Site icon Zevosis

Basur Neden Olur? Belirtileri Nelerdir? Basur Tedavisi Nasıl Yapılır?

Basur Neden Olur? Belirtileri Nelerdir? Basur Tedavisi Nasıl Yapılır?

Basur diğer adıyla hemoroid, makat bölgesindeki damarların dolanması sonucu oluşan, boşaltım sisteminin düzenini bozan bir sağlık sorunudur. Basur kişiye oldukça acı verir, sevdiklerinizle zaman geçirmenizi engeller, hayat kalitenizi düşürür.

Basuru neler tetikler? Bilindiği üzere basur, boşaltım sistemi problemidir. Özellikle erkekler tuvalette çok uzun süre vakit geçirirler. Basuru tetikleyen nedenlerin başında da tuvalet de kalma süresinin uzunluğu gelir. Sürekli kabızlık sorunu yaşayan kimselerde zorlamanın da etkisiyle damarların gerilmesine yol açar. Bu zorlama ve gerilmeler basuru tetikler.

Basur problemi yaşayan hastaların bağırsaklarının basur problemi yaşamayanlara oranla daha sıkı olduğu gözlemlenmiştir. Hemoroitte yaş faktörü oldukça tetikleyicidir. Çünkü, yıllar geçtikçe bağırsaklarda artan baskı ile birlikte sarkma meydana gelir. Kısacası yaşın ilerlediği kimselerde daha fazla görülmesinin nedenini bu şekilde açıklayabiliriz.

Basur Belirtileri Nelerdir?

Her hastalık belli başlı sinyaller ile kendisini belli eder. Basurun belirtileri ise türlerine göre değişiklik gösterir. Hemoroit; iç (internal) hemoroit, dış (eksternal) hemoroit olarak iki grupta incelenebilir. Bu iki tür olarak sınıflanan hemoroitlerin belirtileri şöyle sıralanabilir.

Anüs çevresinde elle tutulur şişlik ile kendisini gösterir. Yürüyüşünüzü kısıtlar, anüs bölgesinde rahatsız edici ağrı ve acı yaşamanıza sebep olur. Bunların dışında, gaita da kırmızı canlı renkte kan görülmesi, makat bölgesinde aşırı kaşıntı ile beraber rahatsız edici şişlik, makatta yanma hissi hatta akıntı, iç hemoroit ile kıyaslayacak olur isek de daha ağrılı bir süreç yaşanır. Hatta genital temizliğinizi yaparken hassasiyet yaşamanıza, acı hissetmenize sebep olur.

İç hemoroit ile kıyaslandığında en belirgin özelliği şişkinliğin belirgin şekilde hissedilmesi ve ağrı ve acı durumunun oldukça şiddetli yaşanmasıdır. Dış hemoroit yaşayan kimselerin yaşam kalitesi yavaşlar çünkü yürürken acı hissedilmesi yürüyüşe çıkmanıza bile engel olur.

İnternal hemoroitler, bazen hiçbir belirti göstermeyebilir. Böyle durumlarda anlayabilmek neredeyse imkânsızdır. Çünkü dış hemoroitte olduğu gibi herhangi bir şişlik gözlenmez. Ancak rahatsız edici miktarda makatınızdan kan gelmesi durumunda ancak anlaşılabilir.

İç hemoroit hastalığına yakalananların sayısı dış hemoroite göre daha fazladır. Ağrı uyaranı daha hafif seyreder. Elbette ki ağrı ve acı şiddeti kişiye göre değişiklik gösterir ancak dış basura oranla daha az olduğu gözlemlenmiştir.

Her iki durumun yaşandığı belirtiler de gözlemlenmeli mutlaka bir hekime muayene olunarak erken tanı ve tedavi ile sancılı süreç daha hızlı bir şekilde tedavi edilmelidir.

Basur Tedavisi

Basur tedavisi hastalığın türüne ve gelmiş olduğu evreye göre değişiklik gösterir. Doktorunuzun yapmış olduğu muayeneden sonra vereceği reçeteye göre eğer hafif dereceli bir dış basur ise gaitanızı yumuşatıcı ilaçlar ile evde uygulayabilirsiniz. Doktorunuzun da tavsiyesi ile evde hazırlayacağınız oturma banyoları ile hem tedavi sürecini hızlandırabilir hem de rahatlama sağlayarak ağrı ve acıyı azaltabilirsiniz. Tabii ki bu yöntemler hafif dereceli basur tedavisinde faydalı olacaktır.

Ancak ileri seviyede bir basur var ise, basurun cerrahi yöntem ile çıkarılması ve dikilmesi gerekebilir.

Basur Ameliyatı Türleri

Yukarıdaki azaltıcı tedavi yöntemlerinin yanı sıra ileri evredeki basurlar için basur ameliyatı yapılmaktadır. Cerrahi yöntemler rahatsız edici şişlikler olduğunda ve dayanılmaz ağrıların yaşandığı durumlarda başvurulur. Bu cerrahi yöntemlerin arasında şunlar yer alır:

Genel anestezi uygulanarak yapılan bu cerrahi yöntem ciddi durumdaki basurlar için uygulanır. Bu yöntem ile basur alınır. İyileşme süreci biraz ağrılı geçen bu yöntem ile basurun tekrarlaması minimum seviyeye iner. Yaklaşık iyileşme süreci bir ayı bulur.

Genellikle bölgesel anestezi ile uygulanan bu yöntem ile basuru yerine tutturabilmek için dairesel bir cihaz kullanılması gerekir. Basurun tekrarlama riski taşıdığı cerrahi yöntemlerden birisidir. Eksisyonel hemoroidektomi yöntemine göre iyileşme süreci daha hızlı olmasına rağmen tekrarlama riskinin olması hastaları kararsız bırakmaktadır.

İsteğe göre bölgesel ya da genel anestezi ile de yapılabilen bu yöntem ile kan damarları bağlanarak, prolaps doku dikilir.

Günümüzde hastalıkların belirtileri göz ardı edilmekte tedavi için bekledikten sonra kolay tedavi yöntemi ile çözülebilecek sorunlar daha da ilerleyerek cerrahi ile çözülmek zorunda kalmaktadır. O nedenle hastalık ile ilgili belirtileri yaşıyor iseniz erken tanı ve tedavi için mutlaka bir hekime muayene olmalı ve uygun tedavi yöntemi erken tanı ile belirlenmelidir.

Şiddetli ağrıların yaşanmadığı basurlarda muayene anında yapılacak küçük işlemler ve ardından uygulanacak ilaç tedavisi ile ilerlemeden tedavi edilebilir.

Basurdan Korunma Yöntemleri Nelerdir?

Günlük hayatınızdaki basit birkaç önlem ile hemoroit oluşumunu en azından azaltabilirsiniz. Bu önlemler arasındakileri şöyle sıralayabiliriz:

Basuru engelleyebilmek için kabız riskini en aza indirmeniz gerekir. Çünkü basuru kabızlık tetiklemektedir. Siz de yaşadığınız belirtilerin basur ile ilgili olduğunu düşünüyorsanız zaman kaybetmeden bir hekime başvurun.

Bu içerik de ilginizi çekebilir: Mesir Macunu Cinsellik İçin Sahiden De İşe Yarıyor mu?

Exit mobile version