerde 6 aya kadar sapmaların olması normal olarak karşılanır. Çıkış sıralarında da farklılık görülebilir. Ancak ilk 12-15 ayda hiç dış çıkarmayan bebeklerde sistemik sorun olduğu düşünülerek değerlendirilmesi gerekir.
Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri
Yaş gibi, diş çıkarma belirtileri de bebeklerde değişiklik gösterir. Genetik, hormonal yapı ve beslenme durumları süreci etkileyen faktörlerdir. Başlıca belirtiler ise şöyledir:
- Diş etinde kızarıklık, şişlik, hassasiyet ve morluk
- Damak kenarında şişkinlik, gerginlik, sertlik
- Sürme kisti (morumsu bir şişlik)
- Salya akması
- Ateş
- Huzursuzluk
- İştahsızlık
- İshal
- Kulak Çekiştirme
- Yanak Kaşıma
- Uykusuzluk
- Sık sık yanağı veya kulağı tutma
- Yanak kızarması
- Sürekli ağza bir şeyler sokma
Bebeklerde Diş Çıkarma Ateşi
Bebeklerde diş çıkarma ateşi genelde 37-38,5 santigrat derece arasında seyreder. Bebeklerde diş çıkarma esnasında ateş görülmesi, her ateşin diş çıkarmaya işaret ettiği anlamına gelmemektedir. Bebeklerde görülen ateşbaşka hastalıklara da delalet (işaret) ediyor olabilir. Aşırı ateşlenmenin görüldüğü durumlarda doktora başvurmak gerekir.
Bebeklerde diş çıkarma döneminde bebeğin ateşi 37 santigrat dereceye kadar yükselir. Eğer ateş 38 santigrat derece ve üzerine çıkıyor, ishal gibi durumlar da görülüyorsa doktora danışmak gerekir. Şu durumda yüksek ateş ve ishal başka hastalıkların habercisi olabilir. Doktor kontrolü ihmal edilmemelidir.
Bebeklerde Diş Çıkarma Ateşi Nasıl Düşürülür?
- Bebeğin odasının sıcaklığını 20-21 dereceye ayarlayın.
- İnce kıyafetler giydirin.
- Uygun bir ateş düşürücü verin.
- Temiz bir bez ve ılık su ile kompres yapın.
- Ilık su ile duş aldırın.
- Ateşini sürekli kontrol edin.
Kabaran Bebek Dişi
Uzmanlar kesin olmamakla birlikte kabarık diş eti gibi belirtilerin sıklıkla diş patlamadan takribi 4 gün önce ortaya çıkabileceğini söylüyor.
Bebeklerde Diş Çıkarma Kaç Gün Sürer?
Diş patlamadan önce 4-8 gün önce belirtiler görülmeye başlar. Bazı bebeklerde belirti görülmeyebilir. Dişin çıkış süreci 8 gün veya daha fazla sürebilir. Bazı bebekler aynı anda iki diş çıkarabilir. Bu gibi durumlarda süreç uzar. Diş çıkarma süreçlerinde şişlik ekseriyetle 1-2 hafta kadar görülür. Gitgide artan şişlikler, diş eti kanamaları, tekrarlayan aftlar gibi istenmeyen durumlarda mutlaka çocuk hekimine danışmak gerekir. Diş eti hastalıkları ve tekrarlayan aftlar bazen bağışıklık bozukluğu ile ilişkili olabilir.
Bebeklerde Diş Çıkarmaya Ne İyi Gelir?
Bebeklerde diş çıkarma dönemi sancılı ve zorlayıcı geçebilir. Bu sancılı süreci daha kolay atlatmanızı sağlayacak ve kabarık diş etlerine iyi gelecek ve bebeği rahatlatabilecek birkaç önerimiz var; ancak bu öneriler bazı bebeklerde işe yaramayabilir veya daha fazla huzursuzluğa yol açabilir. Şu durumda bebeği iyi gözlemleyerek aşağıdaki uygulamaları yapmanızı tavsiye ederiz:
- Ellerinizi iyice yıkayın. Parmak boğumlarınızı kullanarak bebeğin diş etlerine nazikçe masaj yapın.
