Bebek Emmiyorsa Ne Yapılmalı?
Yazıda Neler Var?
Bebekler bazen memeyi reddeder. Aç olmalarına rağmen memeyi sadece tutarlar; emme eylemini gerçekleştirmezler. Ağlayabilirler, memeyle kavga ederler veya çok az emerler. Bazı durumlarda da sadece bir memeyi emerler; bir diğerini reddederler. Bu reddedişler, haliyle anneye olumsuz olarak yansır. Anne, bebeğinin onu istemediğini, bir daha onu emmeyeceğini, beslenmesinin kötüye gideceğini düşünebilir. Annenin en hassas olduğu bu günlerinde bebekte gelişen bu durum anneyi kötü etkiler ve haliyle bebek daha fazla reddeder. Bu kısır döngüyü kırmak için “bebek emmiyorsa ne yapmalı?” sorusundan önce bebek neden memeyi reddeder; inceleyelim…
Bebekler Memeyi Neden İter?
Bebeklerin memeyi reddetmeleri için onlarca neden vardır. Bu, bazen kısa süreli bir reddediş olsa da bazen bebekler emmeyi hiç kabul etmez. Bunu altında yatan nedenlere göz atalım.
- Burun tıkanıklığı:
Burnu tıkanık olan bebekler, memeyi emmezler. Burnu tıkanık olan bebek burnundan nefes alamaz. Ağızdan nefes almak isteyen bebek memeyi reddecektir. Bunu gözlemlediğiniz takdirde doktorunuza danışarak bebeğiniz için burun damlası alabilir veya bir aspiratörden faydalanabilirsiniz.
- Emzirme Pozisyonu:
Yanlış emzirme pozisyonu bebeklerin memeyi emmemesine neden olabilir. Bebeği emzirme esnasında başından tutarak memeye doğru itmeyin. Bu durumda, bebek direnç gösterebilir. Adeta sizinle savaşır ve kafasını itebilir.
- Emzirme Saatleri:
Devamlı değişiklik gösteren emzirme saatlerine bebek alışamayabilir. Belirlediğiniz başlıca saatlerin olması emzirme için daha uygundur.
- Yüksek Sesli Tepki Vermek:
Bebeklerde, meme ucunu ısırmak en çok rastlanan olaydır. Bu durumda, yüksek sesli tepkiler vermek bebeğinizin korkmasına neden olur.
- Biberona Alışmak:
Biberona alışan bebek memeyi emmek için zamana ihtiyaç duyar. Bu süreci hızlandırmak için bebeğinizi sıklıkla emzirmeye çalışın. Bebek, emmeyi şiddetle reddederse, biberon yerine kaşıktan faydalanın.
- Stres:
Stres, birçok annenin hissettiği bir duygudur. Devamlı tetikte olmak; bebeğin dünyaya alışmasını gözlemlemek ve onun düzenine alışmaya çalışmak anneleri stresli yapabilir. Bu oldukça doğal. Fakat, bu duyguyla başa çıkabilirsiniz. Eşinizden destek almaya çalışın. En güvendiğiniz kişilerle veya bir terapistle görüşün. Bebekler, sizin duygularınızı kolayca çeker. Sizin stresiniz ona da yansıyacaktır. Bunu hisseden bebek; emmeyi reddecektir.
Bebek Emmiyorsa Ne Yapmalı?
Bebek reddetmeye devam ettikçe, anneler alternatif olan devam sütü veya mamaya başlayabilir. Fakat, bu adımları atmadan önce bahsedeceğimiz çözüm önerilerini takip edebilirsiniz.
- Bebeğiniz uykuya dalarken emzirmeyi deneyin. Uyumadan önce, göğsünüzü onu emzirecek pozisyonda tutun. O uykuya dalarken göğsünüzü teklif edin. Bu esnada reddetme olasılığı çok daha düşüktür.
- Onun için farklı emzirme pozisyonlarını deneyin. En uygun olanını bulmak zaman alacaktır. Fakat, bebeğin kendini rahat hissettiği pozisyon çok önemlidir. Onu bulduğunuz takdirde; emzirmek artık zor olmayacaktır.
- Bebekler, anneler yürürken emzirilmeyi çok sever. Hareket halindeyken emzirmeyi denemek daha teşvik edici olacaktır.
- Ten temasına özen gösterin. Emzirme esnasında olabildiğince üzerinizde kıyafet olmadığına dikkat edin. Bebeğinizin de üzerinde fazla kıyafet olmaması teninizi tanımasına yardımcı olacak ve direncini kıracaktır.
- Bebeği teninize alıştırmanın bir diğer yolu da beraber uyumaktır. Böylece, birbirinize yakın olacak ve emzirmek için daha çok fırsatınız olacaktır.
- Bebeğe akşamları banyo yaptırmak ve ardından ufak hareketlerle masaj yapmak onu rahatlatacaktır. Bunun ardından, emzirmeyi teklif edebilirsiniz.
- 4. aydan sonra bebeğin dikkatini toplamak zordur. Etraftaki aksesuarlara, perdenin desenine, pencerede gördüğü kuşlara gözü takılabilir. Bu durumda, onun dikkatini kendinize döndürmeniz gerekebilir. Emzirme kolyesi gibi bebeğin odağını size döndürecek aksesuarlar yardımcı olabilir.
- Sütünüzde devamlılık sağlamak çok önemlidir. Bebek emmiyorsa ve emmeyi uzun süre reddediyor olsa da bebeğe anne sütü vermek çok önemlidir. Bebek emmiyorsa süt sağımı yapabilirsiniz. Bu, sütün azalmasının önüne geçecektir. Sağılan sütü, anne sütü saklama şişesine veya anne sütü saklama poşetine koyabilir ve buzdolabında saklayabilirsiniz. Devam sütü vermektense, bebeğin süt ihtiyacını bu şekilde karşılayabilirsiniz. Fakat, bu noktada dikkat etmeniz gereken bebeği içerisinde anne sütü olsa dahi biberona alıştırmadan önce emzirmeyi yeterince denemektir. Emzirme, anne ve bebek arasında derin bir bağ kurar. Göz ve ten teması ile bebek sizi tanır; güvenir. Bu da bebeğin gelişimi için çok önemlidir.
Bahsettiğimiz bu maddeleri adım adım deneyebilir ve gelişimi gözlemleyebilirsiniz. Fakat, bebek ve bebekle ilgili oluşan her problem bir doktor tarafından gözlemlenmelidir. Bebekteki reddediş ısrarla devam ediyorsa; en kısa zamanda bir randevu alınmalı ve çözüm üretilmelidir.
Bu içerik de ilginizi çekebilir: Scinic All Day Fine Pore Gözenek Temizleyici İnceleme