- Buzdolabında soğuttuğunuz bir kaşığı bebeğin diş etlerine hafifçe dokundurun.
- Katı gıdaya geçen bebeklere soğuk yiyecekler vererek onun durumunu gözlemleyin.
- Havuç, kereviz sapı gibi gıdalar vererek dişlerini kaşımasına yardımcı olun.
- Sıcak yiyecek ve içecekler yerine ılık ve soğuk yiyecek ve içecekler verin.
- Yoğurt, soğuk meyve, meyve püresi yedirin.
- Ilık çorba içirin.
- Diş kaşıyıcı verin.
- Son olarak doktora danışarak ve onun önerisi doğrultusunda ağrıyı kesen diş çıkarma jeli de kullanabilirsiniz.
Bebek Ne Zaman Doktora Götürülmelidir?
Diş çıkaran bebeklerde 37-38 derece ateş normal olarak görülür. Eğer ateş 72 saatten daha fazla sürüyor ve kusma, ishal gibi başka etkiler de gözleniyorsa zaman kaybetmeden doktora göstermelidir. 40 derece ateş ise tehlikelidir, bu durumda derhal en yakın hastaneye götürmek gerekir. Ateş dışında görülen halsizlik, ağlama, tüm gün uyku, idrarda azalma, dudaklarda kuruluk gibi belirtiler de başka hastalıklara işaret ediyor olabilir. Bu durumda da doktor yardımı almak gerekir.
Bebekler Ne Zaman Diş Hekimine Götürülmelidir?
Ağız sağlığı, genel sağlık için olmazsa olmazdır. Bu sebeple ağız sağlığının doğru şekilde sağlanabilmesi için bebekler 1 yaşına geldiğinde mutlaka bir pediatrik diş hekimine gösterilmelidir. Çocuk diş hekimleri bebeğin genel ağız sağlığını kontrol ederek sizi yapmanız ve dikkat etmeniz gerekenler hususunda yönlendirir.
Bebeklerde Diş Çıkarma: Ağız ve Diş Bakımı
Süt dişleri nasılsa dökülecekler diye ihmal edilirler. Ancak bu ihmal çocuğunuza pahalıya patlayabilir. Süt dişleri de en az 6 yaşında çıkmaya başlayan kalıcı dişler kadar önemlidir. Bebeğin besinleri doğru şekilde çiğnemesini ve doğru şekilde konuşmasını temin eder. Kalıcı dişler için zemin hazırlar ve çıkış aşamasında onlara rehberlik eder. Erken dönemde başlayan iyi ağız bakımı, sağlıklı beslenme diş çürüklerini önemli oranda engeller. Dolayısıyla ağız ve diş bakımına ta bebeklik döneminde başlamalıdır.
Peki bebeklerde ağız ve diş bakımı nasıl yapılır?
- Doğumdan itibaren: Bebeğin ağzını, diş etlerini temiz ve yumuşak bir bez yardımıyla güzelce temizleyin.
- İlk diş: Yumuşak bir fırça ile günde iki kere fırçalayın.
- 12. ay: Bir diş hekimine gösterin.
- 18. ay: Bebekler için hususi hazırlanmış diş macunundan nohut büyüklüğünde bir parçayı fırçaya sürün. Bebeğin dişlerini nazikçe fırçalayın. Sonrasında bebeği tükürmesi konusunda teşvik edin.
- 2 yaş: Diş aralarını, çürük oluşumunu engellemek cihetiyle bebekler için özel olarak üretilmiş diş ipleriyle hassas şekilde temizleyin.
Bu içerik de ilginizi çekebilir: Çocuklar ve Hamileler Risk Grubunda! Pika Sendromu Nedir? Neden Olur?